Chrom
prvky, esenciální živiny
|
|
|
|
|
Chrom
Chrom je důležitý stopový minerál, který pomáhá při regulaci
hladiny krevního cukru. Chrom potlačuje především hlad po sladkostech
a potřebu tzv. dojídání, což je důležité nejen při snižování tělesné
hmotnosti, ale i při jejím následném udržení. Při boji s obezitou
působí suplemetace chromu nejlépe v kombinaci s intenzivním pohybem.
Účinkem aktivního trojmocného chromu dochází ke snížení hladiny
cukru v krvi na fyziologickou hranici a podporuje odbourávání
cholesterolu. Kontrolování hladiny cukru v krvi v tomto případě
nazývají vědci "spojení GTF" GTF (glukózový toleranční faktor) je
molekula, která funguje jako činidlo stabilizující inzulín. Podporuje
inzulínem zprostředkovaný přenos cukru z krevního oběhu do buněk,
kde se cukr přeměňuje na energii. GTF je závislý na chrómu a pokud
trpíme nedostatkem chrómu, ovlivňuje naši rovnováhu cukru.
Při nízké hladině cukru v krvi je člověk podrážděný, roztřesený,
přepjatý, má pocity únavy, chvění, někdy i závrati, dostavuje se pocit
těžko ovládaného hladu.
Indikace:
- bulímie
- otylost
- fyziologicky prospěšné hladovění
- strava s nízkým obsahem mikro a makroprvků (tedy dnešní běžná strava)
- cukrovka
- onemocnění slinivky
- příznaky nízké hladiny cukru a hladu
Moderní strava, především při výrobě polotovarů, grilování a
hlubokém zmrazování je ochuzována o organicky vázaný chrom. Proto je
nutné jeho doplnění potravinovýmy doplňky (suplementy). Zde je třeba
zdůraznit, že přípravky s anorganickými sloučeninami chromu jsou
prakticky neúčinné nebo škodlivé.
Chromovaná bižuterie může vyvolat kožní onemocnění (ekzémy).
Melasa a přírodní hnědý cukr obsahují hodně chromu. Též výrobek
Sappy. Chrom zvyšuje účinek inzulínu a zpracování glukózy, částečně
zabraňuje cukrovce a celkově snižuje nepříznivý vliv cukru na
organismus. Chrom obsahuje cukrová řepa. Čím více se cukr čistí, tím
méně chrómu obsahuje. Rafinací cukru se zcela vyloučí, což je velký
nedostatek. Potřebujeme ho denně 0,1 mg a je obsažen v lesních
plodinách, kvasnicích, pivu a obilovinách. Je zvláštní, že v zemské
kůře je zastoupen méně než v lidském těle, což může svědčit
o mimozemském původu části lidských genů. Ale možná je to způsobeno
potravou pozemských předků člověka odlišnou jak od potravy dnešních
lidí, tak od potravy ostatních živočišných druhů. Např. v mořské vodě
je relativně málo chromu. Zvýšený obsah chromu obsahují fazolové lusky
(fazole sklízené na zeleno) kvasniční biomasa Diastabil, přípravek Bio-Chrom
firmy Pharma Nord (30 mcg organicky vázaného chrómu v jedné tab.).
Viz N:cukrovka
Dietetikum diastabil je kvasničná biomasa vyrobená z ekologicky
čistých surovin pod potravinářským a farmaceutickým dohledem. Denně
podaná 1 tableta diastabilu výrazně doplňuje výživu doporučenou dávkou
chromu a nahrazuje úbytek jeho zásob v lidském těle způsobený fyzickým
a psychickým stresem či stárnutím. Zásobuje tělo organicky vázanými
a biologicky účinnými sloučeninami chrómu (GTF), které jsou důležité
při látkové výměně tuků a při přenosu krevního cukru přes buněčnou
stěnu, což přispívá k prevenci onemocnění cukrovkou a ke zlepšení
stavu nemocných.
2 tablety denně jsou vhodným doplňkem výživy při léčbě cukrovky II.
typu.
Přípravek je třeba užívat dlouhodobě a pravidelně.
Chrom není jen na zhubnutí
Zemské noviny - 01.06.2000
Odbornice na výživu Betty Kamen je autorkou knížky Chrom je pro vás důležitý, kterou právě vydalo nakladatelství Pragma. O chromu se v poslední době hovoří zejména v souvislosti s redukčními dietami, i když sám o sobě dozajista ke zhubnutí nestačí a už vůbec to není jeho jediná funkce v těle. Proč je chrom pro organismus důležitý, jak ovlivňuje různé procesy v těle a co se děje při jeho nedostatku, pro koho je zvlášť potřebný a komu hlavně chybí, to vše se dozvíte ve zmíněné knižní novince. Autorka shrnuje staré i nové poznatky o působení chromu v těle v dílo, které je užitečné nejen pro laiky, ale i odbornou veřejnost.
(fa)