Vojtěška

IST ARCHEUS: B (BYLINÁŘ): HERBÁŘ-1 / VOJTĚŠKA



Vojtěška setá, tolice vojtěška, tolice setá,
lucerna siata (slov.), Alfalfa (angl.), Medicago sativa
Čeleď: Fabaceae

Alfalfa je anglický nebo též obchodní název vojtěšky, účinné drogy nebo semen vojtěšky, které slouží k produkci vlastní
účinné drogy. Drogou je mladá nebo kvetoucí nať vojtěšky nebo jen klíčky a malé rostlinky. Semeno dodávané
maloobchodně se většinou používá k produkci klíčků. Klíčky slouží pro přímou potřebu (konzumaci) nebo pro další
farmaceutické zpracování. Nať slouží k získání zelené šťávy, homeopatických preparátů nebo sušené nati. Sušená nať se
dále zpracovává na tablety, kapsle nebo volný prášek, který je možné přidávat do potravin či krmiva. Zelená šťáva se
rovněž buď konzumuje přímo nebo se dále farmaceuticky zpracovává. Někdy se používá také čaj ze sušené natě, který
však neumožnuje využít některé živiny (bílkoviny, chlorofil) a nerozpustnoé balastní látky.

Příklady suplementů:

Alfalfa
- další nový přírodní produkt firmy Natures Life Alfalfa (lisovaná 
sušená a drcená vojtěška - 1 g sušené drogy v jedné tabletě)

Alfalfa
firmy Total Health Discount Vitamins (625 mg drogy v kapsli)

Green Care
-
výrobek firmy California Fitness e (500 mg drogy v jedné 
tabletě s dodatkem hořčíku)

ALFALFA + RED CLOVER – velmi vhodná kombinace pro diabetiky – ovlivňuje metabolismus krevního cukru
a stabilizuje jeho hladinu v krvi

ALFALFA + PHYTOMAX – zklidnění a podpora zdravé činnosti zažívacího traktu

ALFALFA + CASSIE TEA – detoxikace a regenerace zažívacího traktu

Alfalfa (s hořčíkem; kapsle) - produkty firmy Neways

Alfalfa (homeopatikum), firma Boiron


Víceletá bylina s nedřevnatějícím čtyřhranným stonkem až 1 m vysoká. Má vzpřímený či poléhavý stonek s 3-četnými
lístky bez palistů. Poslední lístek má vždy řapíček delší než ostatní. V horní části ochlupená. Květy jsou fialové nebo
modré v protáhlých hlávkách. Plodem je lusk, který je prohnutý, spirálně stočený či ledvinitý. Původně domácí rostlina
v Evropě a Asii, dnes zdomácněla i v Americe, zejména severní. Využívá se jako pícnina a potravinový doplněk.

Arabové pojmenovali tuto rostlinu AL-FAL-FA – otec všech potravin. Po staletí byla používána v alternativní medicíně
jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu, který je mimo jiné dán anabolickým efektem účinných
látek obsažených v Alfalfa. Vojtěška je známá svým vysokým obsahem vitaminu A (resp. betakarotenu a dalších
karotenoidů), E, D, K a vitaminu B6 – pyridoxinu. Obsahuje také menší množství vitamínu C a tzv. vitamín U, který
představuje faktor, chránící před žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Klíčky obsahují až 40% bílkovin, tedy
podstatně více než většina druhů živočišné stravy, více než vejce, mléko a hovězí maso. Součástí bílovinné složky
je také 8 esenciálních aminokyselin. Mimo to obsahuje celou řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo), cenné
enzymy a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.

Vojtěška zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje fyzickou sílu, posiluje imunitní systém, pomáhá zvyšovat zdatnost
a výkonnost – je vhodná pro sportovce a těžce fyzicky pracující osoby. Vojtěška podporuje vstřebávání a využití
(asimilaci) cukrů, bílkovin, vápníku, železa a jiných stopových prvků, zlepšuje metabolismus a činnost imunitního
systému. Vede ke zklidnění artritických a revmatických bolestí, zlepšuje trávení, působí proti nechutenství a nadýmání,
zlepšuje stav diabetiků, detoxikuje trávicí trakt (výrobci uvádí také zklidnění a zlepšení činnosti zažívacího traktu)
a napomáhá činosti detoxikačních orgánů, výborně se osvědčuje při hojení vředové nemoci žaludku a dvanácterníku
a při neutralizaci kyselé žaludeční šťávy, potlačuje akutní i chronické záněty prostaty a močového měchýře, obecně
zmírňuje záněty.

"Odstraňuje duševní a fyzickou únavu. Pomáhá léčit peptické vředy, artritidu, diabetes, alergie, anemii, krvácení z nosu,
problémy močových cest, čistí ledviny a krev. Je to vynikající detoxikant. Zvyšuje odolnost organismu, pomáhá při
léčení artritidy, ranní ztuhlosti svalů, neuritidy, bronchitidy a fibrozoitidy."
(http://volny.cz/cincala/cz/byliny.htm)

"K nejdůležitějším obsahovým látkám řadíme především enzymy proteázy,
které štěpí bílkoviny, lipázy, štěpící tuky, amylázy, štěpící škroboviny
a koagulázu, která sráží mléko a krev. Emulsin podporuje trávení cukrů,
invertáza mění sacharózu v dextrózu, pektináza tvoří z pevné hmoty zeleninový
rosol a peroxidáza má oxidační účinky. Dále vojtěška obsahuje salicylovou,
kumarovou a hroznovou kyselinu, glykosid tricholin, silici, třísloviny,
flavonová barviva (isoflavonoidy), ¨saponiny, pryskyřice, draslík, fosfor,
hořčík a vápník, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E, K apod."
(J. Janča - J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin)

Podle J. Zentricha a J. A. Janči
- jde o jeden z nejlepších protirevmatických prostředků
- vojtěška zlepšuje metabolismus a zkvalitňuje trávicí proces,
- odlehčuje detoxikační orgány - játra a ledviny,
- prohlubuje práci srdečního svalu

"Biolog Frank Bouer nazval vojtěšku "velkým léčitelem" poté, co zjistil, že
zelené listy této pozoruhodné plodiny obsahují osm esenciálních aminokyselin.
Kromě toho obsahuje v každých 100 g betakaroten ekvivalentní 8000 UI
vitamínu A, 20 000 - 40 000 UI vitamínu K, který poskytuje ochranu před
krvácivostí a pomáhá při srážení krve. Je důležitým zdrojem vitamínu B6 a E,
obsahuje též dostatek vitamínu D, kalcia a fosforu, čímž posiluje kosti a zuby dětí.

Mnoho lékařů aplikuje vojtěšku při žaludečních potížích, plynatosti, vředových
stavech a nechutenství, protože obsahuje vitamín U. Mimochodem, tento vitamín
nacházíme též v syrovém zelí a šťávě ze zelí, která se často používá jako podpůrná
látka při léčení peptického vředu. Vojtěška je dobré projímadlo a přirozené
diuretikum." (Earl Mindel: Vitamínová bible)

Účinky nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzívní. Po 2-3 měsících
nepřetržitého podávání se doporučuje jednoměsíční přestávka.



Další účinky a vlastnosti (podle výrobců):
- hypoalergický potravinový doplněk
- podporuje činnost žaludku
- předchází vředové chorobě žaludku a duodena
- působí proti únavě a vyčerpanosti
- působí proti ztuhlosti a bolesti kloubů
- pomáhá eliminovat otoky
- pomáhá vyloučit přebytečnou vodu z těla
- je vhodný pro silový zejmína kulturistický tréning
- pomáhá léčit obezitu
- vhodné je podávání u dětí, rostoucích jedinců a sportovců
- vynikající detoxikační účinek
- pomáhá při problémech s trávením
- zvyšuje fyzickou i životní sílu a zdatnost
- napomáhá ke zlepšení spánku
- zpomalení procesu stárnutí


Doporučená dávka je 500 mg - 8 g denně sušené drogy (práškované nebo
v tabletách) denně; např. 4krát denně 0,5 až 2 g sušené drogy. Je vhodné
tabletu zapít dostatečným množstvím tekutiny, případně pozřít mezi sousty
jídla - snídaně nebo večeře.

Podle Janči a Zentricha: Čerstvou šťávu podáváme v denní
dávce 50 až 60 gramů denně a tuto šťávu lze kombinovat s různými
zeleninovými šťávami (petržel, celer, mrkev). Čerstvou šťávu doporučují
autoři doslova při jakémkoli onemocnění látkové výměny a uvádějí, že
v zásobě můžeme mít i vojtěškovou tinkturu vyrobenou z mletého semene
a 60%ního etanolu. Čaje z čerstvé nebo sušené nati nejsou podle uvedených
autorů tak účinné a květ přidáváme spíše jen do čajových směsí.



Obsah některých živin
Doporučená denní dávka je obvykle 6 tablet, co podle hmotnosti tablet
činí 3 - 6 g suché drogy kapslí. Užívají se 3x denně 2 tablety.

V 6 gramech se celkem nachází (rozsah nepředstavuje krajní hodnoty, ale
reflektuje rozsah zveřejněných průměrných údajů z různých zdrojů):

betakaroten 1,52 - 1,62 mg (ekvivalentní 848 - 900 IU vit. A),
vit. B1 - 33 mikrog., B2 - 90 - 138,9 mikrog. (6 - 9,3% DDD, 
niacin - 540 mg, B6 - 72 mikrog., B12 - 3 mikrog., panthotenová kys. 
360 mikrog., kyselina listová 60 mikrog., biotin 6 mikrog., inositol 
41 mikrog., vit. C - 1,5 - 3 mg (3 - 6% DDD), vit. E - 1 IU,
vit. K 480 mikrog., kalcium 77 - 105 mg (9,3 - 12,6% DDD),
chrom 8 mikrog. (10 % DDD), měď 30 mikrog., železo 1, 2 - 1,8 mg
(6,1 - 9,3% DDD), magnesium 13,9 - 54 mg (3 - 12% DDD),
mangan 231,5 - 486 mikrog. (12,5 - 25,9% DDD), molybden 21 mikrog.,
fosfor 30 mg, draslík 288 mg, PABA 6 mikrog., selen 4,6 - 5 mikrog.
(6,1 - 6,6% DDD), sodík 21 mg, zinek 720 mikrog., chlorofil 12 mg,
xantofil 150 mikrog., alanin 103 mg, arginin 77 mg, asparagová
kyselina 242 mg, cystein 4 mg, glutamová kys. 177 mg, glycin 85 mg,
histidin 29 mg, isoleucin 45 mg, leucin 114 mg, lysin 85 mg, metionin
17 mg, fenylalanin 78 mg, prolin 85 mg, serin 83 mg, treonin 74 mg,
tyrosin 57 mg, valin 59 mg, cholin 150 mikrog., jód 54 mikrog.,
celkově karbohydráty (škroby a cukry) 0,77 g (0,154% DDD),
vláknina 3,1 g (12,4 % DDD), bílkoviny 1,23 g (20,6% z celkové
hmotnosti sušené vojtěšky!)

Poznámka č. 1: DDD = doporučená denní dávka

Poznámka č. 2: Vojtěška a hladomor:
Předpokládám, že čerstvá i sušená nať vojtěšky v tabletách může pomoci v oblastech
stižených hladomorem mnohým zachránit život, a je-li rozžvýkána (tedy
rozmělněna a natrávena slinami matky), může zachraňovat i životy kojenců, jako
velice hodnotná provizorní náhrada mateřského mléka (rozhodně vhodnější než
voda s cukrem, kterou podávali kojencům v bagdádských nemocnicích v čase války).
U primátů jsou rozžvýkané listy resp některé plodiny první přirozenou stravou po
ukončení kojení a člověk by neměl na svou biologickou dannost zapomínat. U některých
přírodně dosud žijících kmenů jsou listy některých rostlin zpracovávány touto metodou
- po rozžvýkání a smísení se slinami mladých žen a po enzymatickém zrání, resp. nakvašení
mléčnými bakteriemi obsažených ve slinách a na listech jsou používány jako nápoj a tekutá
strava. Osoba, která listy, plody nebo nať

Také klíčky a mladé listy vojtěšky je možné konzumovat podobně jako mladou
pšeničnou trávu, sójové, obilné a další klíčky. Klíčené produkty mají výhodu, že
je lze získávat po celý rok a že obsahují větší řadu živin a více živin v aktivní (lépe využitelné)
formě než semena nenaklíčená. (DN)

(Z různých zdrojů; sestavil D. N.)




Výživové hodnoty pro: semena vojtěšky, naklíčená, syrová
anglicky: Alfalfa seeds, sprouted, raw
položka hodnota jednotka položka hodnota jednotka

Hlavní složky
protein 3.990000 g/100g lipidy celkem (tuk) 0.690000 g/100g
uhlovodany, rozlišené 3.780000 g/100g popel 0.400000 g/100g
voda 91.140000 g/100g
energie 121.000000 kJ/100g
vláknina, celkem 2.500000 g/100g

Prvky
vápník 32.000000 mg/100g železo 0.960000 mg/100g
hořčík 27.000000 mg/100g fosfor 70.000000 mg/100g
draslík 79.000000 mg/100g sodík 6.000000 mg/100g
zinek 0.920000 mg/100g měď 0.157000 mg/100g
mangan 0.188000 mg/100g selén 0.600000 mcg/100g

Vitamíny
vitamín A (v mezinárodních jednotkách) 155.000000 IU/100g vitamín A (retinolový ekvivalent) 16.000000 mcg_RE/100g
vitamín E (alpha-tokoferolový ekvivalent) 0.020000 mg_ATE/100g vitamín C 8.200000 mg/100g
thiamin 0.076000 mg/100g riboflavin 0.126000 mg/100g
niacin 0.481000 mg/100g pantothenová kyselina 0.563000 mg/100g
vitamín B-6 0.034000 mg/100g listová kyselina 36.000000 mcg/100g
Aminokyseliny
threonin 0.134000 g/100g
isoleucin 0.143000 g/100g leucin 0.267000 g/100g
lysin 0.214000 g/100g
valin 0.145000 g/100g

Tuky podle skupin
mastné kyseliny, nasycené 0.069000 g/100g mastné kyseliny, jednosytné 0.056000 g/100g
mastné kyseliny, nenasycené 0.409000 g/100g
Tuky podle poměru vazeb
FAS_14:0 0.002000 g/100g
FAS_16:0 0.059000 g/100g
FAS_18:0 0.008000 g/100g
FAMS_18:1 0.056000 g/100g
FAPS_18:2 0.234000 g/100g FAPS_18:3 0.175000 g/100g



Homeopatický preparát:
"Vojtěška setá, tolice vojtěška, Alfaalfa (angl.), Medicago sativa
Čerstvé listy z kvetoucí rostliny, 3 dny po odkvětu. Trhají se v  poledne. Líh 60%,
ředí se lihem 30%. Obyčejně se užívají potence D 4 a pak D 8. V potenci D 4
dávkujeme 3x denně 5 kapek, v potenci D 8 třikrát denně 7 kapek, po jídle na lžíci
vody. Prostředek dodávající vitamíny, na žaludeční potíže, katary, nemoci
z avitaminozy, utišující vnitřních orgánů, ale hlavně jako prostředek upravující
špatnou sedimentaci a látkovou výměnu. Tinktury podáváme také při onemocněních
jater, ledvin a ledvinových otocích."
J. Janča - J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Lahůdky z vojtěšky

Francouzi řešili v rámci projektu financovaného EU problematiku lepšího
využití vojtěšky. Dsud byl v podstatě celý objem produkované vojtěšky
zpracováván do granulí a ty byly skrmovány dobytkem. Cenná nutriční
hodnota vojtěšky tak byla lidmi využívaná jen nepřímo, když nepočítáme
zastánce zdravé výživy, kteří si podobné granule za drahé peníze kupovali
v lékárně, přičemž jim muselo být jasné, že tyto suplementy nejsou ani tak
výhodné jako užívat čerstvou vojtěškovou šťávu nebo mixovanou nať, kterou
si mohli sami zdarma natrhat. Jako suplement užívaný v malém množství nám
vojtěška umožňuje využít jen svých pozitivních vlastností a balastní, neúčinné
či méně vhodné obsažené látky nám v menším množství nevadí nebo dokonce
prospívají. Aby ji bylo možno využít v potravinářství, tedy ve větším množství
a ve větším měřítku, bylo třeba získat přesně definovaný produkt, který je ovšem
o řadu cenných živin ochuzený.

Výzkumná firma Viridis vysadila v kraji Champagne hektary tohoto nového
zeleného zlata a testovala ve velkém možnost izolovat bílkovinný koncentrát
rubisco. Firma Viridis po dvou letech testů přišla na způsob jak oddělit cenné
bílkoviny, obsahující prakticky celé spektrum esenciálních aminokyselin,
od bílkovin neužitečných a od rostlinných barviv a dalších složek zelené
vojtěškové šťávy. Výrobní postup zahrnuje např. filtraci, zahřívání a sušení.

Dnešní potravinářský průmysl se pídí po látkách, které mají tzv. funkční
vlastnosti. Rubisco kromě toho, že dokáže zvětšit objem mnoha potravinářských
výrobků při zachování nebo dokonce zlepšení jejich nutriční hodnoty, pomáhá
některé výrobky i napěnit či jinak měnit jejich konzistenci. Je možné jej přidávat
např. do čokolád a na mnoha místech jím nahradit sóju, která je do Evropy
dovážena. Předpokládá se, že evropský trh spotřebuje ročně několik tisíc tun
rubisca ročně.

Firma Viridis mimo toho zjistila, že některé vojtěškové produkty mohou také
zlepšit kvalitu betonu.

Pro Českou republiku jsou tyto experimenty povzbudivé. Vždyť i u nás se vojtěšce
dobře daří a často na velkých plochách i zplaňuje a i bez postřiků a hnojení
produkuje množství cenné suroviny. Tolice je víceletá rostlina a její porost se sám
postupně obnovuje (je na většině půd vlastně trvalý), takže není třeba každým
rokem orat a sít, co má efekt nejen finanční, ale i půdu chránící. Půda je na většině
území ČR již natolik vyčerpaná, ochuzená o prvky, organickou složku a s extrémě
narušenou skladbou mikroflóry a různých organismů, které mají přispívat k její
obnově, že pěstování trvalek, stromů a keřů musí v budoucí epoše ve velké míře
nahradit jednoleté a víceleté byliny.

Firma Viridis povzbuzená svým úspěchem zkoumá možnosti izolovat novými
metodami z různých rostlinných surovin i polyfenoly, saponiny a další účinné látky.

(Volně převyprávěno z programu ČT2 ze dne 21. 8. 2003: Lahůdky z vojtěšky.
Doplněno o další informace.)

Souvisejici stranka:
http://www.medicago.com/orginvestors.html



PARAMETRY KVALITNÍ VOJTĚŠKOVÉ SENÁŽE :

- sušina 35 - 45%
- kvalitní kvasný proces:
-poměr kyselin mléčné, octové,máselné 4:1:0
-optimální množství kyselin vzhledem k sušině
-dostatečná aerobní stabilita
- maximální množství živin : Nl min 20% v sušině, NEL min 5 MJ v 1 kg sušiny
- velikost částic 3 - 8 cm (délka vhodná jak pro zvířata tak pro možnost kvalitního rozmíchání a vykrmení
míchacím vozem)
- žádné ztráty během kvašení v silu (povrch, kraje, záhyby u stěn jámy, vaku, plata)
- stupeň proteolýzy max. 10% (poměr amoniakálního dusíku a celkového dusíku signalizující stupeň rozvoje
hnilobných bakterií, které rozkládají Nl krmiva)

PODMÍNKY PRO VÝROBU KVALITNÍ VOJTĚŠKOVÉ SENÁŽE :

Důležitá je vysoká výkonnost, spolehlivost a sladění celé sklizňové linky dle aktuálních podmínek tak, aby
bylo denně sklizeno 40 - 80 ha ploch (výnos, dopravní vzdálenost) při dosaženi a udržení kvalitních parametrů
krmiva.

Sečení a mačkání :
- v optimální vegetační fázi - v poupatech před květem, kdy je v rostlinách vysoká koncentrace Nl a energie.
-kvalitní sklízecí technika: -vysoký denní výkon
-spolehlivost
-kvalitní a šetrné mačkání (vhodný kondicionér,ne prstový)
- za pěkného počasí: -předpověď bez srážek min. 3 dny
-nesekat, když je na rostlinách voda (rosa, po dešti)
- výška strniště min. 7 cm -provzdušnění řádku zespoda
-nedochází k znečištění hlínou (na zemi hnilobné bakterie, jedny z největších škůdců
kvalitního mléčného kvašení)
- mezi 10:00 a 22:00 je hladina pohotových cukrů v rostlině (zdroj energie pro bakterie
mléčného kvašení) min. 18 mg/g hmoty. V noci klesá hladina cukrů pod 16 mg/g.

Obracení a shrnování :
Provádí se pro dosažení rychlejšího zavadnutí a vyššího výkonu linky.
- vždy citlivě podle průběhu počasí, velikostí řádků tak, aby nedocházelo k odrolu lístků (v lístcích se nachází
68% Nl z celkového počtu).
- To znamená, že musí manipulovat s pokosem ještě před zasycháním povrchu řádků.
- kvalita obsluhy a seřízení stroje :
-šetrná manipulace
-min. znečištění sklízeného materiálu (hlína, kameny, cizí předměty)
Optimální sušiny musí být dosaženo co nejdříve proto, aby ztráty živin prodýcháním
u posečené píce byly co nejnižší:
zavadání 1 den - ztráty do 5%
zavadání 2 dny - ztráty 5 - 10%
zavadání 3 dny a déle - ztráty nad 20%


Pro kvalitní kvasný proces je důležitá hodnota tzv. zkvašovacího koeficientu (ZK), která závisí na druhu silážované
rostliny a její sušině. Pro vojtěšku platí tyto hodnoty:

sušina %

15

20

25

30

35

40

zkvašovací koeficient

21

26

31

36

41

46

Při ZK 45 a více lze počítat s dobrým prokvašením i bez konzervačních prostředků. Použití konzervačních
prostředků je při dodržení všech zásad správného silážování ekonomicky velmi výhodné (vyšší aerobní
stabilita, menší ztráty během kvašení, vyšší využitelnost živin => lepší zdravotní stav zvířat, vyšší užitkovost).
Při ZK do 30 je nutné přidat chemický konzervant, nad 30 je výhodnější použít biologický prostředek.
Při sušině nad 45% je sice ZK vysoký, ale takto suchý materiál se obtížně dusá, v sile se nedokáže vytvořit
prostředí za nepřístupu vzduchu a tento materiál se zahřívá („hoří"), dochází k vysokým ztrátám (nad 30%) a po otevření sila je senáž tak nestabilní, že její zkrmování způsobuje výrazné zdravotní problémy u zvířat. Proto , když
vojtěška přeschne je mnohem lepší z ní usušit seno, které má kladný dietetický účinek.
Při sušině pod 30% může být siláž prokvašená a stabilní, ale v těchto silážích je velké množství kyselin, které
působí na organismus zvířat také negativně.
Proto se pro praxi doporučuje sklízet materiál o sušině 33 – 40 %, aby byla vyrobena senáž kvalitně prokvašená
a zdravotně nezávadná.

Sběr, řezání a odvoz :
- délka řezanky je závislá na sušině (čím sušší, tím kratší), ale její minimální délka by měla být 3 cm. Takto
dlouhé částice již podporují motoriku bachoru.
- sběr čistého materiálu (bez hlíny, kamení a cizích těles)
- minimální ztráty úletem (rozumná obsluha)
- aplikace konzervačního přípravku dle návodu výrobce (uchování, koncentrace, aplikované množství vody)
při vstupu do sběracího ústrojí.

Nahrnování a dusání :
- nízká rychlost dusacího prostředku.
- maximální zatížení na jednotku plochy.
- dusání i během delších přestávek mezi přísunem materiálu.
- denně naskladněna min. 1,5 m vrstva - důležité je množství sklizené hmoty a ne počet sklizených hektarů.
- každý den po návozu posledních for je důležité vytěsnění vzduchu z posledních vrstev siláže.

Zakrytí :
- trvanlivé a vzduchotěsné zakrytí po dokonalém urovnání a udusání celého sila.
- dokonalé rozvinutí a zatížení plachet - hlavně u stěn a okrajů sila.

http://www.genofond.cz/senaze3.htm


Vysoká škola konzervace krmiv


Silážovat vojtěšku
beze ztrát

Vysokoužitkové dojnice mohou svou potřebu bílkovin z velké části pokrýt z objemných krmiv,
proto je pěstování vojtěšky věnována zvýšená pozornost. Zvláště v oblastech s nízkými srážkami
je zohledňován pozitivní vliv, kterého je u skotu docíleno s vojtěškou jako zdrojem bílkovin
a strukturální vlákniny. Rok co rok je v mnoha vysokoužitkových podnicích dokazováno:
silážování vojtěšky je zvládnutelné!

Důvodem proč tato excelentní polní krmná plodina dosud nezískala většího významu jsou
chybějící finanční podpory ve formě prémií a její zařazení mezi „těžko silážovatelné rostliny".

Vojtěška je vícesečná, víceletá krmná plodina s jistými výnosy. Ostatně jsou u ní tři až čtyři
sklizně po několik let. Aby se udržela výkonnost, je 2. seč sklízena později a je většinou sušena.
První a následné seče jsou zpravidla silážovány.



Termín seče a stupeň zavadnutí jsou rozhodující

Aby byla dosažena vysoká koncentrace živin, měla by být vojtěška sklízena v době nasazení
poupat a nejpozději v době začátku kvetení. Obsah hrubé vlákniny je v tomto období mezi 230
a 280 g/kg sušiny (tab.é podniky s o něco delší dobou sklizně platí jako povinný dřívější termín
sklizně, protože v hlavní vegetační fázi přibývá obsah vlákniny denně o 6 g rychleji než např.
u trav (2 – 5 g vlákniny/den). V siláži určené pro vysokoužitkové dojnice by neměla hodnota
vlákniny překročit hranici 28 %.

Při silážování vojtěšky platí, že obsah sušiny je v relativně úzkém, ale pro kvasný proces



v optimálním rozmezí 35 – 48 %. Jen tak můžeme počítat s kvalitou, která je ideální ke krmným
komponentům chudým na bílkoviny. Dalším podstatným kritériem pro silážování beze ztrát je
doba zavadání na poli. Ta by neměla být v žádném případě delší než 40 hodin. Už dlouho není
utopií doba zavadání pod 24 hodin.

Silážní prostředky všeobecně doporučovány

Typicky nízký obsah cukrů při současném vysokém obsahu bílkovin a popelovin ztěžuje proces
silážování vojtěšky. Zde se projevuje vysoká pufrovací kapacita působicí proti kyselině mléčné.
To znamená, že pro dostačující pokles hodnoty pH je nutné vysoké množství kyselin. Aby bylo
dosaženo optimálního průběhu kvašení při sušině mezi 40 a 50 % za současného zamezení
napadení plísněmi, doporučuje se použití Bonsilage Plus. Díky kombinovanému účinku homo
a heterofermentativních bakterií mléčného kvašení klesá rychle na začátku kvašení hodnota pH
a v pozdějším průběhu fází kvašení je dosažena ochrana živin a obzvláště vysokohodnotných
čistých bílkovin (Aminy a amoniak lze výrazně omezit cílenou aplikací Bonsilage Plus. To bylo
potvrzeno v mnoha nezávisle probíhajících pokusech a bylo označeno pomocí udělení DLG –
označení kvality 1c – také pro vojtěšku!)
.


Doplněk při obtížných podmínkách

V některých letech se stalo, že špatné počasí právě v optimální době sklizně neumožnilo požadované zavadnutí zelené
hmoty. Už posekaný materiál musí být přesto co nejrychleji svezen. Někdy je potom doporučováno přidávat
50 – 80 kg melasy na tunu materiálu, aby se zvýšil obsah cukrů. Vysoký podíl vody v melase, nebo v mokré zelené
hmotě, zvyšuje ztráty živin díky tvorbě silážních šťáv a intenzivnímu množení kvasinek jak v hlavní fázi kvašení,
tak při skladování siláže.

V těchto speciálních situacích se osvědčil dodatečný přídavek bezvodých komponentů, jako negranulované sušené
řízky v kombinaci s Bonsilage Plus. Přidáním 15 – 20 kg řízků na tunu silážované hmoty v sušině nad 25 % lze
dosáhnout zlepšení kvality siláže.



Stravitelnost a příjem krmiva

Rostliny vojtěšky vykazují vyšší obsah ligninu ve frakci vlákniny než trávy s porovnatelným obsahem vlákniny.
To má v pokračující vegetaci za následek prudký pokles stravitelnosti organických složek. Tomuto vývoji lze
částečně zabránit přídavkem Bonsilage Plus. Přesně nařezaná (asi 40 mm) a dobře udusaná vojtěšková siláž
inukulovaná Bonsilage Plus je dojnicemi lépe přijímána a přispívá ke zvýšenému příjmu celkové sušiny krmiva
stejně tak jako k optimalizaci bachorových procesů u vysokoužitkových dojnic.

Hospodárné komponenty

Produkce špičkových siláží ze zelené hmoty vojtěšky patří bezesporu k „vysoké škole" umění konzervace. Při
použití vysoce účinných silážních prostředků s vyhovující technikou je silážování vojtěšky zvládnutelné. Ztráty
siláže pod 7 % jsou při tom absolutně reálné. Zvláště pro kombinaci s krmnou dávkou na bázi kukuřice je
vojtěšková siláž ekonomickým krmným komponentem pro dojnice.

Dr. Jörg Winkelmann


Tab. 1: Orientační hodnoty průměrného obsahu živin ve vojtěšce během vegetačních fází, v g/kg suché masy


Popeloviny

Bílkoviny

Vláknina

Cukry

NEL MJ

Před poupaty
134

215

185

0,3

6,10

Poupata
120

210

250

1,0

5,50

Začátek kvetení
125

180

290

1,2

5,10

Střed až konec kvetení
110

175

345

2,0

4,70

Po odkvětu
100

160

385

0,1

4,50



Tab. 2: Průměrná stravitelnost živin u neošetřené a s Bonsilage Plus inokulované siláže
(standardní zkoušky stravitelnosti)


Organické sloučeniny

Bílkoviny

Tuk

Vláknina

NFE

NEL

BONSILAGE PLUS
74,7

81,8

69,7

55,9

85,4

6,23

Kontrola
73,5

82,4

59,7

53,6

84,7

6,03

© 2003 - SCHAUMANN ČR s.r.o. Volyně - Úspěch ve stáji 1/2003
http://www.schaumann.cz/casopis/cas10/cl02.htm
Příbuzná vojtěšky vede informační válku proti bakteriím
Článek : 10803 ; Vydáno : 31.12. 2002 ; Autor : lep

Skupina australských a amerických biologů odhalila u rostliny taktiku, která vyhovuje definici informační války.
Řadě bakterií slouží látky ze skupiny N-acylhomoserinolaktonů (AHL) jako chemické signály. Vědci zjistili,
že modelová luskovina, tolice druhu Medicago truncatula (příbuzná vojtěšky), zachytí již dávky AHL vyjádřené
v mikromolech, ba i v nanomolech, načež reaguje hromaděním přes 150 specifických bílkovin ve tkáních.

Rostliny se často brání proti zvířecím, ptačím, hmyzím a mikrobiálním škůdcům uvolňováním toxických nebo
alespoň dráždivých či špatně chutnajících chemických látek do svých tkání, což spadá pod lidskou definici
chemické války. Skupina australských a amerických biologů na čele s Ulrike Mathesiusovou z Australian
National University v Canberře však nyní odhalila u rostliny taktiku, která vyhovuje definici informační války.
Řadě bakterií slouží látky ze skupiny N-acylhomoserinolaktonů (AHL) jako chemické signály. Na jejich bázi
monitorují počet svých bližních v okolí a jak daleko se nalézají, aby koordinovaly chování všech jedinců
daného druhu bakterie v lokální populaci, zejména co se týče exprese specifických genů při invazi do hostitele.
Vědci to označují jako "zjišťování kvora". AHL u savců vyvolávají zápaly a imunitní reakci. Mathesiusová
s kolegy zjistili, že modelová luštěnina, tolice druhu Medicago truncatula (příbuzná vojtěšky), zachytí již
dávky AHL vyjádřené v mikromolech, ba i v nanomolech, načež reaguje hromaděním přes 150 specifických
bílkovin ve tkáních. Činí tak, když narazí na své symbiotické bakterie druhu Sinorhizobium melitoti, jež pro
ni fixují dusík z atmosféry, i na půdní bakterie druhu Pseudomonas aeruginosa, jež jsou jejími patogeny.
To, které bílkoviny tolice "povolá do zbraně", závisí na zachyceném typu AHL (struktuře, koncentraci,
době, po kterou je jim rostlina vystavena). Zvlášť pozoruhodné ale je, že vylučuje i chemické látky imitující
signály "zjišťování kvora", čímž se zjevně snaží rušit a mást komunikaci mezi bakteriemi.
www.ihned.cz

http://www.edusan.cz/pacient/vitaminy_mineralie/nb/alfalfa.htm

Balenie : 100 tabliet

Zloženie 1 tablety: alfalfa (lucerna) 500 mg

Účinky :
Bohatý zdroj nutričných faktorov; pomáha pri trávení, vhodný pri problémoch s vyprázdňovaním,
podporuje chuť do jedla, priaznivo ovplyvňuje močové cesty

http://www.omcentrum.cz/cesky/ajurveda/ajur_zahrada/alfalfa.htm


Prostředek ke zvýšení fyzické síly a zpomalení procesu stárnutí

Alfalfa je semínko euroasijské rostliny Medicago sativa – česky vojtěška, z něhož se klíčením ve vodě
získávají vysoce výživné klíčky pro další farmaceutické zpracování nebo pro přímou spotřebu. Arabové
pojmenovali tuto rostlinu AL-FAL-FA – otec všech potravin. Po staletí byla používána v alternativní
medicíně jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu, který je mimo jiné dán anabolickým
efektem účinných látek obsažených v Alfalfa. Vojtěška je známá svým vysokým obsahem vitaminu A, E, D, K
a vitaminu B6 – pyridoxinu. Klíčky obsahují až 40% bílkovin, tedy podstatně více než většina druhů živočišné
stravy, více než vejce, mléko a hovězí maso. Mimo to obsahuje celou řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor,
železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.

ALFALFA zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje fyzickou sílu, posiluje imunitní systém, pomáhá zvyšovat
zdatnost a výkonnost – je vhodná pro sportovce a těžce fyzicky pracující osoby. ALFALFA podporuje
vstřebávání a využití cukrů, bílkovin, vápníku, železa a jiných stopových prvků. Vede ke zklidnění artritických
a revmatických bolestí, zlepšuje trávení, působí proti nechutenství a nadýmání, výborně se osvědčuje
při hojení vředové nemoci žaludku a při neutralizaci kyselé žaludeční šťávy, potlačuje akutní i chronické
záněty prostaty a močového měchýře.

Účinky nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzívní. Po 2-3 měsících nepřetržitého podávání se doporučuje
jednoměsíční přestávka.


ALFALFA + RED CLOVER – velmi vhodná kombinace pro diabetiky – ovlivňuje metabolismus krevního
cukru a stabilizuje jeho hladinu v krvi
ALFALFA + PHYTOMAX – zklidnění a podpora zdravé činnosti zažívacího traktu
ALFALFA + CASSIE TEA – detoxikace a regenerace zažívacího traktu

Formule pro zvýšení fyzické síly a zpomalení procesu stárnutí.

Alkalizuje a detoxikuje organismus, zmírňuje záněty, zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém.

Zvýšení fyzické síly a zdatnosti, vitalizaci a zpomalení procesu stárnutí.

Alfalfa (herb), gelatin, cellulose pH 102, magnesium stearate, silicon dioxide.

2 kapsle 3x denně s jídlem.

V průběhu těhotenství, kojení a užívání předepsaných léků konzultujte s lékařem.

Copyright © NEWAYS CZ s.r.o., 1999 - 2001

http://www.newayscz.cz/cz/produkty/nsc/alfalfa.htm

http://www.medcentrum.cz/detail.php?id=1060400
Vital Alfalfa tbl.100

Balení: 1 balení
Výrobce: VITAL HEALTH FOODS (EDMS) BPK
Kód SÚKL:
Kód VZP:
Kód PDK: 8595094500359
HEM: 350-9.1.01-674
DPH: 5.00%
Cena bez DPH: 48.48 Kč
Cena:
50.90 Kč
Složení: Medicago sativa
Balení: 100 tablet

* urychluje hojení trávicího traktu
* neutralizuje žaludeční šťávy
* ochraňuje močové cesty


Pravidelné užívání Medicago sativa zlepšuje trávení a působí proti nechutenství a nadýmání (neutralizuje
kyselé žaludeční šťávy a působí blahodárně při narušení sliznice žaludku a dvanácterníku). Přispívá
i k dobré funkci močových cest a prostaty.

Seznam naposledy navštívených produktů:
http://mendelu.cz/veda/acta/ac400.htm
http://www.vitaobchod.cz/
http://vois.boiron.cz/mono.php


*** Green Care ***

Zařazení: Rostlinné a bylinné výtažky
Podzařazení: Alfalfa
Výrobce: California Fitness
Balení: 240 tablet
Dávkování: dospělí 4-8 tbl. denně
Určeno na: Plynatost
Střevní onemocnění
Zácpa
Cena: 533,00 Kč


Složení:
list vojtěšky ...... 500 mg
hořčík .............. 25 mg

Účinky:
Účinné látky působí pozitivně při zmírnění symptomů žaludečních a dvanácterníkových vředů. Listy
vojtěšky obsahují velké množství betakarotenu, vitaminů B, C, D, E, K a minerálních látek. Vojtěška
má silné detoxikační účinky, zabraňuje zácpě, je vhodná při nadýmání a nechutenství.

http://sk2.goo.cz/pruvodci/index_pruvodci.htm
http://sk2.goo.cz/download/index_download.htm

Výživové hodnoty pro: semena vojtěšky, naklíčená, syrová
anglicky: Alfalfa seeds, sprouted, raw
položka hodnota jednotka položka hodnota jednotka

Hlavní složky
protein 3.990000 g/100g lipidy celkem (tuk) 0.690000 g/100g
uhlovodany, rozlišené 3.780000 g/100g popel 0.400000 g/100g
voda 91.140000 g/100g
energie 121.000000 kJ/100g
vláknina, celkem 2.500000 g/100g
Prvky
vápník 32.000000 mg/100g železo 0.960000 mg/100g
hořčík 27.000000 mg/100g fosfor 70.000000 mg/100g
draslík 79.000000 mg/100g sodík 6.000000 mg/100g
zinek 0.920000 mg/100g měď 0.157000 mg/100g
mangan 0.188000 mg/100g selén 0.600000 mcg/100g
Vitamíny
vitamín A (v mezinárodních jednotkách) 155.000000 IU/100g vitamín A (retinolový ekvivalent)
16.000000 mcg_RE/100g
vitamín E (alpha-tokoferolový ekvivalent) 0.020000 mg_ATE/100g vitamín C 8.200000 mg/100g
thiamin 0.076000 mg/100g riboflavin 0.126000 mg/100g
niacin 0.481000 mg/100g pantothenová kyselina 0.563000 mg/100g
vitamín B-6 0.034000 mg/100g listová kyselina 36.000000 mcg/100g
Aminokyseliny
threonin 0.134000 g/100g
isoleucin 0.143000 g/100g leucin 0.267000 g/100g
lysin 0.214000 g/100g
valin 0.145000 g/100g
Tuky podle skupin
mastné kyseliny, nasycené 0.069000 g/100g mastné kyseliny, jednosytné 0.056000 g/100g
mastné kyseliny, nenasycené 0.409000 g/100g
Tuky podle poměru vazeb
FAS_14:0 0.002000 g/100g
FAS_16:0 0.059000 g/100g
FAS_18:0 0.008000 g/100g
FAMS_18:1 0.056000 g/100g
FAPS_18:2 0.234000 g/100g FAPS_18:3 0.175000 g/100g
http://www.iqsearch.cz/scripts/client.exe?m=hierarchy_condit&s=B130v020JY0E0000000000000ppppppppppU&kDB=ALFALFA_SEEDS,_SPROUTED,_RAW&p1=CS&p2=6&p3=1&p4=1&p5=0

Sestavil DN, 9/2003

Zdroje:
http://www.omcentrum.cz/cesky/ajurveda/ajur_zahrada/alfalfa.htm
http://www.edusan.cz/pacient/vitaminy_mineralie/nb/alfalfa.htm
http://www.newayscz.cz/cz/produkty/nsc/alfalfa.htm
http://www.canutra.cz/
http://www.edusan.cz/pacient/vitaminy_mineralie/nb/alfalfa.htm
http://faf.vfu.cz/html/docs/plants/medicago/index.html
http://vois.boiron.cz/
http://www.vupt.cz/konference.htm
http://www.totaldiscountvitamins.com/Merchant/Herbs/alfalfaframe.htm
http://www.tsn2000.com/vitminherb.htm
http://www.viable-herbal.com/singles/herbs/s105.htm
http://volny.cz/cincala/cz/byliny.htm


Příklady cizojazyčných reklamních textů:



ALFALFA


Alfalfa probably originated in the Near East and is now widely cultivated there and elsewhere around the world for forage. Arabs called it the ďfather of herbs.? Alfalfa roots grow as deep as 20 feet or more, providing the plant with a rich source of nutrients not always found at the groundís surface.

Official Latin Name: Medicago sativa

Historical Uses:
The historical information presented here is for educational purposes only. These statements have not been evaluated by the FDA. This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Alfalfa is also known by the names Lucerne, Purple Medic, Buffalo Grass, and Chilean Clover. The name "Alfalfa" is derived from the Arabic "al-fac-facah" which means "father of all foods". The genus name, Medicago, refers to Medea in North Africa from where this plant is thought to have originated. The species name, sativa, means "with a long history of cultivation". The Chinese have used Alfalfa to stimulate appetite and to treat digestive problems, particularly ulcers. Ancient Indian Ayurvedic physicians used Alfalfa to treat ulcers, arthritis pains and fluid retention. Early Americans used Alfalfa to treat arthritis, boils, cancer, scurvy, and urinary and bowel problems. Pioneer women used it to aid menstruation. Alfalfa has also been used traditionally for treating infections resulting from surgical incisions, bed sores and inner ear problems. Alfalfa is an excellent natural source of most vitamins, including vitamins A, D, E, and K. Vitamin K is critical in blood clotting, so Alfalfa may have some use in improving clotting. It also contains trace minerals such as calcium, magnesium, iron, phosphorous, and potassium. The plant is so rich in calcium that the ashes of its leaves are almost 99% pure calcium. Alfalfa is also higher in protein than many other plant foods. Alfalfa is a rich natural source of chlorophyll, vitamins, minerals and protein. Alfalfa's deep root system pulls these valuable minerals from the soil. Alfalfa is an excellent nutritive food for convalescing people.
Available Product Form: Capsules - 625 mg. each (Standard Gelatin, Pure Vegetable, ?and- Certified Kosher capsules are available)
Available Purchase Sizes: Sealed Bottles of 30, 60 or 350 capsules.
Herbal Ingredients: 100% Alfalfa 5:1
(This product does NOT contain fillers, grains, soy, yeast, sugars, binders, excipients, starches, or synthetic materials.)
Recommended Dosage: Take two (2) capsules, one (1) to two (2) times each day with water at mealtimes.
Product Warnings: This product has no known warnings or contraindications.
Pricing / Ordering:
http://www.viable-herbal.com/singles/herbs/s105.htm
http://www.puritan.com/index.asp?sc=5

http://www.tsn2000.com/vitminherb.htm
Alfalfa


Alfalfa is something of a panacea. If you're taking it for one particular problem, it may well be helpful for a dozen others. Alfalfa has been cultivated for thousands of years and contains at least trace amounts of all the known vitamins and minerals essential for life. The leaves of Alfalfa contain eight essential amino acids and, in comparison with other sources of Vitamin C, the fresh plant contains 4 times the amount contained in citrus juice. It is also rich in Vitamin K, which is helpful to women suffering from morning sickness, and Vitamin B12, an important dietary need for vegetarians. There is also a "Vitamin U" factor, so-called because it has prevented ulcers in test animals. The calcium is so high in this plant that it almost goes off the chart. The leaves contain high amounts of beta-carotene for a healthy immune system and skin. The high enzyme content of Alfalfa helps the body to balance its systems, enabling it to ward off infectious disease and can even help the body's immune system fight off degenerative diseases like cancer and arthritis.

TSN2000 Alfalfa
Bulk Alfalfa

Alfalfa

Why grasses are better than grains....
Alfalfa - "Father of all Foods"
* The word "alfalfa" itself literally means "best food"
* The Arabs of old called alfalfa the "Father of all Foods"
* Alfalfa sprouts are good as an anti-arthritic, an anti-asthmatic, a deodorant, a diuretic, and a nervine
* It is the richest land grown source of trace minerals and elements such as calcium, potassium, magnesium, iron & phosphorous. Combined with chlorophyll & other organic salts, these factors seem to balance the so called salt system of the body & act as a natural diuretic
* Alfalfa also contains the following:
Vitamin A - healthy inner and outer skin
Vitamin K- helps fibrin, which in turn protects against
hemorrhaging by helping the blood to clot properly
Vitamin U- great aid for peptic ulcers
* 7 Enzymes:
Protease- digestion of protein;
Coagulase, Emulsin and Perxidase- direct action on the blood;
Amylase & Invertase- conversion of starches and sugars;
Lipase- a fat-splitting enzyme Chlorophyll- a body cleanser,
infection fighter & nature's deodorizer
* Helps those with kidney or bladder problems
* Helps with arthritis
* Has high protein content--18.9% as compared to milk--3.3%, whole wheat 13.8%, eggs 13.1%, and beef 16.5% 150g container of alfalfa sprouts has approximately 30 calories


Alfalfa contains vitamin A, E, K, B and D. It also contains silicon, phosphorus, iron, potassium, chlorine, sodium, magnesium and many additional trace elements. Alfalfa has eight known enzymes that promote chemical reactions that enable food to be assimilated properly within the body.
Centuries ago, the Arabs used alfalfa as feed for their horses, claiming that it made the animals strong and swift. Seeing these benefits, they decided to try the herb themselves. They observed that this addition to the diet quickly improved health and strength. The grass was named "Al - Fal - Fa ", "Father of all Foods."
Alfalfa (Medicago sativa) is one of the most studied plants. With today's advances in science, we know that it contains important substances, including several saponins, many sterols, flavonoids, coumarins, alkaloids, amino acids, vitamins, minerals, trace elements, enzymes, plant sugars and proteins (approx. 25% by weight). Overall, alfalfa is one of the most nutritious foods known.
Extract from - Alpha Greens tm "Natures Alkalizer" by Dr. Larry Milam, H.MD
Green grasses are at their nutritional peak before they enter the reproductive cycle in other words 'seeds or grain'. To create grain, the plant must channel its nutrition up to the seed heads. When grasses are harvested before they enter the reproductive cycle, they have a different chemical makeup from their adult, largely depleted, counterparts. All grass leaves reach a peak of food value, per pound of dry matter on the day the first joint begins to form. Young grasses at only approximately 3" high contain about the same vitamins and minerals as dark green vegetables.
Barley and Wheat Grass
The major therapeutic properties of wheat and barley grass are nearly identcal
Barley grass is considered the most nutritional of the green grasses. Yoshihide Hagiwara, M.D., the pioneer of green foods, is responsible for more than 200 published studies on green and natural foods. After studying green plants for decades, he said, 'It is clear to me, then, that the leaves of the cereal grasses provide the nearest thing this planet offers to the perfect food. For reasons of palatability, higher nutrient content, and favorable harvesting features, green barley stands out as the best among these.'
Barley grass contains a wide spectrum of vitamins and minerals, amino acids, including the eight essential ones that we must get from our diets, proteins, enzymes, chlorophyll, and phytochemicals.
Barley grass contains a wide spectrum of vitamins and minerals, amino acids, including the eight essential ones that we must get from our diets, proteins, enzymes, chlorophyll, and phytochemicals.

Amino Acids and Proteins

Amino acids are the building blocks of proteins, which are the major constituents of every cell and body fluid, and are thus necessary for the continual cell building, cell regeneration, and energy production that we need for life. An added benefit of the green barley leaf proteins is that they are polypeptides-smaller proteins that can be directly absorbed by the blood, where they promote cell metabolism (the chemical changes that we need to live).

Enzymes

Green barley leaves contain a multitude of enzymes. Enzymes are essential for the thousands of chemical reactions that occur throughout the body, including the production of energy at the cellular level, the facilitation of digestion, the absorption of digested nutrients, and the rebuilding and replenishing of all that the body requires for metabolism to occur.

The enzyme superoxide dismutase (SOD) is a powerful antioxidant thought to slow the rate of cell destruction by providing a defense against free radicals, especially the most prolific free radical, superoxide. Superoxide free radicals are thought to be responsible for the breakdown of synovial fluid that leads to the inflammatory response in joints. Much of the current clinical research on SOD is focused on arthritis, bursitis, and gout. Low levels of SOD are also associated with cataracts and other degenerative diseases. In addition, it is believed to help the body use zinc, copper, and manganese more effectively.

As SOD is heat sensitive, it is thought to be the yardstick for measuring overall enzymatic activity. If SOD is present in a food in an active state, it can be concluded that the other enzymes in the food are also present in an active state.
Enzymes are not found in processed and cooked foods.

Chlorophyll

Green barley grass also contains chlorophyll. Chlorophyll has been studied for its potential as a deodorant, in stimulating tissue growth, and in stimulating red blood cells in connection with oxygen supply. Perhaps most remarkable is the similarity between chlorophyll and the red pigment in blood. Research in the 1940s demonstrated that the two pigments react the same during breakdown.

According to an article in the Journal of the National Cancer Institute (Jan. 4, 1995), chlorophyll fed to laboratory animals reduces absorption of three dietary carcinogens: heterocyclic amines (found in cooked muscle meats), polycyclic hydrocarbons (found in smoked and barbecued foods), and aflatoxin (a mold on peanuts). The chlorophyll formed complex compounds with the carcinogens while they were still in the digestive tract, limiting their bioavailability.

Chlorophyll also removes carbon dioxide and carbon monoxide, the by-products of respiration and pollution, and has been found to reduce fecal, urinary, and body odor in geriatric patients. In addition, it has anti-inflammatory, antioxidant, and wound-healing properties.

Phytochemicals

Phytochemicals are simply plant chemicals that are thought to be essential to health. They have been associated with the prevention and/or treatment of at least four of the leading causes of death - cancer, diabetes, cardiovascular disease, and hypertension - and with the prevention and/or treatment of other ailments, including neural tube defects, osteoporosis, abnormal bowel function, and arthritis, as well as numerous chronic conditions.


The Value of Barley Grass

Research has found that green barley extract has antioxidant and anti-inflammatory activity, immune system support, and cholesterol-lowering effects.

Alkalinity

Green barley grass has a high alkalizing effect, which helps keep the ratio between acidity and alkalinity in our body fluids balanced. Our cells cannot adequately function if the pH (which measures acidity and alkalinity) is not in a narrow range. Most processed foods are acidic, and when we consume too many of them, the acidity-alkalinity balance is upset.

Green barley grass contains buffer minerals such as sodium, potassium, calcium, and magnesium. Buffer minerals neutralize acidic materials and can help maintain a healthy acidity-alkalinity balance.

Antioxidants
Green barley grass also contains unique and powerful plant antioxidants, including lutonarin (7-O-GIO) and saponarin (7-O-GIV). According to scientists, lutonarin is the superior antioxidant. Antioxidants protect cells from free-radical damage.
Wheat Grass

Compared with spirulina and chlorella, cereal grass is more cooling and more quickly cleansing of toxins in the body; but it is less cooling and cleansing than wild-green blue. Its strong digestive properties help those with liver excesses, slow digestion, and gastrointestinal inflammation.
Additional more recent applications include the treatment of hypertension, chloesterol excess, anemia, hepatitis, obesity, diabetes, peptic ulcer, hypoglycemia, fatige, hemorroids, protate dificulties, prementrual syndrome, muscle debility, and toxicity from lead, mercury, and other heavy metals.

"Sprouts are a wonderful, healthy, biogenic food; yet even alfalfa sprouts eaten in excess and harvested before they are mature contain a small percentage of an amino acid analog called canavanine, which has been reported in several individual cases to cause a worsening of symptoms of people suffering from systemic lupus erythematosus (SLE). The canavanine concentration is highest in the alfalafa seeds and decreases in concentration after the third day of sprouting. Because canavanine is water soluble, rinsing the sprouts each day also decreases the concentration. Alfalfa sprouts are best to eat when they are a rich green in color and have their first division. At this stage they have minimal canavanine and do not cause any problems. This is usually around day seven. For several years, I have advised my SLE clients and others with rheumatoid-like diseases about these considerations when using alfalfa sprouts. As yet, no one following this advice of selecting mature alfalfa greens and not eating them in excess has suffered an exacerabation of their symptoms. Some research shows that canavanine has anti-tumour and anti-leukemia."
P569-570 Conscious Eating - Gabriel Cousens, M.D. Published by North Atlantic Books
Alfalfa becomes a grass when it has reached 3 - 6 inches in other words when it has immature (primordial) leaves; before this stage it is a sprout and will contain different chemical constituents. We harvest the alfalfa in Superfood when it has matured into a grass thus retaining all the goodness of alfalfa the deliterious biochemistry that may be found in the sprouts.
Below Gabriel Cousins points out some inportant points about these stages in the growth of alfalfa and the changes in their chemical constituents.
Dr. Richard Schulze's Original

http://www.herbs-hands-healing.co.uk/superfood/grasses.html


Label Information:

Alfalfa, Now Foods, 10 grain, 650 mg, 500 Tablets
A Dietary Supplement

Alfalfa is a green superfood that is rich in vitamins, minerals and chlorophyll. It is an excellent source of balanced nutritional content and has been used by man for many centuries. The ancient Arabs used Alfalfa as a feed for their horses, claiming that it made their horses faster and stronger. After using Alfalfa grass themselves, they became so convinced of its health benefits that they named it "Alfalfa", which in Arabic means "Father of All Foods".

Contains no sugar, salt, starch, yeast, wheat, gluten, corn, soy, milk or preservatives.

Suggested Usage: As a dietary supplement, take 3 tablets 3 times a day, preferably between meals.

Supplement Facts
Serving Size 3 Tablets
Servings Per Container 166
Amount Per Serving %DV
Calories 5
Vitamin A (100% as Beta-Carotene) 30 IU <1%
Vitamin C (as Ascorbic Acid) 4 mg 5%
Vitamin K (as Phylloquinone) 554 mcg 690%
Calcium 20 mg 2%
Iron 660 mcg 4%
Manganese 108 mcg 5%
Potassium 42 mg 1%
----------------------------------------------------------
Alfalfa Powder 1.95 g (1950 mg) Ü
----------------------------------------------------------
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet.
Ü Daily Value not established.
.
Other Ingredients: Stearic acid, Magnesium Stearate, Cellulose and Silica. "

Expiration date: Approx. 2 years from date of purchase.

Brand: Now Foods
10 grain, 650 mg, 500 Tablets

Suggested Retail Price: $6.99
Now Foods is GMP Certified.

iHerb Price: A Minimum of 20% Off Suggested Retail Price, Always!

International Customers: Extra shipping charge will be manually added - $4.00 per bottle. Read more

NOW-26226.00Click here to order



Positively the best value in the world for nutrition! Read more

SUPERHOME

DARIUS.CZ

HOME ARCHEUS

IST ARCHEUS

HOME BYLINAR

xxx

HOME EKOLOG

IST EKOLOG

HOME RECEPTAR

IST RECEPTAR

HOME IMHOTEP

IST IMHOTEP