VÍNO
réva vinná Vitis vinifera L.
Čeleď révovitých (Vitaceae) Vinič hroznoplodý Réva vinná je keř s větvemi přízemními nebo popínavými. Listy jsou
hluboce dlanitě laločnaté, květy oboupohlavní, korunní plátky žlutozelené.
Plodem je bobule, šťavnatá a sladká, dorůstající velikosti 10 - 15 mm,
obsahující několik semínek. Drogou je list vinné révy sbíraný na jaře
(Folium viniferi). Často se
však využívají i vinné bobule (Fructus viniferi), případně hotový produkt,
víno (Vinum album - víno bílé, Vinum rubrum - víno červené. Účinné je též
použití mízy (Succus arborum viniferi), případně vinné šťávy z hroznů
(Succus fructi viniferi). Také slupka plodů a semena
slouží jako zdroj cenných látek.
V listech nacházíme cukry, třísloviny, inosit, quercetin, karotin,
cholin a organické kyseliny. V semínkách je olej, třísloviny, lecithin,
vanilin, flobafeny. Bobule obsahují invertní cukr a organické kyseliny:
vinnou, jablečnou, citrónovou, salicilovou a glukoronovou. Zjištěn byl
rovněž obsah tříslovin a hojnost aminokyselin, jako např. lysin, hystidin,
asparagin, glutamin, glycin a methionin. Přítomny jsou rovněž flavonoidy
quercetin, myrcethin a campherol. Dále pak antokyany delfinidin, petunidin,
malvidin a peonidin. Nalezeny byly i stopy složitých rostlinných barviv. K
obsahovým látkám patří též vitamín C, vitamíny skupiny B, fenolické látky,
katechin, epikatechin, hallokatechin a vosky, které tvoří povrch slupky
vinné bobule. Bohatý je obsah různých stopových prvků a makroprvků,
především draslíku. Červená vína mají méně kyselin, ale zato více
tříslovin (Zentrich - Janča)
Červená vína obsahují také bioflavonoidy, které patří mezi silné antioxidanty.
Plody vinné révy působí močopudně, žlučopudně a mírně projímavě. Je
známo užití jejich plodů i jako posilujícího prostředku. Snižují kyselost
žaludečních šťáv, zlepšují a urychlují výměnu látkovou, příznivě ovlivňují
tvorbu červených krvinek, pomáhají léčit chronické záněty průdušek a
ledvin, jakož i záněty gynekologické. Podporují jaterní funkce. Vinné
bobule jsou též dobrým prostředkem dietním. Kilogram hroznového vína má
spalnou hodnotu 700 kcal, tedy přibližně 3000 kJ. Odvar z hrozinek a cibule
je výtečný prostředek proti kašli a při chronické bronchitidě. Prášek ze
sušených listů vinné révy lze doporučit. při děložním krvácení. Rozdrcené
čerstvé listy je vhodné přikládat na rány. Experimentálně je prokázáno, že
vinný tuk, obsažený v jadérkách, snižuje hladinu tuků a cholesterolu.
Stolní víno, podávané v umírněných dávkách, zvyšuje srdeční činnost, mírně
snižuje teplotu, podporuje nervovou soustavu a zlepšuje trávení.
Víno v medicinální dávce podáváme 2krát denně po 0,1 litru. Práškovaný
list podáváme jednorázově po 1 čajové lžičce. Hroznová léčebná kůra spočívá
v pravidelném požívání bobulí po určitý čas. První tři dny vezeme 3krát
denně po 200 gramů a pak dávky zvyšujeme až na 2000 gramů za 24 hodin. Doba
kůry se pohybuje od minimálních 7 dnů po maximálně 6 týdnů. Nejlepší
zkušenosti máme s kůrou dvoutýdenní až čtyřtýdenní. Pokud současně držíme
půst od všech jiných potravin, má kůra skutečně skvělé výsledky, není to
však bezpodmínečně nutné.
Především je nutno upozornit, že hrozny jsou často chemicky ošetřovány,
a proto je třeba je vždy důkladně omýt tekoucí vodou. Kontraindikacemi jsou
cukrovka, žaludeční a dvanáctníkové vředy, vysoký krevní tlak a srdeční
nedostatečnost s vytvořenými otoky. Hrozinky i vinný list můžeme přidávat
do čajových směsí, většinou je však podáváme zcela samostatně.
9) Pro homeopatické účely by bylo možno použít více částí vinné révy, ale
doporučujeme listy červeného vína. Ty trháme na jaře, nejpozději do konce
června, nejlépe kolem poledne, a zpracováváme lihem 90%. Dále ředíme do
potence D5 lihem 30%. Obecně používáme vnitřně potenci D3 a zevně potenci
D5. Užíváme téměř výhradně proti křečovým žilám. Vnitřně užíváme potenci D3
a dávkování 3x 10 kapek denně. Zevně varixy potíráme nebo obkládáme, což je
lepší. Kůru je třeba dodržovat minimálně 6 týdnů, podle stavu křečových
žil. Společně s tím je nutno dodržovat cévy šetřící, protisklerotickou
dietu.
Na jaře, když vinná réva pouští mízu, provedeme ráno řez a na kapající
pahýl připevníme malou vyvařenou lékárenskou lahvičku a necháme do ní mízu
stékat od rána do poledne. Lahvičku naplníme z 90% a zbytek doplníme jemným
olivovým olejem. Máme-li bolesti v uších a jejich okolí, protřepeme
lahvičku a trochu tekutiny dáme na misku. Namáčíme prst a dobře potíráme
před i za uchem, případně lze vytřít i zvukovod. Emulze působí velmi
účinně. Lék uschováváme v suchu a v chladu. Zápach sirovodíku prozrazuje,
že lék je už na hranici využitelnosti.
Vynikající je používání bílého vína na léčení ran, bércových vředů a
nejrůznějších postižení pokožky. Doporučujeme rány nejdříve vymýt, a to
tak, že okraje ran vytlačujeme směrem do středu rány a následně omýváme
nebo obkládáme
(Zentrich - Janča)
Hroznové víno pomáhá udržovat duševní svěžest
Viz stavy/horečka
"Víno člověka léčí a obveseluje ho (pije-li se s mírou) svým zdravým
teplem a velkou silou. Člověk, který chce pít dobré a silné víno, má je
míchat s vodou, aby se jeho síla a teplo trochu zmírnily a zjemnily.
V létě, kdy je člověk uvnitř velmi teplý a je přitom tělesně zdráv, má
pít s mírou vlažnou vodu a hned po napití se procházet, aby se trochu
zahřál. To je pro zdravého člověka v létě výhodnější, než kdyby pil víno.
Ale kdo je tělem slabší, měl by v létě pít víno nebo pivo smíšené s
vodou, protože to ho lépe osvěží, než kdyby pil vodu."
(abatyše Hildegarda von Bingen)
Ještě oficiální lékopis z r. 1845 přesně vyjmenovával dvě stě různých
druhů vín. doporučovaných lékařům k léčení 90% tehdy známých chorob.
Časté a dlohodobé jezení vinných hroznů (zřejmě díky extenzivnímu
charakteru) podle vědeckých výzkumů zvyšuje výskyt rakoviny (podobně jako
u jablek). Extenzivní charakter je zřejmě podmíněn funkcí rychlého
rozpínání při růstu plodů. Extenzivní charakter velkých bobulí hroznů je
pravděpodobně výraznější než u malých. Škodlivý vliv se také projeví spíše
u hroznů dlouho skladovaných, než u čerstvých, zejména, je-li již částečně
napadeno plísní. Možná však hráli roli jiné faktory, které vědci nevzali
v úvahu - např. chemické postřiky ovoce.
E. Cayce někdy doporučil čistou hroznovou dietu: "Jezte pouze hroznové
víno. Ráno, na oběd, večer - pouze hrozny. Bez jader, raději červené, ne
obrovské (odrůdy s velkými kuličkami v hroznech), ale takové akorát, a ne
takové, které bylo dloho skladované."
Červené víno (nápoj) je sice pro vysoký obsah flavonoidů léčivější než bílé,
ale obsahuje také látky fenolického charakteru, které mohou u citlivých
osob vyvolávat bolesti hlavy a vzdácně se mohou podílet i na alergické
reakci (otoky rtů apod.).
Při dlouhém skladování dochází zřejmě k pomnožení plísní, snížení
enzymatické aktivity a obsahu některých cenných živin (např. vitamínů) a
zřejmě ke snížení tzv. bioenergetické aktivity. Zdraví neprospívají ani
některé látky používané na konzervaci dřevěných sudů. Pronikají i do
vína, zamořují celé vinné sklepy, dávají vínu nepříjemné aroma a mohou
vyvolat bolesti hlavy a jiné problémy.
Některé konzervační látky přidávané u nás před rokem 1985 do vína zasahovaly
do mitochondriální dědičné informace a měly na svědomí poškození plodu.
Samotná nadměrná konzumace alkoholu v těhotenství může vést k poškození plodu.
Tokajské víno nepůsobí léčivě na chudokrevnost, jak se tradovalo, díky
tomu, že obsahuje látky produkované plísněmi, je tomu spíše naopak. Má však
dobrý vliv na cévy, hustotu krve aj.. Při jeho výrobě je použito ušlechtilé
plísně. Místo cukru je do něj přidáno sušené víno - hrozinky.
Víno obsahuje malé množství přírodního cukru, který má pro organismus
kalorickou hodnotu a zejména červené víno obsahuje také antioxidanty, které
chrání tkáně před účinky volných radikálů. Proto se víno po staletí
předepisovalo pacientům, kteří překonali těžkou chorobu a jejichž tělo se
potřebovalo vzchopit. Víno z podobných důvodů fungovalo po staletí také
jako účinná prevence proti nejběžnějším chorobám - chřipce, virózám, kašli.
Použité vína ovšem může být dvojsečné, protože alkohol i v malém množství
mlže dočasně snížit imunitu. Na jedné staně pomáhá vyzářit opotřebovanou
bioenergii, na druhé straně může člověku vzít bioenergie příliš. Na jedné
straně dodá člověku energii potřebnou pro "vyhřátí" organizmu (např.
chceme-li se vypotit) dodáním tepla přímo (např. u svařeného vína) či
chemicky (spálení přírodních cukrů a alkoholu), na druhé straně může
později urychlit prochladnutí nebo mrznutí organizmu. Alkohol ve víně
urychluje transport některých léčivých substancí obsažených ve víně nebo
požitých současně s vínem a také některé složky metabolismu, odstranění
toxických látek z některých orgánů (např. rtuti z mozku) na druhé straně
může přizpět k blokování jiných funkcí metabolizmu (např. u jater),
k zavlékání škodlivin do těla (např. ze střev do těla, z jiných částí těla
např. do tkíně ženských prsů, může působit toxicky např. pokud se rozkládá
částečně také přes metylalkohol apod. Červené víno svým obsahem fenolických
látek (polyfenolů) může vyvolat bolesti hlavy a migrénu. Kombinace
konzumace alkoholických nápojů (zejména však destilátů) a kouření zvyšuje
riziko rakoviny krku a hrtanu.
Víno zejména u žen působí jako afrodisiakum.
Americká lékařka ve své knize "uzdravte se vínem" uvádí, že víno má
nejlepší účinky, když se popíjí pravidelně, ovšem v nízkých dávkách. "Je
prokázáno, že pravidelní konzumenti vína mají v krvi vyšší obsah tzv.
dobrého cholesterolu, který pomáhá předcházet cévním příhodám, nejčastější
příčině smrti. Také u nich nebylo zaznamenáno vyšší kolísání cukru, a to
ani ve vyšším věku. V některých amerických nemocnicích už francouzská vína
začlenili do jídelníčku pacientů a zaznamenali prokazatelné zlepšení jejich
stavu. Samozřejmě pouze v "léčebných dávkách.""
"Trocha červeného vína nám může často zředit krev a zpomalit tak vznik
sraženin. Důvod není skryt jen v alkoholu, ale i v jiných složitých
sloučeninách. V jedné klasické studii francouzští lékaři Martine Segneur A
Jacques Bonnet z z Hospital Cardiologique v Pessac u patnácti zdravých mužů
zjišťovali účinek tří alkoholických nápojů na srážení krve. Po dva týdny
tito muži denně pili půl litru některého druhu vína: červeného Bordeaux,
bílého Bordeaux, nebo vína umělého, které bylo vyrobeno z vody, alkoholu a
příchutí. Došli k těmto výsledkům: Umělé víné zvyšovalo sklukování krevních
destiček a snižovalo hladinu škodlivého cholesterolu LDL. Bílé víno lehce
zvyšovalo škodlivý cholesterol LDL a významně zvyšovalo hladinu prospěšného
cholesterolu HDL, avšak činnost destiček nezměnilo. Jasným vítězem bylo
červené víno - snižovalo shlukování destiček a zvyšovalo cholesterol LDL.
Vědci proto prohlásili, že schopnost červeného vína zabraňovat vzniku
sraženin je při ochranně srdce jedinečná. ... Vědci z Cornellovy univerzity
věří, že hlavní protisrážlivá látky ve víně je resveratol, chemická
sloučenina, která se vyskytuje ve vinných slupkách." (J. Carperová)
"Radujte se z neštěstí hroznů. Pokaždé, když hrozen napadne houbová
infekce, brání se tak, že si vytváří přirozený pesticid, podobně, jako si
lidé s infekcí vytvářejí protilátky. Tento rostlinný pesticid je také
skvělým lékem proti srážení krve. Tato sloučenina je podle japonských
výzkumníků hlavní aktivní přísadou ve starověkých čínských a japonských
lidových lécích, které se používají k léčbě nemocí krve. Japonci tuto
složku zvanou resveratol skutečně soustředili do léku a při pokusech
zjistili, že krevním destičkám zabraňuje ve shlukování, které vede ke
vzniku krevních sraženin, a že snižuje zásoby tuků v játrech živočichů.
Pokud pijete šťávu z červených hroznů nebo červené víno, můžete trochu
resveratolu získat, říká doktor Leroy Creasy, profesor na Fakultě
zeměďelství Cornellovy univerzity. Doktor Creasy vysoké koncentrace této
látky zjistil v červeném vínu, ne však ve vínu bílém. Jeho vysvětlení zní:
při výrobě červeného vína jsou při kvašení u rozdrcených hroznů slupky
ponechány, ale při výrobě bílého vína se hrozny lisují a slupky bohaté na
resveratol se oddělují. Analýza třiceti druhů vína, kterou doktor Creasy
provedl zjistila, že nejvíce resveratolu se nachází ve francouzském
červeném Bordeaux a nejméně v bílém Bordeaux." (J. Carperová)
Stolní odrůdy patrně obsahují této látky méně než odrudy pro vinařský
průmysl.
Trochu piva, vína nebo tvrdého alkoholu zvyšuje hladinu prospěšného
cholesterolu HDL. Pití alkoholických nápojů s obsahem 30 - 50 g čistého
alkoholu denně zvýší po 2 - 4 týdnech hladinu LDL o 7 - 17%. Vzhledem k
vedlejším účinkům však nedoporučujeme více než 0,5 l vína denně pro muže a
0,3 l vína pro ženy.
Všeobecně je třeba za víno vhodné k léčbě považovat kvalitní suchá vína
nepřislazovaná řepným či třtinovým cukrem (glukóza a fruktóza je povolená
- podobně i hrozinky, med, sladké ovoce aj.), bez chemických konzervačních
činidel, tedy i bez obsahu SO2. V minulosti byly používány některé
konzervační látky, které zvyšovaly výskyt poškození plodu (teratogenní
účinek) poškozením mitochondrií matečných zárodečných buněk
(mitochondriální dědičnost). Také kysličník siřičitý není bez škodlivého
účinku. Oxid siřičitý brání činnosti kvasinek a bakterií, které mohou
znehodnotit víno např. po jeho otevření, používá se k síření sudů aj.
U citlivých lidí může vyvolat astmatický záchvat nebo jinou alergickou
reakci. (Jsou však lidé alergičtí i na některé přírodní složky vína - např.
na barviva.) Podle pátera Ferdy síra může poškozovat srdeční sval tvorbou
mikroskopických trhlinek, což by vysvětlovalo, proč je v zemích, kde se
víno tradičně konzumuje (Maďarsko, Bulharsko, Francie) výskyt srdečních
chorob značně vysoký, a ne nízký.
Nadměrná konzumace alkoholu ovšem vždy ubíjejí vyšší
duševní a duchovní schopnosti: city, společenské
cítění, schopnost empatie, intuici, tvůrčí síly
a schopnosti. Podle indické (jógové) nauky dochází
k obecné ztrátě tvůrčích duchovních a duševních sil
- tzv. sidhi. Alkoholici upřednostňují rutinní
a šablonovité jednání, jsou konzervativnější
a popudlivější. Podrážděnost a popudlivost u nich
bývá zvýšena i vyšší spotřebou a nedostatkem vitamínu
B-komplexu a hořčíku.
Červené víno - hrozny i nápoje z nich obsahuje
proti bílému značné množství antioxidantů. Nejvíce
bioflavonoidů a antioxidantů je obsaženo ve slupkách
červených a modrých hroznů a v semeni všech odrůd
a druhů vína.. Červené barvivo ze slupek se však jen
v malé míře uvolní v trávicím traktu – je třeba je
přijímat buď v alkoholickém extraktu, v alkoholických
nápojích (tedy ve víně – růžovém, červeném, modrém)
nebo extrahované a sušené v tabletách – např. v přípravku
Vinum. Toto červené barvivo (zejména v kombinaci
s dalšími bioflavonoidy, např. s bioflavonoidy
citrusových plodů – hesperidinem, boflavonoidy šípku)
dokáže zvyšovat účinek vitamínu C (někdy se tyto komplexy
bioflavonoidů označují jako vitamín C2) a pronikavě
zvyšují např. schopnost léčit např. nemoci z nachlazení
a zápal plic, resp. těmto onemocněním předcházet.
Bioflavonoidy vinného barviva mohou být nejen součásti
komplexu vitamínu C2, ale i komplexu vitamínu P, což
je komplex bioflavonoidů příznivě ovlivňujících pružnost
a propustnost krevních cév; tím zlepšují krevní oběh
a přísun živin a energie na místo spotřeby. Některé
bioflavonoidy brzdí shlukování krevních destiček
a jejich usazování na stěnách krevních mikrokapilár
a tím přispívají k dobrému prokrvení všech partií těla
a současně chrání před mozkovou mrtvicí a infarktem.
Komplex C2/P spolu s vitamínem C (tedy C-komplex)
obsahuje přípravek Vinum firmy Agrochemie s.r.o. ze Zlína,
a to 100 mg sušeného extraktu z vinných slupek, 20 mg
rutinu, 5 mg hesperidinu a 15 mg vitamínu C.
100 mg extraktu červeného barviva odpovídá 1,5 až 3 dcl
červeného vína, aniž by byl konzument zatížen alkoholem.
C-komplex (vitamín C s bioflavonoidy) léčí nemoci
z nachlazení, zápal plic, některé virové infekce,
eliminuje odolnost proti RTG záření a posiluje imunitu.
Naopak vitamín C chrání bioflavonoidy před znehodnocením.
.
Zajímavý komplex flavonoidů obsahují také semena hroznového vína.
Účinné látky jsou extrahovány zejména z modrých hroznů, které v semeni
obsahují také červené (resp. modré) flavonoidy slupky. Extrakt flavonoidů
z vinného semena má účinky:
* antioxidační (chrání před účinkem volných radikálů)
* udržuje normální funkci krevních destiček a usnadňuje průtok krve cévami
(napomáhá udržovat zdravý srdeční a cévní systém)
* příznivě působí na krevní oběh v očích (vhodné např. pro osoby pracující
na PC)
* účinný prostředek pro snížení rizika vzniku civilizačních chorob
(Přípravek Perfect Balance vyrábí firma IVAX - CR, a.s., Opava-Komárov,
ve spolupráci s firmou GELKAPS GmbH, Falkenhagen Německo.)
Alkohol může při konzumaci zvyšovat pronikání kancerogenních látek do
tkáně prsu.
Jemný salátový olej z hroznových semínek zvyšuje hladinu prospěšného
cholesterolu HDL. U 80 - 90% osob s nižší hladinou prospěšného cholesterolu
HDL po čtyřech týdnech užívání 2 lžic hroznového oleje denně vzrostla
hladina cholesterolu v průměru o 14%.
Po dvou měsících pití půl litru piva denně se u mužů zvýší hladina
apolipoproteinu A-1, který se přeměňuje na "dobrý" cholesterol HDL.
Velké množství alkoholu na jednou však naopak cholesterol HDL ničí a
zvyšuje přítomnost škodlivého cholesterolu LDL.
Technologie řízeného kvašení pomáhá uchovat maximum látek prospěšných
lidskému zdraví (vitamínů, enzymů, cukrů, aromatických látek) , odstranit
nebo nenechat vytvořit to, co do vína nepatří. Takové víno nezpůsobuje
kocovinu. Víno vyrobené touto ve vyspělém světě rozšířenou, u nás však
unikátní metodou ma navíc i skvělé chuťové vlastnosti - zachovává si svou
odrůdovou charakteristiku, takže je vhodné i pro ty, kdo se chtějí vínu
naučit rozumět.
Tato technologie se dá shrnout následovně: mošt z pečlivě vybraných
hroznů se zchladí na 10 stupňů C, což zabrání samovolnému kvašení, a víno
zbaví všeho, co by mohlo mít negativní vliv na jeho chuť. Pak do něj vynaří
vpustí pečlivě vyselektované a předmnožené druhy kvasinek, jak rádi říkají,
nejlepší koně ze stáje. Kvasný proces se i dále řídí neustálým
podchlazováním - teplo totiž odnáší mnohé aromatické látky udávající jeho
chuť. (U nás firma Vinium Velké Pavlovice)
Víno obsahuje padesát druhů kyselin. Nejdůležitější jsou tři: vinná,
jablečná a mléčná. Tyto kyseliny a jejich organické soli se mění v
zažívacím traktu na uhličitany a podporují vznik zásaditého prostředí.
Lékaři prkázali, že jeden litr vína má na naše zažívání stejně blahodárný
účinek jako šest gramů sody. Nízké pH podporuje tvorbu žaludčních kyselin,
čímž napomáhá snadnějšímu trávení.
Spory o to, zda víno opravdu léčí, se vedou mezi lékaři a laiky od
padesátých let, kdy to začalo jít s naším vinařstvím pomalu ale jistě z
kopce. Na trhu se ve stále větší míře objevovala levná, těžká vína s
vysokým obsahem cukru a alkoholu. Na jižní Moravě se pro ně vžil název
Víno pro Pražáky. Postupně jejich výrobě "přišli na chuť" i vinaři. Cukr
totiž dokáže přebít většinu jejich chyb. Dnes si mnozí konzumenti
představují pod názvem víno jednotný nápoj s relativně vysokým obsahem
alkoholu, cukru, konzervačních prostředků a síry, které nejen že neléčí,
ale ubíjí ducha i tělo.
Nadměrná konbzumace alkoholu ovšem vždy ubíjejí vyšší duševní a duchovní
schopnosti: city, společenské cítění, schopnost empatie, intuici, tvůrčí
síly a schopnosti včetně tzv. sidhi. Alkoholici upřednostňují rutinní a
šablonovité jednání, jsou konzervativnější a popudlivější.
Červené víno - hrozny i nápoje z nich obsahuje proti bílému značné
množství antioxidantů. Nejvíce antioxidantů je obsaženo ve slupkách
červených a modrých hroznů.
Červené víno (kvašený nápoj) doporučuje E. Cayce jako vhodnou součást
jídelníčku:
" ... jak uvidíte, červené víno je výborné jako jídlo s tmavým nebo
kyselým chlebem, na večer nebo pozdě odpoledne.
Příležitostná stimulace - např. víno a chléb, ne jako nápoj, ale jako
medicína, aby si organizmus oddychl. Konzumujte víno pouze se žitným,
kyselým nebo tmavým chlebem.
Žádné pivo, alkoholické nápoje, i když si můžete dát příležitostně
červené víno jako jídlo - je nositelem tvorby krve - odolnosti krve -
např. železa a té plazmy, která stimuluje vhodnou aktivitu v systému. Ale
nikdy ne víc než 0,5 - 0,7 dcl a jen s černým nebo tmavým chlebem, ne se
sladkostmi.
...víno konzumovat v nadbytku je - samozřejmě - škodlivé. Víno samotné s
chlebem je dobré pro organizmus, krev, nervy a mozek."
Víno obsahuje trochu železa, ale důležitější je, že pomáhá železo z
potravy vstřebávat, pokud se pije při jídle.
Sklenka červeného vína (100 ml) obsahuje asi 85 kcal, sklenka bílého asi
90 kcal.
Průměrný obsah alkoholu v červeném víně je asi 12 objemových procent
nebo 9,5 váhových procent. Obsah cukru je minimální. Obsah alkoholu a cukru
v bílém víně je mnohem variabilnější.
Nadměrné pití vína může způsobbit kocovinu a vést k alkoholismu a
jaterní cirhóze. Jaterní cirkóza je vážným rizikovým faktorem při vzniku
infarktu.
... alkoholické nápoje mohou vyvolat při konzumaci alkoholických nápojů
převyšující v jednorázovém podání obsah 60 g čistého alkoholu na osobu
vzrůst tepové frekvence, systolického krevního tlaku a bolesti anginy
pectoris u osob s onemocněním věnčitých tepen, nebo příchod těchto potíží
urychlit, zejména ve spojení s fyzickou námahou. Dlouhodobé podávání malých
množství určitých alkoholických nápojů může anginu pectoris snad i léčit,
není to však prokázáno.
Malé množství čistého alkoholu (pod 60 g) obsaženého v kterémkoliv
alkoholickém nápoji pomáhá rozšířit drobné cévky v těle, čímž okamžitě mohou
přinést úlevu u mnoha problémů srdečně-cévních a působit i preventivně.
Mírné pití vína může snižovat riziko srdečních onemocnění zvláště u mužů
středního a staršího věku.
Víno konzumované zároveň s jídlem zvyšuje vstřebávání železa..
Alkoholické nápoje vyvolávají poměrně rychlé vyzáření tzv. bioenergie do
prostoru a pravděpodobně i zmenšení aktivity energetických center (čaker),
protože vyzářená energie není účinně obnovena a po určitou dobu je snížen
síla pole aurických obalů a jejich registrovatelné vyzařování. Během
samotného vyzařování je možné cítit euforii a společenské sympatie.
Vyzáření může člověka ve specifických případech zbavit nadbytečné, chorobně
změněné bioenergie, může utlumit negativní emoce, ale také odstranit
některé potřebné zábrany.
Vyzáření bioenergi je však jednou z příčin nežádoucích účinků alkoholu:
- zvýší se prosákavost tkání a podkoží
- sníží se aktivita hojivých procesů
- zvýší se možnost infekce, sníží krátkodobě některé imunitní funkce,
při konzumaci větších množství alkoholu i dlouhodobě
- zvýší se nebezpečnost chladu
- dojde k dilataci cév (někdy žádoucí někdy ne)
- dojde ke zvýšení tepové frekvence
Zejména srdce reaguje na zmenšení lokálního biopole citlivě a může dojít
k vyvolání anginózních bolestí, pocitu únavy "od srdce" apod.
- zásadně nesmí být v těle přítomen alkohol při a po operacích. Již
malé množství alkoholu v krvi může podstatně ovlivnit prognózu přežití při
vážných operacích.
- v některých případech mohou být paradoxně některé imunitní funkce
posíleny, což známe z léčení nachlazení horkými alkoholickými nápoji,
z populární lidové praxe "pálení červíka" pomocí destilátů apod. Tyto
metody jsou však většinou bez záruky. Faktem je, že alkohol krátkodobě
odstraní pocit chladu, zvýší prokrvení tkání a dodá organizmu množství
kalorií, které mohou být využity např. při vyvolání pocení. Dlouhodobé
užívání menšího množství vína zvyšuje odolnost proti nemocem z nachlazení,
kašli, virózám apod., což však rovněž nesouvisí s bezprostředním vlivem na
bioenergii.
- svým cytotoxickým vlivem může alkohol v podobě destilátů při kontaktním
působení "konzervovat" rakovinu (např. v jícnu), což pomohlo např. J.
Werichovi podstatně si prodloužit život. Tato metoda je ovšem také zcela
bez záruky.
- alkohol krátko- i dlouhodobě zmenšuje různé vyšší duchovní vlastnosti
a jejich projevy (siddhi) a při poškození jater je často nenávratně ničí.
Také jasnovidnost je alkoholem intenzivně rušena. Vyhasnutím siddhi je
zničen jeden z hlavních zdrojů spontánní tvůrčí činnosti, tvůrčí insirace
a intuice. (resp. vyhasnutí siddhi je toho příznakem), dojde ke zjevnému
duševnímu "vyhasnutí" i přes dobrou fyzickou aktivitu, která v těchto
případech však bývá spíše výjimkou. Takový člověk tíhne v tvůrčí práci ke
stále více mechanizujícímu a konzervativnímu racionalizmu a přes to, že
může napodobovat styl tvůrčích lidí (a sebe sama v dobách duševního zdraví)
a deklarovat příslušnost k pozitivním tvůrčím a ideovým silám, jeho
schopnosti věci analyzovat i provádět tvůrčí syntézu však něco chybí
a člověk se dopouští vážných omylů ve své práci a v životě zejména
z hlediska komplexních souvislostí a širších společenských hledisek, aniž
se musí snížit jeho pracovní výkonnost a aniž se musí zvýšit množství jecho
chyb a omylů odhalitelných jednoduchými nebo naučenými racionálními
operacemi, při kterých není potřeba citu, "čuchu" a intuice. Takový člověk
je snáze využitelný (zneužitelný) v soukolí odcizené materiální
i myšlenkové produkce. I proto "kultura alkoholismu" vyhovovala mnoha
režimům. Pokud dotyčný rozhoduje o věcech, jejichž význam se projeví
v dlouhodobé perspektivě nebo v širším společenském měřítku, mohou jeho
rozhodnutí přinést velké škody. Někdy je jednorázově možno alkohol použít
naopak k vyvolání určitých parapsychologických jevů a schopností, zejména
však v kombinaci s jinými látkam (dosažení tranzu u šamanů), alkohol může
také přispět k tělesnému uvolnění, které je často při zmíněných efektech
potřebné.
RECEPTY S VÍNEM PODLE HILDEGARDY
Literatura:
Marika Michaelsová: Uzdravte se vínem
Jean Carperová: Potraviny - zázračné léky
Kolektiv: Jídlo jako jed, jídlo jako lék
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
PELYŇKOVÉ VÍNO
(kúra jarním pelyňkem)
Pelyňkové víno používáme při onemocnění vnitřních orgánů,
při zažívacích obtížích,
jako podpůrnou léčbu při dně a revmatizmu,
při srdeční a oběhové slabosti,
při poruchách ledvin,
jako podpůrnou léčbu při depresích
a jako ochranu před plicními chorobami (například v oblastech
ohrožených výskytem tbc).
" A když se na jaře čerstvě zazelená pelyněk, vylisuj ho a šťávu
protlač kouskem plátna. Pak na malém plameni svař víno s medem
a do toho vína vlij vymačkanou šťávu, a to tolik, aby její chuť
převládla nad chutí vína a medu.
Tento nápoj užívej od května do října, každý třetí den na lačno,
a on v tobě potlačí trudnomyslnost a melancholii, rozjasní ti
zrak, posílí srdce a nedopustí, aby se oslabily plíce. Zahřeje
též žaludek, vyčistí vnitřnosti a upraví zažívání."
RECEPT
50 až 100 ml čerstvě vytlačené šťávy z jarního pelyňku,
400 g čistého přírodního medu z květů nebo medu lesního,
3 litry čistého bílého nebo červeného vína.
Nejlepší dobou k přípravě pelyňkového vína je konec dubna,
protože se pelyněk již důkladně zazelenal. Pokud nemáte vlastní
zahrádku, objednejte si u svého zahradníka již předem na příští
jaro svazek zeleného pelyňku. Rozkrájejte ho nadrobno, jak to
nejvíc jde (nožem nebo ještě lépe v mixéru) a tuto pelyňkovou
kaši vymačkejte přes mul, nebo jinou řidší tkaninu, a pečlivě
zachyťte všechnu získanou šťávu.
Pak přidejte med do vína a uveďte opatrně do varu. K této směsi
se přidá odměřené množství vylisované pelyňkové šťávy. Ještě
horké víno se slije do vyvařených lahví (až po okraj) a hned se
uzavře. Takto upravené vydrží až do října.
Každý třetí den vypijte jednu až dvě likérové skleničky tohoto
vína.
Pelyňkové víno je téměř univerzální očistný prostředek, kterým
můžeme lidem způsobit mnoho dobrého.
BOLESTI UŠÍ
" Když se ořezává vinná réva, zachycujeme do nádobky mízu, která
z ní vytéká, od rána do poledne. K této vodě z révy přidáme
olivový olej. Když pak má někdo bolesti hlavy nebo ucha, ať se
tím natře a bude mu lépe."
RECEPT
Voda z révy 10 ml,
olivový olej 10 ml.
Vynikající recept proti bolestem uší při středoušním zánětu
a při bolestech uší u dětí, kterým se prořezávají zoubky. Proti
těmto bolestivým projevům neexistuje neškodnější prostředek, než
jsou révové kapky.
Také si je můžeme velmi snadno připravit sami, pokud vlastníme
aspoň jeden keř vinné révy. Při dorůstajícím měsíci (protože
v té době rostliny obecně obsahují víc vlhkosti) uřízneme
větvičku révy, a z této ranky zachytáváme od rána do poledne
révovou mízu. Nejlépe to lze provést tak, že k místu řezu
přivážeme lahvičku, aby větvička s řeznou ploškou byla uvnitř
nádobky. Takto získanou mízu smísíme ve stejném poměru
s olivovým olejem.
Olivový olej se usazuje nad mízou, proto je nutné tekutinu před
použitím protřepat, a pak teprve jí potřít okolí ucha. Nikdy ale
nekapat dovnitř do ucha!
)Abychom předešli vzniku středoušního zánětu, je vhodné vyřadit
z jídelníčku všechny kuchyňské jedy, zvláště však jahody, které
jsou často zatíženy plísněmi a alergizují a kravské mléko, které také
častěji škodí než pomáhá. Jednak jde o hlenotvornou potravinu,
jednak je na kravské mléko mnoho lidí alergických. Také často,
zejména v zimních měsících nebývá mléko optimální kvality.
Kravské mléko je nejčastější příčinou ušních zánětů u dětí a je třeba je
a všechny výrobky z něj minimálně v kritických letech vyloučit.)
BOLESTI V KŘÍŽI
(bolesti v zádech)
Proti bolestem v kříži pomáhá také galgant.
" A kdo má bolesti v kříži nebo v boku kvůli špatným šťávám, ať
vaří galgant ve víně a pije to teplé a bolest zmizí."
RECEPT
Galgantový prášek půl čajové lžičky,
víno 150 ml.
Galgant krátce povařit ve víně a pít dvakrát denně.
Galgantové víno sice chutná odporně, ale pomáhá. Kdo si však od
galgantového vína slibuje při bolesti v zádech stejný účinek,
jaký má tento lék při srdečních obtížích nebo zkaženém žaludku,
ten bude poněkud zklamán.
Aby galgantové víno opravdu pomohlo při bolestech v kříži, je
nutné pít je častěji.
Jiné prostředky sice někdy pomohou rychleji, ale je-li doma po
ruce jako jediný prostředek proti bolestem galgant, udělá také
dobrou službu.
BOLESTI ZUBU, PÉČE O ZUBY A ONEMOCNĚNÍ DÁSNÍ
(paradentóza)
" Kdo trpí bolestmi zubů, ať vezme stejnou váhu pelyňku a verbeny,
uvaří je v čistém dobrém víně, procedí je přes plátýnko, přidá
trochu cukru a odvar vypije. Ještě teplé uvařené bylinky, jak
byly uvedeny, si před spaním přiloží na čelist, tam kde má
bolesti zubů, a upevní je tam šátkem. To nechť dělá, než se
uzdraví."
Vrchovatou polévkovou lžíci bylinkové směsi vařit ve 1/4 litru
vína, scedit, a do tekutiny přidat dvě čajové lžičky třtinového
cukru a vypít.
Teplé bylinky přiložit na bolestivé místo a upevnit převázaným
šátkem.
Trpíte-li právě paradentózou, krvácením z dásní nebo zánětem
dásní, dodá vám réva vynikající ústní vodu k péči o dásně.
" Je-li však maso kolem zubů "divoké" a jsou-li něčí zuby slabé,
ten nechť vloží popel z révy do vína, jako by chtěl udělat louh,
a pak ať si tím vínem omývá zuby a dáseň, kterou má kolem zubů.
A to ať činí často a maso kolem zubů ozdraví a zuby budou pevné.
Pokud však jsou jeho zuby zdravé, bude mu takové omývání
prospívat a zuby budou krásné."
RECEPT
Popel z révy 2 pol. lžíce,
víno 500 ml.
Spálíme suché kousky révy (po ořezávání) bez jakýchkoli jiných
příměsí (jako papír, dřevo, podpalovač).
Dvě polévkové lžíce teplého popela nasypat do vína a důkladně
protřepat. Hned pak víno přecedit, aby se zbavilo všech větších
kousků popela. Můžeme také prosít popel již předem.
Protože louh z révového dřeva může zkysnout, je nejlepší
připravit vždy jen dávku na jeden měsíc.
Zbytek popela prosít a uchovat v suchu. Pak je možné si kdykoli
připravit čerstvý louh z révy tak, že ohřejeme asi dvě polévkové
lžíce révového popela v troubě (asi 15 minut při 220 o C) a pak
hned dáme do vína.
Tento louh používáme po každém jídle. Vezmeme do úst malý doušek
a zubním kartáčkem čistíme zuby a dásně. Louh se však nesmí
spolknout: vyplivneme ho, ale ústa si již pak nevyplachujeme ani
vodou.
Dna se rovněž často objeví po častém a nestřídmém požívání
těžkých vín.
RECEPT
Měděná destička
nebo ryzí měď 200 g,
víno 500 ml.
Měď nechat dvakrát rozžhavit v ohni a nechat vychladnout. Potřetí
nechat rozžhavit, žhavou ponořit do dobrého vína a hned nádobu
přikrýt víčkem, aby neunikala pára a teplo.
Z tohoto "měděného vína" pít dvakrát denně plnou likérovou
skleničku, dokud se nedostaví zlepšení. Víno před pitím lehce
zahřejeme.
Kdo nemá k dispozici kamna na dřevo, může rozžhavit měděnou
destičku na grilu na dřevěné uhlí nebo v kovářské výhni. Fantazii
se meze nekladou.
Jako nádobu na víno můžeme použít zavařovací sklenici
s patentním uzávěrem, případně vekovku s gumovým těsněním. Po
ponoření měděné destičky tak můžeme víno zcela hermeticky bez
problémů uzavřít.
HOREČKA
(jakéhokoli původu)
" Má-li kdo horečku, ať už jakoukoliv, ať vezme všedobr a trochu
jej roztluče. Na roztlučený nebo rozemletý ať nalije půl poháru
vína, aby všechny oddenky byly překryty, a tento základ ať nechá
přes noc stát. ... Časně ráno ať k tomu přidá ještě jednou víno,
a tak z toho na lačno pije, a to ať dělá tři nebo pět dní a bude
vyléčen."
RECEPT
Oddenky všedobru lehce natlučené 1 až 2 čaj. lžičky,
čisté přírodní víno 1/4 litru.
Oddenky večer naložit do osminky vína a nechat přes noc táhnout.
Ráno přidat k tomuto základu ještě jednu osminku stejného vína.
Toto všedobrové víno vypít v několika dávkách během dne. Začít
ráno před snídaní a pak během dne před každým jídlem.
Všedobrové víno si bez velkých nákladů může připravit každý
sám. Při horečnatých stavech působí přímo zázračně. Je ovšem
nutné je každý večer vždy znovu naložit, aby příští den byl
k dispozici vždy zcela čerstvý přípravek.
Důležité!
V žádném případě nezapomenout přidat ráno čerstvé víno, jinak by
nebyl lék správně připraven.
Toto víno je třeba podávat po dobu tří až pěti dnů.
Po kapkách je mohou dostávat i kojenci a malé děti.
Pokud je dítě kojeno, je také dobře možné podávání mateřským
mlékem. Má-li dítě horečku, užívá matka 2 až 3krát denně plnou
likérovou sklenku všedobrového vína.
CHRAPOT
(afonie)
"Avšak také ten, kdo trpí chrapotem v hrdle a stůně na prsa, ať
vezme diviznu a fenykl ve stejné váze a svaří to v dobrém víně.
Pak ať to procedí přes plátýnko a často to pije a znovu nabude
hlasu a v prsou se vyléčí."
Tři čajové lžičky této bylinné směsi vařit asi pět minut ve víně.
Nejlépe je připravit tento odvar ráno, dát do termosky a vypít
v několika dávkách během dne.
Chrapot se nejčastěji objevuje během chřipky nebo po chřipce
a nachlazení.
Tuto směs lze doporučit především těm, kteří musí během dne silně
namáhat svůj hlas.
Kdo jednou měl důkladný chrapot, ten ví, jak často se během dne
musí mluvit, aniž by to člověk nějak zvlášť pozoroval. Při
chrapotu pociťujete v hrdle zcela jasně každé slovíčko, a každá
odpověď, byť sebestručnější, může působit opravdová muka.
JATERNÍ ONEMOCNĚNÍ
Játra se ponejvíce ohlašují tupou bolestí pod pravým obloukem
žeberním. Přesnou diagnózu ovšem musí vždy stanovit lékař!
K léčení této bolesti nám Hildegarda nabízí levandulové víno.
" A kdo svaří levanduli (L. spica - levandule lékařská, divoká
levandule) s vínem, nebo - když nemá víno - s medem a vodou,
a tak vlažné to často pije, zmírní bolest v játrech a v plicích,
i dýchavičnost na prsou, a pročistí si vědomí a rozjasní rozum."
RECEPT
Levandule lékařská 20 g,
víno 1000 ml.
Čerstvou nebo sušenou levanduli vařit 5 až 10 minut ve víně,
scedit, horké naplnit do vyvařených lahví.
Dvakrát až třikrát denně vypít jednu plnou likérovou sklenku
teplého levandulového vína.
Onemocní-li játra ze smutku, například při nějakém úmrtí, lze je
léčit následujícím způsobem:
" Avšak onemocní-li játra ze smutku člověka, ať ještě dřív, než ho
nemoc přemůže, uvaří kuřátka s yzopem a to ať často jí -- yzop
i tato mladá kuřátka. Avšak také ať jí syrový yzop naložený ve
víně, protože yzop je mu užitečnější při této nemoci než tomu,
kdo má bolesti na plících."
RECEPT
Čerstvé větvičky yzopu 20 g,
víno 1000 ml.
Čerstvé větvičky yzopu naložit do vína a nechat jeden den
táhnout. Z této zásoby yzopu jíst denně jednu až dvě čajové
lžičky yzopových lístků a dvakrát denně vypít jednu plnou
likérovou sklenku yzopového vína.
Kuřecí polévka s yzopem a yzopové víno byly asi nejzdravějším
pokrmem na pohřebních hostinách.
KAŠEL
" Kdo však by měl suchý kašel, ať vezme pecky ze švestek, vyloupne
z nich jádra a tato jádra ať naloží do vína, až je víno prosákne
a ona jím nabobtnají. Takto nabobtnalá ať jí častěji. Pak ať
připraví z těchto nabobtnalých jader a vína polévku, a ať ji pije
a bude brzy vyléčen."
Neexistuje ovšem prostředek, který by tak rychle zbavil člověka
kašle, jako švestková jádra a polévka ze švestkových jader.
I chronický kašel, který trvá více než dva roky, lze utišit za
dobu o něco delší než 14 dnů.
K tomu však je zapotřebí ještě důsledná dieta a změna životních
návyků. Silní kuřáci se musí vzdát svých oblíbených "hřebíčků do
rakve", jinak se kašle těžko zbaví.
Protože mnozí lidé nechápou originální text, podám zde přesný
návod, jak provádět léčbu švestkovými jádry.
RECEPT
Švestková jádra 40 ks,
víno 250 ml.
Asi ze čtyřiceti švestkových pecek vylouskat jádra a nechat je
přikryté bobtnat ve víně, až nabudou na objemu. Trvá to většinou
jeden až dva dny. Potom denně sníst 2 až 6 dobře rozkousaných
jader (děti méně, dospělí více).
Kromě toho nasekat šest dobře nabobtnalých jader na drobno
a připravit polévku ze tří lžic vína, v nichž předtím bobtnala,
nasekaných jader, špaldové mouky a vody. Tuto polévku jíst jednou
denně po dobu tří až sedmi dnů -- dokud kašel nezmizí.
Otravy kyselinou kyanovodíkovou, kterou tato jádra obsahují, se
není třeba obávat. Z největší části se ve víně uvolní. Zbylá
vázaná kyselina kyanovodíková má pravděpodobně hlavní kašel
tišící účinek.
"Avšak také kdo má kašel, ať vezme fenykl a kopr ve stejné váze
a přidá k tomu třetinu váhy jablečníku. A to ať svaří ve víně
a scedí přes plátýnko a pije to, až kašel ustoupí."
Tuto bylinkovou směs vařit asi 5 minut ve víně, scedit a horkou
plnit do lahví.
Dospělí užívají třikrát denně asi 1/8 litru ohřáté tekutiny.
Děti podle věku třikrát denně jednu čaj.lžičku až 1 pol. lžíci.
Protože fenyklová nať je málokdy v obchodech k dostání (většinou
jen semena), je možné použít sušenou nať zeleninového fenyklu,
který se dobře daří v zahradě.
Při kašli s velkým zahleněním jsou velmi dobré zkušenosti s tzv.
"ostružinovým elixírem".
"Ale také ten, kdo stůně s plícemi a vykašlává z hloubi hrudi, ať
vezme bertrám a méně ostružinového listí než bertrámu, a yzopu
ještě méně než ostružiníku a dobromyslu ještě méně než tohoto,
a přidá k tomu med a dobře to svaří v dobrém víně. Pak ať to přes
plátýnko přecedí a ať toho trochu vypije, když předtím něco sní,
a když předtím hodně jí, ať toho vypije dost. To ať činí často
a jeho plíce nabudou znovu zdraví a hlen se z prsou odstraní."
Bylinkovou směs s medem vařit asi 10 minut ve víně, pak scedit
a naplnit do lahví.
Tento elixír se užívá takto:
po malém jídle 1 až 2 plné polévkové lžíce,
po velkém jídle 1 až 2 likérové sklenky.
Účinkuje skvěle při kašli s velkým zahleněním. Protože se víno
silně vařilo a ztratilo tím většinu alkoholu, je možné dávat
tento elixír i dětem. Dávkování je ovšem nutné zredukovat:
Malým dětem se dává půl čaj. lžičky,
velkým dětem (ve školním věku) jednu čaj. lžičku po jídle.
Hildegarda nedoporučuje užívat dobromysli vůbec. Údajně může vyvolat
onemocnění. To však nebylo pozorováno - a pokud, tak se to zřejmě týký jěn
některých biologických typů.
KRVÁCENÍ Z NOSU
" Když někomu teče krev z nosu, pak ať ohřeje víno a do tohoto
ohřátého vína vloží kámen karneol. A tomu člověku to dej pít
a krev přestane téci."
RECEPT
Karneol,
víno 100 ml.
Víno zahřát a vložit do něj karneol.
Pít teplé a kámen přitom ponechat ve sklenici.
Vyzkoušený prostředek k zastavení krvácení z nosu. Ještě dnes se
často poleptávají prasklé cévky, aby se krvácení zastavilo.
Karneolové víno působí mnohem šetrněji a jeho účinek trvá
většinou déle. Je možné je kdykoli užívat znovu.
" A po celý rok má být oman, jak suchý, tak také zelený, naložen
v čistém víně. Ale potom, když se ve víně smrštil, opustily jej
síly, a pak ať je vyhozen a naložen nový. A kdo má bolesti na
plících, ať ho denně střídmě pije před i po jídle, a jed -- to je
hnis -- vezme z plic pryč a potlačí migrénu a vyčistí oči.
Bude-li však kdo toto omanové víno pít často, uškodí mu svou
velkou silou.
Když nemáš žádné víno (špatný stav zásob!), pak udělej z medu
a vody čisté medové koření (medovou vodu) a nalož oman a pij to,
jak bylo řečeno již výše."
RECEPT
Omanová nať s oddenkem 50 g,
víno 1 litr.
Čerstvý nebo sušený oman naložit do vína a podle potřeby užívat
toto víno před jídlem i po něm -- asi jednu polévkovou lžíci.
Užíváme však jen tak dlouho, než nastane zlepšení; delší užívání
může být velmi škodlivé!
" Když někdo nemůže udržet moč, protože jeho žaludek je studený,
ať pije často na ohni ohřáté víno a všechna jídla, která jí, ať
koření vinným octem, a tak často, jak to jen snese, ať pije vinný
ocet. ... Tím způsobem se zahřeje v žaludku i v měchýři.
Také ať uvaří šalvěj ve vodě, tu ať procedí přes plátýnko a tak
teplou často pije."
RECEPT
Pro děti:
Víno ohřáté na ohni užívat dvakrát až třikrát denně 1 čaj.
lžičku.
Všechna jídla kořenit trochou vinného octa:
3 až 5krát denně 3 až 4 kapky vinného octa kápnout na jazyk.
1 až 2 malé šálky slabého šalvějového čaje vypít denně.
RECEPT
Pro dospělé:
3 až 5krát denně jednu likérovou sklenku vína ohřátého na ohni.
Všechna jídla kořenit vinným octem.
Tak často, jak je to možné, užívat vinný ocet po kapkách.
Denně vypít 1 až 2 velké šálky šalvějového čaje.
Příčinu inkontinence popisuje Hildegarda takto:
" Člověk, který nemůže udržet moč, má chladný žaludek i měchýř,
proto tato vlažná voda utíká... Je to tak i u malých dětí, které
nemohou zadržet moč, i když už jsou čistotné, protože ani
žaludek, ani měchýř v sobě nemají teplo, ale jsou studené."
Malý pacient (3,5 roku) musel bojovat s tímto problémem. Jeho
rodiče s ním chodili od urologa k urologovi, z jedné kliniky na
druhou -- stále zcela bezvýsledně. Aby se tato nedostatečnost
zvládla, byl již stanoven pevný termín operačního zákroku, který
měl upravit funkci svěrače močového měchýře.
Babička ale sebrala chlapečka a přijel s ním na ošetření. Chlapci
byla nasazena špaldová dieta a doporučena příslušná léčba. Pití
vinného octa bylo přizpůsobenu věku dítěte: denně -- tak často,
jak to malý pacient snesl -- dostával kapátkem několik kapek na
jazyk. Po třech týdnech mě přešťastná babička zavolala. Vnouček
se přestal pomočovat, a to bez operace a dalšího vyšetřování.
Plicní onemocnění
ROZEDMA PLIC
" Má-li nějaký člověk nafouknutou plíci, takže kašle a dýchá
jen s námahou, ať uvaří plicník ve víně a pije to na lačno a bude
vyléčen."
RECEPT
Plicník 3 vrchovaté pol. lžíce,
víno 1 litr.
Plicník vařit asi 5 až 10 minut ve víně, scedit a horké nalít do
vysterilizovaných lahví.
Denně pít likérovou sklenku před každým jídlem.
Plicníkové víno je nutné užívat po mnoho měsíců. Stojí za pokus
zkusit jej nasadit také pří léčení astmatu.
Při zahlenění:
Viz též ostružinový elixír v kapitole "Kašel".
Při hnisavém zánětu plic:
Omanové víno (viz "Migréna").
PORANĚNÍ
(vnitřní, operační rány)
" Kdo však utrpí zranění uvnitř těla, ať už je zraněn kopím, nebo
utrpěl vnitřní zranění, ať připraví prášek z řebříčku a ten
vypije v teplé vodě. A když je mu pak lépe, ať bere tento prášek
v teplém víně, dokud není vyléčen."
RECEPT
Prášek z řebříčku dvakrát na špičku nože,
voda a později víno 1/8 litru.
Dvakrát denně pít řebříčkový prášek rozmíchaný v teplé vodě.
Když dojde ke zlepšení stavu, rozmíchat prášek v teplém víně
a pít dvakrát denně.
Očekává-li nemocný operační zákrok, je nutné užívat řebříčkový
prášek preventivně již týden před operací preventivně, a to
jednou denně na špičku nože v likérové sklence teplé vody.
Po operaci užívat prášek 3 až 4 dny v teplé vodě. Pokud již
pacient cítí zřetelné zlepšení, lze prášek užívat ve víně -- jak
už bylo předtím popsáno.
Tento způsob léčení vnitřních zranění se má kombinovat s obklady
z řebříčku. Lékaři jsou zpravidla překvapeni, jak rychle
pokračuje hojení rány, nasadíme-li včas řebříčkový prášek. Často
si tak lze ušetřit několik dní pobytu v nemocnici.
PORANĚNÍ
(zevní)
" Řebříček je trochu suchý a teplý, a má zvláštní subtilní sílu
k léčení ran. Je-li tedy člověk zraněn úderem, omyje se pak rána
vínem, a on ať řebříček povařený ve vodě a dobře okapaný přiloží
na šátek položený přes tu ránu. A ten odejme z rány hnilobu
a temnotu, to jest vřed. A léčí ránu. A tak ať se stává často,
pokud je to nutné.
Ale potom, když se rána začne stahovat a hojit, ať šátek sundá
a položí řebříček na ránu a bude pak tím zdravější a úplněji
vyléčen."
RECEPT
Čerstvá nebo sušená nať řebříčku,
víno asi 100 ml,
sterilní mul a obinadlo.
Ránu nejdříve vymýt čistým přírodním vínem a překrýt tlakovým
obvazem ze sterilního mulu (nebo přežehleným lněným plátnem).
Řebříček asi 2 až 3 minuty povařit ve vodě, přiložit na obvaz
a připevnit obinadlem.
Podle typu a stupně zranění měnit tento obklad třikrát až
desetkrát denně.
Jakmile zpozorujeme, že se rána počíná hojit, odstraníme sterilní
kompresi a vařený řebříček přikládáme přímo na ránu. Tuto zevní
léčbu řebříčkem je nutno bezpodmínečně kombinovat s řebříčkovým
práškem jako u vnitřních poranění.
PORUCHY MOČENÍ
" A kdo také vždycky nemůže nechat téci moč, takže věří, že jí
brání kámen, ať roztluče vratič a šťávu ať přecedí přes plátýnko
a přidá trochu vína, a tak to často pije a zadržování moče povolí
a moč mu zase poteče."
Vratičovou tinkturu promíchat s vínem a uchovat v chladu.
Zpočátku pít toto vratičové víno třikrát denně 3 likérové sklenky
(asi 60 ml), jakmile se dostaví zlepšení, tak třikrát denně jen
jednu likérovou sklenku.
Kdo trpí těmito obtížemi (zadržování moče, pocit kamene
v měchýři), měl by užívat vratičové víno nejméně 4 týdny. Často
se tak může vyvarovat operace.
Vratič sám je považován za jedovatý. Platí to však pouze pro
květy, nikoli pro listy! Je-li tedy vratič předepisován
v některém receptu, používáme pouze vratičový prášek b e z
k v ě t ů.
Používáme-li však vratičovou šťávu, používáme pouze hotovou
homeopatickou tinkturu z lékárny.
V rámečku:
U vratiče bychom rádi poukázali na skutečnost, že lékopis
a lékařská společnost nedoporučuje užívat vratiče v léčbě. Před
použitím této léčby -- podobně jako u každé jiné receptury --
musí být konzultován lékař, aby zvážil možná rizika a vedlejší
účinky a aby bylo možné zcela individuálně určit dávkování. Jen
tak je možné se vyhnout možnému poškození zdraví
nekontrolovatelnou léčbou.
PRCHLIVOST
" Je-li některý člověk pohnut k hněvu nebo smutku, ať rychle
ohřeje na ohni víno a prudce je ochladí trochou studené vody
a pije; tak udrží v mezích závan černé žluči, který se v něm
zdvihl při výbuchu vzteku."
RECEPT ZASTRAŠENÉ VÍNO
Víno 50 ml,
studená voda 20 ml.
Víno uvést do varu a rychle zchladit studenou vodou. Toto
"hašené" víno pít v případě potřeby.
Rád bych prchlivým lidem doporučil pít toto víno jako lék každý
den ráno i večer: protože se víno prudce vaří, většina alkoholu
uteče a je tedy možné pít je bez nebezpečí. Podle potřeby je
možné toto množství zvýšit nebo snížit.
SRDEČNÍ OBTÍŽE (bolesti u srdce, stařecké srdce, oběhové potíže)
K vyléčení nějakého srdečního onemocnění však musíme sáhnout
k jinému Hildegardinu prostředku, který má navíc vynikající chuť:
je to petrželové víno s medem.
" Kdo však má bolesti v srdci nebo ve slezině, nebo v boku, ať
vaří petržel ve víně a přidá k tomu trochu octa a dost medu,
a pak ať to procedí přes plátýnko a často to pije, a vyléčí ho
to."
RECEPT
Stonek petržele s natí 7 až 10 kusů,
vinný ocet 1 až 2 pol. lžíce,
med 50 až 150 g,
víno 1 litr.
Petržel vařit ve směsi vína a vinného octa asi 5 minut. Pak
přidat med a nechat 10 minut bublat na malém plamínku.
Hotové srdeční víno procedit přes plátýnko a slít horké do
vyvařených lahví a hned uzavřít.
Tohoto vína se užívá 2 až 3krát denně jedna plná likérová
sklenka. Při obtížích s usínáním je možné zvýšit večerní dávku na
půl šálku, protože varem klesl obsah alkoholu na úplné minimum.
Toto "srdeční víno" má výtečnou chuť, a léčí -- jak píše svatá
Hildegarda. Pro všechny lidi ve stresu je toto víno pravý elixír,
protože léčí a chrání jejich srdce. A tak stres v povolání
a rozčilení všedního dne jim nemůže v takové míře zatěžovat srdce
a nervovou soustavu.
TŘESY
(Parkinsonova choroba)
" Když se člověk třese na všech údech, to jest chvěje se a je
zcela bez síly, ať nakrájí do vína cicvárový kořen a přidá trochu
méně galgantu, a svaří to víno s trochou medu, a pije to teplé,
to znamená vlažné, a třes zmizí a síla se mu navrátí."
Přísady vařit ve víně asi pět minut a horkým roztokem plnit
vysterilizované lahvičky.
Denně vypít jednu plnou likérovou sklenku.
Vzácně se třes zcela zklidní již po krátké době užívání, ale
většinou je nutné užívat cicvárové víno po mnoho měsíců, než se
podaří zaznamenat zřetelné zlepšení. V žádném případě nesmí
nemocný ztrácet odvahu, protože zlepšení může být pozorováno
i po 1 až 2 letech.
ZAHLENĚNÍ (všeobecně)
" Když však má někdo nadbytek hlenu, nebo má-li kdo páchnoucí
dech, ať vaří šalvěj ve víně. Pak ať to dobře procedí přes
plátýnko a často to pije; špatných šťáv a hlenu v něm ubude."
Šalvěj asi 5 minut vařit ve víně, horké slít do vysterilizovaných
lahví a několikrát denně (3 až 4krát denně) vypít jednu až dvě
likérové plné sklenky.
Tento prostředek používám především tehdy, vytváří-li se na
odebrané žilní krvi hlenovitý povlak. Šalvěj zde hraje důležitou
úlohu při snižování množství tohoto "vnitřního hlenu". (Pozn.
překl.: Hlen bychom na odebrané krvi těžko nalezli, protože je
produktem sliznic, nikoli krve.)
Také při zápachu z úst, který bývá často vyvolán zahleněním těla,
se používá šalvěje.
K dávkování bych ještě chtěl podotknout toto:
Vzhledem k tomu, že se víno se šalvějí dobře povařilo, obsahuje
hotový odvar již pouze 1 až 2 procenta alkoholu, proto ho můžeme
používat bez problémů.
Dávka (množství a častost užívání) musí být samozřejmě stanovena
individuálně.
ZÁNĚT MANDLÍ --
ZÁNĚT HRDLA
" A kdo je slabý a nemocný v hrdle, ať vaří jablečník s vodou
a tu vodu pak přecedí přes plátýnko. K tomu ať přidá dvakrát
tolik vína a znovu to silně zahřeje v hrnci a přidá bohatě
přepuštěného másla a pije to často, a v hrdle se vyléčí."
RECEPT
Jablečníková nať 1 pol. lžíce,
voda 250 ml,
víno 250 ml,
přepuštěné máslo nebo smetana 1 až 2 pol. lžíce.
Nať vařit ve vodě asi pět minut, pak scedit. Odměřit 1/8 tohoto
"jablečníkového čaje", přidat k němu přepuštěné máslo s vínem
a nechat ještě jednou krátce povařit.
Dvakrát denně vypít jeden šálek (asi 1/4 litru).
Sám jsem měl již to "potěšení" pochutnat si na této jablečníkové
polévce se smetanou. Chutná dost hořce, ale přídavek smetany ve
mně probudil pocit, že mi tekutina krásně "promazává" drsné
a bolestivé hrdlo a zklidňuje palčivou bolest v krku.
ZPOMALENÁ ČINNOST STŘEVNÍ
A ŠPATNÉ TRÁVENÍ
" Blešník má studenou přirozenost, a v této studenosti má
příjemnou směs, a kdo jej vaří ve víně a víno tak teplé pije,
tomu odejme velkou horečku. A sklíčenou duši svou příjemnou směsí
obšťastní a posílí jeho mozek. To vykoná stejně svou studeností,
jako správnou mírou."
RECEPT
Blešníkové semeno
Buď dvakrát denně 1 až 2 pol. lžíce sníst samotné,
nebo sníst s chlebem.
K tomu vypít 1/2 až 1 litr fenyklového čaje,
nebo jednou denně svařit 1 pol. lžíci blešníkového semene s 250
ml vína a večer je teplé vypít.
Víno s blešníkovým semenem je nutno zásadně pít jen teplé,
protože studené je jako lepidlo na tapety, což je podmíněno
vysokým podílem slizových látek v semenech obsažených. Tím lze
také vysvětlit jeho mírně projímavý účinek. Je však také možné
užívat blešníková semena samotná, tedy bez předchozího vaření.
Aby dobře nabobtnala, je nutné na každou čajovou lžičku semen
vypít aspoň 1/4 litru tekutiny. Jinak "vysuší" žaludek, nebo
dokonce způsobit až střevní neprůchodnost!
Na tzv. májový truňk je více receptů, ale nejjednoduší je asi
následující: Třicet gramů čerstvé kvetoucí mařinky dáme do 0.7 litru
červeného vína a necháme 12 dnů v teple macerovat. Pak přecedíme a
nalijeme zpět do láhve, ale uložíme na chladném místě. Pijeme denně
1 skleničku, nejlépe ráno před snídaní. (Sedativum, prostředek na
ředění a čištění krve, nervové křeče, hypnotikum.) (J. Janča, J. A.
Zentrich) snižování krevní srážlivosti
(Víno s máčkou ladní (mužské afrodisiakum, působící ale také jako
diuretikum, zmenšuje soudržnost močových kamenů, podporuje
vykašlávání, záněty močových cest, močového měchýře a prostaty,
gynekologické problémy) (J. Janča a J. A. Zentrich)
"Pánské" víno připravujeme formou vinného macerátu. V našich
podmínkách užíváme veltlínské zelené nebo neuburgské. V 1 litru
sudového, nekonzervovaného vína macerujeme 60 g nati nebo kořene
máčky, 50 g listu rozmarýny a 10 až 15 g koření hřebíčku. Necháme 10
dní macerivat. Užívá se jen jednorázově následujícím způsobem: Dávka
činí 0.5 až 1 dcl asi půl hodiny před potřebou a pak těsně před ní
znovu stejnou dávku, v žádném případě více.
Polej, yzop a mateřídouška tvoří směs, která působí na frigidní
ženy jako afrodisiakum. Připravuje se spařením směsi, složené ze
stejných dílů, vařícím střikem bílého vína v množství asi 125 až 250
ml. Užívá se jednou denně po večeři.
Meduňkové víno, jež nám v několika dnech posílí srdce a mozek a
vyčistí hruď i dýchání, připravíme tak, že do 1 litru bílého vína dáme
1 hrst listu meduňky a necháme dobře uzavřené na teplém a tmavém místě
1 den vyluhovat. Pak přefiltrujeme a pijeme 1 sklenočku denně.
Připravit si můžeme i meduňkový alkohol, a to z 1 dílu meduňky, kterou
dáme do směsi ze 3 dílů alkoholu a 3 dílů vody. Dobře uzavřeme a
necháme 2 dny stát na teplém a tmavém místě. Přefiltrujeme a užíváme
denně 1 polévkovou lžíci na stejné potíže jako ostatní přípravky z
meduňky. Dříve se mořská cibule užívala jako učinné kardiotonikum. Její
podávání zvyšuje krevní tlak a mírní podráždění ledvin zvyšuje také
diurézu, takže se s oblibou používala i v případech otoků srdečního i
ledviného původu. V současné době podává lékař tuto drogu pouze v tom
tom případě, pokud nemocný nereaguje nebo nesnáší léčbu digitalisem.
Využívání mořské cibule kléčbě oběhových potíží je stále na místě,
zvláště dochází-li při nich k tvorbě otoků. návod na víno z mořské cibule:
Sto gramů nařezané
mořské cibule a 1 litr těžkého červeného vína necháme 8 dní macerovat,
pak vylisujeme a přefiltrujeme. Necháme dalších 8 dní ustát a pak
užíváme 3krát denně 2 polévkové lžíce.
Tinkturu ani víno nesmíme užívat, trpíme-li zažívacími potížemi,ĺ
průjmem, nutkáním na zvracení a máme-li nemocné ledviny. Drogu řadíme
mezi aromatická amara. Podporuje střevní činnost,
tvorbu žluči a tvorbu žaludečních šťáv. Tlumí nadýmání a uvolňuje
křečovité bolesti. Snižuje povrchové napětí hlenů, a tím pomáhá k
jejich vykašlávání. Má anthelmintické účinky. Inulin lze využívat i
při antidiabetické dietě, protože tělo jej neumí zpracovat na
jednoduché cukry. Droga také zastavuje průjem a případné vnitřní
krvácení.
Zajímavá je i tradice užívání omanu v alkoholu. Od dob Římanů kdy
"polio Paulina" sloužilo proti všem zažívacím potížím, přes již
zmíněné "víno sv. Pavla", tradované již od té doby, až po "omanový
likér", který připravíme z 0.7 litru alkoholu 50%, do něhož přidáme
150 až 200 gramů čerstvého, nakrájeného kořene a tačinku skořice. Po
10 dnech přecedíme a přidáním 300 ml cukerného sirupui vyrobíme sladký
likér.
"Omanový elixír", který pomáhá uklidňovat podrážděnou pokožku a
sliznice, uvolňuje hleny, připravíme ze 40 gramů drobně nakrájeného
kořene omanu, jež dáme spolu se 2 skleničkami režné do 0.7 litru
bílého suchého vína, dobře uzavřeme a necháme 2 týdny na tmavém, ne
příliš teplém místě stát. Poté přecedíme přes kávový filtr a nalijeme
do čisté láhve, kterou skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme denně 3
likérové odlivky, před jídlem.
Na rozedmu plic užíváme víno z listů ořešáku královského (vlašský
ořech): Čtyřicet gramů sušených listů dáme do láhve bílého vína
a necháme 10 dnů macerovat. Pak slijeme, vylisujeme a jemně přecedíme.
Užíváme 3krát denně skleničku před hlavními jídly, stejně se víno
užívá i při skleróze cévní.@LH 6
Víno z různých druhů ožanky je "žaludeční hořké", povzbuzuje trávení,
zlepšuje kvalitu trávicích šťáv, tlumí bolestivost v zažívacím
ústrojí, potlačuje záněty a má výrazné fytoncidní (baktericidní)
účinky v zažívacím traktu. Flavonoidy příznivě ovlivňují
srdečně-oběhový systém a cévy. Víno pomáhá proti neduhům stáří
(geriatrikum).
Speciální pelyňkové víno vyrobíme následovně: Po 1 polévkové
lžíci pelyňku, levandule, majoránky, máty, rozmarýnu a šalvěje
zalijeme 1 litrem bílého vína a necháme 8 dnů v teple a temnu stát.
Poté přefiltrujeme a užíváme 3krát denně 2 čajové lžičky, před
jídlem, nejdéle však 1 měsíc.
Jako příklad můžeme uvést léčbu bolestivé menstruace, a to
pelyňkoivým vínem nebo odvarem z bílého vína. S léčbou musíme začít
2 až 3 dny před menstruací a podáváme 2 polévkové lžíce 4krát denně
až do skončení potíží, které obvykle trvají dva dny menstruce.
Petrklíčové víno připravené běžným postupem (macerací) z bílého
vína nám může posloužit jako mírnéa navíc dobré kardiotonikum. Pije
se asi 50 ml, podle potřeby i několikrát denně. Pokud nás trápí
nespavost, měli bychom vyzkoušet čajovou směs: Sto gramů petrklíče,
50 g levandule, po 20 g třezalky a chmelu a 10 g kořene kozlíku.
Sklenici horkého nálevu z této směsi přislazeného trochou medu
vypijme těsně před spaním.
Proti žaludečním křečím je vhodný následující postup: Nadrobno
pokrájený pivoňkový kořen macerujeme 10 dní v červeném víně,
přecedíme a užíváme 5 až 10 kapek několikrát denně. (Působí i při
dně, revmatizmu a epilepsii.)
Trnkové víno vyrobíme, jestliže dokonale zralé plody rozmačkáme a dáme do
vinného moštu zkvasit. Je to velmi dobrý osvěžující prostředek.
Třezalkové víno: 30 gramů květů třezalky dáme do láhve dobrého bílého
suchého vína a necháme 14 dnů macerovat. Pak jemně přefiltrujeme a
uskladníme v lahvích v chladu a temnu. Užíváme jednu likérku vždy před
obědem a večeří. Účinkuje hlavně při astmatu, zejména při jeho nervových
projevech, podporuje látkovou výměnu, působí protizánětlivě, působí proti
úzkosti, neklidu, nervovému přepětí.
Yzop působí také jako afrodisiakum. Pro tento účel se musí podávat ve
formě bylinného vína. V litru kvalitního bílého vína, nejlépe ryzlinku,
vyluhujeme 8 dnů 75 gramů yzopu. Podáváme denně večer před spaním 125 ml.
Před pohlavním stykem rychle vypijem čtvrt litru tohoto vína.
Pupavové víno z pupavy bezlodyžné se připravuje jednorázově ze 4 - 5 g
kořene v dávce vína nebo ze 40 - 60 g na 1 l vína. Užívá se v malých
dávkách, přes den, k vypuzení tasemnic.
Vinná reveňová tinktura se připraví z 8 dílů hrubě nařezaného reveňového
kořene z reveně dlanité čínské (ne z obyčejné reveně kadeřavé), 2 dílů
práškované pomerančové kůry a 1 dílu pomačkaného kardamomu.
Směs přidáme do 100 dílů těžkého červeného vína a necháme na stinném místě,
při občasném protřepání, 1 týden stát. Pak přefiltrujeme a do filtrátu
přidáme sedminu jeho hmotnosti cukru. Užíváme 3 až 4krát denně 8 až 10
kapek, před jídlem. Zlepšuje vstřebávání potravy -
asimilaci živin, působí žlučopudně, působí proti překyselení žaludku,
povzbuzuje látkovou výměnu a oživuje organizmus, ve větších dávkách působí
projímavě.
Na zvýšení krevního tlaku slouží rozmarýnové víno: Sedmdesát pět gramů
drogy přelijeme 1 litrem tvrdšího bílého vína, např. odrůdy ryzlink,
ponecháme 8 dní macerovat, potom přecedíme do menších tmavých lahví a
uložíme v chladu. Obvyklou jednorázovou dávku činí pro ženy 20 - 25 ml, pro
muže 50 - 60 ml rozmarýnového vína. Působí též močopudně a zlepšuje
prokrvení malé pánve, což pomáhá k otěhotnění. Zlepšuje imunitní reakce při
senné rýmě, zlepšuje trávení, odstraňuje pocit fyzické a psychogenně
podmíněné únavy.
Při silném nechutenství a nervozitě se svíráním žaludku doporučujeme
ředkvové víno: Třicet gramů čerstvě nastrouhané černé ředkve dáme do 0,7
litru suchého bílého vína a necháme 10 dnů uzavřené vyluhovat. Pak slijeme,
ředkev vylisujeme a víno jemně přefilrujeme. Skladujeme v uzavřené lahvi a
v temnu. Pijeme 50 ml, 15 minut před jídlem. Pomáhá i při nechutenství,
podporuje trávení, je žlučopudné.
"Dvojčervené" víno zhotovíme následujícím způsobem: Sto dvacet gramů
červené řepy rozmělníme - pokud možno nekovovým předmětem a nebo rychle
rozmixujeme a dáme do 0,7 l červeného vína. Dobře uzavřeme a necháme 7 dní
vyluhovat na místí s pokojovou teplotou. Pak pečlivě přefiltrujeme a
skladujeme na chladném místě. Užíváme jednou denně, před obědem, v dávce 50
ml na zlepšení trávení.
Na chudokrevnost, ale zároveň i na celkové posílení působí červená řepa
velmi dobře, přičemž její podávání značně zvyšuje celkovou obranyschopnost
organizmu. Působí na detoxikaci jater, působí protirevmaticky, snižuje
hladinu cholesterolu a má protisklerotické účinky. Zlepšuje látkovou výměnu
a působí jako prevence nádorových onemocnění. Není vhodná při potížích se
slinivkou. Hildegarda doporučuje šťávu z červené řepy převařit a
upozorňuje, že červená řepa není vhodná u osob s plicními chorobami.
V rekonvalescenci doporučujeme skořicové víno: Asi 15 g skořicové
tyčinky a 2 kusy hřebíčkového květu dáme dáme do láhve červeného vína
a necháme 1 týden uzavřené na chladném a tmavém místě vyluhovat. Pak
přecedíme a studené uskladníme v láhvi. Pijeme po jedné skleničce, před
obědem a před večeří.
Výborným prostředkem je skořicový sirup: Sto dvacet pět gramů kořene
přelijeme 1 litrem červeného vína a 4 dny macerujeme v uzavřené sklenici.
Potom přecedíme a kořen podle možnosti ještě prolisujeme. Do získané
tekutiny přidáme 1 kilogram cukru a vříme na mírném ohni do zhoustnutí.
Užíváme denně 4 - 6 čajových lžiček. Indikace: Podpora vykašlávání,
diuretikum, mírné projímadlo, účinek bakteriostatický, protivirový a
spasmolytický. Tlumí tvorbu žaludečních kyselin a tvorbu histaminu,
působícího jako hlavní mediátor alergických reakcí. Díky obsahu látek
hormonální povahy má lékořice vliv protizánětlivý a používá se jako
gynekologikum. Zlepšuje činnost nadledvinek. (Na některé osoby může
lékořice podle Hildegardy působit negativně. Časté užívání lékořice
snižuje u chlapců a mužů hladinu mužských pohlavních hormonů)
Světlíkové víno: Do 1 litru vinného nebo jablečného moštu, pokud je ovšem
ještě sladký, dáme 1 hrst (20 - 40 g) suché natě světlíku a necháme vše
zkvasit. Po vykvašení vyndáme nať a víno dostatečně profiltrujeme. Pijeme
jednu skleničku denně, nejlépe před jídlem. Podporuje trávení, zlepšuje
složení a tvorbu žaludečních šťáv, posiluje schopnost vidění.
Oblíbenou formou při žlučníkových poruchách je estragonové víno, které je
také mírně močopudné a působí proti různým neduhům stáří (geriatrikum):
Dvacet pět gramů čerstvého, umytého estragonu se vloží do láhve 0,7 litru
a zalije se bílým přírodním vínem. Nechá se při pokojové teplotě sedm dní
stát, pak se přefiltruje a uloží na suchém a chladném místě. Podává se před
hlavními jídly v poledne a večer půl vinné skleničky jako aperitiv.
V historii byl doporučován také jako přítel při bolestech hlavy, srdce
a jater.