OMANOman pravý
Inula helenium L. |
Nejstarší zmínky o omanu jsou v díle Codex Constantinopolitanus
z roku 512 - pravděpodobně se v Orientu už ve starověku pěstoval jako kořenová zelenina, stejně jako ve středověku ve střední Evropě. Ještě dnes se v některých krajích přidává do pomazánek jako pažitka. Oman je krásná a statná bylina, která se pěstovala nejen jako léčivka, ale i jako trvalka pro ozdobu v zahradách. Protože je opravdu mohutná a daří se jí na kompostech, je velice vhodná na zakrytí nevzhledných míst. Oman může vyrůst až 150cm, má tlustý válcovitý oddenek, který v čerstvém stavu voní po kafru. Velké vejčité listy jsou na spodní straně hedvábně plstnaté. Bylina kvete v červenci a srpnu, květy jsou žluté a veliké. V přírodě oman asi nenajdete, protože zplaňuje jen výjimečně, když někomu uteče ze zahrádky. Je to bylina, která rozhodně stojí za pěstování. Vyžaduje vlhkou humózní půdu s obsahem vápna. Před výsadbou přidáme ještě starší hnůj nebo kompost - má to ráda. Pěstujeme buď ze semínek nebo z kořenových puků, které při sklizni prostě odřízneme a sázíme do sponu 40x50cm. Ománek vám udělá radost svojí krásou i vynikající léčivostí. K léčení se používá oddenek s kořeny. Sušené oddenky jsou okrově hnědé s příjemnou fialkovou vůní, chutnají hořce a kořenně. Vykopávají se až na podzim, v září a říjnu, a to z rostlin 2-3 roky starých. Oman se nikdy nesklízí na jaře, kdy neobsahuje prakticky žádné silice. Suší se ve stínu (nejlépe v průvanu) do teploty nejvýše 40 C, při vyšších teplotách by vyprchal léčivý alantol. Dobře se suší navlečený na niti nebo provázku. Usušená bylina snadno vlhne, takže je nutné skladovat ji v dobře utěsněné nádobě. Oddenek obsahuje především silici (až 3%) s alantolem, kterému se říká omanový kafr. Dále je to helenin, inulin (hlavně na podzim), azulen, hořčiny, sacharidy, fytoncidní látky a karotény (v květech). Ománek je bylina velice léčivá a hotový všelék! Seznam jeho léčivých schopností bude dlouhý: silně antiseptický, rozpouští dobře hleny, a to kdekoliv v těle, využívá se proto při zahlenění a zánětech průdušek, při kašli, astmatu, potlačuje i růst tuberkulózních bacilů. Je také prvotřídním lékem žaludečním, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludečních šťav a zvyšuje činnost střev, je vhodným lékem při dyspepsiích spojených s plynatostí a s křečemi. Zároveň je lékem žlučopudným a žlučotvorným, zlepšuje činnost jater a podporuje látkovou výměnu. Výborně se osvědčil i při žlučníkových kolikách a po žloutence. Má dobré účinky proti střevním parazitům (jeho nadzemní části), dříve se doporučoval proti škrkavkám - považoval se za ještě účinnější než pelyněk cicvárový, který se k nám dovážel. Ománkový kořen býval a stále je doporučován jako prostředek močopudný, čistící močové cesty, kameny močové i ledvinové, odplavující škodlivé látky při revmatismu. Je také vhodným pomocným lékem při cukrovce - vyrovnává cukr v krvi. Stejně dobře se osvědčil jako zklidňující prostředek při bušení srdce, neklidu, bolestech hlavy a při ischiasu (formou obkladů). Dokonce i při hrozícím potratu se doporučoval prášek z kořene - 1/2 lžičky se 2 lžičkami medu jednou denně. Odvary z květů se používaly na posilování očí, protože karoteny obsažené v květech napomáhaly lepší adaptaci očí při šerosleposti - jako mrkev. Oman brzdí činnost hlenových žlázek děložního krčku, čímž jako by ředil přirozeně se tvořící hleny, a tím usnadňuje oplodnění (usnadňuje průchod spermií). Možná že i pro tuto vlastnost byl považován za jakési afrodiziakum a dodnes se používá k celkovému povzbuzení organismu. Autoři starých herbářů chválí ománek, protože ...srdce a žaludek posiluje, veselost vzbuzuje a smyslnost. Po domácku se vyrábělo a dodnes se vyrábí (hlavně na Slovensku) ománkové víno a elixír (oman a puškvorec naložené do lihu), které zaháněly smutek a melancholii. Plinius napsal: Sám o sobě je oman pro žaludek škodlivý, ale smísí-li se s něčím sladkým, je velmi zdravý. Proto předepisoval omanový kořen jako kompot s jeřabinkami nebo se švestkami. Něco na tom určitě bude, protože na venkově se oman s oblibou nakládal do cukru jako pomerančová kůra - kandoval se. Potom se obaloval ve skořici nebo pepři, podobně jako puškvorec a zázvor. Říkalo se tomu rotule. Jako lék se jedly asi 3-4 kousky denně. Ománková tinktura 50g kořene naložit na 14 dní do 1/2 l lihu (koňak, vodka atd.) a poté užívat 10-20 kapek denně, především při zažívacích chorobách a žlučníkových potížích. Čaj Dát 1-2 čajové lžičky podrceného kořene na 1/4 l vody, nechat jen krátce přejít var a pod pokličkou 15 minut táhnout. Pít vlažný, pomalu po doušcích, 1-2x denně. Může se udělat i odvar - vaří se 5 minut (americký předpis): - na lepší vykašlávání: 1-2 lžíce 3x denně před jídlem, - při žaludečních potížích: 1/3-1/2 šálku 3x denně před jídlem, - při nadýmání: stejně, ale po jídle. Prášek Kořen před sušením pokrájíme na drobné kousky, které pak podrtíme nebo umeleme na jemný prášek. Užíváme 2-3x denně na špičku nože při zánětech průdušek, při silném zahlenění, kašli, k povzbuzení výměny látkové apod. Dodržujte dávky! Větší množství může vyvolat zvracení. Ománkové medicinální víno (Vinum inulae) Dříve se běžně prodávalo v lékárnách. Dodnes se vyrábí podomácku: 80-100g rozdrceného omanového kořene se maceruje 8 dní v 1 litru bílého vína, potom se přecedí. Užívá se jen jako lék! Staré herbáře o ománkovém vínu: Nakrájí se kořen omanový a dá do moštu, až vykvasí a je čistý. Toto víno se užívá s úspěchem při mnohých neduzích hlavy, mozku i nervů. Pomáhá lidem trpícím závratí a bolestmi hlavy ze studenosti. Slouží též k léčení neduhů prsou a plic, prospívá zastuzenému žaludku, posiluje rodící orgány a zvláště prospěšné je zraku. (Mathioli) Omanový likér Na Slovensku je velice oblíbený a považuje se za životní elixír. Vyrábí se podobně jako jiné bylinkové likéry: nakrájený kořen se delší dobu vaří v poměrném množství vody a pak se přidá cukr v poměru 1:1. Svaří se do husta, nechá se vychladnout a potom se přidá čistý líh nebo jiný destilát v takovém poměru, aby hotový likér obsahoval 20% alkoholu. Oman je úspěšným lékem také při zevním použití - odvary, obklady a omývání pomáhají při kožních vyrážkách, mokvajících a špatně se hojících ranách, ve formě kloktadla je vynikající ústní dezinfekcí. Na kožní vyrážky a dříve tak rozšířený svrab se používala omanová mast, která se vyráběla podomácku podobně jako mast kostivalová nebo nátržníková. Na svrab a všechny nečistoty těla radily staré herbáře: V lázni se omanem potírat s octem a solí nebo kusy do octa nakládat a tím se masírovat. Jed ze žil táhne a lámání zahání. Ománek má krásné žluté květy, trochu jako malé slunečnice. Věřilo se, že která z dívek si je připne na šaty růžové barvy, přivolá jimi lásku. A ještě jednu čarodějnickou radu vyzkoušejte: až někdy večer budete na zahradě grilovat na dřevěném uhlí, přihoďte do něho kousky ománkového kořene a dýchejte zhluboka! Posiluje to duševní síly a možná i jasnozřivost. V lékárně se oman prodává v čajových směsích: - Salvat thé nebo Species cholagogae Planta - žlučníkové potíže. - Betulan - močopudný a revmatický čaj. - Species pectorales Planta - podpůrná léčba při nemocech dýchacích cest, k usnadnění odkašlávání. Ida Rystonová Další informace o rostlině v souboru bez-1 |
|