PAMPELIŠKASmetanka lékařská
Taraxacum officinale Weber |
Pampeliška je pozoruhodná bylinka s obrovskou regenerační schopnos-
tí. Ačkoliv ji stále hubíme, vyroste znovu z plátku kořene silného třeba jen milimetr, který jsme zanechali v půdě přes usilovnou snahu ji zlikvidovat. Jedna rostlinka vytvoří za rok až 3000 semen! Nemůžeme ale popřít, že děti potěší, dospělým slouží a staré pomáhá léčit. I k čarování posloužila - do chmýříčka se fouklo, a kolik semínek nakonec zbylo, tolik let byl člověk ještě živ. Dokonce existoval způsob, jak s pomocí pampelišky zjistit, kolik je hodin, jak poslat milému vzkaz, jak vyvolat příznivý vítr - to byly naše dětské hry se semínky pampelišky, asi stejně nesplnitelné, jako stát se pomocí věnečku ze žlutých květů pampelišek princeznou. Ale byly to krásné věnečky! Házely se do potůčků a řek, aby nám pověděly, kam že to až doplujeme... Všichni ji dobře znáte - koncem dubna, ještě dřív, než začnou kvést stro- my, rozsvítí se louky žlutými květy pampelišek. Z přízemní listové růžice vy- růstají duté stvoly se sytě žlutými květy. Jsou to vlastně úbory složené z asi 200 jazýčkových kvítků, hustě směstnaných na květním lůžku. Plody jsou zo- báčkovité nažky s jemným chmýrečkem, který je dokonalým létacím zařízením. Celek tvoří typickou nadýchanou kouli - lucerničku. K léčení se používá kořen nebo kořen s mladou, ještě nekvetoucí natí, s nerozvitými poupátky. Po vyrýpnutí kořen dobře omyjeme a rychle usušíme. Dobře usušený kořen se musí po ohnutí lámat a na lomu být světle žlutý. Kořeny je nutno dobře skladovat, protože nejenže snadno vlhnou, ale často je napadají červi, někdy i myši. A kde pampeliška roste? Je všudypřítomná! Ve výčtu léčivých látek nezaostává za kopřivou: hořčiny (taraxin), tříslo- viny, sacharidy, organické kyseliny (kyselina křemičitá), cholin, inulin, silice, fytoncidy, bílkoviny, karoteny, vitamin A, B, C, D, draslík, sodík, mangan, železo, vápník, fosfor, síra aj. Celá rostlina obsahuje mlékovitou šťávu, kterou už staří Řekové po- užívali při očních zánětech. I Mathioli píše: ...mízka její poškvrny shání a mátohy odnímá. Ředí se vodou nebo kravským mlékem. Některé druhy pampelišek obsahují v mléce veliké množství kaučuku (kavkazská až 25%). Na Kavkaze toho využívali, kultivovali ji a za války používali k výrobě kaučuku z vlastních zdrojů (Rubcov). V literatuře objevíme pampelišku už u slavného arabského lékaře Ibn Sína (980-1036 po Kr.), který je všeobecně známý jako Avicena. Už tenkrát léčil překrvení jater a vodnatelnost čerstvou šťávou z pampelišky. Pampeliška je droga interní - všechno uvnitř hojí. Má vynikající krev čistící účinky, odstraňuje z těla škodlivé látky, ať už samotná nebo ve smě- sích. Močopudný a čisticí účinek pampelišky se využívá při ekzémech, dob- ře ovlivňuje látkovou výměnu, vyplavuje kyselinu močovou, pomáhá při dně a revmatismu. Jako močopudná a čisticí bylina vešla skutečně do dějin lé- čitelství - už ve 13. a 14. století se jí říkalo Herba urinaria a v německy mluvících zemích ji znali jako Bettseicher = počůránek. Hořčiny v pampelišce povzbuzují játra k dokonalejší činnosti, a to je prá- ce záslužná, protože játra musí v našem těle uklízet všechno, co je zkažené a znečištěné. Pampeliška je ale také zdatným pomocníkem při nemocech ža- ludku, zánětech střev, zánětech žlučníku a žlučovodů - uvolňuje křeče, pomáhá tvorbě žluči a usnadňuje její průchod do dvanáctníku. Léčí slinivku, slezinu, podporuje chuť k jídlu. Čistí močové cesty a ledviny, reguluje stolici a zlepšu- je výměnu látkovou. Snižuje koncentraci cukru v krvi, takže je pro diabetiky vítanou pomocnou léčbou. Možná nevíte, že při začínající cukrovce postačí, když v době vegetace pampelišek sníte několik čerstvých stvolů denně. Není to zrovna moc dobré, ale neškodí to a výsledek se dostaví. Čaj z pampelišky Použijeme kořen, eventuálně s mladým listem. Dáme 2 čajové lžičky drogy na 1/4 l vody, necháme přejít var a poté 15 minut ustát. Pijeme 2x denně šálek. Kneipp: ...kdo po 5 dnů užiješ denně po šálku tohoto čaje, polovic ráno a polovic večer, najdeš v moči leccos, o čem budeš rád, že ses toho zbavil. Do močopudných čajů mícháme pampelišku s břízou, vřesem, kopři- vou, brutnákem aj. Při jarní únavě a celkové vyčerpanosti, hlavně v jarním období, pomáhají jarní čisticí čaje, ve kterých je pampeliška velice důležitou součástí. Je známá zkušenost, že bylinky ve směsích jsou účinnější, protože se navzájem vhodně doplňují a také nedochází k předávkování. Dobré čajové směsi na čištění krve Smícháme: kořen i list pampelišky 25g, kopřivu, břízu a maliník po 20g, květ bezinek 15g, květ měsíčku zahradního 5g nebo stejným dílem kořen čekanky, kořen pampelišky, oddenky pýru a jahodník. Použijeme 2 lžičky sušené směsi na 1/4 litru vody, spaříme a necháme 15 minut ustát. Pijeme 2-3x denně. Tyto čaje jsou sice močopudné, ale nehodí se k vyplavování nahromaděné vody při špatné činnosti srdce nebo ledvin (otoky). Čaj při zánětu žlučníku a žlučovodů Podrcený plod ostropestřce mariánského 20g, kořen a nať pampelišky 25g, list máty peprné 25g, třezalka 10g. Dát 2 čajové lžičky sušené směsi na 1/4 l vody, nechat krátce přejít var a 15 minut přikryté ustát. Čaj (odvar) při žlučníkových potížích Plod ostropestřce 25g, kořen pampelišky 20g, kořen čekanky 20 g, plod fenyklu 5g. Dát 2 lžičky na 2 šálky, 10 minut povařit, vypít během dne. Čaj při cukrovce Směs: kořen pampelišky, list borůvky, list kopřivy, list černého rybízu, su- šený fazolový lusk bez plodů, trochu fenyklu. 2 čajové lžičky směsi na 1/4 l vody, spařit, nechat ustát. Tento čaj snižuje obsah cukru v krvi. Je neškodný. Mohou se použít třeba jen 2 nebo 3 byliny, podle možností. Znovu připomí- nám, že dobrý způsob při cukrovce v počátečním stadiu je pojídání stvolů mladé pampelišky - asi 6-10 kusů denně. Není to hořké, jak by se zdálo. Posekané na chlebu s máslem chutnají docela dobře. Čajová směs při vyrážkách, špatné pleti Oddenky pýru, kopřiva, pampeliška, čekanka, list ostružiníku, nať violky trojbarevné. Dát 2 čajové lžičky na 1/4 litru, spařit, ustát, používat 2x denně. Čaj při bolestech kloubů a svalů Kopřiva a pampeliška stejným dílem. Dát 2 lžičky směsi na 1/4 litru vody, spařit a nechat ustát. Pít 2x denně jako kúru 4-6 týdnů, velice vyčistí tělo. Čerstvé jarní listy pampelišky jsou i zdravou zeleninou. Ve 100g čerst- vých listů je až 100mg vitaminu C - kromě řady dalších vitaminů (A, B, D) a minerálních látek. Hořká chuť listů se odstraní buď dvojím spařením, nebo ponořením na 1/2 hodiny do slané vody, a také bělením. Dělá se to tak, že mladé rostlinky se přímo v zemi zakryjí slámou, prkny nebo bedničkou a ve tmě pak vyrostou bílé listy bez hořčin, které jsou na saláty vynikající. Nebo kořeny napěchujeme do kbelíku, zalijeme vodou tak, aby horní konce byly nad vodou, a ve sklepě nám vyrostou bílé, křehké a chutné lístečky. V pampelišce byl objeven androsterol, mužský pohlavní hormon, což asi vysvětluje velikou oblibu pampeliškového salátu ve Francii, kde se bylinka pro tyto účely speciálně bělí, aby lístečky byly co nejvíce křehké a bílé. Pro velký obsah inulinu se salát doporučuje i jako vhodná zelenina pro diabetiky. Pampeliškový salát Můžeme jej dělat různým způsobem - se sladkokyselou zálivkou, olejem nebo vyškvařenou slaninou, s jogurtem nebo se zakysanou smetanou. Ochutí se solí, trochou pepře a lžící nasekané pažitky. Salát z pampelišek pomáhá při chorobách výměny látkové. Lístečky trháme jen brzy zjara, ještě před nasazením poupat, kdy ještě nemají tolik hořkého mléka, nebo je možné si pampelišku předem vybělit, aby lístky nebyly hořké. Pampeliškový med Natrháme 200 kusů pampeliškových květů, vypereme, přidáme 1 litr čisté vody, citron nakrájený na kolečka a povaříme asi 15 minut. Necháme 24 hodin vyluhovat. Potom slijeme, dobře vymačkáme a na 1 litr tekutiny přidáme 1 litr cukru. Vaříme do mírného zahoustnutí asi 1 až 11/2 hodiny. Hotové dáme do menších skleniček a uzavřeme. Tento med je nejen léčivý, ale je chutný i do čaje nebo na chleba s máslem. Zelený nápoj Připravuje se z čerstvých listů bylinek, takže dodá tělu celou řadu vita- minů, minerálů, rostlinných hormonů a jiných biologicky hodnotných látek. Zelený nápoj mám velice dobře vyzkoušený. Vyčistí dokonale tělo, zvýší obra- nyschopnost. Doslova uzdravuje. A je zadarmo! Jeho příprava je následující: 3 hrsti listů kopřivy, 3 hrsti lístků jetele luč- ního, 1 hrst listů pampelišky, 1 hrst řebříčku obecného. Můžeme přidat i mla- dé lístky brutnáku lékařského nebo kostivalu. Vše po částech rozmixujeme v přiměřeném množství vody. Hotovou směs necháme v porcelánové nádobě 2 hodiny stát, potom přecedíme přes plátýnko a vlažné pijeme. Nesladíme a neschováváme. Pokud trocha zbyde, dá se použít do koupele nebo jako vý- borná pleťová maska. Pampeliškové kapary Natrháme si mladá, ještě pevně uzavřená poupátka pampelišek a klademe je do kompotové sklenice. Střídavě (po vrstvách) je prosypáváme solí. Když je sklenice plná, zalijeme octem. Chutnají jako pravé kapary a vydrží velmi dlouho. Kosmetika Obklady nebo omývání nečisté pleti odvarem pampelišky celkově tonizují pokožku. Mathioli: ...ženy mají ve zvyku mýti se pléškovou vodou, aby měly krásné a jasné líce. Přípravky s pampeliškou, které dostanete v lékárně: - Diabetan - dietetický čaj při cukrovce (jako součást diety). - Salvat thé - čajová směs při žlučníkovách potížích. - Ungolen - čaj při žlučníkových a jaterních chorobách, regeneruje jaterní buňky (ostropestřec, pampeliška, benedykt lékařský, máta peprná, řepíček, řebříček, fenykl). Ida Rystonová Další informace o rostlině v souboru bez-1 |
|