HLÍVA USTŘIČNÁ

B (BYLINÁŘ):HOUBY/HLIVA          IST ARCHEUS
---------------------------------------------------------------------

Hlíva

Hlíva, latinským názvem Pleurotus ostreatus, je cizopasná dřevokazná houba, kterou 
v přírodě naleznete na jaře nebo na podzim na kmenech většiny druhů listnatých stromů.

V současné době se již tato houba pěstuje na speciálně upravené slámě. Pokud pěstitel 
dodrží pečlivě celý návod k pěstování, který je napsán u sadby, vyroste hlíva i největším 
začátečníkům.

"Vraťme se na chvíli do doby císaře Rudolfa II., kde v jeho alchymistických dílnách 
hledala řada alchymistů elixír věčného mládí, ale spíše se jim dařilo nalézt výborné lepidlo 
nebo leštidlo na podlahu. Kdyby však studovali zprávy ze světa a nepromarnili zbytečně 
čas hrou v kostky a při bujných pitkách, dověděli by se, že v zemích Dálného Východu již 
před stovkami let elixíry mládí znali. Byli to například čínští císaři, kteří si prodlužovali život 
pomocí "zázračných hub" a ne nadarmo byl jeden z chrámů v Kjótu zasvěcen houbě. 
Tehdejší léčitelé neznali mnoho o složení hub a spíše využívali zkušenosti lidového léčitelství 
a náhodných zkušeností. Až v poslední době se řada vědeckých pracovišť zabývala chemickou 
skladbou látek v houbách a jejich příznivým působením na lidský organizmus." (J. Baier)


"Hlíva ustřičná je úplným elixírem zdraví a mládí, má nejeden léčivý účinek.
Je známá věc, že mezi houbaři, kteří často konzumují hlívu, jsou mnohé choroby
doslova vzácností – patří mezi ně nemoci srdce a cévní soustavy, oslabení imunitního
systému a dokonce i rakovina. Hlíva vděčí za své takřka zázračné vlastnosti
unikátnímu koktejlu látek, hlavně pak glukanu. Sběr některých druhů hlívy (pouze
jeden je jedovatý) se tedy vyplatí. Je to navíc houba velice chutná, ze které se dají
snadno připravovat vynikající pokrmy. O rozvoj pěstování této hlívy a o výzkum
prospěšných látek v ní obsažených se nejvíc zasloužila RNDr. A. Ginterová, CSc., z Bratislavy.
Právě ona upozornila na její blahodárný vliv, srovnatelný s jinou léčivou houbou -
slavnou šii-take. Příznivé účinky hub na lidský organismus se ve východních zemích
tradují už od doby před začátkem našeho letopočtu. Dnes se ve Finsku vyrábí léčivý
přípravek s názvem Remasan." (Receptář prima nápadů)

"Hlíva obsahuje řadu pro tělo nezbytných látek jako např. vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, 
D, C, K, proteiny, steroly a řadu stopových prvků (Fe, K, P, Na, Zn, Se, Cr, Cu, B, I), 
18 mastných kyselin, proteiny, aminokyseliny, steroly; mevinolin (lovastatin)." (L. Hladík)

"Jednou z velmi prospěšných látek obsažených v hlívě je pleuran. Jedná se o fungální 
beta-1,3-D-glukan, což je v podstatě polysacharid složený z glukózových jednotek 
s imunomodulačním účinkem. Když lidský organizmus dostane glukanový příděl, mimořádně 
se povzbudí často "lenivý" imunitní systém a tělo si vytvoří dostatek protilátek proti mnoha 
nemocem. Zahraniční vědci už prokázali, že glukan je účinný např. při snižování cholesterolu 
a úpravě krevního tlaku (nemoci srdce a cévní soustavy), úpravě cukrovky, má antialergické 
účinky, mimořádné protinádorové efekty a dnes i velmi žádaný radioprotektivní účinek při 
zeslabování ozónové vrstvy. V Japonsku se běžně užívá glukan hlavně jako preventivní látka 
proti rakovinným onemocněním vyvolaným radioaktivním zářením. Při onemocnění kloubů 
mají preparáty z hlív zmírňující a uklidňující účinek. Klinickými zkouškami byl zjištěn zajímavý 
účinek - odstraňování bradavic virového původu a zastavení jejich opakovaného růstu."
(J. Baier)

"Máme-li řešit problémy kloubů poctivě a od základu, musíme jít po příčinách vzniku 
problému. Tím bývají játra přetížená toxickými látkami. Nemají-li dostatečnou kapacitu, 
vlivem poklesu imunity, uvolňují se z jater krystalky kyseliny močové, které se ukládají 
v kloubech. Zanešením kloubů přestávají pracovat buňky produkující mazivo, snižuje 
se hybnost kloubů a odírá se chrupavka. Je třeba si k tomuto ještě říci, že příčinou přetížených 
jater bývají zpravidla střeva znečištěná toxiny, které se z nich dostávají krevní cestou právě 
do jater.

Na trhu – zejména pak v televizních reklamách, více či méně vkusných – jsou nám mnohdy
vnucovány „zaručené prostředky“, které odstraní bolesti, případně dodají kloubům to, co jim
chybí. Slibují „odstranění“ bolestí, ale i zajištění lepší hybnosti. Druhou stránkou věci, kterou
je především očištění – zbavení kloubů, a nejen jich, toxických látek, zánětů, zprůchodnění cév
a lymfatických žláz už tolik neřeší, na rozdíl od některých látek přírodního původu, mezi něž
patří i glukany z různých druhů hub.

Imunitní systém – zejména makrofágy povzbuzené beta-glukany z hlívy ústřičné (hiratake) 
nejenže pročišťují všechny systémy, vnitřní orgány našeho organismu, zabraňují řídnutí kostí
a urychlují jejich srůstání při zlomeninách (Regena 6/2005 str. 9 – čl. Minimalizace následků 
artrózy a osteoporózy pomocí beta – glukanů), ale dostávají se také až do nejzazších koutů 
našich kloubů. Zbavením kloubů a vlásečnicových cévek v nich toxických látek a zánětů dochází 
k přirozenému procesu: prokrvení, stimulaci – povzbuzení a ozdravění přirozených buněk kloubů. 
Buňky se rychleji množí – organismus se rychle regeneruje – dochází k dorůstání chrupavky nejen 
u kloubů, ale i v kloubních jamkách. K obdobnému procesu dochází i u obratlů a plotýnek páteře. 
Spolu s aplikací dalších prostředků (masáž, léčba lineárně polarizovaným světlem – obdoba laseru - 
případně pulzní magnetoterapií atd.) lze uvést páteř do původního tvaru, včetně dorůstání obroušených 
chrupavek i tam, kde už došlo do značné míry k vyhřeznutí plotýnky či obratle." 
(L. Hladík)

Výsledky výzkumných prací dostávají již konkrétní podobu jako podpůrné potravinové preparáty 
nebo přípravky s léčivými účinky, např. slovenský Bielokarpatský elixír s preventivními účinky 
proti srdečním a cévním nemocem nebo finský Remasan s mnoha blahodárnými účinky na lidský 
organizmus.

Nezanedbatelný je i obsah látek, které jsou odolné trávicím enzymům. Tyto látky mají schopnost 
na sebe vázat některé látky střevního obsahu a tak zabraňují jejich nežádoucímu působení na střevní 
stěnu. Zabraňují a brzdí vstřebávání těchto látek do krevního oběhu. Škodlivé reziduální látky se pak 
pomocí houbové vlákniny urychleně vyloučí stolicí. Touto cestou například pomáhá houbová vláknina 
obsažená v hlívě odstraňovat z těla mnohé jedovaté látky i zplodiny rozkladu cholesterolu (žlučové 
kyseliny), kterým se přisuzuje karcinogenní účinek na stěnu tlustého střeva.


Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek v plodnicích hlív. Velmi vysoké je zastoupení draslíku, 
zatímco koncentrace sodíku je v hlívách minimální. Toho lze využít v dietě osob trpících vysokým tlakem 
a některými srdečními chorobami. Hlíva obsahuje velké množství fosforu a různé mikroelementy (zinek, 
selen, chrom, měď, bór, jód) jejichž biologický význam doceňuje až současná nauka o výživě."

(J. Baier)

Pro svůj komplexní preventivní účinek a schopnost zvyšovat odolnost vůči různým
stresorům můžeme hlívu zařadit mezi drogy s adaptogenním účinkem.

"Příznivé nutriční složení hlívy vhodně doplňuje neobyčejně vysoký obsah chuťových a aromatických 
látek, které zvyšují tvorbu slin a vylučování trávicích šťáv. Podobné obsahové látky s příznivým účinkem 
na lidský organizmus má i penízovka sametonohá (Flammulina velutipes), která roste i v zahradách 
a lze ji i úspěšně pěstovat." (J. Baier)

Hlíva ustřičná se již koncem dvacátého století těšila značné oblibě a
vedle žampionů je stále častěji k dostání v obchodech. V přírodě
vyrůstají její plodnice na podzim i v zimě. Najdeme je na pařezech
i kmenech listnatých stromů, v místech chráněných před mrazivými
větry. Bývá nejčastěji na kmenech nebo pařezech topolů, vrb, ořešáků,
jasanů, buků a dubů. Výjimečně ji nalezneme i na jehličnanech.
Roste i mimo les, v parcích a zahradách.

Hlíva se nepoužívá jen k léčení, ale je důležitá pro výživu. Její
význam je zvýšen tím, že ji lze pěstovat i na dřevitých odpadech a
slámě. Piliny z listnaných stromů nebo drť či kousky větví, dřeva a
kůry zejména z uvedených listaných stromů mohou posloužit jako
substrát pro pěstování hlívy. K tomuto pěstování lze využít i jinak
nevyužité sklepy a jiné prostory. Substrát je vhodné sterilizovat
horkou parou, pak se očkuje a většinou se plní do pytlů, které se
po vývoji podhoubí nařežou. Otvory pak vyrůstají plodnice. Očkovací
materiál se nejčastěji získává ze sterilovaných obilnách zrn, která
se naočkují buď ze staršího očkovacího materiálu nebo kouskem
podhoubí na dolní částě třeně či rozmělněným kloboučkem starší
plodnice se zralými výtrusy. Naočkovaná zrna je snadné rovnoměrně
rozptýlit v substrátu.

Hlíva je velmi dobrá houba, tvoří velké a masité plodnice, jež
jsou v kuchyni vhodné k přípravě mnohých pokrmů; podušenou
na sádle ji můžeme přidávat do rizota, nádivek či salátů, můžeme ji
použít i na grilování (pokrmy na jehle - šašlik neboli špíz.) Výborná je v
polévkách, omáčkách, ale i konzervovaná v octovém nálevu (nejlépe
ve vinném octě). Starší plodnice a hlavně třeně bývají tuhé.
Zaměnit ji s jedovatými houbami je téměř nemožné. Podobají se jí
ale i jiné druhy také jedlých hlív, např. hlíva miskovitá, hlíva holubí a hlíva
dubová. Hlíva holubí roste na buku a v mládí vyniká plodnicemi modře
zabarvenými. Hlíva miskovitá je vzácnou houbou lužních hájů, kde vyrůstá
na mrtvých jilmech a lipách.

"Koncem jara na dřevě listnáčů, především na padlých bukových kmenech,
roste hlíva plicní, která obsahuje pleuran, což je polysacharid s imunomodulačním
účinkem. Zahraniční vědci prokázali, že glukan obsažený v hlívě přispívá ke
snižování choplesterolu, upravuje krevní tlak (nemoci srdce, cévní soustavy),
upravuje hladinu cukru v krvi a má i protialergické účinky."
(Receptář prima nápadů)

Zdroje: 

Ing. Jiří Baier z České mykologické společnosti; in: časopis Zahrádkář; http://www.vegetarian.cz/potraviny/hliva.html

L. Hladík; http://hladik.hopem.cz/

Regena 6/2005 str. 9 – čl. Minimalizace následků artrózy a osteoporózy pomocí beta – glukanů

http://www.prozdravi.cz/hliva-ustricna---koreni-vegi-bez-glutamanu-zdarma.html

-------------

 

Hlíva ústřičná v kuchyni

Autor: Zuzka

Hlíva má v kuchyni všestranné využití. Přidává se do polévek, do gulášů, k masům a do omáček. Také se skvěle konzervuje. Ve světě znají houbu i uzenou nebo zakvašovanou jako zelí, v sýrech či ve sterilizovaných salátech. Plodnice hub obsahují mnoho vody a nestravitelných látek, které jsou vynikající složkou diet pro diabetiky, lidi s vysokým tlakem a také pro lidi, kteří mají vysoký cholesterol.

Protože má hlíva malý obsah kalorií a pokrmy z ní přitom dobře zasytí, doporučují lékaři konzumaci hlívových jídel postiženým s nadváhou. Jídla s hlívou také obsahují mnoho vitamínu B a minerální látky. V posledních letech se zkoumají kladné účinky hlívy na rakovinu. Na Slovensku zjistili, že látka obsažená v hlívách stimuluje imunitní systém. Nestravitelné složky jsou dobrou prevencí výskytu rakoviny zažívacího traktu, byl také popsán pozitivní vliv při kožních onemocněních alergiemi.

Dnes už se hlíva i její hybridy volně prodávájí v supermarketech. Při skladování se na ní občas vyskytne bílý povlak, který vypadá jako plíseň, jde však o fyziologický jev, který není našemu zdraví nikterak škodlivý. Hlíva se v přírodě vyskytuje nejčastěji na podzim a v zimě a pokud je zima mírná, tak plodí až do března. Roste v parcích a alejích. Vůbec jí nevadí teploty pod bod mrazu, ale vysoké letní teploty jí škodí.

Pokud jste teď zjistili, že jste vlastně hlívu neochutnali, tak běžte do obchodu a zkuste si ji upravit, jakýmkoliv způsobem. Výborná je pečená spolu s další zeleninou, je velice dietní! (Kráceno; Zdroj: http://www.vareni.cz/trendy/hliva-ustricna/?idp%5B923%5D=on&bt=5 )

Poznámka k hlívě ustřičné
Hlíva ústřičná je vynikající a nedoceněna. Můžeme ji připravit na mnoho způsobů: Obalenou jako řízek. Jako přírodní řízek. Marinovanou s rýží. Jako přísadu do guláše, těstovin, salátů či rizota (do rizota nejlépe se stejným množstvím žampionů; někdo přidává i lišky). Ale rád bych připomněl, že hlíva ústřičná miluje sojovou omáčku.Když nemáte pravou z oblasti vychodní Asie, stačí i ta evropská nebo polévkové kořeni Maggi. Hlívu dle velikosti plodnic rozdělíte na pláty. Polejete sojovou omáčkou s příměsí oleje a koření, např. kari, oregana a hořčice a necháte ji dvě hodiny marinovat. Pak ji poduste na cibulce a přidávejte do různých pokrmů.
Autor: doktor; e.bujdak@seznam.cz
(Kráceno; Zdroj: http://www.vareni.cz/trendy/hliva-ustricna/?idp%5B923%5D=on&bt=5 )

Rizota s hlívou 
Houbové rizoto z divoké rýže se žampiony, hlívou ústřičnou, špenátem, slaninou a tyrolským špekem, zjemněné smetanou a sypané sýrem.
Houbové rizoto se žampióny, hlívou ústřičnou, liškami a parmezánem, vinnou omáčkou a restovaným špenátem.
Dietní houbové rizoto z hnědé rýže s chřestem (pórkem) a hlívou


Špíz z hlívy ustřičné

Ingredience:
vepřová plec
hlíva ústřičná
cibule
špek nebo anglická slanina
sůl
pepř

Příprava:
Malé hlívy použijeme celé, velké rozkrojíme(ne na moc malé kousky, pak se při napichování rozpadají), můžeme lehce posolit a popepřit . Vepřové maso nakrájíme na plátky cca 3-4 mm, naklepeme a dále rozkrájíme na čtverečky o straně asi 4 cm(nebo dle úvahy), osolíme a opepříme. Cibuli pokrájíme na kolečka a špek nebo anglickou na podobné kousky jako maso.
Na jehlu napichujeme střídavě maso,cibuli,špek a houbu, do spotřebování všech surovin("dietáři" semtam špek vynechají).
Špízy se "pečou" položené napříč přes prázdný pekáč v troubě.

Doporučená příloha:
třeba chleba, hořčice, kečup, co kdo má rád :)

Autorem receptu je Irena
Zdroj: http://recepty.labuznik.com/recept/13670-Spiz_z_hlivy_ustricne


Guláš z hlívy ustřičné

Ingredience:

Hlíva ústřičná (jedno obchodní balení),
cibule,
paprika,
dvě rajčata,
mletá sladká paprika,
kostka vývaru (zeleninový),
mouka hladká,
olej na smažení

Postup:

Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.

Zdroj: http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/bezmase_recepty/omacky/gulas_z_hlivy_ustricne.htm

Ingredience:
1 čínské zelí, 1 mrkve, 200 g hlívy ústřičné, 3 lžíce vývaru, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, sůl
Postup:
Zelí nakrájíme na 2 cm široké proužky. Mrkev na 2 cm široké nudličky. Hlívu zbavíme tvrdých nožiček a spaříme vařící vodou. Okapané houby natrháme na menší kousky.
Do rozpáleného oleje dáme mrkev a za stálého míchání necháme 1 minutu dusit, přisypeme zelí a dusíme další 2 minuty. Pak přidáme houby, zakapeme je vývarem, sójovou omáčkou a octem, přisladíme, nepatrně osolíme, důkladně promícháme a stáhneme z ohně.
Přílohy:
rýže

Zdroj: http://www.recept.cz/recept.asp?recept_scr=831

Pečená hlíva ústřičná 

Recept od: Jana Machalová
Ingredience:
mletý černý pepř
bílé suché víno 100 ml
česnek 1 stroužek
sůl
petrželka 1 svazek
smetana 100 ml
hlíva ústřičná 500 g
olivový olej 2 lžíce
zakysaná smetana 2-3 lžíce
jarní cibulka 2 - 3 ks
Postup přípravy receptu:
Hlívu podle potřeby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme na kolečka a česnek prolisujeme.

Na pávni rozehřejeme olej, přidáme máslo, vložíme houby a vše asi 5 minut restujeme. Přidáme cibuli a česnek a opékáme dalších 5 minut. 

Pak vše zalijeme smetanou, vínem, houby osolíme, opepříme a povaříme asi 3 minuty.

Nakonec vše zjemníme zakysanou smetanou. Můžeme vmíchat nasekanou petrželku.

Vhodnou přílohou jsou celozrnné toasty nebo jiné pečivo.

Zdroj: http://recepty.vareni.cz/pecena-hliva-ustricna/ 

Koláč z hlívy ustřičné 

Recept od: MAGGI

Ingredience:
mouka 200g
máslo 100 g
vejce 3 ks.
sůl půl lž.
voda 3 lžíce
máslo 20 g
hlíva ústřičná 400 g
voda do omáčky 200ml
plísňový sýr 150 g
Maggi-dnes sýrová omáčka 1 bal.
koňak 1 lžíce
rozinky 50 g
mandlové lupínky 50 g
Postup přípravy receptu:

Z mouky, másla, soli, 1 vejce a vody vypracujeme křehké těsto a necháme ho 30 minut stát.

Vymazanou dortovou formu vyložíme vyváleným těstem a předpečeme 15 minut při 200°C.

Hlívy ústřičné očistíme a nakrájíme naproužky.

Necháme rozehřát máslo a houby v něm podusíme.

Plísňový sýr pokrájíme nadrobno a společně s MAGGI-Dnes-sýrovou omáčkou přidáme k houbám. Dále přidáme koňak, rozinky a mandlové lupínky.

Rozklepneme 2 vejce, bílek a žloutek zvlášť. Žloutky vmícháme. Z bílku vyšleháme sníh, vmícháme do houbové hmoty, hmotu rozdělíme na těsto a uhladíme.

Pečeme v troubě při 200°C cca 40 minut.

Zdroj: http://recepty.centrum.cz/recept.phtml?id=5918

Houbová pizza
Recept od:  Jana Ch.
Ingredience:
cukr 1 lžička
sůl
tymián 2 lžičky
rajče 4 ks
kečup 4 lžíce
droždí 21 g
hlíva ústřičná 100 g
mozzarella 125 g
žampiony 250 g
olivový olej 1 lžíce
hladká mouka 300 g
rajský protlak 2 lžíce
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu:

Do velké mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, cukr, špetku soli, olivový olej a zalijeme 150 ml teplé vody. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut na teplém místě kynout. V polovině kynutí těsto vařečkou propracujeme.

Rajčatový protlak s kečupem smícháme, přidáme sůl, pepř a tymián. Žampiony očistíme a nakrájíme na silné plátky. Hlívu opatrně oškrábeme a rozčtvrtíme. Rajčata křížem nařízneme, spaříme horkou vodou a sloupneme. Pak je rozčtvrtíme a zbavíme jadérek. Mozzarellu dáme na síto okapat.

Těsto znovu prohněteme a na vymazaném plechu plechu na dva kruhy o průměru asi 28 cm. Potřeme je kečupovou směsí, přičemž ponecháme asi 1/2 cm volný okraj. Na ni rozdělíme houby, rajčata a nakonec mozzarellu pokrájenou na tenké plátky.

V předehřáté troubě na 200°C pečeme houbovou pizzu zhruba 25 minut.

Upečenou houbovou pizzu podáváme s bílým vínem.

Hlíva zapečená s bylinkovým máslem

Hlívu, bohatou na minerály a vitamíny, lze připravit mnoha způsoby. Zajímavá a chutná je zapečená s bylinkovým máslem.

Recept od: Dana Š.
Ingredience:
hlíva ústřičná 600 g
olej 2 lžíce
žloutek 2 ks
máslo 100 g
zelená petrželová nať 1 svazeček
sůl
mletý černý pepř
citron 1/2 ks

příloha:
brambory 6-8 ks
Postup přípravy receptu:

Máslo necháme na teplém místě změknout, menší svazeček petrželky propláchneme a jemně nasekáme.

Hlívu rozkrájíme na menší plátky a ty opečeme z obou stran na oleji. Postupujeme, jako bychom opékali plátky masa. Hlíva trochu zesklovatí a zrůžoví. Opečenou ji z pánve vyjmeme a narovnáme do menšího zapékacího pekáčku, který jme jen slabě vymastili máslem.

Máslo utřeme se žloutky téměř do pěny, přišleháme citronovou šťávu, vymačkanou z poloviny citronu, a pak do másla vmícháme jemně nasekanou petrželku. Touto bylinkovou máslovou směsí potřeme opečené hlívy narovnané v zapékacím pekáčku. Dáme zapéct do vyhřáté trouby. Zapékáme při 150 °C asi 35 minut.

Zapečené hlívy s bylinkovým máslem podáváme s brambory a čerstvou zeleninou nebo salátem. Hlíva smažením a pečením ztrácí na objemu, recept je určen pro 2 - 3 porce.

Recept od: Dana Š.

Hlíva s kari omáčkou

Dušená hlíva s mletým masem zapečená s kari omáčkou a strouhaným sýrem. Podáváme s rýží nebo bagetou.


Postup přípravy receptu:

Nakrájíme ji na tenké plátky. Na másle opečeme mleté maso, přidáme houby a vývar, vše podusíme asi 5 minut, dochutíme a připravíme si omáčku. Uděláme si světlou jíšku, přilijeme mléko, mícháme a vaříme asi 5 minut, dochutíme kari. 6loutek rozmícháme se smetanou, přidáme do omáčky a už nevaříme. Do formy vymazané tukem dáme maso s houbami, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a dáme péct tak na 20 minut asi na 200 st.

Recept od: Zuzka
Ingredience:
sůl  
vývar 5 lžic
máslo  
žloutek 1 ks
mléko 250 ml
smetana 2 lžíce
mouka hladká 1 lžíce
kari  
pepř mletý  
hlíva ústřičná 500 g
sýr strouhaný  
maso mleté 250 g

Další recepty viz: http://recepty.vareni.cz/vyhledavani/ingredience/hliva_ustricna/ 

Hlíva na česneku

Výborná lehká příloha k masu nebo můžete houby jíst jen tak s chlebem i bramborem.

Recept od: Zuzka 

Postup přípravy receptu:

Oprané a osušené klobouky na spodní části natřeme rozetřeným česnekem se solí, obalíme v mouce a smažíme na tuku doměkka.

Recept od: Zuzka
Ingredience:
hlíva ústřičná 250 g
česnek  
tuk  
mouka hladká  

Salát z hlívy ústřičné

Dietní salát výborné chuti.

Recept od: Marťa Č. 


Postup přípravy receptu:

Houby očistíme a otřeme papírovým ubrouskem. Pokud jsou velké, pokrájíme je. Cibuli oloupeme a jemně posekáme.

Chléb nakrájíme na kostičky. Rozmačkaný česnek krátce osmahneme na 1 lžíci rozehřátého oleje. Přidáme kostičky chleba a opečeme dozlatova. Opepříme a vyjmeme.

Zbylý olej rozehřejeme na pánvi. Zesklovatíme na něm cibuli, přidáme houby a smažíme je na silném ohni, dokud nezměknou. Osolíme, opepříme a přidáme okapanou kukuřici.

Hlívu zalijeme jablečným octem, podle potřeby přisolíme a podáváme vlažné.

Salát z hlívy ústřičné posypeme bazalkou a opečeným chlebem

Zeleninový nákyp s houbami

Nákyp plný zeleniny a výborné hlívy ústřičné.

Recept od: Jana Ch.
Ingredience:
pažitka 1 svazek
pórek 2 ks
mrkev 2 ks
kedlubna 2 ks
niva 200 g
hlíva ústřičná 300 g
mletý bílý pepř
smetana ke šlehání 300 ml
sůl
máslo 20 g
cibule 1 ks
Postup přípravy receptu:

Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Spaříme ji ve slané vodě po dobu dvou minut a necháme okapat. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme.

Rozehřejeme máslo a cibuli společně s hlívou na něm osmahneme. Poté podlijeme a dusíme asi 5 minut. Přilijeme 200 ml smetany a krátce povaříme. Osolíme, opepříme a vmícháme 2/3 jemně sekané pažitky.

Sýr důkladně rozmačkáme a se zbytkem smetany umícháme dohladka.

Formu vymažeme tukem, navrstvíme do ní střídavě zeleninu a houby s cibulí, nahoru dáme plátky kedlubny. Přelijeme sýrovou omáčkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25 až 30 minut.

Podáváme sypané zbytkem sekané pažitky.


Marinovaná hlíva

Chutná přírodní příprava dostupných hub. Místo hlívy lze použít i jiné houby podobné konzistence. Marinovaná hlíva s lehkou omáčkou a rýží.

Recept od: Eugen Bujdak 
V tomhle období koupíme hlívu v supermarketu. Pokud mají plodnice nožičky, oddělíme je a podélně nakrájíme.
Ingredience:
sůl
hlíva ústřičná 6 ks
olej na smažení
cibule (větší) 2 ks
rýže parboiled 250 g
kukuřičné lupínky 50 g

marináda:
oregano 1 lžička
sójová omáčka 1 lžíce
rostlinný olej 2 - 3 lžic
dijonská horčice 1 lžíce
indické kari 1 lžička

V misce smícháme sójovou omáčku, hořčici, oregano a kari koření. Vše smícháme a podle potřeby přilijeme olej, aby měla marináda správnou konzistenci. Vložíme do ní houby a necháme marinovat.

Mezitím uvaříme rýži podle návodu. Oloupeme cibuli a nasekáme ji najemno.

Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli osmahneme. Přidáme okapané marinované houby a 2 - 3 minuty je restujeme z každé strany. Hotové houby odkládáme na teplé místo na savý papír.

Kukuřiční lupínky v dlani rozdrtíme a přisypeme do pánve po houbách. Promícháme a odstavíme.

Houby servírujeme s rýží a přeléváme omáčkou z pánve.


Sezamová pánev

Skvělý recept na kořeněné kuřecí maso se zeleninou, hlívou ústřičnou a sezamovými semínky.

Recept od: Jana Machalová
Ingredience:
česnek 2 stroužky
solamyl 1 lžička
bílek 1 ks
pórek 2 ks
kari 4 lžičky
hlíva ústřičná 400 g
žampiony 100 g
kuřecí prsa 300 g
sójová omáčka 3 lžíce
sezamové semínko 4 lžíce
drůbeží vývar 6 lžic
kokosové mléko 200 ml
Postup přípravy receptu:

Kuřecí prsa odblaníme, omyjeme, osuším a nakrájíme na větší nudličky. Bílek smícháme se solamylem, lžící oleje a lžící sójové omáčky. V této směsi obalíme kuřecí nudličky a necháme je v ledničce alespoň hodinu uležet.

Mezitím si očistíme houby, pórek a česnek. Hlívu nakrájíme na kousky, pórek na kolečka a česnek nasekáme nadrobno.

Rozpálíme pánev. Přidáme olej a restujeme česnek. Do zlatavého česneku přidáme naložené maso a opečeme jej. Přisypeme houby s pórkem a vše restujeme. Po chvilce směs zalijeme sójovou omáčkou, vývarem a kokosovým mlékem. Přidáme kari koření a dusíme přibližně 10 minut. Nakonec směs posypeme sezamovým semínkem a necháme prohřát.

Podáváme s rýží.

Vepřová polévka s čínskými nudličkami

Vynikající výživná polévka, ve které se doplňuje aroma čerstvé zeleniny, zázvoru a čínských vaječných nudliček.

Recept od: Zuzka

Postup přípravy receptu:

V hrnci rozpálíme olej. Na mírném ohni opékáme tenké proužky masa s česnekem a zázvorem asi 5 minut, až je maso hotové. Přidáme vývar a pomalu uvedeme k varu. Pak zmírníme plamen a asi 15 minut vaříme pod pokličkou. Potom přidáme špenát, jarní cibulku, cukrové lusky a houby a na mírném ohni vaříme 10 minut. Nakonec vmícháme nudličky a vaříme asi 5 minut dokud nezměknou. Přidáme sójovou omáčku a sezamový olej a dochutíme pepřem.

Houbová směs v alobalu

Zkoušeli jste už někdy hlívu? Tak ji vyzkoušejte, je to velice zdravá houba.

Recept od: Zuzka

Ingredience:
olej  
sůl  
cibule 2 ks
pepř mletý  
hlíva ústřičná 500 g
slanina anglická 100 g
Postup přípravy receptu:

Houby pokrájíme a dobře na sítku propláchneme vodou a necháme okapat. Obdélníky alobalu potřeme olejem, na ně vložíme pokrájené houby, osolíme, opepříme. Pokryjeme kolečky cibule a plátky anglické slaniny. Alobal dobře zabalíme a pečeme v troubě nebo na rožni. Podáváme s pečivem nebo hranolky. Výborné také se zeleninovým salátem.

"Dršťková" polévka z hlívy

Rychlá přesnídávková polévka a hlavně i zdravá.

Recept od: Vladimíra Lupoměská

Ingredience:
masox 2 kostky
hladká mouka 1 lžíce
olej(sádlo) podle potř
zabijačkové koření 2 lžičky
červená paprika(není nutná) -
sůl dle pořeby
cibule 1 ks
hlíva ústřičná 30 dkg
Postup přípravy receptu:

Očistíme cibuli a nakrájíme ji najemno. Také si nakrájíme hlívu na nudličky.

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli do růžova, pak přidáme hlívu, masox, zabijačkové koření, papriku a zalijeme vodou, aby byla hlíva ponořená.

Vaříme 20minut pod pokličkou. Pak dolijeme vodu na požadované množství polévky, zahustíme moukou rozšlehanou v trošce vody a asi 5 minut povaříme, podle potřeby dosolíme.



Rýžový salát s krůtím masem

Rýžové saláty chutnají v kterémkoli ročním období a nejsou náročné na přípravu. Jejich chuť více vynikne, podáváme-li je teplé.


Postup přípravy receptu:

Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Pistácie posekáme najemno. Hlívu natrháme na kousky.

Z kuřecího vývaru odebereme a odložíme 3 lžíce, zbývající vývar přivedeme k varu. Přidáme rýži a vaříme ji 30 minut doměkka. Zbývající tekutinu slijeme a rýži necháme mírně vychladnout.

Zatím rozehřejeme ve woku nebo pánvi 1 lžíci oleje opékáme maso na středně silném ohni za stálého obracení 3 - 4 minuty. Maso odložíme a ve woku krátce (zhruba minutu) opečeme lusky cukrového hrášku a hlívu. Přilijeme odložený vývar, přivedeme k varu, zmírníme oheň, wok nebo pánev přikryjeme pokličkou a hrášek s houbami 3 - 4 minuty dusím. Směs dáme na mísu a necháme mírně vychladnout.

Rýži, maso, hrášek, hlívu ústřičnou, pistácie, koriandr a pažitku důkladně promícháme, osolíme, opepříme, pokapeme zbývajícím olejem a octem a ozdobíme pažitkou. Rýžový salát s krůtím masem podáváme teplý. Recept je na 4 porce.

Zdroj: Nízkotučné pokrmy, edice 100 nejlepších receptů


Pšeničný bulgur s hlívou ústřičnou

Velmi rychlé a přitom výtečně chutnající a zdravé jídlo.

Postup přípravy receptu:

Pšeničný bulgur připravíme podle návodu. Cibuli nakrájíme na půl kolečka, hlívu na kostičky.

Na oleji osmažíme cibulku dozlatova, přidáme hlívu, sůl, pepř, a dále smažíme asi 10 minut. Poté přidáme koření pěti vůní, sójovou omáčku a mraženou kukuřici. Ještě minutku smažíme.

Hotovou směs smícháme s bulgurem a posypeme petrželkou.

Pšeničný bulgur s hlívou ústřičnou ihned servírujeme. Pro obměnu můžeme přidat jinou oblíbenou zeleninu, nebo např. k cibuli přidáme nakrájené kuřecí maso.


Kuřecí stehýnka s hlívou ústřičnou

Česnekové kuře s cuketou a rajčaty.

Recept od: Budulínek

Ingredience:
zázvor 1 ks
hlíva ústřičná 500 g
kuřecí stehno 600 g
máslo na vymazání
cuketa 1 ks
rajče 4 ks

podle chuti:
koriandr
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
ústřicová omáčka 3 lžíce
sůl
Postup přípravy receptu:

Kuřecí stehna podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je kořeníme solí, pepřem a paprikou. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Paličku česneku rozebereme na jednotlivé stroužky a ty omyjeme.

Stehna rozložíme do vymazaného pekáčku. Posypeme je neoloupanými stroužky česneku, zázvorem a koriandrem. Pak je zalijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté si scedíme šťávu. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme je do šťávy. Přidáme ústřičnou omáčku.

Do pekáčku nakrájíme cukety, hlívu a rajčata a promícháme. Na tuto směs rozložíme stehna a přelijeme je omáčkou. Pak stehna pečeme dalších 15 minut.

Kuřecí stehýnka s hlívou ústřičnou podáváme s nudlemi nebo smetanovými brambory.


Zdroj: www.vareni.cz
Další viz: http://recepty.vareni.cz/vyhledavani/ingredience/hliva_ustricna/


SUPERHOME

DARIUS.CZ

HOME ARCHEUS

IST ARCHEUS

HOME BYLINAR

xxx

HOME EKOLOG

IST EKOLOG

HOME RECEPTAR

IST RECEPTAR

HOME IMHOTEP

IST IMHOTEP