Sebrané recepty- 4342 bylinářských receptů od 211 autorů

J



JÁTRA;Jaterní choroby;0610;74;"Matthioli: ""Voda z listí dubového svařte v dobrém bílém víně - na čtvrt litru pálená ... uzdravuje i jaterní tok, pitá každý vína 5 g směsi. Pijte kalíšek ráno na lačný den ráno, čtyři hodiny před jídlem půl žejdlíku žaludek a kalíšek v noci, když se probudíte."""
JÁTRA;Jaterní choroby;0611;74;"Matthioti: ""Kůra (krušiny) jest znamenité moci ..., vaří se s řepíčkem, šedivkem, královským traňkem, kokoticí, chmelem a se skořicí, item se štěrbákovým, čekankovým, koprovým a miříkovým kořením a dává se proti vodnatelnosti, proti nezažití, proti nadutí všeho těla a proti žloutenici. Měkčí břicho bez těžkostí, játra a žíly vyčišťuje a posilňuje, takže mnozí, měvše tvrdost na játrech a slezině, samým tímto traňkem zhojení jsou."
JÁTRA;Jaterní choroby;0612;74;"Matthioli: ""V nápoji přijatá (bylina jaterník) aneb jinak za několik dní pořád žloutenici uzdravuje a od toho jaterník vůbec slove, že jaterním neduhům horkým spomáhá a zacpalosti otvírá."""
JÁTRA;Jaterní choroby;0613;74;"Matthioli: ""Dělá se z puškvorce ocet medový proti zastuzeným játrem a slezině tímto způsobem a jest velmi prospěšný: vezmi jednu libru puškvorce zhruba protlučeného, nalej na něj octa a nech tak státi tři dny. Potom svař až do polovice a procedě přidej medu, což dosti jest, a vař znovu, až všecek ocet vyvře a budeš mít oxymet puškvorcový. Dávej z něho jednu uncí nebo dva loty ztíží ráno s jíchou téhož kořene."""
JÁTRA;Jaterní choroby;0614;99;Při jaterních poruchách pomáhá mleté lněné semeno, jehož odvar pijeme dvakrát denně lžičku.
JÁTRA;Jaterní choroby;0615;303;Příznivě ovlivňuje činnost jater čaj z ostropestřce. Tento čaj však také zvyšuje tvorbu žluči, tvorbu žaludečních šťáv, užívá se i při onemocnění dvanácterníku a sleziny. -20g ostropestřce (semena) smícháme se 20 g máty peprné, 20g pelyňku, 20 g benedyktu lék., 10 g kmínu, 10 g reveně. Tři lžičky směsi vaříme ve tři čtvrtě litru vody 7 minut, ihned scedíme. Pijeme během dne tři šálky.
JÁTRA;Jaterní choroby;0616;78 + 66;Smícháme po 20 g kořene čekanky, pampelišky a semena ostropestřce mariánského, 10 g hedrníku ob. Odvar: pije se půl až jeden šálek teplého čije třikrát denně před jídlem.
JÁTRA;Jaterní choroby;0617;90;"Vezmeme po 20 g natě jablečníku, květu řebříčku, heřmánku, lípy; smilu písečného a 80 g listu kopřivy. Ze směsi připravíme odvar, který můžeme sladit medem."
JÁTRA;Jaterní choroby;0618;136+47-51;Vezmeme 40 g kozlíku, po 30 g máty a meduňky, 20 g okvětních lístků červené růže, 10 g pelyňku. Do půl litru vařící vody dát jednu polévkovou lžíci směsi, vařit 3 minuty, ihned scedit a nechat vychladnout. Užívat půl hodiny před jídlem po dvou lžících. Po využívání celé dávky zůstat několik dní bez terapie a tento cyklus vícekrát opakovat. K tomu každý večer několikaminutové horké koupele (kolena už nenamočit) v odvaru z vlaštovičníku. Náhradními drogami může být v létě celá čerstvá nať měsíčku, v zimě alespoň sušené kopřivy.
JÁTRA;Jaterní choroby;0619;132;25 g kořene čekanky, 20 g kokošky, 10 g jaterníku, 15 g kořene kosatce. Pijeme třikrát denně šálek teplého odvaru po jídle.
JÁTRA;Jaterní choroby;0620;132;Likér čubetový proti jaterním nemocem: 10 g čubetové natě svařte ve 100 g dobrého vína, přefiltrujte a uložte do menších lahví. Denně nalačno větší odlivku.
JÁTRA;Jaterní choroby;0621;132;Smíchejte stejným dílem listí březové a pelyňkové, přidejte špetku rozemletých jalovčinek a krátce povařte, pijte přes den teplé, každou hodinu jednu čajovou lžičku.
JÁTRA;Jaterní choroby;0622;126;Jednu čajovou lžičku ostropestřce mariánského přelijeme vařící vodou, 10 až 20 minut necháme odstát a pak přecedíme. čaj pijeme horký po doušcích, ráno na lačný žaludek, půl hodiny před obědem a večer před spaním jeden šálek. Čaj je možno smíchat s čajem máty peprné - tím se dosáhne zlepšení chuti a v některých případech i zvýšení účinnosti. Kúru je nutno prováděti několik týdnů.
JÁTRA;Jaterní choroby;0623;107;Připravíme čaj ze směsi těchto bylin: 10 g kořenu anděliky,10 g listu břízy,10 g natě pastuší tobolky,10 g natě rosičky, 15 g listu medvědice lékařské, 15 g natě přesličky, 15 g natě řepíku,15 g natě srdečníku, 20 g listu jahodového, 20 g natě jehlice trnité, 20 g oddenku pýru plazivého a 20 g květu i listu řebříčku růžového. Pijeme po doušku po celý den.
JÁTRA;Jaterní choroby;0624;126;Víno čubetové: svařte v poměru 10 g čubetové natě na 100 g dobrého přírodního silného vína. Přefiltrujte a uložte do menších lahví. Denně na lačný žaludek jednu větší odlivku likérovou.
JÁTRA;Jaterní choroby;0625;126;Smícháme 60 g listu řepíku, 60 g listu artyčoku, 20 g kerblíku zahradního, 20 g stonku vlaštovičníku většího, 40 g celé rostliny potočnice a 20 g listu pampelišky. Z této směsi připravíme obvyklým způsobem čaj.
JÁTRA;Jaterní choroby;0626;132;Sporýšovou nať vyvařujte na čaj vždy výhradně ve víně - půl litru vína a půl litru vody. Tento odvar léčí skoro všechny choroby jater, ledvin a sleziny, dále pak záduchu a černý kašel.
JÁTRA;Jaterní choroby;0627;132;haj z kořínků mochny nátržníku zastavuje všeliké vnitřní krvácení. Svařen na polovinu s dubovou kůrou léčí záněty jaterní a slezinové, krvavou úplavici a chrlení krve. Svařen ve víně léčí žloutenku a podráždění jater.
JÁTRA;Jaterní choroby;0628;132;Jetel vodní smíšen s jahodníkovými listy, jalovčinkami, pelyňkem, šalvěji a zeměžlučí (na jeden díl jetele vodního jeden díl všech těchto dohromady) léčí výtečně břišní záněty a nemoci jaterní.
JÁTRA;Jaterní choroby;0629;303;Příznivě ovlivňuje činnost jater čaj z ostropestřce. Tento čaj však také zvyšuje tvorbu žluči, žaludečních šťáv, užívá se i při onemocnění dvanácterníku a sleziny. - 20 g ostropestřce smícháme se 20 g máty peprné, 20 g pelyňku, 20 g benedyktu, 10 g kmínu, IO g reveně. 'I i lžičky směsi vaříme ve tři čtvrtě litru vody 7 minut, hned scedíme. Pijeme během dne tři šálky.
JÁTRA;Jaterní choroby;0630;136 + 47 - 43;"Nálev z jablečníku slazený medem podávat dvakrát denně po 150 ml, případně nálev z bukvice lékařské, slazený medem; 250 ml vypít po doušcích během dne. Pokud se k jaterním obtížím přidruží i obtíže žlučníkové, pak je vhodné kombinovat dvakrát denně jednu polévkovou lžičku medu, jednu čajovou lžičku olivového oleje a malé množství citrínové Šťávy, po aplikaci léčiva půl hodiny odpočívat na pravém boku."
JÁTRA;Jaterní choroby;0631;78 + 66;Kávová lžička semena ostropestřce mariánského (rozdrcených semen) na jeden šálek. Pijí se dva až tři šálky denně. Ostropestřec stejně připravený se užívá i při žloutence, žlučníkových kamenech, chorobách žlučníku a žlučovodu.
JÁTRA;Jaterní choroby;0632;78 + 66;Odvar připravíme z 30 g kořene čekanky a 20 g kůry krušiny olšové. Pijeme 1 až 2 šálky odvaru během dne po doušcích.
JÁTRA;Jaterní choroby;0633;126;20 g jestřábníku, po 10 g kopytníku, krušiny a lomikámenu a 40 g čekankového kořene. šálek slabého teplého odvaru vždy po jídle. Teplé obklady z vařeného špenátu a pojídání syrových vajec zjednává úlevu.
JÁTRA;Jaterní choroby;0634;123;Na nemocná játra tato směs: rovným dílem smícháme řepík, svízel a mařinku. Jedna vrchovatá čajová lžička na čtvrt litru vody. Spaříme, krátce vyluhujeme. Denně se pije jeden šálek nalačno a přes den dva šálky po doušcích.
JÁTRA;Jaterní choroby;0635;78 + 66;Vše po 15 g: kořen čekanky obecné, nať přesličky rolní, nať řebříčku obecného a nať třezalky tečkované. Nálev: pijí se tři šálky denně.
JÁTRA;Jaterní choroby;0636;136 + 47 - 66;Vezmeme 100 g čerstvé Šťávy z kořenů pampelišky, přidáme 30 g vodky 40°% a 20 g lékárenského čistého glycerínu, vše dobře promícháme a uschováme v chladnu. Průměrné dávkování činí dvakrát denně jednu polévkovou lžíci. Množství alkoholu činí nepatrnou příměs a neohrožuje léčebný efekt.
JÁTRA;Jaterní choroby;0637;78 + 66;Vše po 10 g: nať třezalky, řebříček, přeslička, meduňka a kořen čekanky. Nálev: 2 až 3 šálky denně před jídlem.
JÁTRA;Zánět jater;0638;91;Smícháme po 50 g plod koriandru, plod bedrníku anýzu, list meduňky, kořen pampelišky, kůru krušiny olšové a semeno Inu. Do 600 ml vřelé vody dáme dvě polévkové lžíce této směsi. Vaříme 3 minuty a necháme 30 minut vyluhovat, pak scedíme. Odvar se užívá třikrát denně jeden šálek 15 minut před jídlem. Pokud je účinek nedostačující, je možno zvýšit dávku kůry krušiny olšové o jednu až dvě čajové lžičky na jednu dávku. Léčení probíhá 2 až 3 měsíce. Po 20 až 30 denní přestávce možno léčení opakovat tři až čtyřikrát až do konečného vyléčení.
JÁTRA;Zánět jater;0639;91;"Smícháme po 100 g plodu kopru; plodu fenyklu, listu máty peprné a kůry krušiny olšové. Postupujeme dále jako u receptu č. 0638."
JÁTRA;Zánět jater;0640;99;Do bylinného čaje přidáme 10 až 15 kapek propolisu. Pijeme dvakrát denně, možno opakovati jen jednou za 14 dní.
JÁTRA;Zánět jater;0641;132;Zánět jater vyléčíte obklady z rozmačkané čerstvé přesličky i s černými kořínky (které neočišťujte) na okolí jater. Zároveň pijte čaj z březových listů 4 g, dřišťálu 3 g, pelyňku 2 g a řapíčku 3 g. Po osmi dnech pijte zase čaj z řebříčku, šalvěje a vachty, od každého 4 g. K ukončení 8 dní čaj z rozemletých jalovčinek.
JÁTRA;Zánět jater;0642;132;Odvar z kořene smetanky je osvědčeným lékem proti všem sedmi druhům zánětu jater, zvláště zánětu prudkého, vmezeřeného a Míze jaterní. Pomáhá však výtečně i při žlučových chorobách, zvláště pak při zánětu žlučovodů.
JÁTRA;Zánět jater;0643;132;Díl sekané natě pampeliškové nechte 24 hodin táhnout s pěti díly vody zahřáté na 35°C. Přefiltrujte a pak smíchejte roztok se stejným množstvím bílého vína. Denně nalačno Lžíci.
JÁTRA;Zánět jater;0644;126;Směs bylin: drcené semeno ostropestřce, nať benedyktu, list pampelišky. Pít po každém jídle čaj z 1 až 2 čajových lžiček směsi na 2 dcl vody, spařit a louhovat 15 až 20 minut.
JÁTRA;Zánět jater;0645;126;Po 20 g řepíku, třezalky a zemědýmu, po 8 g řebříčku a zeměžluče, po 3 g pelyňku pravého a semena fenyklu a 15 g dobromysly.
JÁTRA;Zánět jater;0646;132;Zamíchejte v půl litru mléka lžíci práškového uhlí z lipového dřeva a pijte čtyřikrát přes den.
JÁTRA;Zánět jater;0647;132;Dodržujte nejpřísnější dietu, žádné pečivo ani alkohol. Svařte si v půl litru vody 15 g hořce a vypijte pokud možno celé ráno nalačno.
JÁTRA;Zánět jater;0648;136 + 47 - 121;40 g natě vlaštovičníku a po 30 g natě řebříčku, natě přesličky rolní, natě třezalky tečkované a listu jitrocele. Polévkovou lžíci směsi přelít 200 ml vařící vody a nechat vyluhovat do vychladnutí, potom scedit.
JÁTRA;Zánět jater;0649;78 + 66;Po 50 g natě benedyktu lékařského, listu pelyňku pravého, listu máty peprné a semene ostropestřce mariánského a po 25 g kořene reveně dlanité a plodu kmínu kořenného. Nálev: půl kávové lžičky směsi na šálek vody, nechat 20 minut vyluhovat. Pijí se dva šálky čaje denně.
JÁTRA;Zánět jater;0650;132;Jedna čajová lžička drceného semene ostropestřce mariánského spaří se šálkem vařící vody a nechá se krátce vyluhovat. Podpůrný prostředek také při žloutence a žlučových kamenech.
JÁTRA;Zatvrzení jater;0651;132;5 g zeměžluče a chmelu, 10 g hořkého jetele, 15 g ,kůry krušiny, po 20 g jablečníku obecného a kořene čekanky a 30 g řepíčku. pětkrát denně šálek teplého odvaru vždy po jídle.
JÁTRA;Zatvrzení jater;0652;132;20 g jablečníku, 10 g hořkého jetele, 5 g chmele, 30g řepíčku, 20 g kořene čekanky, 5 g zeměžluče, 15 g kůry krušiny. Pijeme třikrát denně šálek teplého odvaru po jídle.
JÁTRA;Zatvrzení jater;0653;136 + 47 - 20;Vezmeme šťávu čerstvě připravenou z jednoho kila mrkve, přidáme do ní 250 g medu a 10 g mateří kašičky. Dobře rozmícháme, uschováme v chladničce a podáváme před jídlem třikrát denně jednu polévkovou lžíci.
JÁTRA;Zatvrzení jater;0654;136 + 47 -124;Vezmeme 120 g kořene nebo natě čekanky, 50 g listu máty peprné a 30 g natě vlaštovičníku. Dvě čajové lžíce směsi na sklenici nálevu. Pít nalačno, neslazené, třikrát denně.
JÁTRA;Zatvrzení jater;0655;78 + 66;Vše po 15 g : nať třezalky tečkované, plod kmínu kořenného a kůra krušiny olšové. Odvar: pijí se dva až tři šálky denně.
JÁTRA;Zatvrzení jater;0656;132;Smíchejte stejným dílem čekankový kořen a řebříčkovou nať a vyvařte hrst směsi v půl litru vody na polovic, pijte ráno na lačný žaludek celou dávku teplou.
JÁTRA;Zatvrzení jater;0657;99;Vezmeme oddenek pýru - 3 lžíce na litr vody, vaříme několik minut a do odvaru nasypeme tři lžíce rdesna ptačího. Necháme vyloužit. Získaný odvar vypijeme během dne.
JÁTRA;Zácpa jater;0658;74;"Matthíoli: ""Proti zacpání jater i sleziny, proti zimnici třetího dne, proti horkostí jater, žil, proti krve žluté zacpání, proti žloutenici z připálení horkých vlhkostí a proti pálivosti moče: vezmi štěrbák, čekanku, šťovík, jitrocel, beraní jazyk, růže, jatrník, lociku i semeno, kokotici, chlapinu menší, jelení jazyk, břeskví usušených, švestek pečených, každého půl hrsti, vař to všecko v vodě, až třetina uvře, potom sceď přidej octa vinného a cukru, vař znova a naposledy zavaž do šátku sandalův růže a spodium a nechat tak s tím asi jednou zavře, z toho sirupu užívej každý den ráno, když toho potřeba."""
JÁTRA;Zácpa jater;0659;132;Smíchej po 10 g drchničky a krušiny, po 25 g dejvorce a smetanky a 30 g čekanky. Třikrát denně půl šálku teplého slabého odvaru vždy po jídle.
JÁTRA;Zácpa jater;0660;132;Svařte díl orlíčkové natě ve třech dílech vína a jednom dílu vody a pijte koflíček ráno na lačný žaludek vlažný a večer před spaním koflíček horký.
JÁTRA;Zácpa jater;0661;130;Svařte stejné díly rozdrcených semen ostropestřce mariánského, kořene čekanky a rdesna ptačího a odvar pijte třikrát denně jeden šálek před jídlem.
JÁTRA;Zácpa jater;0662;132;Smíchejte stejným dílem listí březové, dříšťálové a pelyňkové, přidejte špetku rozemletých jalovčinek a krátce povařte. Pijte přes den teplé, každou hodinu jednu lžíci.
JÁTRA;Zácpa jater;0663;130;Svařte si díl orlíčkové natě, díl kořene pampelišky s natí a díl kořene reveně ve 200 ml vařící vody, nechte 20 minut vyluhovat a sceďte. Pijí se tři šálky teplého čaje denně.
JÁTRA;"Bylinářské koště - ""lokadlo"" k pročišťování jater, ledvin, žaludku";0664;136 + 47 - 79;Kořen nebo nať čekanky, kořen s natí pampelišky, nať rozrazilu, nať třezalky, nať řebříčku, nať popence břečťanovitého, nať jablečníku, kořen puškvorce, květ měsíčku. Dvě polévkové lžíce směsi - všechno stejným dílem - dát do 1/3 litru vody, krátce povařit, scedit a vypít po doušcích během dne. Aniž by byl narušen příliš celkový účinek, lze jednu drogu nahradit a to kořenem anděliky nebo natí rdesna ptačího.
JÁTRA;"Bylinářské koště - ""lokadlo"" k pročišťování jater, ledvin, žaludku";0665;126;30 g listu a kořene pampelišky, 20 g listu ostružiníku a 20 g listu černého rybízu. Jednu čajovou lžičku směsi spařit čtvrt litrem vařící vody, dvě minuty louhovat, pít třikrát denně před jídlem.
JÁTRA;"Bylinářské koště - ""lokadlo"" k pročišťování jater, ledvin, žaludku";0666;132;Nechte táhnout 8 až 14 dní půl litru dobré 0655 o Vše po 15 g: nať řebříčku obecného a tře- žitné kořalky s hrstí nadrobno posekaných kořínků bedrníku většího, pak sceďte a přelejte do menších čistých lahviček. Užívejte přes den každou hodinu lžíci likéru v odlivce horké vody. Bylinářské koště, které vám vymete veškeré jedy a nečistoty z těla.
JÁTRA;Při chorobách jater a žlučníku;0667;136 + 47 -133;200 g kořene pampelišky s natí, po 100 g natě mochny husí a natě řepíku a po 50 g kořene reveně a plodů fenyklu (pampeliška a řepík jsou v tomto předpisu drogy žlučopudné, mochna husí je spasmolytikum, reveň je mírným lexativem a fenykl ruší nadýmání). Čaj se připravuje a podá obvyklým způsobem.
JÁTRA;Při chorobách jater a žlučníku;0668;126;ledna polévková lžíce artyčoku se krátce povaří, 20 minut louhuje a pije se před jídlem.
JÁTRA;Při chorobách jater a žlučníku;0669;78 + 66;20 g natě třezalkové, 20 g natě řebříčku obecného, 5g benedyktu lékařského, 5 g natě i kořene smetanky lékařské, 3 g semene ostropestřce mariánského. Nálev: pijeme dva šálky denně.
JÁTRA;Při chorobách jater a žlučníku;0670;136 + 47 - 33;"Recept anglického lékaře dr. Brismoora, který do moderní fytoterapie uvedl francouzský lékař Leclerc: smíchat 100 g čerstvé šťávy z dobře omytých kořínků pampelišky, 10 g koncentrovaného alkoholu, 15 g čistého glycerinu a 17 g destilované vody. Mixturu nutno uchovávat v chladnu; podává se 1 až 2 polévkové lžíce denně."
JÁTRA;Při chorobách jater a žlučníku;0671;30;10 g natě zeměžluče, 15 g plodu kmínu, 15 g listu meduňky a po 20 g vršky větví jalovce, listu .máty peprné a natě mateřídoušky. Vše smíchejte v uvedeném poměru a jednu čajovou lžičku této směsi přelejte šálkem vroucí vody, nechte 5 minut vyluhovat a sceďte. Denně vypijte 1 až 2 šálky teplého čaje.
JÁTRA;Při chorobách jater a žlučníku;0672;14;Tinktura: 50 g kořene omanu pravého naložíme do půl litru koňaku, vodky nebo jiného destilátu a necháme 14 dní stát. Užíváme 10 až 20 kapek třikrát denně při chorobách jater, žlučníku a zažívacích poruchách.
JÁTRA;Zduření jater;0673;132;Pijte častěji přes den po lžičkách teplý odvar z krušinové kůry.
JÁTRA;Jaterní kolika;0674;132;Svařte v půl litru vody 15 g hořce a vypijte celou dávku teplou najednou ráno nalačno, načež odpoledne nic nejísti.
JÁTRA;Mast proti jaterním skvrnám;0675;132;Smíchejte 8 g volské žluče a 30 g mýdlových vloček a 2 g čisté potaše, přidávejte tak dlouho mandlový olej, až vznikne vláčná kašička. Vtírejte na postižené místo ráno, v poledne a večer.
JÁTRA;Podpora funkce jater a střev;0676;78 + 66;Smícháme 10 g listu či natě meduňky lékařské a 10 g kořene čekanky obecné. Nálev: pijí se 2 až 3 šálky denně před jídlem.
JÁTRA;Jaterní choroby spojené se srdeční slabostí;0677;30;20 g kořene kozlíku lékařského, 20 g květu hlohového, 30 g kůry kořene dříšťálu a 30 g listů máty peprné - vše smíchejte a dvě čajové lžičky této směsi dejte do dvou šálků vody, nechte vařit 5 až 10 minut a pak sceďte Během dne vypijte dva šálky teplého čaje.
JÁTRA;Jaterní choroby spojené s tuhou stolicí;0678;30;Vše po 20 g: nať jablečníku, benedyktu lékařského, řebříčku, macešky trojbarevné a krušinová kůra - vše smícháme a dvě čajové lžičky této směsi použijeme pro dva šálky vody. Vaříme 5 až 10 minut a pak scedíme. Každé ráno a večer se doporučuje vypít jeden šálek teplého čaje.
JÁTRA;Ztučnění jater;0679;132;Užívejte denně 50 až 100 g Šťávy vytlačené z natě Ižičníkové nebo spářky ze sušené natě této byliny.
JÁTRA;Jaterní choroby spojené s čerstvými větry;0680;132;Spolkněte ráno nalačno dvě lžíce čistého olivového oleje a zůstaňte bezpodmínečně ležeti alespoň hodinu a sice výhradně na boku. Za 6 až 8 hodin se větry spustí.
JÁTRA;K čištění filtrů jater a ledvin;0681;107;Po 10 g kořene bedrníku, listu březového, natě drchničky, listu jmelí bílého a natě zeměžluče, po 15 g natě truskavce a třezalky a po 20 g natě jehlice trnité, listu medvědice lékařské, listu i květu řebříčku růžového a natě řepíku lékařského. Pijeme každodenně čtvrt až půl litru čaje.
JÁTRA;#HODNOTA!;0682;30;Po 10 g oddenku puškvorce listu medvědicového, listu vachty, lněného semene a natě přesličky rolní, 20 g listu březového a 30 g fazolového lusku bez semen. Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Tři čajové lžičky této směsi na tři šálky vody, vařte 5 až 10 minut a pak sceďte. Denně vypijte tři šálky teplého čaje.
JÁTRA;#HODNOTA!;0683;136 + 47 - 15;Použijte zábal: 20 cm široký pás flanelu se nasákne teplým olejem, omotá kolem těla a převáže na sucho. Nejlépe působí zábal s použitím ricinového oleje, aplikovaný tři dny po sobě, v průměru na dvě hodiny ( jedna hodina podle osobní snášenlivosti).
JÁTRA;#HODNOTA!;0684;130;Pomáhá ostropestřec mariánský. Jednu čajovou lžičku plodů tohoto semena bodláku, pověstného léčebným účinkem jaterních chorob, smícháme ve stejném váhovém poměru s fazolovými lusky bez semen a čajovou lžičku směsi těchto dvou bylin přelejeme šálkem vřelé vody, scedíme a pijeme třikrát denně šálek teplého čaje.
JÁTRA;#HODNOTA!;0685;14;Dva díly rozdrceného semene lnu užitkového se promísí se čtyřmi díly horké vody. Vzniklou kaší se naplní plátěný sáček a teplý se přikládá na choré místo. Kaše výrazně snižuje bolestivost.
JÁTRA;#HODNOTA!;0686;14;Při chorobách jater a ledvin, při revmatismu, horečnatých onemocněních a na pročištění krve pomáhá směs řezaného sušeného listu jahodníku obecného nebo listu, květu a kořene téže byliny - na čtvrt litru vody. Povaříme 10 minut a necháme I5 minut ustát. Pijeme dva šálky denně.
JÁTRA;#HODNOTA!;0687;14;Jedna čajová lžička rozdrceného semena ostropestřce mariánského na čtvrt litru vody. Vaříme dvě minuty a potom necháme 20 minut louhovat. Užíváme dva až třikrát denně jeden šálek.
JÁTRA;#HODNOTA!;0688;40 + 45;Dvě lžičky sušené řezané natě řepíku lékařského na čtvrt litru vody, nechat přejít varem a 15 minut stát. Pít dva - tři šálky denně. - Odvarem kloktáme při bolestech v krku, zánětu dásní a onemocnění sliznice ústní. Nos proplachujeme při silné rýmě a zasýchání. Obklady z řepíkového odvaru přikládáme na otoky zubů, pohmožděniny a na špatně hojící se rány.
JÁTRA;#HODNOTA!;0689;40 + 45;Dvě lžíce sušeného jahodníku - listu na čtvrt litru vody, 10 minut vařit a 15-minut ustát. Zevně používáme při zánětu dutiny ústní.
JÁTRA;#HODNOTA!;0690;136 + 47 -127;Smíchat mleté vlašské ořechy s medem 1 : 1 a každé ráno užít 1 až 2 čajové lžičky této směsi.
JÁTRA;#HODNOTA!;0691;126;Vlaštovičník, řepík, ostropestřec semeno, kořen pampelišky - vše po 20 g. Pít odvar 3 až 4 krát denně.
JAZYK Běžné bolesti jazyka;;0692;136 + 47 - 61;Někdy se osvědčuje žvýkat podle potřeby puškvorec nebo svízel syřišťový, případně podržet nějakou dobu v ústech nálev z těchto drog.
JAZYK Běžné bolesti jazyka;;0693;132;Užívejte denně 2 až 4krát po 2 až 4 kapkách rozmary'nového oleje na cukr.
JAZYK Běžné bolesti jazyka;Rakovina jazyka;0694;56;"Prvního dne je třeba asi čtyřikrát vymýt dobře ústa a zvláště bolavé místo vodou kamencovou; druhého dne vymývati vodou aloovou a k tomu bráti ob den parní lázeň na hlavu střídavě s ovinkem kolem krku."
JAZYK Běžné bolesti jazyka;Rakovina jazyka;0695;56;Žvýkejte přes den ustavičně kořínek bertrámu lékařského. Nebo do koňaku 10 g hřebíčkového oleje na kalíšek a několik kapek glycerínu a mažte tím jazyk.
JAZYK Běžné bolesti jazyka;Obrna jazyka;0696;132;Žvýkání zázvoru působí jako pomocný prostředek při obrnách jazyka.
JAZYK Běžné bolesti jazyka;Obrna jazyka;0697;136 + 47 - 26;Pomůže někdy žvýkání zázvoru. Žvýkáni čerstvého svízele syřišťového pomáhá hojit různé afekce a boláky na jazyku. Při otoku jazyka, např. při alergické reakci na žihadlo někdy může pomoci vzít plná ústa kuchyňské soli a podržet - nepolykat.
JAZYK Běžné bolesti jazyka;Ochrnutí jazyka;0698;136 + 47 - 26;Vzít kořen řebříčku bertrámu, namočit jej na nějaký čas v koňaku a potom jím potírat ochrnutý jazyk.
JAZYK Běžné bolesti jazyka;Zánět jazyka;0699;132;Kloktejte častěji denně spářku z kakostových květů 10 g na 100 g vody.
JÍCEN;;0700;136 + 47 -27;Při zánětech nebo vředovitosti jícnu podáváme kašovitou stravu a jícen chráníme vrstvou slizů. Vezmeme stejným dílem lněné semeno, islandský lišejník, nať slézu a list podbělu, vše večer vložíme do nádoby (4 polévkové lžíce směsi) a přelijeme litrem studené vody. Byliny do rána pustí sliz. Ten potom podle potřeby mírně přihříváme a podáváme vícekrát denně.
JÍCEN;Kámen a písek vůbec;0701;30;Připravíme směs pozůstávající z 15 g plodu šipku, 15 g plodu jalovce, 20 g listu břízy a 100 g kořene mořeny barvířské. Tři lžičky na tři šálky vody, necháme vařit 5 až 10 minut a pak scedíme. Pijí se 2 až 3 šálky denně teplého čaje.
JÍCEN;Kámen a písek vůbec;0702;132;Čaj z neloupaných šípků obecných jest osvědčeným zmírňujícím léčivem při všech čtyřech druzích kaménků a upravidelňuje také stolici. S přísadou skořice, medu a mléka poskytují šípky lahodný rodinný čaj, který by se měl piti denně ke snídani.
JÍCEN;Kámen a písek vůbec;0703;132;Smícháme po 20 g drchničky, hlohu a pýru a 10 g mléče, dále 30 g stračky. Třikrát denně šálek horkého odvaru .vždy po jídle. Dvě kapky euc. oleje do čaje. Sedací koupele z přesličky.
JÍCEN;Kámen a písek vůbec;0704;134;Lot zázvoru, lot omanu, lot semene petržele, šest lotů cukru. To všechno pořádně utlučeme a promícháme a užijeme plnou lžíci ve víně nebo v polívčičce, pak se posadíme do vodní lázně, do týdně jednou nebo dvakrát - to má kámen rozdrtit. Také se dá uvařit řepný chrást, dát ho do pytlíčku a posadit se na něj.do lázně. Také je možno vzít ředkev, nakrájet ji na plátky, roztlouci v hmoždíři, vymačkat šťávu a posadit se do vadní lázně. To má kamínky rozmělnit a rozdrtit.
JÍCEN;Kameny fosfátové;0705;126;20 g plodu šípku, 20 g plodu jalovce, 20 g listu břízy a 40 g kořene mořeny barvířské. Jednu polévkovou lžíci směsi vaříme 5 minut a 30 minut necháme vyluhovat. Pije se šálek dva až čtyřikrát denně před jídlem.

* Sestavil Vladimír Martin Vít * V systému ARCHEUS zařazeno ve větvi GALENIKA/CAJE B *


xxx
     

CAJE A HOME-CAJE B CAJE C ODVARY-ZAPARY

LIDOVE NAZVY GALENIKA HOME BYLINAR HOME ARCHEUS