ŽAMPIÓN
B (BYLINÁŘ):HOUBY/ŽAMPIÓN IST ARCHEUS
---------------------------------------------------------------------
Žampión zahradní (Agaricus hortensis /Cooke/ Pil.),
Žampión dvouvýtrusý (Agaricus bisporu /Lange/ Sing)
Basidiomycetes, Agaricales, Agaricaceae
Droga: psalliotion
Přípravky: Campestryl, Almykon
Roku 1944 publikoval fr. lékař Paul Daguin, že sušená droga
z žampiónů má léčebný účinek na některé alergické choroby,
zejména kožní. Tato práce doložená podrobnou kazuistikou o 86
léčených pacientech, se zakládá na náhodném pozorování nemocného
s kopřivkou, která vzdorovala jakékoliv obvyklé léčbě, náhle
vyléčeného za 48 hodin, když se byl předtím přejedl velkým
množstvím žampiónů. Ve Francii se z žampiónů donedávna vyráběl
lék Campestryl, používaný k desenzibilizaci. U nás se vyrábí
přípravek Almykon.
V Československu byla zkoušena v letech 1957-1961 práškovaná
droga z žampiónu zahradního podle původního receptu Daguinova
pod pracovním názvem "psalliotin". Její desenzibilizující účinek
se zvláště nápadně osvědčil u některých forem záduchy plicní
(alergického astmatu). Lék se však u nás do výroby nedostal pro
některé obtíže technického rázu, především proto, že jde o
používání sušené drogy, která by nemohla být před požitím
tepelně zpracována (jako je tomu např. u drog čajových). Byla
oprávněná obava, že při komerční velkovýrobě nebude možné
zajistit bezpečnou čistotu preparátu, tím spíše, že, jak známo,
jse o houby pěstované na koňském trusu.
Účinná látka obsažená v pěstovaných žampiónech není
spolehlivě známa dodnes. (Nejde o vliv antihistaminový.)
Dávkování k léčebnému použití: Pečlivě očištěné pěstované
žampióny, dobře vysušené při teplotách nižších než 60st. C.,
nikoli na přímém slunci, a rozemleté na jemnou moučku, podáváme
nemocnému 6x denně, v množství asi 0,5-1 g, což odpovídá
hmotnosti asi 80-160 g čerstvé houby v jedné dávce. Zlepšení
zdravotního stavu nastává obvykle kolem 5. - 10. dne, pokud se
nedostaví ani do 14 dnů, lze předpokládat, že lék je v daném
případě neúčinný. V případě zlepšení užíváme bez přerušení po
dobu 30 dnů příslušné dávky a po 14-denní přestávce pak podáváme
vždy každých prvních 10 dnů v měsíci udržovací dávky, opět 6x
denně na hrot kulatého nože, což se osvědčilo zejména u
průduškového astmatu a některých forem konstitučních ekzémů,
Žampión může zabírat i u dalších alergických onemocnění, jako
např. u senné rýmy a potravinových alergií. U alergií na potraviny
je možné vyzkoušet podání 4 dávek najednou před konzumací dané
potraviny.
Autoři:
Marta Semerdžieva, Jaroslav Veselský
Italští autoři našli v žampiónu látku, která snižuje hladinu
krevního cukru (Z-faktor II) Některé obsahové látky mají
antibiotický a růst nádorů inhibující (agaridoxin) účinek.
Američtí vědci zjistili, že když náš organizmus nemá
dostatek biotinu, vypadávají nám vlasy, lámou se nehty a pokožka
zůstává suchá a drsná. V případě jeho absence jsou prvními
příznaky u člověka nervozita, podrážděnost, depresívní nálady i
častá únava bez známé příčiny. Američtí lékaři tvrdí, že se každý z
nás se má postarat o dostatek této látky v těle, proto
doporučují zařadit do našeho stravování především jídla ze
žampiónů. Dalšími doporučenými zdroji biotinu jsou jídla z
jater, ledvin, hovězíko a vepřového masa, mléka, vaječných
žloutků, ze sóje, rajčat, rýže "natural", ořechů, oříšků,
mandlí, celozrnného chleba a ze sardinek. Biotin můžeme dostat i
v lékárnách jako potravinový suplement.
Měsíční poptávka po žampiónech dělá v České republice 600 tun,
skoro polovinu spotřeby kryje dovoz z Polska. Navíc dovážíme
velké množství žampiónů konzervovaných. Na zvýšení domácí
produkce mají zájem obchodníci, které v tuzemsku vypěstované
houby přijdou levněji. Domácí trh užíví až čtyři stovky drobných
pěstítelů a nebo 10 nových velkoproducentů. Počet zaměstnanců
a efektivnost produkce může dále podstatně zvýšit přidružená,
integrovaná výroba - konzervárna (příp. výroba protialergického
léčebného výtažku) a případně také zemědělská produkce s vlastní
produkcí substrátu (kompostárna, snad i živočišná produkce).
Některé úřady práce poskyttovaly např. v roce 2000 na rozjezd
malopěstitele až 80-tisícovou dotaci + úhradu za školení (5.400 Kč).
14.denní školení představuje týden teorie a týden praxe v žampionárně.
Minimální doporučená osázená plocha, která je schopna pěstitele
uživit by měla mít velikost 120 - 150 metrů čtverečních). Počáteční
náklady činily v roce 2000 asi 60-80 tisíc Kč. Pěstovat se dá v opuštěných
dolech, kravínech, ale i ve sklepech domů, kde lze postavit i několikapatrovou
pěstírnu. U malopěstitele
činil měsíční příjemv roce 2000 až 20 tisíc Kč. Ve velkovýrobě,
zejména integrované a doplněné konzervárnou může být příjem na osobu vyšší.
Výhodou pěstění v dolech je chráněné klima, vyšší teplota a skutečnost, že
klesnou náklady na zakonzervování dolu do doby než bude rentabilní
obnovení vlastní těžby (odhad 20-40 let).
Zkušenosti s rekvalifikací v daném oboru má např, Úřad Práce v Semilech
Pěstovat lze i jiné cenné houby (viz priloha) na pilinách a hobliních z listnatého
dřeva, na slámě, opadaném listí apod.
Školení - rekvalifikaci poskytují:
Střední odborné učiliště zemědělské Fořt, Černý Důl (Vrchlabsko), tel.: 0438/492 175
Pořádá dvoutýdenní rekvalifikační kurs.
Firma MCAC, s.r.o., p. Petr Janko (kontakt redaktor Vl. Prouza, tel.: 049/5052340)
Tato firma se zabývá poradenstvím v oboru pěstování hub. Zajišťuje substrát i odbyt.
Substrát dodávají:
Firma Mykointegra, Vltavská 28, Praha 5
p. Václavík, Dolany
p. Petr Janek, firma MCAC (smluvně zajistí i odbyt)
Producenti:
Žampionárna IP, a.s.
se sídlem 743 01 Bílovec část Lhotka (11 km jihovýchodně od Ostravy)
"Čerstvé žampiony z Moravy"
Žampionárna IP, a.s. jako nejmodernější velká integrovaná žampionárna s kompostárnou v ČR s celoročním provozem produkuje ročně přes 500 tun čerstvých žampionů pro tuzemský trh.
Společnost vznikla v roce 1996 a provozuje žampionárnu, která byla k tomuto účelu postavena na zelené louce v roce 1993. Díky vlastní kompostárně má celý výrobní proces pod kontrolou, a proto může garantovat špičkovou kvalitu své produkce. Naše žampiony neobsahují těžké kovy ani karcinogenní organická rozpouštědla.
Použitím vyspělé, počítačem řízené zahraniční technologie dosahujeme velmi vyrovnané kvality produkce.
Naše žampiony koupíte například u renomovaných společností jako jsou:
MAKRO ČR
Hortim International
Atlanta
Billa
Kaufland
Mana
Hruška
Roulex, atd.
Našim odběratelům nabízíme
široký sortiment balení žampionů.
sterilované žampiony
zahradní substrát za bezkonkurenční ceny
Kontakt na nás: tel.: +420 655 410 412
+420 655 410 070
fax: +420 655 410 412
E-mail: zampionarna.ip@volny.cz
Zdroj:
Žampionárna IP
Upozornění pro gurmány:
Žampion při skladování při 2 až 5oC vydrží až 5 dní ode dne sběru, avšak čím je čerstvější, tím lepší. Proto konzumaci
zakoupeného zboží neodkládejte. Vzhledem k tomu, že na českém trhu dříve nebyly žampiony dostupné v patřičné kvalitě
(díky nedostatečné kvalitě výroby a nezabezpečení požadované teploty při skladování, distribuci a prodeji), většina
populace ani netuší, že na Západě je konzumována podstatná část žampionů za syrova. Skutečně čerstvý žampion je
skvělou přísadou zeleninových salátů či ozdobných příloh v syrovém stavu. Ochutnejte proto čerstvě utržené žampiony,
které můžete koupit u spolehlivých odběratelů, ve firemních maloprodejnách nebo přímo na farmě.
Dále Vás chceme informovat, že jako delikatesu na našem trhu prakticky neznámou příležitostně na požádání vyrábíme
žampion hnědý (krémový). Má hnědý klobouk a bílý třeň. Je aromatičtější, pevnější, trvanlivější.
Zdroj:
Žampionárna IP
Recepty pochoutek z žampionů
Plněné žampiony:
12 velkých žampionů (asi 500 g) očistíme, otřeme kuchyňským papírem nebo opláchneme, vykrojíme třeně a jemně je
nakrájíme
400 g listů špenátu důkladně přebereme, omyjeme, necháme okapat
2 pol. lžíce olivového oleje rozehřejeme
1 cibuli a 1 stroužek česneku sloupneme, nakrájíme, podusíme na oleji, přidáme špenát, dusíme tak dlouho, dokud se
pořádně nespaří
solí, pepřem, drceným muškátovým oříškem ochutíme, špenát necháme okapat, jemně ho nakrájíme
150 g prorostlé slaniny nakrájíme na kostičky,
na 1 pol. lžíci olivového oleje osmahneme, přidáme jemně krájené žampiony, krátce podusíme, špenát, slaninu a žampiony
smícháme
20 g strouhané housky, 1 kelímek bylinkového sýru přimícháme, touto hmotou naplníme klobouky žampionů
30 g másla rozdělíme na jednotlivé klobouky, houby naskládáme do ohnivzdorné formy, dáme do trouby
horní/dolní teplota asi 200 o C (v předehřáté troubě)
horkovzdušná asi 180 o C (v nepředehřáté troubě)
plyn stupeň 4 (v předehřáté troubě)
doba pečení asi 15 minut
1 kelímek bylinkového sýru s pepřem
150 g jogutru
3. pol. lžícemi smetany
citronovou šťávou ochutíme
2 pol. lžícemi jemně nasekaných bylinek vmícháme, podáváme k žampionům
------------------------------------------------------------------------
Půlnoční pokrm
4 krajíčky toustového chleba opečeme
30 g másla potřeme, vložíme do ohnivzdorné formy
500 g žampionů očistíme, otřeme kuchyňským papírem nebo omyjeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky
50 g másla rozpustíme na pánvi, žampiony na něm za stálého míchání podusíme
10 pol. lžíci hladké mouky přisypeme
200 ml šlehačky zalijeme, asi 2 minuty necháme dusit
solí, pepřem okořeníme
tuto to směs rozdělíme na krajíčky chleba
1 velké masité rajče omyjeme, nakrájíme na plátky, položíme na houby
4 plátky eidamu dáme na houby
4 tenké plátky čerstvé slaniny můžeme případně rozpůlit, položíme na sýr,
formu vsuneme do trouby
horní/dolní teplota asi 200o C (v předehřáté troubě)
horkovzdušná asi 180 o C (v nepředehřáté troubě)
plyn stupeň 3-4 (v předehřáté troubě)
doba pečení asi 15 minut
------------------------------------------------------------------------
Pekingské maso se žampiony
100 g pekingského sójového masa, 200 g žampionů, 1 cibule, 3 lžíce oleje, mořská sůl, kmín, Solčanka, 1 lžíce sójové
omáčky, 1 lžička hořčice.
Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu. Zcedíme. Žampiony nakrájíme
a podusíme s nakrájenou cibulí, Solčankou a kmínem na oleji. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme sójovou
omáčku a hořčici. (Pro 4 osoby)
Zdroj:
Žampionárna IP