CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;;0502;132;Stejným dílem kořínek ibiškový s fialkovým a špetkou sladkého dřeva vařit 10 až 14 minut, přidat ihned, povařit a nechat vzkypět. Pijí se 2 až 3 koflíky teplého čaje denně.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Likér posilující pro staré lidi;0503;132;Do tří litrů žitné kořalky naložte litr vyloupaných šípků a 500 g kandizovaného cukru, nechte týden táhnout na slunci a přefiltrujte. Pijte třikrát denně po 12 kapkách.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Likér posilující pro staré lidi;0504;132;Smíchejte 80Ó g destilované vody a 500 g čistého 9096 lihu a po řádném protřepání vmíchejte 60 g hořce, 50 g pomerančové kůry, po 40 g anýzového semena a zázvoru, po 20 g anýzu hvězdičkovitého a 5 g hřebíčku. Vše řádně rozemlet a promíšené nechat táhnout 4 neděle, pak zfiltrovat a do směsi přidat po 20 g práškového cukru a medu. Pijte denně nalačno menší odlivku.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Likér posilující pro staré lidi;0505;132;Do litru lihu naložte na týden 20 g skořice, 10 g amonu a kmínu a 5 g hrozinek. Přefiltrujte - pak denně nalačno odlivku.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Likér posilující pro staré lidi;0506;136 + 47 - 20;Vezmeme 5 g listů máty peprné, 10 g listů rozmarýny, 10 g propolisu, 15 g natě úročníku bolhoje, 60 g medu a jeden litr dobré vínovice. Všechny složky dobře promíchat, zalít vínovici a nechat vyluhovat při pokojové teplotě po dobu tří týdnů, potom přecedit a podávat 1 až 2král denně 20 ml před jídlem, jako aperitiv. (Útočník bolhoj lze nahradit natí sporýše nebo nati pelyňku černobýlu.)
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Ve stáří při srdeční slabosti;0507;106 + 009;Příznivě působí hloh obecný. Zápar se připraví přelitím dvou čajových lžiček drogy šálkem horké vody a pije se 2 až 3krát denně.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;K prodloužení života - zázračný recept;0508;126;"Pavel Váňa převzal z ""Rádce z Předměstí, 1939"": ""Smíchejte osm lotů bažankové šťávy, osm lotů hořcových kořínků, dva loty pilátové šťávy, 12 lotů nejlepšího medu a půl mázu dobrého bílého vína. Rozkrájejte nejdříve hořcové a kosatcové kořínky, dobře promíchejte a směs vložte do kamenného hrnce, vlejte na ni připravené víno a hrnec ovažte tak, aby se víno nemohlo odpařovati. Nechte vše státi na slunci nebo v horkém popeÍu a často tím zatřepejte. Po 34 hodinách přeceďte výtažek přes čisté plátno, ale nevytlačujte jej, přilejte k němu bažankovou šťávu a Pilátovou šťávu, med a pelyněk v prášku, převařte a vytvořenou pěnu odstraňte. Čaj pomalu přeceďte do porcelánové mísy, nechte vychladnouti, slijte do čistých lahví a uskladněte v teplejší místnosti. Užívá se denně na lačný žaludek dvě polévkové lžíce, snídat je možno až za hodinu."""
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Bylinný sirup na komplexní posílení organismu;0509;136 + 47 - 96;Vytlačit 50 g šťávy z netřesku, 50 g šťávy z natě svízele syřišťového, 50 g šťávy z listů šalvěje, 50 g šťávy z natě ožanky kalamandry, 50 g šťávy z listů máty peprné, 50 g šťávy z natě bazalky a 50 g šťávy květů růže, nejlépe ryze šípkové. Šťávy bezprostředně po získání necháme, přidáme do nich 100 g melanže z čerstvých borůvek a nakonec 2 kg medu. '` Znovu promícháme, stočíme do malých lahviček a podáváme třikrát denně jednu polévkovou lžíci sirupu po jídle. Pokud nemáme po ruce čerstvé byliny, ale pouze sušené drogy, volíme formu lektvaru: vezmeme 20 g dužnatých listů netřesku, po 10 g svízele - syřišiového, listů šalvěje, natě ožanky kalamandry, listů máty peprné a natě bazalky. Přidáme dále po 15 g drcených borůvek a drcených jalovčinek. Směs zalijeme 200 ml vody a po třech dnech přidáme 300 g medu. Necedíme, užíváme přímo, čtyřikrát denně jednu čajovou lžičku propasírujeme přes síto trochou destilované vody do pohárku a vypijeme.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Ztráta paměti u starších lidí;0510;126;Smíchejte stejným dílem suchou nať z hořce, jestřábníku, krevníčku a řepíku, semelte vše na jemný prášek, řádně promíchejte, pak zamíchejte stejný díl jalovčinek a práškového cukru, znovu promíchejte, rozmažte na skývu chleba namočenou ve víně a jezte denně nalačno jednu pomazánku.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Ztráta paměti u starších lidí;0511;126;Čaj Maté připravíme tak, že jednu čajovou lžičku spaříme ve čtvrt litru vařící vody. Pijeme jedenkrát denně po jídle.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Ztráta paměti u starších lidí;0512;30;Vše po 20 g: nať rozrazilu lékařského, oddenek puškvorce, nať meduňky, rozmarýny a pelyňku pravého a květ plochu. Všechny složky čaje smíchat v uvedeném poměru. Tři lžičky směsi na tři šálky vody, vařit 5 až 10 minul a scedit. Pijí se během dne 3 šálky teplého čaje.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Víno pro starší lidi;0513;132;90 g kořene kuklíku, po 30 g bukvice, čubetu, chrastavce, rozrazilu a kořene omanu táhneme ve dvou litrech lihu tři týdny. Dvakrát denně několik kapek na cukr. Upravuje zažívání, posiluje a prodlužuje věk.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Při poruchách myšlení ve vyšším věku;0514;30;Po 50 g listu meduňky a natě pelyňku pravého, složky čaje smíchat v uvedeném poměru. Tři čajové lžičky přelít půl litrem vroucí vody, 5 minut vyluhovat a pak scedit. Pijí se v průběhu dne po doušcích 1 až 2 šálky teplého čaje.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Omlazovací likér;0515;132;Roztlučte na prášek 30 g čerstvého omanového kořínku a nechte ho macerovat 48 hodin v půl litru jemného bílého vína a přefiltrujte. Pije se denně nalačno větší slivka.
CHOROBY LIDSKÉHO STÁŘÍ Posilující čaj pro staré lidi;Prevence proti stařeckým potížím;0516;23;Přidejte jednu čajovou lžičku sušené řezané natě jmelí bílého do jedné sklenice studené vody a nechte vyloužit. Tuto dávku rozdělte na tři díly a během dne je postupně vypijte. Neužívat déle než čtyři měsíce, po dvou měsících vysaďte na 3 až 4 týdny.
CHRAPOT;;0517;136 + 47 - 003;Dva díly kořene proskurníku a jeden díl listu šalvěje svařit s mlékem, přecedit a přidat med a provádět několikrát denně hluboké kloktání a občas pár doušků čerstvého čaje i spolknout. Na krk přikládat obklad z naklepaného zelného listu, chvilku osmaženého na oleji.
CHRAPOT;;0518;132;Svařte hrst pravého heřmánku v olivovém oleji, rozetřete ještě horké na plátno a přiložte na krk. Znamenité!
CHRAPOT;;0519;78 + 66;Vezmeme nať kontryhele obecného a připravíme z ní nálev. Pijí se tři šálky denně, sladí se medem. Vhodné jsou i prsní čaje. Léčbu možno doplňovat inhalacemi.
CHRAPOT;;0520;126;Proti chrapotu působí příznivě odvar z řepíku bud' jen samotného, nebo s přidáním okvětních lístků červené růže. 100 g řepíku se vaří v půl litru vady, až se voda spaří asi na 3 dcl. Okvětní lístky z jedné červené růže se přelijí jedním dcl vařící vody a nechají hodinu vyluhovat. Oba výluhy se pak spojí, přidá se čtvrt kg včelího medu, promíchá se a denně se několikrát užívá po 1 lžíci.
CHRAPOT;;0521;304;Rovným dílem smícháme kořen anděliky, řepík, jitrocel, malou a květ podbělu. Kořen anděliky povaříme asi 3 minuty a na závěr vsypeme ostatní byliny a odstavíme. Necháme vyluhovat asi 10 minut. Na kloktání několikrát denně minimálně jedna polévková lžíce.
CHRAPOT;;0522;132;Silný odvar z kořínků proskurníku lékařského, svařeného poprvé s trochou fialkového kořene a lékořice a znovu podruhé s medem, zamezí veškerý chrapot, kašel a plicní neduhy. Zároveň posilňuje neduživé starce.
CHRAPOT;;0523;132;30 g violky,10 g proskurníku, 30 g bedrníku, 20 g divizny, 10 g bezového květu. Třikrát denně šálek teplého nálevu vždy po jídle. Inhalace z odvaru kořene sišvorce.
CHRAPOT;;0524;56;Nemocný musí každodenně až na kolena státi ve vodě a zároveň ve vodě obě ruce držeti. Mimo to brát úplné omývání, nejvíce ráno při vstávání, nebo také v noci, při procitnutí.
CHRAPOT;;0525;56; 1. denně chodit v trávě bos, 2. v týdnu si přiložit 3 až 4krát plenu (šál), 3. v jednotlivých týdnech brát po 4 sedacích koupelích, 4. v posledních 3 nedělích koupat se při teplejší temperatuře ve vodě na výsluní týdně třikrát. Strava jednoduchá, domácí, zvláště mléko po celé půldne každou hodinu Lžíci.
CHRAPOT;Chrapot a sípání;0526;132;"Kloktejte teplým odvarem bedrníku, svařeného ve vínu, nebo odvarem z jeřabinek; jeli spojena s pícháním na prsou, obklady z čerstvých rozsekaných a trochu nahřátých cibulí."
CHRAPOT;Chrapot a kašel;0527;132;Likér ostružinový: litr ostružin - plodu, 3/8 kg cukru a dva litry dobré kořalky naplňte do láhve, nechte 21 dní státi na slunci, přefiltrujte a přelejte do čistých lahví. Každou hodinu půl menší odlivky.
CHRAPOT;Chrapot, kašel, zánět průdušek a nemoci z nachlazení;0528;40 + 45;Uvedené choroby léčí tento sirup: libovolné množství sušených listů jitrocele kopinatého rozřežeme, vložíme do kamenné, skleněné nebo smaltované nádoby, zalijeme studenou vodou, aby byly listy ponořeny a necháme 24 hodin stát. Pak slít, do nálevu přidat šťávu z čerstvých listů a o polovinu více cukru, než kolik váží tekutina. S cukrem vaříme 20 až 30 minut za občasného míchání. Po vychladnutí má být sirup o něco řidší než med. Při varu přidáme špetku soli, aby sirup nezcukrovatěl. Můžeme přidat i několik lžící medu.
CHRAPOT;Chrapot, kašel, zánět průdušek a nemoci z nachlazení;0529;40+ 45;Ze sušeného květenství bezu černého ostříháme květy i s krátkými stopkami a jednu lžíci vhodíme do půl litru vařící vody. Povaříme tři minuty a necháme ustát, dokud květ neklesne ke dnu. Odvar má nazelenalou barvu. Obklady z teplého odvaru přikládáme ve směsi s heřmánkovým odvarem na vnější otoky, např. po vytržení zubů.
CHRAPOT;Chrapot, kašel, zánět průdušek a nemoci z nachlazení;0530;002 + 006;Připravte čaj z máku vlčího a to z jedné až dvou čajových lžiček drogy a jednoho šálku vody (vařící). Po ochucení medem nebo cukrem se nápoj užívá po jedné až dvou lžících dvakrát až pětkrát denně.
CHŘIPKA;;0531;126;Po 10 g kořene lékořice, natě máty peprné, květu divizny, heřmánku a černého bezu, kůry vrby, 20 g květu lípy a 30 g natě tužebníku. Jednu čajovou lžičku směsi vaříme 5 minut ve čtvrt litru vady, 20 minut necháme vyluhovat. Pijí se 2 až 3 šálky po malých doušcích po celý den.
CHŘIPKA;;0532;136+47-131;Vezmeme tři díly natě nebo kořene proskurníku, dva díly květu divizny, jeden díl květu vlčího máku (lze nahradit Lípovým květem) a jednu polévkovou lžíci směsi spaříme čtvrt litrem vřelé vody, 15 minut vyluhujeme, potom scedíme a podáváme třikrát denně, nejlépe mezi jídlem.
CHŘIPKA;;0533;99;Zpravidla dvakrát denně (ráno a večer) jednu hodinu před jídlem, dvě hodiny po jídle vezmeme 10 až 15 kapek propolisu na cukr. Pozor na opakování. Po dobu léčby nesmí se používat jiné tablety nebo injekce.
CHŘIPKA;;0534;78 + 66;"Bylinný sirup dr. J. Klevetové uveřejněný v časopise Naše léčivé rostliny, 22, 6: 181 až 183, 1985: ""Sirup lze použít i preventivně, tj. užívat jej v době, kdy vrcholí chřipková nákaza. Jde o byliny, které se sbírají a suší od jara až do léta. Mezi deset sirupových bylin patří: podběl léčivý - květ, violka vonná - květ se stonky, plicník lékařský - nať a květy, prvosenka jarní - celé květenství, kostival lékařský - kořen, jitrocel kopinatý - list, bez černý - květ, lípa - květ a tužebník jilmový - květ. Den před vlastní přípravou se namočí kořen kostivalu. Druhý den vložíme každou bylinku do zvláštní nádoby a zalijeme takovým množstvím vody, aby byly bylinky ponořeny a voda nepřebývala. Můžeme je nechat 4 až 5 hodin stát namočené. Potom je přivedeme k varu, ale nevaříme. Odstavíme a pod pokličkou necháme byliny vyluhovat - táhnout %, asi 15 minut. Přecedíme přes gázu a vymačkáme tak, aby byly co možná nejvíce vysušené. Odvary všech bylin slejeme do jedné nádoby a zvážíme. Nikdy nepoužíváme hliníkové nádoby. Přidáme tolik medu, kolik výluh váží, a dáme znovu na velmi mírný oheň. Necháme bez vaření chvíli odpařovat, až má kapalina sirupovou koncentraci. Naléváme do vypařených lahví otevřené na 75'. Potom horké rychle zazátkujeme a uložíme v temné suché místnosti. Vydrží i několik let."
CHŘIPKA;;0535;30;Připravíme tuto směs bylin: 1 g květu pivoňky, po 5 g .kořen lékořice, list máty peprné, květ divizny, květ heřmánku, nať tužebníku jilmového, po 20 g květu lípy, bezu černého a kůry vrbové 30 g. Všechny složky smíchat a ze směsi tři čajové lžičky na tři šálky vody. Necháme vařit 5 až 10 minut, pak scedíme a pijeme během dne po doušcích půl litru teplého čaje.
CHŘIPKA;;0536;99;Jakmile se objeví bolesti v krku, žvýkat několik zrnek anýzu v malých dávkách, např. jednu čajovou lžičku vždy po několika minutách.
CHŘIPKA;Chřipka - prevence;0537;40 + 45;Dvě lžičky čerstvých nebo sušených řezaných listů kopřivy dvoudomé necháme přejít varem ve čtvrt litru vody. Na 10 minut odstavit, scedit a pít vlažný po doušcích ráno a večer jeden šálek.
CHŘIPKA;Při chřipce, nachlazení, angíně;0538;78 + 66;70 g květu lípy, 30 g kořene lékořice lysé, 1 g hřebíčku. Nálev: pijeme dva šálky denně.
CHŘIPKA;Při chřipce, nachlazení, angíně;0539;126;10 g máty peprné, 30 g květu černého bezu, 10 g květu heřmánku, 20 g květu lípy. Jedna čajová lžička směsi se spaří čtvrt litrem vařící vody, pak 20 minut vyluhovat. Pijí se tři šálky po malých doušcích po celý den.
CHŘIPKA;Při chřipce, nachlazení, angíně;0540;78 + 66;50 g dobromysly, 50 g květu lípy. Smícháme a ze směsi pořídíme nálev, který pak pijeme 3 až 4 šálky denně.
CHŘIPKA;Při chřipce, nachlazení, angíně;0541;132;Do půl litru studené vody rozstrouhejte jemně celý zázvor, rozmíchejte dřívkem a vypijte na noc. Ob den opakovat. Vyzkoušeno.
CHŘIPKA;Při chřipce, nachlazení, angíně;0542;132;25 g list ostružníku křovitého, 25 g listu jahodníku obecného, 25 g kořene lékořice lysé. Nálev: 3 až 4 šálky denně.
CHŘIPKA;Při chřipkách, angíně, zánětlivých onemocněních ledvin;0543;126;Pomáhá výtažek z třapatky nachové, který se připraví louhováním kořenů nebo okvětních lístků drogy v čistém lihu v poměru 1:4 dílům lihu. Doba louhování 3 týdny na teplém, slunném místě. Preventivně se používá asi 1 polévková lžíce, léčebně asi 5 polévkových lžic denně. V kombinaci s čajem z tužebníku jilmového je nejlepším prostředkem proti chřipkovým onemocněním.
CHŘIPKA;Chřipka mozková;0544;132;Užijte denně 20 až 30 kapek světlíkového výtažku.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0545;40 + 45;Macerát připravíme vyluhováním lžíce sušených a podrcených plodů jeřábu ptačího v porcelánové nebo skleněné nádobce (cca 250 ccm). Doba vyluhování 10 hodin a to vodou pokojové teploty. Užívá se 3 až 5 krát denně polévková lžíce.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0546;136 + 47 -113;Obvyklou dávkou je třikrát denně čajová lžička včelího pylu. Tato dávka u dospělého člověka obnovu životních sil, přibývání na váze.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0547;99;Semeno pískavice řecké seno, lněné semeno, kořen kostivalu, list kopřivy. Vše rozmělnit na prášek, smíchat lžíci u se dvěma lžícemi medu a užívat 5 až 6 krát denně lžíci.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0548;136+47-111;Vezmeme po 100 g listů kopřivy, drcených šípků, po 50 g listu černého rybízu, květu heřmánku, kořene pampelišky s natí, kořene anděliky a oddenku pýru a 20 g natě zeměžluče. Vrchovatou čajovou lžičku směsi přelijeme sklenkou vřelé vody, necháme 20 minut vyluhovat, scedíme a neslazené podáváme nalačno 2 až 3 krát denně.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0549;123;lednu vrchovatou naplněnou lžíci kontryhele obecného spaříme a necháme krátce vyluhovat. čaj popíjíme třikrát denně..
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0550;126;Pomáhá pití čaje 2 kopřivy, zeměžluče, vachty třílisté a pukléřky islandské, případně šťávy z čerstvých kopřiv. 2 až 3krát denně šálek nálevu.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0551;126;Připravit čaj z této směsi bylin: 30 g kořenu oman upravého, 30 g levandule, 30 g rozmarýnu, 70 g listu ořešáku vlašského a 70 g hluchavky bílé.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0552;136 + 47 -101;"V těžších případech chudokrevnosti se často osvědčuje provádět denně, nejlépe ráno, masáž krajiny solárního plexu, žaludku břicha a potom důkladně celé páteře včetně kosti křížové. Masážním médiem má být nejlépe arašídový olej, který lze nahradit olejem slunečnicovým, ve kterém se předem vylučuje kopřiva a některá aromatická bylina, například bazalka, levandule, rozmarýna spod. Masáže, vpředu spí""se lehké, vzadu intenzivnější, zajistí obranyschopnost organismu. Tím se také zlepší inervace a výživa krvetvorných orgánů."
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0553;99;Nať zeměžluče a pelyňku, list vachty. Dvě lžíce směsi zalít dvěma sklenicemi studené vody, nechat přes noc, pak povřít, scedit a pít ráno nalačno a večer před spaním.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0554;136 + 47 - 43;- Osvědčuje se podávání odvaru ze stejných dílů kopřivy, zeměžluče a třezalky třikrát denně nalačno po 100 až 150 ml -vařit jednu minutu. Dávky: děti 1 až 2 čajové lžičky, dospělí jednu polévkovou lžíci denně.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0555;136 + 47 -115;Med příznivě ovlivňuje krvetvorbu a je proto vhodným prostředkem proti chudokrevnosti. Obvyklou léčebnou dávkou je třikrát denně 10 g medu.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0556;136 + 47 - 36;Velmi se osvědčilo ožankové červené víno, několikrát denně užít 1 až 3 polévkové lžíce. Počet červených krvinek zvyšuje i odvar islandského lišejníku, odvar a šťáva z listů kopřivy a konečně i petrželová nať.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0557;99;20 g listu černého rybízu, 40 g květu hlohu, 130 g plodu šípku - lžíci směsi zalít sklenicí studené vody, odstavit na 8 hodin, pak teprve povařit a pít dvakrát denně po jídle.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0558;136 + 47 -113;Osvědčuje se podáváni pylu nejlépe formou částečně zakvašeného tzv. včelího chlebapěrgy: lze však možno užívat přímo i pyl rouskový, který však organismus obtížně zpracovává, proto je jeho účinnost poněkud nižší. Léčba by neměla být delší než jeden měsíc. - podáváme denně jednu čajovou lžičku medu + třikrát denně jednu čajovou lžičku pylu.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0559;216;"Vzít třikrát denně jednu vrchovatou čajovou lžičku rouskového pylu (nebo půl lžičky zkvašeného pylu, tzv. ""pěrgy"" čili včelího chleba), jednu čajovou lžičku medu, vše dobře rozmíchat ve sklenici minerálky s močopudným působením a vypít. Přes den popíjet kopřivový čaj. Užívat 3 až 4 týdny."
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0560;132;Likér pro chudokrevnost: do 50 dílů červeného vína nechte táhnout po dvou dílech yzopu, trnky, tymiánu a tři díly zeměžluče celý týden. Přefiltrujte. Denně nalačno odlivku.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0561;136 + 47-121;Smícháme 30 g mladé dubové kůry, 30 g puškvorce, 20 g hořce, 20 g andělikypřipravit odvar a po doušcích užívat denně půl,až 3/4 litru. Do diety zařadit cibuli a syrovou petrželovou nať.
CHŘIPKA;Pro imunitu v době chřipkových onemocnění;0562;115;Účinný prostředek proti chudokrevnosti je med. Obvyklá léčebná dávka je třikrát denně 10 g medu.
* Sestavil Vladimír Martin Vít * V systému ARCHEUS zařazeno ve větvi GALENIKA/CAJE B *