CÉVY;Srdeční cévní systém a srdeční sval;0105;302;9 dílů hlohu. 12 dílů (nice, 12 dílů kokošky pastuší tobolky, 12 dílů třezalky tečkované, 12 dílů květu měsíčku. Ze směsi připravit bylinářským způsobem čaj a užívat 4 šálky čaje denně po dobu 10 týdnů, pak měsíc přestávka a dalších 7 týdnů pít denně 3 šálky čaje.
CÉVY;Srdeční cévní systém a srdeční sval;0106;302;S dílů květu hlohu, 10 dílů lnicekvětel, 12 dílů třezalky tečkované, 9 dílů kopřivy a 5 dílů kokošky pastuší tobolky. Ze směsi připravit čaj, pít 3 šálky denně po dobu 9 týdnů.
CÉVY;Srdeční cévní systém a srdeční sval;0107;133;Arnika působí příznivé na prokrvení vejčitých cév a zlepšuje práci srdečního svalu. Obvyklé dávkování je 10 až 15, výjimečně 20 kapek, nakapat do poháru vody a vypít 2 až 3krát denně. Nutno dodržet uvedené množství, protože arnika je prudce působící droga.
CÉVY;Cévní poruchy;0108;131;Vezmeme tři až čtyřikrát denně na špičku kulatého nože práškovaného mistrova kořene (všedobr horní) a zapijeme sklenicí ječmenné vody, kterou připravíme pomletím krup a svařením dvou polévkových lžic této trhanky ve sklenici vody. Na noc je velmi vhodná šťáva z černého rybízu, event. i šálek macerátu z jedné čajové lžičky drobné drceného jmelí - macerovat asi 8 hodin.
CÉVY;Zvýšení pevnosti cévních stěn;0109;27;Připravíme tinkturu z obyčejného kaštanu. Po zbavení osemení dužinu nastrouháme podobné jako se strouhá křen. Užíváme 20 až 25 až 30 kapek denně v několika dílčích dávkách, celkové dávkování se pohybuje mezi 75 až 100 kapkami denně.
CÉVY;Cévní nádor;0110;132;Užívejte denně 3U až 45 kapek vývaru z čerstvé natě zeravové (10 g na litr vody).
CÉVY;Proti zvápenatění cév, při mrtvici a na zastavení krvácení;0111;723;čaj ze jmelí.který se připravuje pouze ve studeném stavu. Jednu vrchovatou čajovou lžičku jmelí dáme na noc do čtvrt litru studené vody, ráno jen lehce ohřejeme a scedíme. Jeli třeba na den větší množství, musí se přechovávat v termosce, která je vypláchnutá vřelou vodou, nebo čaj vždy před použitím přihřát ve vodní lázni.
CÉVY;Křehkost cév;0112;330;Nať světlíku třezalky, list máty, routy, kopřivy a květ černého bezu smíchat ve stejných poměrech a připraví(, zápar.
CUKROVKA;;0113;14;Dvě čajové lžičky řezaných listů borůvky brusnice vsypeme do čtvrt litru vody a 10 minut povaříme. Čaj pijeme chladný, dva šálky denně.
CUKROVKA;;0114;99;Hladinu cukru v krvi snižují: cibule, česnek, pór, celer, borůvky, brusinkykteré je třeba konzumovat spíše syrové. Z bylin jsou to Nať jestřabiny, list borůvky, list kopřivy, list šalvěje, fazolové lusky, pýr, list černého bezu, kořen pampelišky, semeno pískavice řeckého sena, oddenek kozlíku.
CUKROVKA;;0115;99;Lžíci fazolových lusků vaříme 10 až 15 minut v litru vody, pak nasypeme lžíci kopřivy, dvě lžíce listu borůvky, dvě lžíce natě jestřabiny a necháme vyluhovat. Získaný odvar vypijeme v průběhu dne, spíše před jídlem.
CUKROVKA;;0116;78 + 66;15 g listu borůvky černé, 15 g kopřivy dvoudomé, 10 g kořene lopuchu viotšího. 5 g kořene smetánky lékařské a 5 g semena Inu setého. Připravíme ze směsi nálev, doba vyluhování 20 minut. Pije se třikrát denně po jednom šálku čaje před jídlem.
CUKROVKA;;0117;78 + 66;Smícháme 20 g mochny husí, 20 g fazole obecné (lusk bez semene), 10 g listu borůvky černé, 10 g listu ostružiníku křovitého a 10 g listu kopřivy dvoudomé. Nálev připravíme tak, že tři polévkové lžíce směsi necháme vyluhovat ve 200 ml vody 5 minut, pak scedíme. Ulehneme na lůžko a přiložíme na 2 hodiny obklad na oblast slinivky -nejméně jednou za 14 dní.
CUKROVKA;;0118;99;100 g listu borůvky, 100 g listu kopřivy, 100 g fazolových lusků, 100 g natě třezalky a 100 g máty na jednu lázeň. Krátce povařit a scedit do vany. Lze opakovat každý den.
CUKROVKA;;0119;78 + 66;20 g natě jestřabiny lékařské. 20 g listu borůvky červe, 5 g kůry krušiny olšové a S g listu břízy bělokoré. Nálev: nechat ustát do zchladnutí, pak scedit. Pije se třikrát denně po jednom šálku čaje před jídlem.
CUKROVKA;;0120;136 + 47- 123;Bylinářka Trebenová radí čtyř až šestitýdenní letní a zimní kúru: Letní kúra spočívá v tom, že nemocný sní během dne 10, při dobré snášenlivosti až 15 dobře umytých lodyh pampelišky, bez květu. Na nepříjemnou chuť stonku se organismus zpravidla rychle a dobře adaptuje. Na zimu se užívá macerát ze jmelí: 1 čajová lžička na šálek výluhu. Prvé dva týdny užívat 3 šálky denně, další dva týdny 2 šálky a nakonec už jen jeden šálek denně. Jmelí by mělo být natrháno do začátku prosince.
CUKROVKA;;0121;132;15 g kuklíku, 40 g fazolových lusků bez semen, 5 g zeměžluči, 10 g mochny a 30 g truskavce. Pijí se 4 šálky nálevu denně. Vlašské ořechy pojídat vždy po večeři a pít vodu z kyselého zelí.
CUKROVKA;;0122;303;10 g kopřivy, 10 g fazolových lusků bez semen, 20g březového listu, 60 g listu borůvky, vše smícháme a 1 čajovou lžičku směsi vaříme 7 minut ve čtvrt litru vody, hned scedíme a denně před každým hlavním jídlem vypijeme šálek teplého čaje.
CUKROVKA;;0123;78 + 66;15 g natě jestřabiny lékařské, 15 g lusků fazole obecné bez semen, 5 g listu máty peprné, 5 g listu smetanky lékařské. Nálev: doba vyluhování 20 minut. Pijí se tři šálky denně a to tak, je polovina šálku se pije 15 minut před jídlem a druhá 30 minut po jídle.
CUKROVKA;;0124;78 + 66;25 g natě jestřabiny lékařské, 20 g listu borůvky černé. 5 g kůry krušiny olšové, 5 g listu břízy bělokoré. Nálev: nechat ustát do zchladnutí, pak scedit. Pije se třikrát denně po jednom šálku čaje před jídlem.
CUKROVKA;;0125;136 + 47- 94;"""Bylinářka Pestrová, která sama trpěla těžší formou cukrovky, přidávala do DIABETANU po 10 g mladých listů kopřivy a puškvorce, pila čaj 3krát denně - vždy sklenici nálevu - a měla velmi dobré výsledky - i u jiných nemocných."""
CUKROVKA;;0126;78 + 66;20g natě violky trojbarevné, -20g chaluhy bublinaté, 10g listu kopřivy dvoudomé, 10g kořene lopuchu většího, 10g natě rdesna ptačího (truskavce). Nálev: pije se dvakrát denně po jednom šálku čaje.
CUKROVKA;;0127;78 + 66;20 g natě jestřabiny lékařské, 10 g listu borůvky černé, 10 g lusků fazole obecné bez semen. Nálev: doba vyluhování 20 minut. Pijí se tři šálky denně - polovina šálku 15 minut před jídlem, polovina 30 minut po jídle.
CUKROVKA;;0128;15;Při cukrovce pomáhá také masáž - nejlépe arašídovým olejem dolní části páteře a zad, v křížích a bedrech i podél ischiatického nervu.
CUKROVKA;;0129;78 + 66;20 g lusků fazole obecného bez semen, 10 g listu borůvky černé, 10 g listu šalvěje lékařské, 10 g šištice chmelu obecného. Odvar: dvě kávové lžičky směsi na čtvrt litru vody. Doba varu 5 až 10 minut, scedit. Pijí se dva šálky denně.
CUKROVKA;;0130;78 + 66;60 g listu borůvky černé, 20 g listu břízy bělokoré, 10 g lusků fazole obecného bez semen a 10 g listu kopřivy dvoudomé. Odvar: Dvě kávové lžičky směsi na šálek vody povaříme dvě minuty, vyluhujeme 5 minut, scedíme. Pije se po jednom šálku dva až třikrát denně před jídlem.
CUKROVKA;;0131;130;Smíchat stejné díly fazolových lusků bez semen, jestřabiny lékařské, borůvky černé a kopřivy dvoudomé. Dvě kávové lžičky této směsi na šálek vody, vařit 5 minut a 20 minut nechá vyluhovat. Po scezení pije se po jednom šálku teplého čaje vždy před jídlem.
CUKROVKA;;0132;132;25 g jitrocele, 30 g lusků fazole, 15 g borůvkového listí, 20 g babího hněvu, 10 g jestřábníku. Šálek teplého nálevu vždy po jídle.
CUKROVKA;;0133;132;25 g listů březových, 25 g listů borůvkových, 15 g listů boldamu, 20 g zemědýmu, 5 g listů eukalyptu. 10 g kručinky. Šálek teplého nálevu vždy po jídle.
CUKROVKA;;0134;132;Přikládejte aspoň týden na okolí ledvin chladicí obklady jako léčivou hlínu, rozmíchanou v přihřátém octě, rozmačkané syrové brambory, listy karfiolu nebo podběle. Znamenitý americký prostředek proti cukrovce je čaj z bílých fazolí: dvě hrsti fazolí vařte ve třech litrech vody, až se voda svaří na polovinu sceďte a pijte jen horký vývar (ale nesmíte naprosto píti zároveň nic jiného!)
CUKROVKA;;0135;14;Tři lžičky sušených listů ořešáku královského na půl litru vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut louhovat. Pijeme dva šálky denně. Užíváme vnitřně horký, zevně ke kloktání a také na obklady při chudokrevnosti, nechutenství a na posílení nervů. Pomáhají i obklady při poruchách menstruace a zažívání a při vyrážkách.
CUKROVKA;;0136;44;Nať byliny krkavec toten - trhaná v době květu. Aplikuje se třikrát denně 1 pol. lžíce 15 minut před jídlem po dobu 40 dnů.
CUKROVKA;;0137;44;Receptura poslední doby: tinktura z eleuterococcu, dodávaná z Ruska. Začíná se pěti kapkami denně, denně se ledna přidává až do třiceti. Pak se zase jedna kapka ubírá. Brát nejlépe na noc. Kúra trvá 50 dní.
CUKROVKA;;0138;44;Receptura nesčetněkrát ověřená a při striktním dodržování postupu funguje spolehlivě. Potřebné byliny jsou fazolové lusky, kořen omanu pravého, nať jestřabiny lékařské a list jasanu ztepilého, lichozpeřený, trhaný na jaře a kořen smetanky lékařské. Postup: dvě hrsti přesušených fazolových listů se namočí na 24 hodin do vody a pak se ve dvou litrech vody vaří tak dlouho, až zůstane 0,6 litru odvaru. Tím se pak přelije jedna polévková lžíce směsi ostatních bylin (poměr 1 : 1 : 1) a nechá se 15 minut vyluhovat. Pije se přes celý den, nejméně nadesetkrát, třeba po polévkové lžíci.
CUKROVKA;;0139;002 + 006;Pomáhá kořen lopuchu většího. Léčivý čaj se připravuje z jedné až dvou lžiček drcené drogy, která se přeleje šálkem vařící vody. 1!žívají se dva až tři šálky denně. Droga se může i krátce povařit.
CUKROVKA;;0140;123;Cukrovkáři by měli denně sníst až deset stvolů pampelišky lékařské, kdy pampeliška kvete. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají.
CUKROVKA;;0141;123;"Maria Treben - radí: ""Velký švýcarský přírodní léčitel faráž Kiinzle říká: cukrovka se dá poměrně rychle vyléčit těmito bylinkami: tři díly kuklíku, po jednom dílu ostružiny a borůvky, tři díly mochny zlaté a dva díly zelených usušených fazolových luskli bez semen. Na čtvrt litru vody se dá jedna vrchovatá čajová lžička směsi, spaříme a necháme tři minuty vyluhovat. Denní množství je jeden a půl až dva litry."""
CUKROVKA;;0142;123;Při léčení cukrovky pomůže oddenek puškvorce. Do šálku studené vody se dá na noc jedna zarovnaná čajová lžička, ráno se pouze zlehka zahřeje, scedí a pije se před a po každém jídle jeden doušek, tedy šest doušků během dne.
CUKROVKA;;0143;123;Pomáhá domácí nápoj výborné chuti: 500 g póru se nakrájí nadrobno až po zelené listy, zaleje se 0,7 litru bílého (nesladkého) vína tak, aby bylo vše ponořené a nechá se 24 hodin přikryté stát. Scedí se do láhve a pije ráno a večer po jednom doušku. Zbytky póru po vyluhování můžeme natřít na chléb a sníst.
CUKROVKA;;0144;337;Ke snížení hladiny cukru poslouží nálev z jedné polévkové lžíce směsi bylin: listy borůvky, fazolové lusky bez semen a nať kopřivy. Lžíce směsi na hrnek vody, pije se dvakrát denně.
CUKROVKA;;0145;337;Smíchejte po jednom dílu listu borůvky, šalvěje, šištic chmele a dva díly fazolových lusků bez semen. Jednu polévkovou lžíci této směsi krátce povařte ve čtvrt litru vody. Pije se třikrát denně po jednom šálku.
CUKROVKA;;0146;337;Smíchejte šest dílů listů borůvky, dva díly listů břízy, jeden díl listu kopřivy a jeden díl fazolových lusků bez semen. Jednu polévkovou lžíci této směsi krátce povařit. Pije se dva až třikrát denně před jídlem.
CUKROVKA;;0147;337;Doporučeným prostředkem je kořen puškvorce. Přes noc macerujte rovnou čajovou lžičku mletého kořene v šálku vody, ráno ohřejte (ale nevařte), sceďte a pijte vždy jeden doušek po každém jídle.
CUKROVKA;;0148;114;Astragallus hoantchi (kořen) - dva díly, dioskorea batatas - oddenek, 1 díl. Voda 500 dílů. Směs rozdrcených surovin a vody se vaří, až zbude jen 1/3 vody, pak se podává v jednom dni třikrát 100 ml.
CUKROVKA;;0149;109 + 128;Čirůvka májová (calocyba gambosa) obsahuje látku snižující hladinu krevního cukru. Roku 1956 objevil hypoglykemizující účinek náhodou M. Porton, francouzský lékař a znalec hub, který trpěl cukrovkou. Za několik dnů po požití asi 250 g májovek pocítil úlevu jako po inzulínu. Pominuly mu průvodní příznaky cukrovky jako jsou polyurie, suchost jazyka, nespavost, bolesti hlavy a končetin a zmizel cukr v moči, který byl dříve zjišťován v hodnotách průměrné 3,596.
CUKROVKA;Při cukrovce - pod kontrolou lékaře;0150;91;Smícháme 150 g natě jestřabiny lékařské, po 100g listu medvědice lékařské, borůvky, natě kontryhele, natě průtržníku a kořene kosatce, po 50 g natě přesličky a listu moruše. Do 600 ml vřelé vody dáme dvě polévkové lžíce této směsi, vaříme 3 minuty a necháme 20 minut vyluhovat, pak přecedíme. Užíváme šestkrát denně 80 ml odvaru 15 minut před jídlem a 30 minut po jídle.
CUKROVKA;Při cukrovce - pod kontrolou lékaře;0151;91;Smícháme 200 g natě kontryhele, po 50 g natě jestřabiny, plodu borůvky, listu borůvky, listu kopřivy a lusku fazole (bez semena) a po 30 g listu ostružiny, moruše, semena Inu a kořene pampelišky. Jinak jako recept č. 0150.
CUKROVKA;Při cukrovce - pod kontrolou lékaře;0152;91;Smícháme po 5O g listu borůvky, lusku fazole (bez semena) a 100 g natě jestřabiny. Jinak jako u receptu č.0150.
CUKROVKA;Při cukrovce - pod kontrolou lékaře;0153;30;Směs po 25 g natě jestřabiny lékařské a pampelišky, fazolových lusků bez semen, listu borůvky a kořene pampelišky - 1 čajovou lžičku směsi do šálku vody, vaří se 5 až 10 minut, pak se scedí. Pije se denně před každým hlavním jídlem šálek teplého čaje.
CUKROVKA;Při cukrovce - pod kontrolou lékaře;0154;30;Po 25 g fazolových lusků bez semen, listu borůvky, natě jestřabiny lékařské a macešky trojbarevné. Jednu čajovou lžičku směsi do šálku vody, vaří se 5 až 10 minut a pak se scedí. Pije se denně před každým jídlem (hlavním jídlem) šálek teplého čaje.
CUKROVKA;Při cukrovce - pod kontrolou lékaře;0155;30;Po 10 g fazolových lusků bez semen a natě kopřivy, 20 g březového listí a 60 g listu borůvky. Jedna čajová lžička směsi do šálku vody, vaří se 5 až 10 minut, pak se scedí. Pije se denně před hlavním jídlem šálek teplého čaje.
CUKROVKA;Cukrovím - podpůrný čaj;0156;126;Smícháme 10 g plodu jalovce, 10 g třezalky, 15 g pampelišky. 20 g oplodí fazole a 50 g listů borůvky. Jednu polévkovou Lžíci směsi krátce povalíme a necháme 20 minut louhovat. Pije se dvakrát až třikrát denně šálek.
CUKROVKA;Cukrovím - podpůrný čaj;0157;126;Smícháme 40 g listu borůvky a 60 g oplodí fazole. Dále jako recept č. 0156.
CUKROVKA;Cukrovím - podpůrný čaj;0158;126;Smícháme stejným dílem semeno řeckého sena, nať jestřabiny, semeno ostropeřce a list borůvky. Dále jako 0156.
CUKROVKA;Cukrovím - podpůrný čaj;0159;126;Smícháme, po 20 g list borůvky, kořen pampelišky, list brusinky, kořen nátržníku a plody jalovce. Dále jako 0156.
CUKROVKA;Cukrovím - podpůrný čaj;0160;126;Smícháme po 10 g list kopřivy, plod fenyklu a kořen lékořice, 20 g natě macešky a 10 g oplodí fazole. Dále jako 0156.
CUKROVKA;Při pomocné léčbě cukrovky;0161;40 + 45;čaj: dvě lžíce řezaných listů borůvky na čtvrt litru vody, 10 minut necháme vařit, scedíme a pijeme dva šálky chladného čaje denně.
CUKROVKA;Při pomocné léčbě cukrovky;0162;40 + 45;Smícháme list borůvky, šalvěje, hlávky chmele po jedné lžíci, fazolové lusky dvě lžíce. Dvě lžičky směsi na čtvrt litru vody, necháme 10 minut vařit, scedíme a pijeme dva šálky chladného čaje denně.
CUKROVKA;Při pomocné léčbě cukrovky;0163;40 + 45;Jednu lžíci sušených plodů bezu černého vaříme 15 minut v půl litru vody, necháme vyluhovat, scedíme a pijeme chladný.
CUKROVKA;Při pomocné léčbě cukrovky;0164;40 + 45;Připravíme bezinkový rosol diabetický takto: vyzrálé plody bezu černého rozvaříme, vylisujeme a do šťávy přidáme umělé sladidlo, Petosu a půl hodiny vaříme. Uzavřeme pak do malých skleniček a uložíme ve studené místnosti.
CUKROVKA;Při pomocné léčbě cukrovky;0165;40 + 45;Pro diabetiky je vhodný odvar ze sušených plodu bezu černého. Jednu lžičku sušených plodů vařím, 15 minut v půl litru vody. Necháme vychladnout a přecedíme.
CUKROVKA;Při cukrovce, ale i při ledvinových a močových kamenech a hemeroidech;0166;91;Dvě polévkové lžíce asparáguse lékařského zalejeme 500 ml vřelé vody a necháme jednu hodinu vyluhovat. Přecedíme a užíváme třikrát denně 150 ml 15 minut před jídlem.
CUKROVKA;Kombinovaná pomocná léčba;0167;27;Prvých pět dní užíváme čtyřikrát denně dvě polévkové lžíce nálevu z pelyňku. Druhých deset dní užíváme čtyřikrát denně dvě polévkové lžíce nálevu z vavřínového listu. Třetích 15 dní užíváme čajovinu DIABETAN, kterou před použitím obohatíme tak, že na 100 g čajoviny přidáme 15 g kopřivy a 10 g puškvorce.
CUKROVKA;Cukrovka a močové potíže;0168;78 + 66;"Připravíme čaj z této směsi: 25 g listu kassie úzkolisté, 25 g květu nebo listu slézu lesního, 25 g natě řebříčku obecného, 12,5 g listu máty peprné, 12,5 g lusků bez semen fazole obecné, 12,5 g plodu bedrníku anýzu, 12,58 fenyklu obecného; 5 g květu chrpy polní, 5g květu měsíčku lékařského, 5g natě violky trojbarevné, 5 g kořene pýru plazivého, 5 g kořene jehlice trnité. Tři polévkové lžíce této směsi na půl litru vody. Celé množství vypít v průběhu dne."
CUKROVKA;Při pomocné léčbě a jako močopudný a potopudný prostředek;0169;50;Pomáhá jestřabina lékařská. Velká polévková lžíce drogy se spaří vřelou vodou a nechá 15 až 20 minut vyluhovat pod pokličkou. Užívá se asi 1 dcl čaje 4 až 6 krát denně před a po jídle.
ČICH;;0170;132;Při ztraceném čichu si pouštějte dvakrát denně do nosu páru z vývaru ibiškových kořenů, načež si nos po vysušení vytřete čerstvým neslaným máslem, do něhož přidejte lžíci mariánkového oleje.
* Sestavil Vladimír Martin Vít * V systému ARCHEUS zařazeno ve větvi GALENIKA/CAJE B *