B
(BYLINÁŘ):HOUBY/HLIVA IST
ARCHEUS
---------------------------------------------------------------------
Hlíva
Hlíva, latinským názvem Pleurotus ostreatus, je
cizopasná dřevokazná houba, kterou
v přírodě naleznete na jaře nebo na podzim na kmenech
většiny druhů listnatých stromů.
V současné době se již tato houba pěstuje na speciálně upravené
slámě. Pokud pěstitel
dodrží pečlivě celý návod k pěstování, který je napsán u
sadby, vyroste hlíva i největším
začátečníkům.
"Vraťme se na chvíli
do doby císaře Rudolfa II., kde v jeho
alchymistických dílnách
hledala řada
alchymistů elixír věčného
mládí, ale
spíše se jim dařilo nalézt
výborné
lepidlo
nebo leštidlo na podlahu. Kdyby však studovali
zprávy ze světa a nepromarnili
zbytečně
čas hrou v kostky a při bujných pitkách, dověděli
by se, že v zemích
Dálného Východu již
před stovkami let elixíry mládí znali.
Byli to například
čínští císaři,
kteří si prodlužovali život
pomocí "zázračných hub" a
ne nadarmo byl jeden z chrámů v Kjótu zasvěcen
houbě.
Tehdejší léčitelé neznali
mnoho o složení hub a spíše
využívali
zkušenosti lidového
léčitelství
a
náhodných zkušeností. Až v
poslední
době se řada vědeckých pracovišť
zabývala
chemickou
skladbou látek v houbách a jejich
příznivým působením na
lidský
organizmus." (J. Baier)
"Hlíva ustřičná je úplným
elixírem
zdraví a mládí, má nejeden
léčivý účinek.
Je známá věc, že mezi houbaři, kteří
často konzumují hlívu, jsou mnohé
choroby
doslova vzácností – patří
mezi ně nemoci
srdce a cévní soustavy, oslabení
imunitního
systému a dokonce i rakovina. Hlíva
vděčí za své takřka
zázračné vlastnosti
unikátnímu koktejlu látek, hlavně pak
glukanu. Sběr některých druhů hlívy (pouze
jeden je jedovatý) se tedy vyplatí. Je to
navíc
houba velice chutná, ze které se dají
snadno připravovat vynikající pokrmy. O rozvoj
pěstování této hlívy a o
výzkum
prospěšných látek v ní
obsažených se nejvíc zasloužila RNDr.
A. Ginterová, CSc., z
Bratislavy.
Právě ona upozornila na její
blahodárný vliv, srovnatelný s jinou
léčivou houbou -
slavnou šii-take. Příznivé
účinky hub na
lidský organismus se ve východních
zemích
tradují už od doby před začátkem
našeho letopočtu.
Dnes se ve Finsku vyrábí
léčivý
přípravek s názvem Remasan." (Receptář
prima nápadů)
"Hlíva obsahuje řadu pro tělo nezbytných
látek jako např. vitaminy B1, B2, B3, B5, B6,
D, C, K, proteiny, steroly a řadu stopových prvků (Fe, K, P,
Na, Zn, Se, Cr, Cu, B, I),
18 mastných kyselin, proteiny, aminokyseliny,
steroly; mevinolin (lovastatin)." (L. Hladík)
"Jednou
z velmi
prospěšných látek
obsažených v hlívě
je pleuran. Jedná se o
fungální
beta-1,3-D-glukan, což je v podstatě polysacharid složený z
glukózových jednotek
s
imunomodulačním účinkem. Když lidský
organizmus dostane glukanový příděl,
mimořádně
se povzbudí často "lenivý" imunitní
systém a tělo si
vytvoří dostatek protilátek proti mnoha
nemocem. Zahraniční vědci už prokázali,
že glukan je účinný např. při
snižování cholesterolu
a úpravě krevního tlaku
(nemoci srdce a cévní soustavy),
úpravě cukrovky, má
antialergické
účinky,
mimořádné protinádorové
efekty a dnes i
velmi žádaný radioprotektivní
účinek
při
zeslabování ozónové vrstvy.
V Japonsku se běžně užívá glukan hlavně jako
preventivní látka
proti rakovinným onemocněním vyvolaným
radioaktivním zářením.
Při onemocnění kloubů
mají preparáty z hlív
zmírňující a
uklidňující účinek.
Klinickými zkouškami byl zjištěn
zajímavý
účinek - odstraňování bradavic
virového původu a zastavení jejich
opakovaného růstu."
(J. Baier)
"Máme-li řešit problémy
kloubů poctivě a od
základu, musíme jít po
příčinách
vzniku
problému. Tím bývají
játra
přetížená toxickými
látkami.
Nemají-li
dostatečnou kapacitu,
vlivem poklesu imunity, uvolňují se
z jater
krystalky kyseliny močové, které se
ukládají
v kloubech.
Zanešením kloubů
přestávají pracovat buňky
produkující
mazivo, snižuje
se hybnost kloubů a odírá
se chrupavka. Je třeba si k tomuto ještě
říci, že
příčinou přetížených
jater bývají zpravidla střeva
znečištěná
toxiny, které se z nich
dostávají
krevní cestou právě
do jater.
Imunitní systém –
zejména
makrofágy povzbuzené beta-glukany
z hlívy
ústřičné (hiratake)
nejenže
pročišťují
všechny systémy, vnitřní
orgány
našeho organismu, zabraňují
řídnutí kostí
a
urychlují jejich srůstání při
zlomeninách
(Regena 6/2005 str. 9 – čl. Minimalizace
následků
artrózy a osteoporózy pomocí beta
–
glukanů), ale dostávají se také až do
nejzazších koutů
našich kloubů.
Zbavením
kloubů a vlásečnicových cévek
v nich
toxických látek a zánětů
dochází
k přirozenému procesu: prokrvení,
stimulaci –
povzbuzení a ozdravění přirozených
buněk kloubů.
Buňky se rychleji množí – organismus se rychle
regeneruje
– dochází
k dorůstání chrupavky
nejen
u kloubů, ale i v kloubních jamkách.
K obdobnému procesu dochází i
u obratlů a
plotýnek páteře.
Spolu
s aplikací
dalších prostředků (masáž,
léčba
lineárně
polarizovaným světlem – obdoba laseru -
případně
pulzní magnetoterapií atd.) lze uvést
páteř
do původního tvaru, včetně dorůstání
obroušených
chrupavek i tam, kde už
došlo do
značné míry k vyhřeznutí
plotýnky či
obratle."
(L. Hladík)
Výsledky
výzkumných
prací dostávají již
konkrétní podobu
jako podpůrné potravinové
preparáty
nebo
přípravky s léčivými
účinky, např. slovenský Bielokarpatský
elixír s
preventivními účinky
proti srdečním a cévním nemocem nebo
finský Remasan s
mnoha blahodárnými účinky na
lidský
organizmus.
Nezanedbatelný
je i
obsah látek, které jsou odolné
trávicím enzymům. Tyto látky
mají
schopnost
na
sebe vázat některé látky
střevního obsahu a tak zabraňují jejich
nežádoucímu
působení na střevní
stěnu. Zabraňují a brzdí
vstřebávání těchto látek do
krevního oběhu. Škodlivé
reziduální látky se pak
pomocí houbové vlákniny
urychleně vyloučí stolicí. Touto cestou
například pomáhá houbová
vláknina
obsažená v hlívě odstraňovat z těla
mnohé jedovaté látky i zplodiny
rozkladu
cholesterolu (žlučové
kyseliny), kterým se přisuzuje karcinogenní
účinek na
stěnu tlustého střeva.
Nezanedbatelný je i
obsah minerálních látek v
plodnicích
hlív. Velmi vysoké je zastoupení
draslíku,
zatímco koncentrace sodíku je v
hlívách minimální. Toho lze
využít v dietě osob
trpících vysokým tlakem
a některými srdečními chorobami. Hlíva
obsahuje velké
množství fosforu a různé mikroelementy
(zinek,
selen, chrom, měď, bór, jód)
jejichž biologický význam doceňuje až
současná nauka o výživě."
(J. Baier)
stresorům můžeme hlívu zařadit mezi drogy s
adaptogenním účinkem.
"Příznivé
nutriční
složení hlívy vhodně doplňuje neobyčejně
vysoký obsah chuťových a
aromatických
látek, které zvyšují tvorbu
slin a
vylučování trávicích
šťáv.
Podobné obsahové
látky s příznivým
účinkem
na lidský organizmus má i penízovka
sametonohá
(Flammulina velutipes), která roste i v
zahradách
a lze ji i úspěšně pěstovat." (J. Baier)
Hlíva ustřičná se již koncem
dvacátého století těšila
značné oblibě a
vedle žampionů je stále častěji k
dostání v obchodech. V přírodě
vyrůstají její plodnice na podzim i v zimě.
Najdeme je na pařezech
i kmenech listnatých stromů, v místech
chráněných před mrazivými
větry. Bývá nejčastěji na kmenech nebo pařezech
topolů, vrb, ořešáků,
jasanů, buků a dubů. Výjimečně ji nalezneme i na
jehličnanech.
Roste i mimo les, v parcích a zahradách.
Hlíva se nepoužívá jen k
léčení, ale je důležitá pro
výživu. Její
význam je zvýšen tím, že ji
lze pěstovat i na dřevitých odpadech a
slámě. Piliny z listnaných stromů nebo drť či
kousky větví, dřeva a
kůry zejména z uvedených listaných
stromů mohou posloužit jako
substrát pro pěstování
hlívy. K tomuto pěstování lze
využít i jinak
nevyužité sklepy a jiné prostory.
Substrát je vhodné sterilizovat
horkou parou, pak se očkuje a většinou se plní do
pytlů, které se
po vývoji podhoubí nařežou. Otvory pak
vyrůstají plodnice. Očkovací
materiál se nejčastěji
získává ze sterilovaných
obilnách zrn, která
se naočkují buď ze staršího
očkovacího materiálu nebo kouskem
podhoubí na dolní částě třeně či
rozmělněným kloboučkem starší
plodnice se zralými výtrusy.
Naočkovaná zrna je snadné rovnoměrně
rozptýlit v substrátu.
Hlíva je velmi dobrá houba, tvoří
velké a masité plodnice, jež
jsou v kuchyni vhodné k přípravě
mnohých pokrmů; podušenou
na sádle ji můžeme přidávat do rizota,
nádivek či salátů, můžeme ji
použít i na grilování (pokrmy na jehle
-
šašlik neboli špíz.)
Výborná
je v
polévkách, omáčkách, ale i
konzervovaná v octovém nálevu
(nejlépe
ve vinném octě). Starší plodnice a
hlavně třeně bývají tuhé.
Zaměnit ji s jedovatými houbami je téměř
nemožné. Podobají se jí
ale i jiné druhy také jedlých
hlív, např.
hlíva miskovitá, hlíva
holubí a hlíva
dubová. Hlíva holubí roste na buku a v
mládí vyniká plodnicemi modře
zabarvenými. Hlíva miskovitá je
vzácnou houbou lužních hájů, kde
vyrůstá
na mrtvých jilmech a lipách.
"Koncem jara na dřevě listnáčů,
především na padlých
bukových kmenech,
roste hlíva plicní, která obsahuje
pleuran, což je polysacharid s imunomodulačním
účinkem. Zahraniční vědci prokázali,
že glukan obsažený v hlívě
přispívá ke
snižování choplesterolu, upravuje
krevní tlak (nemoci srdce, cévní
soustavy),
upravuje hladinu cukru v krvi a má i
protialergické účinky."
(Receptář prima nápadů)
Zdroje:
Ing.
Jiří Baier
L. Hladík; http://hladik.hopem.cz/
Regena 6/2005 str. 9 – čl. Minimalizace následků artrózy a osteoporózy pomocí beta – glukanů
http://www.prozdravi.cz/hliva-ustricna---koreni-vegi-bez-glutamanu-zdarma.html
-------------
Protože má hlíva malý obsah kalorií a pokrmy z ní přitom dobře zasytí, doporučují lékaři konzumaci hlívových jídel postiženým s nadváhou. Jídla s hlívou také obsahují mnoho vitamínu B a minerální látky. V posledních letech se zkoumají kladné účinky hlívy na rakovinu. Na Slovensku zjistili, že látka obsažená v hlívách stimuluje imunitní systém. Nestravitelné složky jsou dobrou prevencí výskytu rakoviny zažívacího traktu, byl také popsán pozitivní vliv při kožních onemocněních alergiemi.
Dnes už se hlíva i její hybridy volně prodávájí v supermarketech. Při skladování se na ní občas vyskytne bílý povlak, který vypadá jako plíseň, jde však o fyziologický jev, který není našemu zdraví nikterak škodlivý. Hlíva se v přírodě vyskytuje nejčastěji na podzim a v zimě a pokud je zima mírná, tak plodí až do března. Roste v parcích a alejích. Vůbec jí nevadí teploty pod bod mrazu, ale vysoké letní teploty jí škodí.
Pokud jste teď zjistili, že jste vlastně hlívu neochutnali, tak běžte do obchodu a zkuste si ji upravit, jakýmkoliv způsobem. Výborná je pečená spolu s další zeleninou, je velice dietní! (Kráceno; Zdroj: http://www.vareni.cz/trendy/hliva-ustricna/?idp%5B923%5D=on&bt=5 )
Poznámka k hlívě ustřičnéHlíva ústřičná je
vynikající a nedoceněna. Můžeme ji připravit na mnoho
způsobů: Obalenou jako řízek. Jako přírodní
řízek. Marinovanou s rýží. Jako
přísadu do guláše, těstovin, salátů či
rizota (do rizota nejlépe se stejným množstvím
žampionů; někdo přidává i lišky). Ale rád
bych připomněl, že hlíva ústřičná miluje sojovou
omáčku.Když nemáte pravou z oblasti vychodní Asie,
stačí i ta evropská nebo polévkové kořeni
Maggi. Hlívu dle velikosti plodnic rozdělíte na
pláty. Polejete sojovou omáčkou s příměsí
oleje a koření, např. kari, oregana a hořčice a necháte
ji dvě hodiny marinovat. Pak ji poduste na cibulce a přidávejte
do různých pokrmů. Autor: doktor; e.bujdak@seznam.cz (Kráceno; Zdroj: http://www.vareni.cz/trendy/hliva-ustricna/?idp%5B923%5D=on&bt=5 ) |
Rizota s hlívou
Ingredience:
vepřová plec
hlíva
ústřičná
cibule
špek nebo anglická slanina
sůl
pepř
Příprava:
Malé hlívy použijeme celé, velké
rozkrojíme(ne na moc malé kousky, pak se při napichování rozpadají), můžeme
lehce posolit a popepřit . Vepřové maso nakrájíme na plátky cca 3-4 mm,
naklepeme a dále rozkrájíme na čtverečky o straně asi 4 cm(nebo dle úvahy),
osolíme a opepříme. Cibuli pokrájíme na kolečka a špek nebo anglickou na podobné
kousky jako maso.
Na jehlu napichujeme střídavě maso,cibuli,špek a houbu, do
spotřebování všech surovin("dietáři" semtam špek vynechají).
Špízy se "pečou"
položené napříč přes prázdný pekáč v troubě.
Doporučená příloha:
třeba chleba, hořčice, kečup,
co kdo má rád :)
Ingredience:
Hlíva ústřičná (jedno obchodní balení),
cibule,
paprika,
dvě rajčata,
mletá sladká paprika,
kostka vývaru
(zeleninový),
mouka hladká,
olej na
smažení
Postup:
Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.
Zdroj: http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/bezmase_recepty/omacky/gulas_z_hlivy_ustricne.htm
Ingredience: |
1 čínské zelí, 1 mrkve, 200 g hlívy ústřičné, 3 lžíce vývaru, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, sůl |
Postup: |
Zelí nakrájíme
na 2 cm široké proužky. Mrkev na 2 cm
široké nudličky. Hlívu zbavíme
tvrdých nožiček a spaříme vařící vodou.
Okapané houby natrháme na menší kousky. Do rozpáleného oleje dáme mrkev a za stálého míchání necháme 1 minutu dusit, přisypeme zelí a dusíme další 2 minuty. Pak přidáme houby, zakapeme je vývarem, sójovou omáčkou a octem, přisladíme, nepatrně osolíme, důkladně promícháme a stáhneme z ohně. |
Přílohy: |
rýže |
Zdroj: http://www.recept.cz/recept.asp?recept_scr=831
Pečená hlíva ústřičná
mletý černý pepř | |
bílé suché víno | 100 ml |
česnek | 1 stroužek |
sůl | |
petrželka | 1 svazek |
smetana | 100 ml |
hlíva ústřičná | 500 g |
olivový olej | 2 lžíce |
zakysaná smetana | 2-3 lžíce |
jarní cibulka | 2 - 3 ks |
Na pávni rozehřejeme olej, přidáme máslo, vložíme houby a vše asi 5 minut restujeme. Přidáme cibuli a česnek a opékáme dalších 5 minut.
Pak vše zalijeme smetanou, vínem, houby osolíme, opepříme a povaříme asi 3 minuty.
Nakonec vše zjemníme zakysanou smetanou. Můžeme vmíchat nasekanou petrželku.
Vhodnou přílohou jsou celozrnné toasty nebo jiné pečivo.
Zdroj: http://recepty.vareni.cz/pecena-hliva-ustricna/
Koláč z hlívy ustřičné
Recept od: MAGGI
mouka | 200g |
máslo | 100 g |
vejce | 3 ks. |
sůl | půl lž. |
voda | 3 lžíce |
máslo | 20 g |
hlíva ústřičná | 400 g |
voda do omáčky | 200ml |
plísňový sýr | 150 g |
Maggi-dnes sýrová omáčka | 1 bal. |
koňak | 1 lžíce |
rozinky | 50 g |
mandlové lupínky | 50 g |
Z mouky, másla,
soli, 1 vejce a vody vypracujeme křehké těsto a
necháme ho 30 minut stát.
Vymazanou dortovou
formu vyložíme vyváleným těstem a
předpečeme 15 minut při 200°C.
Hlívy
ústřičné očistíme a
nakrájíme naproužky.
Necháme
rozehřát máslo a houby v něm podusíme.
Plísňový
sýr pokrájíme nadrobno a společně s
MAGGI-Dnes-sýrovou omáčkou přidáme k
houbám. Dále přidáme koňak, rozinky a
mandlové lupínky.
Rozklepneme 2 vejce,
bílek a žloutek zvlášť. Žloutky
vmícháme. Z bílku
vyšleháme sníh,
vmícháme do houbové hmoty, hmotu
rozdělíme na těsto a uhladíme.
Pečeme v troubě při
200°C cca 40 minut.
cukr | 1 lžička |
sůl | |
tymián | 2 lžičky |
rajče | 4 ks |
kečup | 4 lžíce |
droždí | 21 g |
hlíva ústřičná | 100 g |
mozzarella | 125 g |
žampiony | 250 g |
olivový olej | 1 lžíce |
hladká mouka | 300 g |
rajský protlak | 2 lžíce |
mletý černý pepř |
Do velké mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, cukr, špetku soli, olivový olej a zalijeme 150 ml teplé vody. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut na teplém místě kynout. V polovině kynutí těsto vařečkou propracujeme.
Rajčatový protlak s kečupem smícháme, přidáme sůl, pepř a tymián. Žampiony očistíme a nakrájíme na silné plátky. Hlívu opatrně oškrábeme a rozčtvrtíme. Rajčata křížem nařízneme, spaříme horkou vodou a sloupneme. Pak je rozčtvrtíme a zbavíme jadérek. Mozzarellu dáme na síto okapat.
Těsto znovu prohněteme a na vymazaném plechu plechu na dva kruhy o průměru asi 28 cm. Potřeme je kečupovou směsí, přičemž ponecháme asi 1/2 cm volný okraj. Na ni rozdělíme houby, rajčata a nakonec mozzarellu pokrájenou na tenké plátky.
V předehřáté troubě na 200°C pečeme houbovou pizzu zhruba 25 minut.
Upečenou houbovou pizzu podáváme s bílým vínem.
Hlívu, bohatou na minerály a vitamíny, lze připravit mnoha způsoby. Zajímavá a chutná je zapečená s bylinkovým máslem.
hlíva ústřičná | 600 g |
olej | 2 lžíce |
žloutek | 2 ks |
máslo | 100 g |
zelená petrželová nať | 1 svazeček |
sůl | |
mletý černý pepř | |
citron | 1/2 ks |
příloha:
|
|
brambory | 6-8 ks |
Máslo necháme na teplém místě změknout, menší svazeček petrželky propláchneme a jemně nasekáme.
Hlívu rozkrájíme na menší plátky a ty opečeme z obou stran na oleji. Postupujeme, jako bychom opékali plátky masa. Hlíva trochu zesklovatí a zrůžoví. Opečenou ji z pánve vyjmeme a narovnáme do menšího zapékacího pekáčku, který jme jen slabě vymastili máslem.
Máslo utřeme se žloutky téměř do pěny, přišleháme citronovou šťávu, vymačkanou z poloviny citronu, a pak do másla vmícháme jemně nasekanou petrželku. Touto bylinkovou máslovou směsí potřeme opečené hlívy narovnané v zapékacím pekáčku. Dáme zapéct do vyhřáté trouby. Zapékáme při 150 °C asi 35 minut.
Zapečené hlívy s bylinkovým máslem podáváme s brambory a čerstvou zeleninou nebo salátem. Hlíva smažením a pečením ztrácí na objemu, recept je určen pro 2 - 3 porce.
Dušená hlíva s mletým masem zapečená s kari omáčkou a strouhaným sýrem. Podáváme s rýží nebo bagetou.
Nakrájíme ji na tenké plátky. Na másle opečeme mleté maso, přidáme houby a vývar, vše podusíme asi 5 minut, dochutíme a připravíme si omáčku. Uděláme si světlou jíšku, přilijeme mléko, mícháme a vaříme asi 5 minut, dochutíme kari. 6loutek rozmícháme se smetanou, přidáme do omáčky a už nevaříme. Do formy vymazané tukem dáme maso s houbami, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a dáme péct tak na 20 minut asi na 200 st.
sůl | |
vývar | 5 lžic |
máslo | |
žloutek | 1 ks |
mléko | 250 ml |
smetana | 2 lžíce |
mouka hladká | 1 lžíce |
kari | |
pepř mletý | |
hlíva ústřičná | 500 g |
sýr strouhaný | |
maso mleté | 250 g |
Další recepty viz: http://recepty.vareni.cz/vyhledavani/ingredience/hliva_ustricna/
Výborná lehká příloha k masu nebo můžete houby jíst jen tak s chlebem i bramborem.
Oprané a osušené klobouky na spodní části natřeme rozetřeným česnekem se solí, obalíme v mouce a smažíme na tuku doměkka.
hlíva ústřičná | 250 g |
česnek | |
tuk | |
mouka hladká |
česnek | 2 stroužky |
olej | 3 lžíce |
sůl | |
cibule | 2 ks |
bazalka | |
hlíva ústřičná | 500 g |
kukuřice sterilovaná | 300 g |
jablečný ocet | 3 lžíce |
mletý černý pepř | |
tmavý celozrnný chléb | 2 plátky |
Houby očistíme a otřeme papírovým ubrouskem. Pokud jsou velké, pokrájíme je. Cibuli oloupeme a jemně posekáme.
Chléb nakrájíme na kostičky. Rozmačkaný česnek krátce osmahneme na 1 lžíci rozehřátého oleje. Přidáme kostičky chleba a opečeme dozlatova. Opepříme a vyjmeme.
Zbylý olej rozehřejeme na pánvi. Zesklovatíme na něm cibuli, přidáme houby a smažíme je na silném ohni, dokud nezměknou. Osolíme, opepříme a přidáme okapanou kukuřici.
Hlívu zalijeme jablečným octem, podle potřeby přisolíme a podáváme vlažné.
Salát z hlívy ústřičné posypeme bazalkou a opečeným chlebemNákyp plný zeleniny a výborné hlívy ústřičné.
pažitka | 1 svazek |
pórek | 2 ks |
mrkev | 2 ks |
kedlubna | 2 ks |
niva | 200 g |
hlíva ústřičná | 300 g |
mletý bílý pepř | |
smetana ke šlehání | 300 ml |
sůl | |
máslo | 20 g |
cibule | 1 ks |
Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Spaříme ji ve slané vodě po dobu dvou minut a necháme okapat. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme.
Rozehřejeme máslo a cibuli společně s hlívou na něm osmahneme. Poté podlijeme a dusíme asi 5 minut. Přilijeme 200 ml smetany a krátce povaříme. Osolíme, opepříme a vmícháme 2/3 jemně sekané pažitky.
Sýr důkladně rozmačkáme a se zbytkem smetany umícháme dohladka.
Formu vymažeme tukem, navrstvíme do ní střídavě zeleninu a houby s cibulí, nahoru dáme plátky kedlubny. Přelijeme sýrovou omáčkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25 až 30 minut.
Podáváme sypané zbytkem sekané pažitky.
Chutná přírodní příprava dostupných hub. Místo hlívy lze použít i jiné houby podobné konzistence. Marinovaná hlíva s lehkou omáčkou a rýží.
sůl | |
hlíva ústřičná | 6 ks |
olej na smažení | |
cibule (větší) | 2 ks |
rýže parboiled | 250 g |
kukuřičné lupínky | 50 g |
marináda:
|
|
oregano | 1 lžička |
sójová omáčka | 1 lžíce |
rostlinný olej | 2 - 3 lžic |
dijonská horčice | 1 lžíce |
indické kari | 1 lžička |
V misce smícháme sójovou omáčku, hořčici, oregano a kari koření. Vše smícháme a podle potřeby přilijeme olej, aby měla marináda správnou konzistenci. Vložíme do ní houby a necháme marinovat.
Mezitím uvaříme rýži podle návodu. Oloupeme cibuli a nasekáme ji najemno.
Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli osmahneme. Přidáme okapané marinované houby a 2 - 3 minuty je restujeme z každé strany. Hotové houby odkládáme na teplé místo na savý papír.
Kukuřiční lupínky v dlani rozdrtíme a přisypeme do pánve po houbách. Promícháme a odstavíme.
Houby servírujeme s rýží a přeléváme omáčkou z pánve.
Skvělý recept na kořeněné kuřecí maso se zeleninou, hlívou ústřičnou a sezamovými semínky.
česnek | 2 stroužky |
solamyl | 1 lžička |
bílek | 1 ks |
pórek | 2 ks |
kari | 4 lžičky |
hlíva ústřičná | 400 g |
žampiony | 100 g |
kuřecí prsa | 300 g |
sójová omáčka | 3 lžíce |
sezamové semínko | 4 lžíce |
drůbeží vývar | 6 lžic |
kokosové mléko | 200 ml |
Kuřecí prsa odblaníme, omyjeme, osuším a nakrájíme na větší nudličky. Bílek smícháme se solamylem, lžící oleje a lžící sójové omáčky. V této směsi obalíme kuřecí nudličky a necháme je v ledničce alespoň hodinu uležet.
Mezitím si očistíme houby, pórek a česnek. Hlívu nakrájíme na kousky, pórek na kolečka a česnek nasekáme nadrobno.
Rozpálíme pánev. Přidáme olej a restujeme česnek. Do zlatavého česneku přidáme naložené maso a opečeme jej. Přisypeme houby s pórkem a vše restujeme. Po chvilce směs zalijeme sójovou omáčkou, vývarem a kokosovým mlékem. Přidáme kari koření a dusíme přibližně 10 minut. Nakonec směs posypeme sezamovým semínkem a necháme prohřát.
Podáváme s rýží.
Vynikající výživná polévka, ve které se doplňuje aroma čerstvé zeleniny, zázvoru a čínských vaječných nudliček.
Recept od: Zuzka
česnek | |
sůl | |
vývar | 1.5 l |
zázvor | 30 g |
pepř mletý | |
maso vepřové | 450 g |
hlíva ústřičná | 230 g |
omáčka sójová | |
cibulka jarní | 8 ks |
špenát listový | 450 g |
lusky cukrové | 100 g |
čínské vaječné nudličky | 230 g |
olej sezamový |
V hrnci rozpálíme olej. Na
mírném ohni opékáme tenké proužky
masa s česnekem a zázvorem asi 5 minut, až je maso
hotové. Přidáme vývar a pomalu uvedeme k varu. Pak
zmírníme plamen a asi 15 minut vaříme pod
pokličkou. Potom přidáme špenát, jarní
cibulku, cukrové lusky a houby a na mírném ohni
vaříme 10 minut. Nakonec vmícháme nudličky a
vaříme asi 5 minut dokud nezměknou. Přidáme
sójovou omáčku a sezamový olej a dochutíme
pepřem.
Zkoušeli jste už někdy hlívu? Tak ji vyzkoušejte, je to velice zdravá houba.
Recept od: Zuzka
olej | |
sůl | |
cibule | 2 ks |
pepř mletý | |
hlíva ústřičná | 500 g |
slanina anglická | 100 g |
Houby pokrájíme a dobře na sítku propláchneme vodou a necháme okapat. Obdélníky alobalu potřeme olejem, na ně vložíme pokrájené houby, osolíme, opepříme. Pokryjeme kolečky cibule a plátky anglické slaniny. Alobal dobře zabalíme a pečeme v troubě nebo na rožni. Podáváme s pečivem nebo hranolky. Výborné také se zeleninovým salátem.
Rychlá přesnídávková polévka a hlavně i zdravá.
Recept od: Vladimíra Lupoměská
masox | 2 kostky |
hladká mouka | 1 lžíce |
olej(sádlo) | podle potř |
zabijačkové koření | 2 lžičky |
červená paprika(není nutná) | - |
sůl | dle pořeby |
cibule | 1 ks |
hlíva ústřičná | 30 dkg |
Očistíme cibuli a nakrájíme ji najemno. Také si nakrájíme hlívu na
nudličky.
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli do růžova, pak přidáme
hlívu, masox, zabijačkové koření, papriku a zalijeme vodou, aby byla hlíva
ponořená.
Vaříme 20minut pod pokličkou. Pak dolijeme vodu na požadované
množství polévky, zahustíme moukou rozšlehanou v trošce vody a asi 5 minut
povaříme, podle potřeby dosolíme.
Rýžové saláty chutnají v kterémkoli ročním období a nejsou náročné na přípravu. Jejich chuť více vynikne, podáváme-li je teplé.
kuřecí vývar | 4 hrnky |
dlouhozrnná rýže | 1/2 hrnku |
mletý černý pepř | |
krůtí prsa | 230 g |
sůl | |
divoká rýže | 1/2 hrnku |
cukrový hrášek | 2 hrnky |
kukuřičný olej | 2 lžíce |
sekaný koriandr | 2 lžíce |
sekaná česneková pažitka | 1 lžíce |
hlíva ústřičná | 120 g |
pistácie | 1/2 hrnku |
ocet balzamico | 1 lžíce |
na ozdobu:
|
|
pažitka |
Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Pistácie posekáme najemno. Hlívu natrháme na kousky.
Z kuřecího vývaru odebereme a odložíme 3 lžíce, zbývající vývar přivedeme k varu. Přidáme rýži a vaříme ji 30 minut doměkka. Zbývající tekutinu slijeme a rýži necháme mírně vychladnout.
Zatím rozehřejeme ve woku nebo pánvi 1 lžíci oleje opékáme maso na středně silném ohni za stálého obracení 3 - 4 minuty. Maso odložíme a ve woku krátce (zhruba minutu) opečeme lusky cukrového hrášku a hlívu. Přilijeme odložený vývar, přivedeme k varu, zmírníme oheň, wok nebo pánev přikryjeme pokličkou a hrášek s houbami 3 - 4 minuty dusím. Směs dáme na mísu a necháme mírně vychladnout.
Rýži, maso, hrášek, hlívu ústřičnou, pistácie, koriandr a pažitku důkladně promícháme, osolíme, opepříme, pokapeme zbývajícím olejem a octem a ozdobíme pažitkou. Rýžový salát s krůtím masem podáváme teplý. Recept je na 4 porce.
Zdroj: Nízkotučné pokrmy, edice 100 nejlepších receptů
Velmi rychlé a přitom výtečně chutnající a zdravé jídlo.
hlíva ústřičná | 60 dkg |
cibule | 2 ks |
petrželka | |
sůl | špetek |
mražená kukuřice | 30 dkg |
pšeničný bulgur | 40 dkg |
koření pěti vůní | 1/2 lžičky |
sójová omáčka | 2 lžíce |
mletý černý pepř |
Pšeničný bulgur připravíme podle návodu. Cibuli nakrájíme na půl kolečka, hlívu na kostičky.
Na oleji osmažíme cibulku dozlatova, přidáme hlívu, sůl, pepř, a dále smažíme asi 10 minut. Poté přidáme koření pěti vůní, sójovou omáčku a mraženou kukuřici. Ještě minutku smažíme.
Hotovou směs smícháme s bulgurem a posypeme petrželkou.
Pšeničný bulgur s hlívou ústřičnou ihned servírujeme. Pro obměnu můžeme přidat jinou oblíbenou zeleninu, nebo např. k cibuli přidáme nakrájené kuřecí maso.
Česnekové kuře s cuketou a rajčaty.
Recept od: Budulínekzázvor | 1 ks |
hlíva ústřičná | 500 g |
kuřecí stehno | 600 g |
máslo na vymazání | |
cuketa | 1 ks |
rajče | 4 ks |
podle chuti:
|
|
koriandr | |
mletá sladká paprika | |
mletý černý pepř | |
ústřicová omáčka | 3 lžíce |
sůl |
Kuřecí stehna podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je kořeníme solí, pepřem a paprikou. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Paličku česneku rozebereme na jednotlivé stroužky a ty omyjeme.
Stehna rozložíme do vymazaného pekáčku. Posypeme je neoloupanými stroužky česneku, zázvorem a koriandrem. Pak je zalijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté si scedíme šťávu. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme je do šťávy. Přidáme ústřičnou omáčku.
Do pekáčku nakrájíme cukety, hlívu a rajčata a promícháme. Na tuto směs rozložíme stehna a přelijeme je omáčkou. Pak stehna pečeme dalších 15 minut.
Kuřecí stehýnka s hlívou ústřičnou podáváme s nudlemi nebo smetanovými brambory.
SUPERHOME
DARIUS.CZ |
HOME ARCHEUS
IST ARCHEUS |
HOME BYLINAR
xxx |
HOME EKOLOG
IST EKOLOG |
HOME RECEPTAR
IST RECEPTAR |
HOME IMHOTEP
IST IMHOTEP |