RŮŽERůže šípková
Rosa canina L. |
Já šípek viděl za zimních dnů šeři,
stál plný hloží, nevlídný, pln sněhu - a z jara přec měl růži na svém keři. (Dante) Šípek vám snad ani nemusím představovat. Jeho krásné květy v červnu a zářivě červené plody na podzim jsou ozdobou strání, křovin i houštin, ale nejlépe se vyjímá jako solitér při okraji cest nebo polí. Šípky nám přinášejí radost i užitek. Vysazujte si je u svých domů, chat i chalup - můžete si vybrat, šípková růže je velice proměnlivá, existují i velkoplodé odrůdy. Ale co naplat, ta divoká je nejkrásnější. Na šípkovém keři často rostou vláknité hálky, jsou to takové vlasaté cho- máčky, lidově se jim říkalo růžové houby. Vypadají jako ježatý uzlíček, okrouhlý a hnědavě červený. Vytváří je pro své larvy žlabatka růžová (Diplo- lepsis rosae). Pod jménem bedeguar (větrná růže) byly známé už arabským a staroperským lékařům, kteří věřili v jejich velikou léčivou sílu. Ve starých náboženských mýtech jim byla připisována schopnost uspávací, takže se dá- valy na noc pod polštář, aby přinesly dobrý spánek. Odvar ze sušených hálek se tenkrát používal při ledvinových kolikách, proti kameni i voleti, jak píše Mathioli, a dokonce i proti bolestem zubů a průjmu! Ale nejen hálky byly čaromocné. Květy růžiček bývaly vždy symbolem něhy a touhy, mohly se přidávat do všech druhů čajů, ale především do směsí milostných. Okvětní plátky se vhazovaly do koupelí a krásně vybarvené plody se navlékaly na nit a nosily jako korále, aby přitahovaly lásku a chránily před zlem. Šípkové plody jsou velmi oblíbené, ať už sušené na čaj nebo čerstvé, upravené na nejrůznější způsoby. Uvádí se, že 100g dužniny některých druhů obsahuje až 3000mg vitaminu C! Z dalších vitaminů se v nich nachází vitamin B1, B2, P, A, K, dále thiamin, riboflavin, kyselina nikotinová, slizy, sacharidy, pektiny, třísloviny, silice, z minerálních látek vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor, síra aj. Květy (korunní plátky) obsahují velké množství tříslovin (10 až 24%), semínka vitamin E, silice, vanilin, olej, organické kyseliny. Pravý čas ke sběru šípků je září nebo začátek října, kdy začínají zrát. V době plné zralosti už obsah vitaminu C začíná klesat a stále se snižuje. I práce v kuchyni je se šípky obtížnější, pokud jsou už přezrálé a změklé - mažou se. Takže pověra, že se mají trhat až po přejití prvních mrazů, je mylná. Obsah vitaminu C se snižuje i skladováním, po roce se sníží o 50 pro- cent! Proto je dlouho neskladujeme, ale každý rok si pořídíme šípky čerstvé. Šípky sbíráme za suchého počasí a velmi rychle - co nejrychleji - je sušíme v tenkých vrstvách. Teplota 60-80 C je nejvhodnější, vyšší by už škodila. Nevhodné je i pomalé sušení volně na vzduchu, bez zahřátí. V obou případech se může ztratit až 50% léčivých látek. Sušení se dá urychlit tím, že plod trochu namáčkneme. Odstraníme-li dužninu, tak uvnitř najdeme množství chlupatých jadérek. Jadérka můžeme odstranit nebo nemusíme, to záleží na naší potřebě a trpělivosti. Odstranit je ale musíme tehdy, když ze šípků vaříme marmeládu. Při odstraňování mohou semínka působit svědění kůže a tomu částečně zabráníme, když si ruce občas potřeme pálenou magnezií. Šípkové plody dobře působí při zánětu močového měchýře i ledvin, regu- lují činnost střev, zlepšují výměnu látkovou, vhodné jsou při jarní únavě, při zvýšené potřebě vitaminů, zvyšují odolnost organismu při chřipce, mají dob- rý vliv na krvetvorbu a omezují krvácivost vlásečnic. Odvary z květů jsou vynikajícím prostředkem při krvácení dásní, jadérka působí i močopudně. Šípkový čaj Dáme 2 čajové lžičky drcených plodů na 1/2 l vody, mírně povaříme a ne- cháme 15 minut přikryté ustát. Pijeme čerstvý. Ale daleko nejlepší, a pro uchování vitaminu C nejšetrnější, je tento způsob přípravy čaje: Šípky mamočíme do studené vody a necháme macerovat - nejlépe přes noc. Druhý den před použitím jen mírně přihřejeme (maximálně do 80 C). Čaj z drcených šípků musíme cedit přes velmi husté sítko, nejlépe přes plátýnko, abychom se zbavili jemných, dráždivých chloupků. Čaj je dobrý slazený medem nebo sirupem. Růžová bowle Plná hrst plátků z šípkových květů, 1 litr růžového vína, 1 litr bílého vína, 1 láhev šampaňského nebo sodovky, 5 lžic cukru. Růžové lístky rozmačkáme s cukrem, přilejeme 1/2 litru bílého vína a necháme 2 hodiny stát. Pak lístečky odstraníme, víno vlijeme do bowlové nádoby, zalejeme vychlazeným růžovým vínem a těsně před podáváním dolejeme sekt. Nakonec přidáme 3 až 4 čerstvé květy růže a necháme je plavat na povrchu. Šípková marmeláda za studena (starý předpis) Zralé šípky očistíme, zbavíme jadérek a chloupků a necháme dva, tři dny změknout na vlhčím místě v nekovové nádobě. Potom dáme 50dkg cukru na 50dkg šípků a třeme tak dlouho, až je hmota vláčná a hladká bez kousků. Máme-li mixér, ušetří nám práci. Hotovou směsí plníme malé skleničky, v nichž se tahle dobrota nezkazí ani po několika letech. Ale docela jistě nám tak dlouho nevydrží, protože je velice dobrá a zdravá, děti ji rády mlsají i na chlebu s máslem, může se přidávat do sladkých krémů, ale hlavně - můžeme si z ní o vánocích udělat cukroví heče-peče (viz dále). Šípkový džem za studena Pečlivě očištěné zralé šípky vtlačujeme do sklenice a postupně prosypává- me cukrem. Stlačujeme je rukou, abychom vytlačili vzduch. Když je sklenice plná, zavážeme ji a uschováme. Po čase šípky tak dokonale změknou, že se stanou vynikající pochoutkou. Používáme je k ozdobě moučníků, ale i do čaje nebo do vody. Je to výborný způsob konzervace bez ztráty vitaminu C. Šípkový protlak Dnes už málokdo má tolik trpělivosti, aby šípky pracně čistil od zrníček. Poradím vám recept na šípkový protlak, který je rychlý a chutný, i když k šípkům ne tak zcela šetrný: Šípky opereme a zbavíme bubáčků a stopiček. S trochou vody je po- vaříme na kaši a potom prolisujeme. Zbyde nám poměrně hodně odpadu. Na 1/2kg šípkové kaše (protlaku) přidáme asi 200g cukru a ještě krátce pova- říme. Hotovým protlakem plníme malé skleničky. Chloupky, které projdou sítem, jsou tak rozvařené, že už je ani nepoznáme. Tento způsob konzervace se hodí k přípravě omáček, ale i ke zvěřině nebo na chleba. Cukrovinky heče-peče 20dkg moučkového cukru, 1-2 lžíce šípkové marmelády (podle hustoty), trochu citronové šťávy, asi 5dkg strouhaných mandlí. Zpracujeme vláčné těsto, vyválíme na 2cm vysoko a potřeme citronovou polevou: 12dkg moučkového cukru, 1 bílek a trochu citronové šťávy utřeme do husta. Když poleva trochu zaschne, krájíme proužky, stáčíme je do růz- ných tvarů (kolečka, preclíčky, esíčka) a necháme je zaschnout. Jsou to pravé heče-peče, jak se dělávaly v době našich prababiček. Na míse mezi vánočním cukrovím vypadají moc pěkně a mají osvěžující nakyslou chuť. Voňavý vánoční nápoj (bez alkoholu) Smícháme 20g šípků (raději bez jader), 15g jablečných slupek, 25g listu meduňky, 10g celé skořice, 4g pokrájené pomerančové kůry, 3g pokrájené citronové kůry, 3g hřebíčku, po 2g anýzu a badyánu. Vše mírně povaříme v 1 litru vody, přidáme 1/4 litru rybízové nebo malinové šťávy (podle chuti) a necháme ještě 15 minut táhnout těsně pod bodem varu. Přecedíme a podá- váme horký, chutná jako vánoční punč. V lékárně dostanete koupit: - Šípkový čaj s akátem. - Šípkový čaj s černou jeřabinou. - Šípkový čaj s kopřivou. - Šípky drcené - čaj. Ida Rystonová Další informace o rostlině v souboru ruze-1 |
|