PELYŇEKPelyněk černobýl
Sambucuc nigra L. |
V rukách čarodějnic býval černobýl významnou a mocnou bylinou. Za-
věšený nad dveřmi nebo i jinak použitý zaháněl zlé mocnosti, čáry a kouzla. Staří Keltové, Germáni, ale i Slované si při slavnostech vázali dlouhé černo- býlové natě kolem pasu, aby je chránily před všemi bolestmi kyčlí a dávaly jim sílu. Věřilo se, že zvyšuje síly nejen tělesné, ale také duševní. Čarodějnice jej pily před věštěním nebo si jej kladly pod polštář, aby měly lepší jasnozři- vost. Na jeho čerstvé, kvetoucí natě kladly křišťálové koule, aby se zvýšilo astrální působení. Černobýl sloužil i jako talisman. Nosil se k ochraně před vším jedovatým, i před zlými mocnostmi či jedovatými jazyky. Při duševní práci zvyšoval soustředění, při lásce vášeň a plodnost. Na venkově míval čer- nobýl i praktickou funkci - zavěšoval se proti mouchám. Při dlouhém běhu nebo při pochodech se čerstvá nať černobýlu vkládala do bot, aby dodala sílu a vytrvalost. Musela být ale natrhaná před východem slunce! Tahle prastará léčivka se dnes považuje za nežádoucí plevel. Roste na rumištích, u cest a silnic, kolem stavenišť. Je to často až 150cm vysoká bylina s červenohnědými lodyhami, s listy na rubu běloplstnatými, s načervenalými květními úbory, sestavenými v laty. Kvete v srpnu a v září, plody jsou drobné nažky. Nať se sbírá na počátku kvetení, kdy má největší sílu. Horní část byliny se seřízne a suší se rychle ve stínu, do teploty 40 o C. Usušená aromaticky páchne a je nahořklá, ale ne tolik jako pelyněk pravý. Proti pravému pelyňku (absintu) je slabší v účinku, tedy i v jedovatosti. Přesto se musí dodržovat doporučené dávky a nesmí se užívat dlouhodobě. Škodil by nervovému systému a mohl by vyvolat křeče, pokles tlaku a srdeční poruchy. Mohlo by dojít k podobným otravám jako u pelyňku pravého, k tzv. absintismu, což je otrava pelyňkem po přílišném pití pelyňkových likérů (pernod), při které dochází k poruchám centrálního nervstva až ke zblbnutí. Černobýl obsahuje silice, cineol, jedovatý tujon, hořčiny, sliz, organické kyseliny, inulin, cholin aj. V malém množství uklidňuje a ztišuje křeče, působí protihnilobně. Lidově se užívá při žaludeční nevolnosti, proti střevním para- zitům, při špatném zažívání, při teplotách a při nervových potížích. Vhodný je jako kloktadlo a dříve se často používal i jako kuchyňské koření. Pelyněk je abortivní, může vyprovokovat potrat, což je velice nebezpečné. Rozhodně je riskantní jej užívat v těhotenství, protože vyšší dávky překrví pánevní orgány a mohou způsobit porušení plodu. Starý herbář: ...černobýl sluje matkou bylin od zvláštní moci své, že tajné bolesti matky (dělohy) ženské léčí ... moci má i zástavy otvírati a plod mrtvý i lože plodu vyháněti ... to píti nebo ohřáti a na pupek klásti ... vyčistí lůžko po porodu pitý s teplým vínem. Ale i ...dušnost, suchý kašel, nechutenství, chrchlání krve odstraňuje. "Kdo požil opium, pij černobýl," radí Mathioli. Proti strumě doporučoval přikládat černobýl - "...utřený se sádlem a do týlu a pod bradu přikládaný vole rozhání." Čaj z černobýlu 1 čajová lžička na 1/4 l vody, přelít vařící vodou a nechat přikryté 10 minut ustát. Užívat 2x denně po lžičkách při dyspepsii a žaludečních křečích. Prášek 1/4g prášku ze sušeného černobýlu a 3g cukru - rozdělit na 5 denních dávek nebo na hrot nože 2-3x denně (proti střevním parazitům). Tinktura 20g nati naložit do 100ml 70% alkoholu, nechat 14 dní macerovat. Užívat 20 kapek 3x denně. Moderní herbáře se s poznatky starých léčitelů shodují. Chválí černobýl jako velice účinný prostředek při dyspepsii, pálení žáhy, nadýmání, při průj- mech, vodnatelnosti, při potížích jaterních a žlučových, proti hlístům. Zevně se doporučuje jako obklad při pohmožděninách a do posilujících koupelí. Černobýl je vhodné kombinovat s jinými, podobně působícími bylinami, protože ve směsi se byliny vzájemně doplňují a lépe působí. Například: - při žaludečních potížích s řebříčkem, - při žlučníkových potížích s pampeliškou a s čekankou, - jako prostředek močopudný s břízou a s přesličkou, - proti křečím s meduňkou, kozlíkem nebo mochnou husí. Pelyněk černobýl patří nejen k nejstarším léčivkám, ale i k nejstaršímu kuchyňskému koření. Užíval se hlavně jako koření masové, protože dělá tuky stravitelnějšími. Proto nechyběl při pečení tučného vepřového nebo hu- sy, zlepšoval chuť škvařeného sádla, přidával se do mastných sekaných a do nádivek. Sloužil i jako náhrada pravého pepře (tzv. dietní pepř) do salátů, polévek a zelenin. V některých krajích se přidával do zelí a bramborových salátů. Listy se v kuchyni nepoužívají, protože jsou příliš hořké. Používají se jen laty, a to čerstvé i sušené. Pomazánka z černobýlu V hrnci rozpustíme vepřové sádlo a přidáme strouhaná jablka, cibuli, čer- nobýl a trochu majoránky. Vše podle chuti. Směs nalijeme do kameninové nádoby a necháme ztuhnout. Mažeme na chleba. Nezapomeňte, že se použí- vají jen bezlisté laty! Ida Rystonová Další informace o rostlině v souboru bez-1 |
|