JAHODNÍKJahodník obecný, jahodník lesní
Fragaria vesca L. |
Farář Kneipp píše o jahodníku: ...matička pečlivá pro své děti slabé, vracející se z práce domů, sbírá nejen ovoce této tak úrodné bylinky, nýbrž také listy, které doma suší. Ví, že jahodové listy jsou dobrým, zdravým a laciným prostředkem. Ano, divoká lesní jahůdka bývala vždy velice oblíbená, a to nejen pro své chutné, červené plody, známé i jako ovoce lásky. Mladé jarní lístky poskytovaly lahodný domácí čaj a i na jarní polévku se nasbíralo. Dříve bývaly jahodníčkem doslova poseté paseky a meze, i v příkopech se našel a na náspech podél vlakových tratí se to jím jen červenalo. První bílá kvítka se v přízemních listových růžicích objevují už v květnu a postupně kvete celé léto až do září. Rozmnožuje se dlouhými plazivými výhonky, které snadno znovu zakořeňují. Tato skromná bylinka obsahuje vitaminy A, B, C, minerální látky (plody obsahují i železo), pektiny, třísloviny (list 5%, kořen až 10%), cukry aj. Upo- třebit se dá všechno - listy, plody, kořínky, květ i nať, a to čerstvé i sušené. Na léčivý čaj se používá list, který trháme v době květu byliny a sušíme ve stínu nebo doma u kamen, ale teplota nesmí přesáhnout 40 C. List lesního jahodníku má účinek protizánětlivý, mírně svíravý a je dob- rým posilujícím prostředkem pro rekonvalescenty. Je vynikajícím podpůrným lékem při zánětech střevní sliznice spojených s průjmy. Čistí krev, je mírně močopudný a pomáhá při chorobách ledvin a močového měchýře. Reguluje tvorbu žluče při chorobách jaterních, pomáhá při teplotách, revmatismu, vy- plavuje škodlivé látky z těla. Upravuje poruchy látkové výměny, a tím léčí i některé kožní choroby. Používá se jen list jahodníku lesního, nikoliv zahradního. Planých, les- ních druhů jahodníku je více (jahodník vyšší, jahodník chlumní, trávnice), ale všechny jsou léčivé a všechny bývaly vždy oblíbeným lidovým čajem. Jahodníček můžeme používat jako náhradu pravého čaje, je chutný a zcela neškodný. K tomuto účelu je vhodné listy před sušením nejdříve fer- mentovat, čaj je potom chutnější. Dělá se to tak, že čerstvé listy válečkem trochu porušíme, rozložíme je na čistou utěrku a pevně srolujeme jako závin. Necháme asi 2 dny mírně zapařit, pak rozbalíme a teprve dosušíme. Listy do- stanou tmavší barvu a čaj z nich je velice chutný. Je vhodný i pro pacienty, kteří nemohou pít pravý čaj pro jeho obsah kofeinu. Čaj z jahodníku 2 lžičky sušených listů na šálek vařící vody - spařit, nechat 15 minut přikryté ustát a pít ráno a večer jeden šálek. Čaj je chutný i s mlékem. Dobrá směs List jahodníku, list maliníku, list ostružiníku - vše stejným dílem. Je to jednoduchá jarní směs na pročištění krve, zdravá a laciná, každému snadno dostupná a ještě nám poskytne potěšení z jarní přírody, až si budeme lístečky těchto bylinek sbírat. Čaj je zcela neškodný. Kořínkyjahodníkulesníhosepoužívajíjenojediněle,aleprotožeobsahu- jí velké množství tříslovin, lze je použít na zastavení krvácení či proti průjmu. Plody (jahody) jsou prý nejzdravějším ovocem, a to jak lesní, tak zahradní. Známý švédský botanik Linné napsal, že se jahodami vyléčil z dlou- holeté dny - v době jejich zrání je neustále jedl a kúru každoročně opakoval. Čerstvé neslazené jahody (plané i pěstované) jsou podpůrným lékem při cuk- rovce, pomáhají při chudokrevnosti, revmatismu, při překyseleném žaludku, čistí krev i žlučové cesty, ledviny a močový měchýř. Slazené s mlékem nebo smetanou posilují nervy i srdce. Jahodová šťáva (voda z jahod) je dobrým léčivým prostředkem k vy- mývání červených, slzících a zanícených očí. Zevně se používá odvar z celé byliny i s kořínky. Vymýváme jím mokvavé rány, krvácející hemoroidy, kloktáme při zánětech v ústech. Čistí i zhnisané dásně a zpevňuje viklavé zuby (paradentóza). Tříslovinová směs List maliníku, jahodníku, kontryhele a mochny husí. Směs je vhodná na vymývání a koupele špatně se hojících ran, mokvajících a rozjídavých vy- rážek. Jarní polévka Až si budete v lese sbírat jahodníček, porozhlédněte se trochu víc kolem sebe a nasbírejte si bylinky na jarní polévku podle paní Dobromily Rettigové: Nasbíráme si jarních bylinek - opence, řebříčku, jahodových a fialkových lístků, chudobky, čekanky, kerblíku, zelené petrželky, mladých kopřiv, zele- ných natí cibulky - vše posekáme a necháme povařit. Na 1 l polévky vezmeme 2 lžičky mouky, 4dkg másla, 2 lžíce smetany a 4 žloutky. Vše rozmícháme, oko- řeníme muškátovým květem a zakloktáme do polévky. Může se přidat smažená žemlička. Potud paní Rettigová. Ale když vynecháme smetanu a strouhanou žemličku, místo 4 žloutků dáme 1-2 celá vejce a přidáme polévkové koření, bude polévka stejně chutná a hlavně méně kalorická. Dobrou chuť! V lékárně dostanete koupit: - Čaj se šípky a jahodníkem (nálevové sáčky). - Javorina - lesní čaj s jahodníkem. Ida Rystonová Další informace o rostlině v souboru bez-1 |
|