JAHODNÍK

Jahodník obecný, jahodník lesní



Fragaria vesca L.



Farář Kneipp píše o jahodníku: ...matička pečlivá pro své děti slabé,
vracející se z práce domů, sbírá nejen ovoce této tak úrodné bylinky, nýbrž také
listy, které doma suší. Ví, že jahodové listy jsou dobrým, zdravým a laciným
prostředkem.
Ano, divoká lesní jahůdka bývala vždy velice oblíbená, a to nejen pro
své chutné, červené plody, známé i jako ovoce lásky. Mladé jarní lístky
poskytovaly lahodný domácí čaj a i na jarní polévku se nasbíralo. Dříve bývaly
jahodníčkem doslova poseté paseky a meze, i v příkopech se našel a na náspech
podél vlakových tratí se to jím jen červenalo. První bílá kvítka se v přízemních
listových růžicích objevují už v květnu a postupně kvete celé léto až do září.
Rozmnožuje se dlouhými plazivými výhonky, které snadno znovu zakořeňují.
Tato skromná bylinka obsahuje vitaminy A, B, C, minerální látky (plody
obsahují i železo), pektiny, třísloviny (list 5%, kořen až 10%), cukry aj. Upo-
třebit se dá všechno - listy, plody, kořínky, květ i nať, a to čerstvé i sušené.
Na léčivý čaj se používá list, který trháme v době květu byliny a sušíme ve
stínu nebo doma u kamen, ale teplota nesmí přesáhnout 40 C.
List lesního jahodníku má účinek protizánětlivý, mírně svíravý a je dob-
rým posilujícím prostředkem pro rekonvalescenty. Je vynikajícím podpůrným
lékem při zánětech střevní sliznice spojených s průjmy. Čistí krev, je mírně
močopudný a pomáhá při chorobách ledvin a močového měchýře. Reguluje
tvorbu žluče při chorobách jaterních, pomáhá při teplotách, revmatismu, vy-
plavuje škodlivé látky z těla. Upravuje poruchy látkové výměny, a tím léčí
i některé kožní choroby.
Používá se jen list jahodníku lesního, nikoliv zahradního. Planých, les-
ních druhů jahodníku je více (jahodník vyšší, jahodník chlumní, trávnice), ale
všechny jsou léčivé a všechny bývaly vždy oblíbeným lidovým čajem.
Jahodníček můžeme používat jako náhradu pravého čaje, je chutný
a zcela neškodný. K tomuto účelu je vhodné listy před sušením nejdříve fer-
mentovat, čaj je potom chutnější. Dělá se to tak, že čerstvé listy válečkem
trochu porušíme, rozložíme je na čistou utěrku a pevně srolujeme jako závin.
Necháme asi 2 dny mírně zapařit, pak rozbalíme a teprve dosušíme. Listy do-
stanou tmavší barvu a čaj z nich je velice chutný. Je vhodný i pro pacienty,
kteří nemohou pít pravý čaj pro jeho obsah kofeinu.
Čaj z jahodníku
2 lžičky sušených listů na šálek vařící vody - spařit, nechat 15 minut
přikryté ustát a pít ráno a večer jeden šálek. Čaj je chutný i s mlékem.
Dobrá směs
List jahodníku, list maliníku, list ostružiníku - vše stejným dílem. Je to
jednoduchá jarní směs na pročištění krve, zdravá a laciná, každému snadno
dostupná a ještě nám poskytne potěšení z jarní přírody, až si budeme lístečky
těchto bylinek sbírat. Čaj je zcela neškodný.
Kořínkyjahodníkulesníhosepoužívajíjenojediněle,aleprotožeobsahu-
jí velké množství tříslovin, lze je použít na zastavení krvácení či proti průjmu.
Plody (jahody) jsou prý nejzdravějším ovocem, a to jak lesní, tak
zahradní. Známý švédský botanik Linné napsal, že se jahodami vyléčil z dlou-
holeté dny - v době jejich zrání je neustále jedl a kúru každoročně opakoval.
Čerstvé neslazené jahody (plané i pěstované) jsou podpůrným lékem při cuk-
rovce, pomáhají při chudokrevnosti, revmatismu, při překyseleném žaludku,
čistí krev i žlučové cesty, ledviny a močový měchýř. Slazené s mlékem nebo
smetanou posilují nervy i srdce.
Jahodová šťáva (voda z jahod) je dobrým léčivým prostředkem k vy-
mývání červených, slzících a zanícených očí.
Zevně se používá odvar z celé byliny i s kořínky. Vymýváme jím mokvavé
rány, krvácející hemoroidy, kloktáme při zánětech v ústech. Čistí i zhnisané
dásně a zpevňuje viklavé zuby (paradentóza).
Tříslovinová směs
List maliníku, jahodníku, kontryhele a mochny husí. Směs je vhodná na
vymývání a koupele špatně se hojících ran, mokvajících a rozjídavých vy-
rážek.
Jarní polévka
Až si budete v lese sbírat jahodníček, porozhlédněte se trochu víc kolem
sebe a nasbírejte si bylinky na jarní polévku podle paní Dobromily Rettigové:
Nasbíráme si jarních bylinek - opence, řebříčku, jahodových a fialkových
lístků, chudobky, čekanky, kerblíku, zelené petrželky, mladých kopřiv, zele-
ných natí cibulky - vše posekáme a necháme povařit. Na 1 l polévky vezmeme
2 lžičky mouky, 4dkg másla, 2 lžíce smetany a 4 žloutky. Vše rozmícháme, oko-
řeníme muškátovým květem a zakloktáme do polévky. Může se přidat smažená
žemlička. Potud paní Rettigová. Ale když vynecháme smetanu a strouhanou
žemličku, místo 4 žloutků dáme 1-2 celá vejce a přidáme polévkové koření,
bude polévka stejně chutná a hlavně méně kalorická. Dobrou chuť!
V lékárně dostanete koupit:
- Čaj se šípky a jahodníkem (nálevové sáčky).
- Javorina - lesní čaj s jahodníkem.

Ida Rystonová

Další informace o rostlině v souboru bez-1

     


HOME NAZVY HOME BYLINAR HOME ARCHEUS