---------------------------------------------------------------------
CIBULE
Cibule, Allium cepa
Je důležitou potravinou pro diabetiky. Má dezinfekční účinek, podporuje činnost žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky břišní.
Cibule, přestože obsahuje až 89% vody, má i mnoho biologicky hodnotných látek: bílkoviny, cukry, minerální látky (hlavně draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, síru, fluór, ze solí jsou dle Cayceho terapeuticky významné volné sírany). Nejvíce silice (obsahující síru) obsahuje šalotka. Štěpné produkty silice jsou nositeli antibakteriálního účinku
cibule. V cibuli je obsaženo i množství bioflavonoidů (zejména ve fialové, hnědé, červené a žluté – podstatně méně v čistě bílých odrůdách) a složky stimulující srdeční činnost. Dále obsahuje enzymy, glukokininy, organické kyseliny a jiné látky. Flavonoidy působí antioxidačně, snižují krevní tlak, rozšiřují cévy, působí antioxidačně, podporují účinek vitamínu C při onemocnění dýchacích cest včetně zápalu plic. Cibule obsahuje substance, které předcházejí infarktu tím, že rozpouštějí krevní sraženiny – tromby. Cibule snižuje hladinu cholesterolu v organizmu, čím se účinkem přibližuje česneku. Cibule obsahuje látky charakteru prostaglandinů, které pomáhají regulovat krevní tlak. Celkově můžeme říci, že látky obsažené v cibuli udržují srdce a cévy v dobrém stavu a zaručují jim "mladost". Cibule podporuje částečně i činnost jater a slinivky břišní, čímž ovlivňuje dobré trávení. Upravuje střevní mikrofloru, ovlivňuje příznivě činnost štítné žlázy. Je bohatá na vitamíny B (kyselinu pantotenovou a nikotinovou, významný je obsah vitamínu B6, důležitého pro kůži, nervy, krev a oči) a C. Je uváděn též obsah vitamínu E – důležitého antioxidantu s ochranným a regeneračním působením na buňky. Působí močopudně, proti vodnatelnosti nohou, břicha, jater, pohrudnice a srdečního svalu. Cibule jako koření podporuje trávení a udržuje dobrou stolici. Nesmí se však předávkovat, mohla by podráždit zažívací ústrojí.
(Zdroje: P. V.; Květy; Fakta 40/99 podle výzkumů na Vídeňské univerzitě)
Ve starém Egyptě Plinius prohlásil, že cibule vyléčí 28 nemocí.
V lidovém léčitelství se cibule používá hlavně při zánětech a katarech horních cest dýchacích, cibulovou šťávou, obkladem tvarohu s cibulí, cibulovým obkladem aj.
– Cibulový obklad: Několik cibulí pokrájíme na kolečka, vložíme do pleny, necháme zahřát na kamnech a pak přiložíme na prsa a zakryjeme
– Tvarohový obklad s cibulí: do potřebného množství tvarohu vmícháme nastrouhanou cibuli (jedna středně velká cibule) nebo 4 stroužky česneku
– Obklady z dušené cibule s vodou se používají při zánětech. –
– Chceme–li uspíšit hnisání vředu nebo nežitu, přiložte pečenou cibuli.
– Cibulová šťáva: cibuli rozkrojíme, řez posypeme cukrem a když cibule pustí šťávu, vyjídáme po lžičkách – léčime rýmu a kašel. Podobně působí i směs cibulové šťávy s medem nebo žvýkání chlebové kůrky pokapané cibulovou šťávou.
– cibulový obklad z nastrouhané nebo naklepané cibule je vhodný na léčbu oteklých dásní (počínající zánět pod zubem) a následků tvrdých úderů. Postižená místa mohou "pracovat" a je třeba je přeléčit. Rozpouštění hematomů nelze považovat za dostatečnou léčbu následků tvrdých úderů a aplikaci Heparoidu a Hirudoidu (resp. jiných léků na potlačení hematomů a krevních sraženin) je třeba kombinovat s cibulí nebo s kostivalovými přípravky (do kterých pro zvýšení účinnosti můžeme před aplikací přidat TTO nebo eukalyptovou nebo jedlovou esenci nebo Tygří mast nebo Opičí balzám nebo olejíček Polární medvěd)
– cibule – patří mezi základní koření a tvoří součást mnoha směsí. Sušená cibule je vhodná do polévek, omáček a k vaření na cestách. Na cesty ovšem lze s úspěchem brát cibuli vcelku. Pokud ji smícháte s jogurtem a kořením, můžete ji přidat i do salátu, neboť se tak připraví výborný dresink. Do salátů je vhodné pokrájenou cibuli nechat nejprve chvíli postát ve studené vodě, aby se část dráždivých těkavých látek odstranila. Dráždivost a tvrdost menších cibulek je v kuchyni odstraňována také blanšírováním ve vařící vodě. Cibule má silný dráždivý účinek a navíc, protože byla po generace nadužívaná, mnoho lidí je na ni přecitlivělých a způsobuje jim silné nadýmání a následnou nevolnost. Je proto lépe ji pro takové konzumenty nahradit česnekem, pažitkou nebo pórkem.
Cibule má silné dezinfekční účinky, ovlivňuje vylučování
trávicích šťáv, podporuje zlepšení srdeční činnosti, uklidňuje nervy a je močopudná.
Je výborná do tvarohových obkladů při nemocech plic a průdušek (podobně je používán i česnek)
Je velmi účinná při bodnutí hmyzem, kdy stačí přiložit půl čerstvě rozkrojené cibule.
Čerstvá šťáva z cibule působí jako antibiotikum, diuretikum a antispasmotikum, takže pomáhá léčit kašel, nachlazení, zánět průdušek i hrtanu. Snižuje rovněž krevní tlak a pomáhá také obnovit sexuální potenci sníženou nemocí nebo vlivem duševního stresu.
Sestavil D. N.
---------------------------------------------------------------------
Cibule kuchyňská
Autor: Jiljí Záruba
Jak ji pěstovat a další informace
Proč cibule?
V tradiční medicíně se používá jako prostředek proti zácpě, spolu s medem se pije při nachlazení, může pomáhat při snižování cholesterolu v krvi, brání srážlivosti krve. Vedle siličnatých látek, cukrů a minerálních solí obsahuje především vitamíny C, B, E a zelená nať má hodně provitaminu A. Nejhodnotnější samozřejmě je, když ji jíme v syrovém stavu, ale ruku na srdce, kdo zná nějaké masité nebo zeleninové jídlo, ve kterém by cibule chyběla?
Pěstování
Pokud cibuli pěstujeme v záhřevné, dobře propustné nejlépe písčitohlinité půdě a na plném slunci, bude mít jemnou a nasládlou chuť. Špatně dozrává v těžkých půdách a ve vyšších polohách s vlhkým klimatem. Při dlouhodobých deštích je náchylná k hnilobám. Nejčastěji se pěstuje třemi způsoby.
* Přímým výsevem
se tak děje zejména v teplejších oblastech, kde už brzy na jaře nejsou mrazy. Semena vyséváme v březnu přímo na záhon a později rostliny jednotíme na vzdálenost asi 8–10 cm. Tato cibule se označuje jako jednoročka a její kvalita a množství závisí na konkrétním počasí.
* Vysazování z předpěstované sadby
je druhý způsob. Už v únoru nebo začátkem března vysejeme semena do pařeniště a rostliny přepichujeme na záhon v květnu, případně už koncem dubna, jestliže jsou sazenice dostatečně vzrostlé. Všechny se nemusí ujmout, proto se při časnějším přesazování doporučuje dát na jedno místo do sponu 10x20 cm dvě sazeničky, z nichž jednu později můžeme odstranit. Samozřejmostí je dobrá zálivka.
* Cibule ze sazečky
je třetí a nejrozšířenější způsob. Na venkovní záhony se vysazuje brzy zjara poté, co sluneční paprsky prohřejí půdu a kdy máme jistotu, že už nepřijdou mrazy. Tato cibule má asi o měsíc kratší vegetační dobu než jednoročka a je odolnější. Pokud ji vysadíme později, kdy už jsou venku vyšší teploty, obvykle vyběhne do květu. Při vysazování dodržujeme spon 10x20 cm a sázíme mělce tak, aby byla špička v úrovni povrchu půdy. Nejvhodnější cibulky jsou o průměru 0,5 až 1,5 cm. Sazečku bychom ale neměli dávat do čerstvě pohnojené zeminy.
Příprava půdy
Na podzim zryjeme záhon, kde budeme cibuli příští rok pěstovat, a přitom ho pohnojíme superfosfátem a síranem amonným. Na jaře pak několik dní před výsevem nebo výsadbou použijeme ještě cererit. Cibule nesnáší chlór a naopak pro tvorbu sirných olejů a silic potřebuje síru. Ta je obsažena i ve zmiňovaném cereritu. Nedoporučuje se rýt příliš hluboko, protože na hodně zkypřené půdě roste nať na úkor cibulí.
Choroby a škůdci
Pokud je v létě vlhko, může se na rostlinách objevit plíseň cibulová, která se projevuje žlutavými až hnědými skvrnami na listech. Cibule potom hnije. Preventivně stříkáme v týdenních až čtrnáctidenních intervalech přípravky Kuprikol 50, Novozir MN 80, Ridomil MZ 72 WP a dalšími. Napadené rostliny včas odstraníme. Při deštivém počasí se také může na konci vegetace vyskytnout krčková hniloba zvaná botrytida. Té lze předejít mořením osiva, nepřehnojováním dusíkem a včasnou sklizní, po které cibule dobře usušíme. Značnou škodu dovede napáchat květilka cibulová, jejíž dospělé samičky kladou koncem jara do záhonů vajíčka a larvy pak vyžírají kořeny i cibuli. Pomáhá, když mezi řádky pěstujeme petržel. Anebo květnová a červencová aplikace přípravku Sumithion super.
Sklizeň
Co zahrádkář, to vlastní postup. Nejrozšířenější je asi ten, kdy zralou cibuli vyryjeme vidlemi tak, abychom ji nepoškodili, za natě svážeme do trsů a pověsíme na chráněném a vzdušném místě, kde dozraje a oschne. Potom teprve natě oddělíme, cibuli očistíme a uskladníme. Za suchého počasí můžeme vyrýpnutou cibuli nechat i déle než týden na záhonech a potom ji uskladnit stejným způsobem. V oblibě je také vyvazování za suché natě. Cibule je zralá, když začíná nať polehávat, je suchá, jen v krčku ještě lehce zelená. U sazečky to bývá v srpnu, ze semene v září.
Zajímavost
V příhodných oblastech, kde nejsou příliš vysoké mrazy, je možné vyset cibulová semena v srpnu. Do zimy rostliny vzejdou a přezimují. Na jaře je vyjednotíme. Cibule pak dozrávají o něco dříve než sazečka, ale nedají se příliš dlouho skladovat.
Jak vypěstovat sazečku
Cibulky sazečky se dají běžně koupit v obchodech, ale proč si nevypěstovat vlastní? Základem je naprosto odplevelený slunný záhon. Brzy na jaře na něj hustě vysejeme semena cibule, která jsme před tím na noc nechali namočit v odstáté vodě, aby snadněji vyklíčila. Dobře zavlažujeme, ale nejednotíme ani nepřihnojujeme. Odstraňujeme pouze plevel. Když začne ještě zelená nať polehávat a cibulky jsou velké 1–2 cm, což bývá obyčejně v polovině července, rostlinky vytrháme a spolu s natí sušíme třeba pod střechou. Někdo doporučuje nechat po vytrhání sazečku ležet na záhonu 10 až 14 dní, aby proschla. Tento postup není nezbytně nutný, zvláště když nemáme zaručeno, že v té době nebude pršet. Po zaschnutí oddělíme kořínky a natě a cibulky roztřídíme. Pro výsadbu v příštím roce si ponecháme pouze ty, které mají průměr 1,5 cm a menší. Tím máme zaručeno, že nevyženou do květu. Dosušíme je a přes zimu uložíme v suché a ne příliš chladné místnosti. Ty větší cibulky hned zkonzumujeme nebo naložíme.
Další cibule
* Šalotka
má jemnější a nasládlejší chuť než její příbuzné. Vyznačuje se především tím, že během vegetačního období vyroste kolem hlavní cibule trs dalších cibulí. Uplatňuje se v kuchyni, oblíbená je pro nakládání do octového nálevu. Jarní nať se používá podobně jako pažitka. Rozmnožuje se pacibulkami, které se nacházejí v květenství, nebo postraními cibulemi, výsev je málo účinný. Způsob pěstování je obdobný jako u kuchyňské cibule, pacibulky můžeme dokonce vysázet už na podzim jako česnek.
* Česnekocibule
je také známá jako cibule poschoďová nebo sečka živorodá. Pěstuje se především pro křehké a jemné listy, malé chutné cibulky a aromatické pacibulky. Její zvláštností totiž je, že se na horním konci stvolu vytvoří korunka z pacibulek, které se skloní k zemi a posléze zakoření. Tím se rozmnožuje.
* Zimní
cibuli se zase v některých oblastech říká ošlejch či sečka sibiřská a je to vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina, která raší velmi brzy z jara a lze ji použít místo pažitky nebo podobným způsobem. Chutné jsou drobné protáhlé cibulky, které rostou v trsech. V červenci a srpnu kvete bílými květy.
* Perlovka
listy připomíná pór, ale v půdě vytváří drobné bílé stříbřitě šupinaté cibulky. Používá se do zeleninových salátů nebo se nakládá, protože se nedá příliš dlouho skladovat. Je to trvalka, ale rozmnožuje se pouze drobnými cibulkami, které dozrávají v červenci a v srpnu. Ve stejné době je také můžeme vysazovat.
(c) 1999–2002 Reader's Digest Výběr, s.r.o.
---------------------------------------------------------------------
Cibulová zelenina snižuje riziko rakoviny prostaty
Podle studie čínských a amerických vědců se zdá, že největší účinky má šalotka.
WASHINGTON 5. listopadu (ČTK) – Potrava obsahující hodně cibulové zeleniny může snížit riziko rakoviny prostaty až o polovinu. Vyplývá to ze studie čínských a amerických vědců, kterou dnes zveřejnila americká revue Journal of the National Cancer Institute.
Studie vycházela z průzkumu 471 zdravých a 238 mužů postižených nemocí ze Šanghaje v Číně. Všichni mj. uváděli, jak často jedí 122 druhů potravin uvedených v dotazníku.
Podle výsledků byla u mužů, kteří jedli víc než devět gramů cibulové zeleniny denně, o 50 procent nižší pravděpodobnost než u ostatních, že budou mít rakovinu prostaty. Do cibulové zeleniny patří vedle cibule česnek, šalotka, pórek a pažitka.
Podle studie se zdá, že největší účinky má šalotka. U mužů, kteří jedli 2,7 gramu a více šalotky denně, se riziko rakoviny prostaty snížilo o 70 procent. Stejné množství česneku omezilo riziko o 53 procent.
Snížené riziko spojené s cibulovou zeleninou nesouvisí s tělesnou hmotností, s příjmem jiných potravin a s množstvím kalorií, uvádějí vědci. Připouštějí nicméně, že výsledky studie mohly ovlivnit faktory, jako to, že dotazovaní sami určovali množství snědených potravin.
Studii provedli vědci z amerického Národního ústavu pro rakovinu a z Ústavu pro rakovinu v Šanghaji.
---------------------------------------------------------------------
Kvercetin
Kvercetin je jedním z nejsilnějších biologicky aktivních
členů rodiny flavonoidů, která se nachází v ovoci a zelenině.
Kvercetin je pravděpodobně hlavní příčinou ohromných léčebných účinků
cibule. Podle pokusů doktora Terrance Leightona, profesora biochemie a
molekulární biologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, jsou
některé cibule kvercetinem tak napěchované, že tato sloučenina
dosahuje až 10% jejich suché váhy.
Kvercetin má všestranný potenciál působit proti nemocem. "Kvercetin
je jednou z nejsilnějších protirakovinných látek, která kdy byla
objevena," říká doktor Leighton. Zneškodňuje několik rakovinotvorných
látek, zabraňuje poškození buněčné DNA a působení enzymů, které
podněcují růst nádoru. Kvercetin působí i proti zánětům, bakteriím,
houbovým infekcím a virům. Účinkuje i tak, že pomocí modulace
imunitního systému tlumí alergické reakce (protože potlačuje uvolnění
histaminu z buněk), čímž podle všeho pomáhá bojovat s alergiemi, jako
je například senná rýma. Kvercetin je skutečně chemicky podobný
cromolynu, antialergickému léku, o němž je známo, že blokuje histamin.
Vyhlášený léčebný vliv cibule na astma a alergie je možno přičíst
právě této schopnosti spolu s jeho protizánětlivými účinky. Kvercetin
působí proti trombóze a pomáhá bránit vzniku krevní sraženiny. Jako
antioxidant pohlcuje volné kyslíkové radikály a pomáhá bránit tuku
v oxidaci (peroxidaci lipidů). O kvercetinu je proto známo, že brání
poškození cév volnými kyslíkovými radikály a okysličeným
cholesterolem LDL a pomáhá udržovat cévy čisté a průchodné.
Hlavní zdroje kvercetinu: Žlutá a červená cibule (ne však cibule bílá),
červené hrozny (ne však hrozny bílé), brokolice a italská žlutá tykev.
Česnek, blízký příbuzný cibule, kvercetin kupodivu neobsahuje.
Kvercetin se tepelnou přípravou nebo mrazením neničí.
---------------------------------------------------------------------
Česnek
Patří s cibulí a zelím mezi tzv. lékaře chudých a byl k léčbě a prevenci využíván mnoha kulturami v různých historických obdobích. Příděl česneku byl nezbytným požadavkem nělníků již při stavbě egyptských pyramid
Dušený česnek má stejné účinky jako čerstvý – používá se
na mnoho druhů pomazánky, výrobu česnekového másla, na topinky, nakládané okurky, čatní, masové pokrmy (guláš, vepřové na pepři a česneku, drůbež – např. kuře na rožni ), rybí pokrmy, pokrmy z brambor (zapékané brambory, bramboráky), luštěninová jídla, rajčatová italská jídla k těstovinám, ochucené červené rýže (kečup s česnekem), do speciálních sosů, je součástí koření na hranolky, gulášového koření, koření adžika. Čerstvý česnek je také vhodný k nakládání a přípravě olejů a octů. Pro odstranění nepříjemného zápachu z úst se
žvýkají kardamomové lusky. Česnek je méně cítit, pokud se nemačká, ale krájí se ostrým nožem.
Léčebně působí při zánětu průdušek, nachlazení, TBC, zánětu mozkových blan, mykózách, mykobakteriálních infekcích (včetně oportunních infekcí AIDS a krevní mykóze). Česnek podporuje tvorbu trávicích šťáv a žluči, má protikřečové účinky na svalstvo střev, podporuje srdeční činnost, reguluje množství bakterií v tlustém střevě, léčí průjmy, úplavici, tuberkulózu, černý kašel, tyfová onemocnění a hepatitidu, má vliv na houbovitá onemocnění. Zjistilo se, že také snižuje hladinu cukru
v krvi. Česnek je dobrý proti bolestem zubů a uší, proti kašli a nachlazení. Zlepšuje dýchání, upravuje krevní tlak, je silně oteplující, antibakteriální a povzbuzující. Stejně jako cibule může pomoci alopaticky i homeopaticky zejména na začátku nachlazení či chřipky, ale i u oportunních chřipkových infekcí a důsledků (zahleněné průdušky, zápal průdušek, zápal plic, rýma aj.) Zevně můžeme česnek použít na bodnutí hmyzem, na popáleniny a na nepopraskané omrzliny. Obsahuje 7 druhů antioxidantů, je rostlinným antioxidantem. Intenzivní léčba česnekem vyžaduje konzumovat 3x denně 3 středně velké stroužky česneku.
"Česnek je výborný léčivý prostředek při poruchách krevního oběhu a prokrvování, zúžení cév, sklerotických změnách a přispívá k normalizaci krevního tlaku. Česnekové mléko působí téměř zázračně při zahlenění plic, průdušek, astmatu, nachlazení a chřipce (česnekové mléko se nedoporučuje u osob alergických na mléko, ale i těm může v určité situaci více pomoci než uškodit). Česnek přidaný do salátu příznivě ovlivňuje střevní flóru, podporuje činnost žlučníku. Pomáhá i při těžkých střevních infekcích, jako je úplavice, paratyfus a cholera. Nové výzkumy potvrzují, že česnek snižuje hladinu cukru v krvi, je tedy vhodný jako doplňující léčba při cukrovce. Česneková šťáva desinfikuje rány a brzdí plísňové infekce. Lidové lékařství má dobré výsledky s česnekem při prevenci rakoviny. Česnek je znám i jako posilující tonikum."
(Lékař chudých; vs; Spirit 50/05)
– česnek – sušený česnek má stejné účinky jako čerstvý – používá se
na mnoho druhů pomazánky, výrobu česnekového másla, na topinky,
nakládané okurky, čatní, masové pokrmy (guláš, vepřové na pepři
a česneku, drůbež – např. kuře na rožni ), rybí pokrmy, pokrmy
z brambor (zapékané brambory, bramboráky), luštěninová jídla, rajčatová
italská jídla k těstovinám, ochucené červené rýže (kečup s česnekem),
do speciálních sosů, je součástí koření na hranolky, gulášového
koření, koření adžika. Čerstvý česnek je také vhodný k nakládání
a přípravě olejů a octů. Pro odstranění nepříjemného zápachu z úst se
žvýkají kardamomové lusky. Česnek je méně cítit, pokud se nemačká,
ale krájí se ostrým nožem. Léčebně působí při zánětu průdušek, nachlazení,
TBC, zánětu mozkových blan, mykózách, mykobakteriálních infekcích
(včetně oportunních infekcí AIDS a krevní mykóze). Česnek podporuje
tvorbu trávicích šťáv a žluči, má protikřečové účinky na svalstvo střev,
podporuje srdeční činnost, reguluje množství bakterií v tlustém střevě, léčí
průjmy, úplavici, tuberkulózu, černý kašel, tyfová onemocnění a hepatitidu,
má vliv na houbovitá onemocnění. Zjistilo se, že také snižuje hladinu cukru
v krvi. Česnek je dobrý proti bolestem zubů a uší, proti kašli a nachlazení.
Zlepšuje dýchání, upravuje krevní tlak, je silně oteplující, antibakteriální
a povzbuzující. Zevně můžeme česnek použít na bodnutí hmyzem, na
popáleniny a na nepopraskané omrzliny. Obsahuje 7 druhů antioxidantů,
je rostlinným antioxidantem. Intenzivní léčba česnekem
vyžaduje konzumovat 3x denně 3 středně velké stroužky česneku
---------------------------------------------------------------------
Čatní – chutney
1 kg cukína se slupkou (ne moc stará, aby slupka nebyla tvrdá)
1 kg jablečného pyré
0,3 kg koleček cibule
0,15 kg na kolečka nakrájených stroužků česneku
0,166 kg hrozinek
0,0166 kg koření Vegeta speciál
0,005 kg zázvoru
0,010 kg kari
0,003 kg chilli
0,06 kg cukru
1 dl octu 8%---ního
sůl dle chuti
Pro zavařování připravujeme čatní minimálně z trojnásobné dávky než uvedeno. Recept je výhodný při současné nadúrodě jablek a cukín. Sterilujeme v malých sklenicích při 90 st. C 25 minut, v 7–9 dl sklenicích 30 minut.
V tomto méně kořeněném složení můžeme čatní používat i ve větším množství (např. jako omáčku k jídlům s přílohou rýže či různě upravených brambor) a jako čatní vhodné i pro děti a citlivější osoby. Pokud chceme výrobek používat opravdu jen jako čatní, zejména pro osoby, které mají rády pikantnější úpravu, zdvojnásobíme množství koření a octu.
SUPERHOME
DARIUS.CZ |
HOME ARCHEUS
IST ARCHEUS |
HOME BYLINAR
xxx |
HOME EKOLOG
IST EKOLOG |
HOME RECEPTAR
IST RECEPTAR |
HOME IMHOTEP
IST IMHOTEP |