MÁTA

Máta peprná



Mentha piperita (L.) Hudson


Máta je prastará léčivka, její zbytky se našly už ve starých egyptských
hrobech v Karnaku. Ve starověku o ní věřili, že dokáže vzbudit milostnou
vášeň, a také v květomluvě symbolizovala ohnivou lásku. Bývalo proto zvykem
zdobit nevěstu i ženicha mátovými věnci - říkalo se jim Afroditin nebo Venušin
věnec. Ovidius pěkně popisuje, jak Baucis vyzdobila svoji chudou chýši mátou,
když k ní měl přijít na návštěvu Zeus hromovládce. Máta měla moc zklidňovat
vibrace v prostoru, a tím přispívala k příjemnému prostředí. Věřilo se, že
položená pod polštářem dovede přinášet prorocké sny.
Když listujeme ve středověkých herbářích, tak mátu peprnou, jak ji známe
dnes, nenajdeme. Najdeme mátu klasnatou, mátu vodní a jiné druhy balšá-
mů. Máty jsou totiž bylinky nesmírně proměnlivé, snadno se navzájem kříží,
takže jich vznikala řada druhů. Teprve koncem 17. nebo začátkem 18. století
se začal v Anglii (Mitcham) pěstovat kulturnější druh, který se stal základem
naší dnešní máty peprné. Dnešní máta peprná je vlastně hybrid, který se spe-
ciálně pěstuje. U nás to jsou druhy Perpeta a Multimentha, s natí zabarvenou
mírně do fialova. Dají se snadno pěstovat na každé zahrádce, spolehlivě se
rozmnožují oddenky a výhonky nebo dělením trsů, semena nevytvářejí. Od-
denky máty peprné jsou plazivé a dlouhé a mají spoustu kořenujících výběžků.
Lodyhy jsou čtyřhranné, hodně se rozvětvují a jsou až 80cm vysoké. Drobné
květy mají barvu růžovou až lila a jsou v dlouhých a přerušovaných kláskách.
Jako léčivá droga, ale i jako bylinka k ochucení různých jídel nebo nápojů
se sbírají mladé lístečky a rozkvétající nať, nejlépe ve stadiu poupátek.
Nejvhodnější doba je v poledne a za suchého počasí. Vršky natě se seřezávají,
protože bylinka zase doroste, takže se může sklízet 2-3x během vegetační-
ho období. Sušit se má ve stínu a rychle, protože jinak by lístečky zhnědly
a neměly by cenu.
Máta peprná je plná voňavých silic - obsahuje jich až 3%, z toho men-
tolu kolem 50%. Kromě toho obsahuje i třísloviny, hořčiny a další látky, ale
nejdůležitější na mátě je mentol, který má výrazné antiseptické účinky.
Máta zklidňuje nervy, mírní křeče v trávicím traktu, pomáhá při žalu-
dečních neurózách, při žlučových kolikách. Má celkově vzpružující účinek,
zmírňuje nadýmání, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, hlavně žluče. Pů-
sobí protizánětlivě a svíravě, je vhodná při nevolnosti s nucením na zvracení
a dobře zabírá při dyspepsiích spojených s meteorismem.
Zevně se její účinky využívají při infikovaných kožních chorobách a jako
kloktadlo při zánětech v krku i horních dýchacích cest, vhodná je i k inhalacím.
Středověký herbář: Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu a je v kaž-
dém čase zdráv. Odnímá bolest hlavy, rozehřívá tělo, vyhání nachlazení a pitá
s medovou vodou uzdravuje hučení v uších.
Jan Černý (1517) uvádí: ...vařená ve víně a medem oslazená zanešenie
jatrnie, žaludkové, slezinné i jiných uduov pruochodiště otvierá ... a hořkostí
svú škrkavky vyhánie.
Ale pozor! Máta peprná se sice příjemně pije jako velice chutný čaj, ale
rozhodně se nedoporučuje dlouhodobě a bez přerušení. Dlouhodobější užívání
ale neškodí, když ji pijeme ve směsích s jinými bylinkami denního čaje,
kterému i v malém množství dodá příjemnou a osvěžující chuť.
Mátový čaj
2 čajové lžičky sušené byliny na 2 šálky denně. Spařit, nechat ustát a pít
mírně teplý, po douškách.
Čaj při žaludeční nevůli
List máty 25g, nať třezalky 25g, nať macešky polní 25g, květ heřmánku
25g, anýz 15g, fenykl 15g, plod šípku 15g. Jednu polévkovou lžíci směsi zalít
šálkem vařící vody a nechat přikryté 15 minut ustát. Pije se šálek 2x denně.
Čaj při špatném trávení
Smícháme mátu peprnou, řebříček, heřmánek, meduňku, vše stejným dí-
lem. Použijeme 1 polévkovou lžíci směsi na 1/4 litru vody. Spaříme, necháme
přikryté ustát a pijeme ráno a večer.
Tento čaj můžeme podle potřeby obměňovat:
- při nadýmání přidáme kmín a fenykl nebo anýz,
- při pocitu tlaku po jídle přidáme pampelišku,
- při zácpě sedmikrásku, krušinovou kůru,
- při chronickém zánětu sliznice žaludku řepíček a třezalku,
- při žlučníkových potížích pampelišku a plod ostropestřce.
Mátový olej
Mátu peprnou pokrájíme a naložíme asi na 14 dní do kvalitního jedlého
oleje. Používáme k potírání při bolestech hlavy, migréně, neuralgiích a ekzé-
mech.
Mátový sirup
500g krystalového cukru a 1/2 litru vody dáme do většího hrnce a za
stálého míchání vaříme, až tekutina mírně zhoustne na sirup. Potom přidáme
50g pokrájených čerstvých mátových listů a necháme přejít var. Stáhneme
z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi 1 hodinu louhovat. Přecedíme
do menších skleniček. Užíváme 3x denně 1 polévkovou lžíci při nechutenství,
nachlazení, špatném trávení atd. Vynikající je do čaje.
Mátový likér
1 velikou lžíci čerstvé nebo sušené máty peprné zalijeme 0,7 litru alkoholu
(vodka, žitná...) a necháme v uzavřené láhvi stát 3 týdny. Potom přecedíme,
přidáme 20g zčeřeného cukru a dáme na několik dní do chladna. Popíjíme
1-2 likérové sklenky denně při žaludečních potížích.
Máta peprná v kuchyni
Mátová omáčka je pro Angličany nepostradatelným kořením ke skopo-
vému masu: 4 lžíce octa, 4 lžíce citronové šťávy, 1 až 2 lžíce cukru, 4 lžíce
vody. Vše krátce převaříme a přidáme 4 lžíce oleje a hrst drobně sekané máty
peprné. Necháme přes noc a pak přecedíme. Chceme-li mít omáčku ostrou,
přidáme 1/2 lžičky pálivé papriky (indický způsob). Hodí se nejen ke skopo-
vému, ale i k rýži a zelenině.
Ve staročeské kuchyni se z máty peprné, šalvěje a zelené petrželky vařila
zelená jícha (jícha = polévka, omáčka, hustá šťáva).
Voňavá omáčka (indický předpis): 2 jogurty, lžička pálivé papriky (čili),
lžička kari koření, sůl, 2 velké lžíce sekané máty peprné. Vše společně roz-
mixujeme a vychlazené podáváme ke skopovému - zdobíme celými čerstvými
lístečky máty.
Julep (americký předpis): čerstvou snítku máty peprné zalijeme sklen-
kou džinu a sklenkou sherry, přidáme šťávu z citronu, promícháme a hodně
vychladíme. Pije se stéblem při zažívacích potížích.
Přidáte-li zelenou mátu a plátek citronu do džinu s tonikem a ledem, bude
to také moc dobré a osvěžující.
Léčebné přípravky s mátou, které lze koupit v lékárně:
- Máta peprná - nálevové sáčky.
- Alvisan Neo - čajová směs, která celkově zklidňuje a snižuje tlak.
- Aqua carminativa - proti dětské plynatosti.
- Cutisan - čajová směs na odvar při ekzémech, zmírňuje svědění.
- Calmonal - extrakt na koupele při revmatismu (diagnóza!).
- Foltussin - čajová směs při nemocech horních cest dýchacích.
- Formentan - čajová směs při zažívacích a trávicích potížích.
- Gynastan - čajová směs při bolestivé menstruaci, výtoku.
- Hemoral - čajová směs na odvar, obklady a koupele při hemoroidech.
- Inhalex - roztok k inhalaci (hlasivky, horní dýchací cesty).
- Mucolon - čajová směs na zažívací potíže.
- Rheumosin - mentolová mast na revma.
- Stomaran - čaj při poruchách trávení, plynatosti.
- Valofyt Neo - čajová směs při nervové předrážděnosti, úzkostnosti.


Ida Rystonová

Další informace o rostlině v souboru mata-1

     


HOME NAZVY HOME BYLINAR HOME ARCHEUS