BEZBez černý
Sambucus nigra L. |
"Dřevina žije na mírně vlhkých stanovištích, jejichž půda má stálou zásobu povrchové vody nebo spodní vodu
(i ve větší hloubce). Roste na sídlištích, v parcích, u ohrad, na rumovištích a na uležených starších navážkách, v křovích, ve světlých lesích, v okrajovém podrostu různých typů lesa a na pasekách do nadmořské výšky 500 m. Květ poskytuje včelám jen pel, nemá medovinu, proto ho hmyz málo navštěvuje. Opyluje se i sám. Jako droga mimořádné jakosti se sbírá a vykupuje květ - Flos sambuci. S krátkou stopkou (do délky 1 cm) se odstřihují čerstvě rozvinutá soukvětí (květen až červenec), při sběru se nesmí stlačovat (lehce se zapaří) a sušení vyžaduje trochu rutiny: květy se nedrobí, ale potřebují velkou plochu - je třeba je rozložit vedle sebe stopkami vzhůru nebo zavěsit za hlavní stopku na provaz do stínu, na dobře větrané místo. Na zachycení opadávajících květů podložíme bílý papír. Sušíme tak dlouho, pokud nevyschnou i hlavní stopky. Lépe je sušit umělým teplem (do 45 stuňů C; ne na slunci). Sušením mohou květy pouze částečně zežloutnout. Ihned po usušení se květy drhnou a přesývají přes hrubé síto. Kvalitní drogu tvoří pouze květy, květné pupeny a koruny. Poměr seschnutí je asi 6:1. Droga lehce podléhá skáze, proto se ihned odesílá do nákupny; případně se musí uskladnit v dobře uzavřených nádobách, ve tmě a často je třeba ji kontrolovat. Je citlivá i na nejmenší zvlhnutí. Opakovaně dosušovaná ztrácí původní barvu a vzhled a stává se bezcennou. Předmětem sběru a nákupu jsou i plody - Fructus sambuci, bez stopek. Odstřihujeme je tmavěfialové až černé (pro účely sušení) ne zcela dozráté (srpen až září), i s hlavní stopkou. Sušíme na dobře větraných místech zavěšené na provazech nebo na sítech (neschnou dobře). Skladujeme v dobře uzavřených nádobách a občas kontrolujeme. Sběr je vhodný tam, kde je sušírna s vytápěním. V homeopatii jsou používány čerstvé květy míchané stejným dílem s listy a také čerstvá kůra (esence D3 až D6). Květy jsou oblíbeny i v lidové kuchyni: smaží se podobně jako řízky a podávají se se saláty." J. Kresánek Od babiček: Dobré a zdravé kosmatice 8. 6. 2009 autor: Míla Králová zdroj: recepty.centrum.cz Květy bezu černého právě dozrávají a bylo by škoda je nechat jen tak odkvést. Vždyť jsou cenným zdrojem vitaminů i minerálů a pomáhají nám při léčbě různých chorob. Už naše praprababičky věděly, že působí na snížení horečky a usnadňují pocení. Čaj z květů se proto užívá při nachlazení a angínách. Na kašel je výborný bezinkový sirup. Není na škodu si některé recepty připomenout. Mléčný posilující nápoj 500 ml mléka, 4 květenství bezu černého, 2 žloutky, 1 lžíce moučkového cukru Mléko zahřejeme k varu a přelijeme jím květenství černého bezu. Po půl hodině přecedíme. Utřeme žloutky s cukrem, přilijeme mléko a rozšleháme. Můžeme přidat i koňak nebo brandy. Květy černého bezu jsou vhodné také při nervovém vypění a stresu. Uklidňující je například vlažná koupel s odvarem s několika květy. Neuškodí ani sklenička dobrého bezového vína. Bezové víno 10 květů černého bezu, 1 kg cukru, 2 citrony, vinné kvasinky Svaříme 4 litry vody s cukrem a zalijeme jí květy. Přidáme na kolečka pokrájené citrony a kvasinky.Týden necháme kvasit v nádobě ovázané gázou, potom hadičkou stáhneme a necháme dokvasit v demižonu s kvasnou zátkou. Nakonec slijeme do lahví. Kosmatice, jak se květům bezu černého říká, však neslouží pouze jako lidová medicína. Výborná jsou z ní i některá jídla. Především smažené květy. Kosmatice květy černého bezu, 300 ml mléka, 2 vejce, podle potřeby hladká mouka, sůl, olej na smažení Květy namočíme na chvíli do osolené vody, aby z nich vyšel hmyz. Z mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Osolíme. Květ chytneme za stopku, namočíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji z obou stran. Způsobů, jak připravit kosmatice, je celá řada. Do těstíčka můžeme například přidat prolisovaný česnek, sezam nebo petrželku. Místo mléka použijeme pivo nebo víno. Květy můžeme obalit také v klasickém trojobalu – mouce, vejcích a strouhance. Od stopek ostříhané květy přidáváme i do omeletového nebo palačinkového těsta. Nasladko připravíme kosmatice tak, že do mléka zamícháme cukr či med a osmažené kosmatice obalíme ve skořici. Z květů lze připravit ale i osvěžující nápoj. Rychlá limonáda 70 květů bezu bez stopek, 4 citróny na plátky, 40 g kyseliny citrónové, 4 kg cukru Převaříme 4 litry vody a necháme zchladnout. Vodou přelijeme květy a plátky citronu a necháme 24 hodin odstát. Poté tento roztok přecedíme přes plátno. Přidáme 4 kg cukru a přivedeme k varu, aby se cukr důkladně rozpustil. Po dalších 24 hodinách slijeme do sklenic. A ještě něco pro krásu Výluh z květů bezu černého je výborným čistícím prostředkem na uhrovitou a problematickou pleť. Stačí, když 5 květů bezu přelijeme 250 ml vařící vody a necháme 20 minut luhovat. Poté scedíme a pleťovou vodou omýváme postižená místa. Další informace o rostlině v souboru bez-1 |
|