PUŠKVORECPuškvorec obecný, puškvorec rotanovitý
Acorus calamus L. |
Puškvorec je mohutná rostlina, vysoká až 150cm. Má plazivé, někdy
i 3cm tlusté a 50cm dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají jakoby mečovité listy a trojhranné stvoly, zakončené květními palicemi - nejdříve zelenými, ve zra- losti světle hnědými. V našich podmínkách puškvorec nedozrává, rozmnožuje se pouze oddenky. V krajinách, kde semínka vytváří, se tyhle maličké plody navlékaly na nit jako korálky a nosily se jako posilující kouzlo. U nás můžeme puškvorec najít na březích rybníků, potoků nebo ve vlhkých příkopech. O puškvorci se zmiňují už hieroglyfické texty - jako o přísadě k lékům a k voňavkám. Říkalo se mu svatá třtina. Ve staroindickém lékařství byl znám už před tisíciletími - koneckonců je tam domovem (v Asii vůbec). Čí- ňané považovali puškvorec za všeobecně povzbuzující prostředek. Žvýkal se i při bolestech zubů nebo pachu z úst. Do Evropy byl pravděpodobně přivezen Tatary, kteří považovali puškvorec za bylinu, která čistí vodu. Věřili, že kde vyroste puškvorec, je možno pít vodu bez rizika. Vyzvědači Čingischánových hord prý vozili kusy puškvorcového kořene v sedlových brašnách, a kde zasta- vili, tam je házeli do vody. Jestliže puškvorec zakořenil, považovali vodu za pitnou. U nás byl puškvorec poprvé popsán Mathiolim (1501 - 1577), který jej dostal darem od rakouského vyslance v Cařihradě. Pěstování puškvorce je opravdu jednoduché - stačí rozřezat čerstvě vy- hrabané oddenky na kusy a dát je do bahna rybníků nebo bažin asi 10-15cm pod vodu. Potom už není potřeba se o ně starat - rychle se rozrostou. Zato dobývání oddenků tak snadné není! Jde to obtížně - vytahují se železnými háky a odřezávají se nožem. Sklízejí se až druhým rokem, nejlépe v červnu a v srpnu, kdy jsou nejbohatší na silice. Nejvhodnější je doba rybolovů - rybníky jsou vypuštěné a k oddenkům je lepší přístup. Musí se velice pečlivě oprat, rozřezat na kusy asi 20-30cm dlouhé a příliš silné kusy ještě rozříznout podélně. Oddenky se neloupají, protože právě povrchové vrstvy obsahují nej- více silice. Na povrchu mají barvu načervenalou až nahnědlou a jsou jakoby kroužkované - prstencovitě zbrázděné rýhami. Suší se do teploty maximálně 40 C. Po usušení je droga křehká, nepružná, lámavá. Barvu má tmavou až do černa a chutná hořce kořenně. Puškvorec je droga především žaludeční, se silně aromatickou vůní. Ob- sahuje hořčiny, slizy, třísloviny, cholin, dextrin, škrob, ostře aromatické silice, jejichž složkou je asaron (10% i více), který při vnitřním použití působí na centrální nervový systém a má mírně halucinogenní a sedativní účinky, ve velké dávce může být ale škodlivý. Indická medicína tyto účinky bohatě vy- užívala. Droga pitá v čaji samotná nebo ve směsích podporuje trávení, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, upravuje překyselení žaludku, uvolňuje křeče při na- dýmání a průjmech, hojí katary střev. Puškvorec je důležitou složkou hořkých žaludečních likérů. V doporučených dávkách je neškodný. Prustvorec ... bledým barvu vrací, těžký jazyk ztenčuje, nervy napra- vuje jakkoliv zemdlené ... žaludek posiluje - nakrájet a jíst s pepřem, zapít vínem... radí Mathioli. Čaj při žaludečních potížích 1/2 čajové lžičky drogy na šálek vody, nechat mírně povařit, ustát, přece- dit. Pít 2x denně před jídlem. Nebo: večer dát do 1/4 litru studené vody 1 lžíci drogy a nechat do dru- hého dne macerovat. Během dne po doušcích vypít. Čaj jako tonikum a sedativum 1 čajová lžička na šálek, užívat 3-5 šálků denně. Prášek při žaludečních potížích Dát na špičku nože a užívat 3x denně před jídlem. Prášek jako tonikum a sedativum Dát 2-3x na špičku nože a užívat 3-5x denně. Dobrý žaludeční čaj Připravit směs: kořen puškvorce 30g, květ heřmánku 10g, plod kmínu (anýzu) 10g, list máty peprné 30g, nať pelyňku pravého 10g. Dát 2 lžičky směsi na 1/4 l vařící vody, nechat 15 minut přikryté louhovat a pít 1-2 šálky denně, chladný a neslazený. Posvátné masti se vyráběly z prášku kořene puškvorce smíchaného s některou nosnou látkou (třeba s vepřovým sádlem) a bývaly velmi oblíbené. Nejenže hojily rány, ale při různých bolestech působily analgeticky. Mazání na revmatické bolesti - to byl krájený puškvorec naložený ve francovce, právě tak jako naložený v jedlém oleji. Odvar sloužil zevně jako obklad nebo k omývání špatně se hojících ran a vředů. Silnější odvar s octem se používal při bolestech zubů a při paradentóze jako kloktadlo nebo k potírání dásní a aftů. Má bakteriostatické účinky. Tinktura (lihový extrakt) 30g pokrájeného oddenku naložit na týden do 1/4 litru čistého lihu (nebo vodky, koňaku apod.), potom scedit a užívat 1 polévkovou lžíci před jídlem při zažívacích potížích. Může se i vtírat do kůže při revmatismu. Pro všechny své vynikající vlastnosti a proto, že zvyšuje činnost žláz, býval puškvorec považován za všeobecně posilující prostředek. Arabové jej považo- vali za afrodiziakum, staří Číňané ho žvýkali, zmiňuje se o něm i Mathioli: ...chlípnost a tělesnou žádost vzbuzuje. Stejně jako z omanu nebo ze zázvoru se i z puškvorce dělávaly takzvané rotule - čerstvé oddenky se nakrájely na kolečka a zavařily do cukru nebo medu, případně se obalovaly ve skořici nebo pepři, aby byly stále k použití jako čerstvé. Takové rotule se prodávaly i v apatykách a braly se 3-4 kous- ky denně pro celkové posílení. Puškvorec pomáhal na zvýšení kondice hlavně starších pacientů, v rekonvalescenci po těžkých chorobách, ale také při psy- choneurotických potížích. Posilující víno Pokrájený puškvorcový kořen, případně ve směsi s omanem a kusovou skořicí, se naloží do vína (hrst na 1 litr) a nechá několik dní macerovat. Bere se po lžicích, nebo ráno a večer malá sklenička. Jako lék! Kosmetika Odvar puškvorce je vhodný k ošetření pleti a k oplachování mastných vlasů s lupy. Omývání odvarem je dobrým repelentem - odhání komáry. Koupel Odvar puškvorce se používá na velice osvěžující a vzpružující koupele. Jsou dráždivé a posilující zároveň. Mírně prokrvují pokožku, dezinfikují a pů- sobí analgeticky při různých kloubních bolestech. 150g puškvorcové drogy povaříme 10 minut ve 2 litrech vody a nalijeme do připravené lázně. Koupel nesmí být příliš horká a delší než 15-20 minut. Puškvorec je bylinka ochranná. Chrání před hladem a chudobou, přináší štěstí, úspěch a peníze. Práškovaná bývala přísadou do vykuřovacích směsí a sáčků do zásuvek a skříní. Provoněla je a odehnala hmyz. Za starých časů se kousky puškvorce pohazovaly po kuchyni a pod postele, nejen aby chránily před hladem a chudobou, ale především asi proto, že bezpečně odpuzují blechy a štěnice. V potravinářství se puškvorec uplatňuje jako přísada do cukrovinek a při výrobě známé Benedyktinky a Chartreusky. V lékárně dostanete tyto léky s puškvorcem: - Eugastrin - porcovaný čaj, směs při špatném trávení. - Puškvorcová tinktura a olejíček. - Stomaran - čajová směs při nedostatku žaludečních šťáv, plynatosti, ne- chutenství. Ida Rystonová Další informace o rostlině v souboru bez-1 |
|