Vitamín A, dehydroretinol, retinol
a karotenoidy s funkcí provitamínu A: karoten
(betakaroten), karotin, kryptoxantin
" převod jednotek a ekvivalent provitaminu:
1 RE (retinol ekvivalent) = 1 mikrogram retinolu = 6 mikrogramů
beta-karotenu = 12 mikrogramů směsi ostatních karotenů.
1 IU = 1 m. j. (mezinárodní jednotka) = 0,3
mikrogramů retinolu
= 0,3 RE
1 RE = 3,33 IU
1 mg = 3 300 IU
Vitamín A je skupina látek, které
mají podobné chemické
složení a stejný mechanismus působení.
Nejdůležitější z nich je
retinol (vitamin A1). Má největší
vitamínovou aktivitu a používá
se k vyjádření účinnosti
ostatních derivátů. Retinyl aldehyd
(retinal) a metylester retinolu mají účinnost
100%, kyselina
retinová 66%, beta-karoten 50%, 3-dehydroretinol
(vitamín A2)
40%, alfa- karoten 25% (jiné údaje
uvádí 50 - 54%), gama-karoten
15% (jiné údaje uvádí 42 -
50%), kryptoxanthin 27% (jiné údaje
uvádí 50 - 60%)
a neobeta-karoten 19%. Retinol a retinal se mohou oxidací
a redukcí navzájem přeměňovat." (Podle P.
Stratila)
Vitamin A existuje v různých stereoisomerních
formách (cis,
trans), nachází se pouze v
živočišných tkáních.
Prekurzory
vitamínu A jsou provitamíny
nazývané karotenoidy. Analogy
kyseliny retinové se nazývají
retinoidy. Retinal (v konfiguraci
cis) je součástí fotosenzitivních
pigmentů sítnice. Vzniká z
retinolu činností alkohol-dehydrogenasy. Vazbou retinalu s
opsinem vzniká rhodopsin. Dále je
vitamín A důležitý pro
integritu epiteliálních povrchů celého
organizmu, kde reguluje
proliferaci a diferenciaci buněk.
Dříve nazývaný faktor A se stal
vitamínem počátkem století,
když ve dvacátých letech biochemik E. V. McCollum
zjistil, že v
tuku rozpustná substance, získaná z
tresčích jater nebo obsažená
ve vaječném žloutku nebo másle, má
schopnost podporovat růst
laboratorních zvířat. Později se
ukázalo, že podobnou substanci
mají některé zeleniny, zelí a
špenát. Jednalo se však o
rozdílnou formu. Dnes mimořádný a
důležitý vitamín A určuje
biologickou aktivitu skupiny sloučenin: retinolu, retinaldehydu
a kyseliny retinolové.
Vitamín A je rozpustný v tucích. K
jeho dokonalému vstřebání
z trávicí trubice jsou nutné tuky a
minerály.
V organizmu je uskladnitelný, proto není
nutné se starat o
jeho každodenní příjem.
Vyskytuje se ve dvou formách: jednou je aktivní
forma, která
se nazývá retinol (nachází
se výlučně v potravinách
zvířecího
původu), druhou je provitamímn A, který
znáte jako karoten (je
obsažen v potravinách jak živočišného,
tak rostlinného původu).
Vitamín A se udává v
mezinárodních jednotkách (m. j. nebo UI
či IU), nověji v retinolových jednotkách (RE).
1 UI odpovídá 0,3 mikrogramům vitamínu
A1 nebo 0,6
mikrogramům karotenu. Je žádoucí, aby se
množství vitamínu A
většinou udávalo v RE. (1 RE vitamínu
A znamená 1 mikrogram
retinolu nebo 6 mikrogramů beta-karotenu, nebo karoten
proměnitelný na 12 mikrogramů vitamínu A.
Doporučená denní dávka
vitamínu A pro dospělé, potřebná pro
prevenci vzniku nedostatku je 1000 RE (= 5000 UI), běžně se
užívá 4000 - 6000 RE (20 000 - 30 000 UI) denně.
Doporučená
minimální denní dávka pro
ženy je 800 RE (= 4 000 UI), běžně se
však užívá 3 000 - 5 000 RE (15 000 -
25 000 UI). Po dobu
gravidity, pokud je matka zdráva, postačí
minimální dávku
zvýšit
o 200 RE (= 1000 UI), kojící matky
potřebují navíc 400 RE
(=2000 UI). U těhotných a kojících
matek u tohoto vitamínu
raději nezvyšujeme příjem nad toto
minimální nutné množství.
Dobrou ochranou těhotných žen je také
užívat betakaroten místo
retinolu.
U dětí se běžně dávkuje 1 000 - 4 000 RE (5 000 -
20 000 UI)
denně.
Léčebná dávka je od 15 let věku 90 000
UI (90 000 m. j.)
denně a 50 - 70 mg zinku. Tuto dávku je možné
brát bez obav
jeden měsíc a po 3-denní pauze vždy znovu
měsíc. Pokud máme
český výrobek s obsahem 30 000 UI (30 000 m. j.)
v jedné
tobolce, pak užíváme denně 3 tobolky, pokud
máme např. výrobek
firmy Natures Bounty s obsahem 8 000 UI (8 000 m. j.) v jedné
tobolce, pak užíváme denně 11 tobolek.
Léčebné dávky jsou
indikovány u případů hypovitaminózy,
při nemocech zraku,
prostaty, neplodnosti, průdušek a plic, infekcí
sliznice a j.
MUDr. Josef Jonáš uvádí
následující orientační
dávkování
vitamínu A při prevenci a mírném
nedostatku:
Dítě ve věku 3 měsíců až 3 let - 0,6 mg/den
Dítě ve věku 7 let - 0,8 mg/den
Dítě ve věku 10 let a dospělý - 0,9 mg/den
Obavy z předávkování jsou
oblíbeným strašákem,
kterým
lékaři straší pacienty,
kteří se rozhodli užívat
léčebné dávky
vitamínu A v rámci alternativních
léčebných metod. V praxi ovšem
se mohou objevit toxické účinky
vitamínu A teprve tehdy, pokud
se po několik měsíců překračuje každodenné
dávka 100 000 UI
(podle různých kritérií může
být toxická při dlouhodobém
užívání
dávka 30 000 - 300 000 denně.) Stačí
ovšem jeden - dva dny
vynechat a hladina vitamínu A i jeho zásoba v
játrech se rychle
upraví. Při přestávce 72 hodin se normalizuje
jakékoliv
předávkování.
Podobné riziko by vzniklo kdybychom několik
měsíců pili denně
alespoň litr mrkvové šťávy. Teprve
dávku 2 - 3 litry mrkvové
šťávy denně lze opravdu považovat za toxickou.
Hypervitamínóze
můžeme předejít také současným
braním alfa-tokoferolu (hlavní
forma vitamínu E) a zinku, které
urychlují absorbci vitamínu
A v játrech a jeho
využívání. Ve spojených
státech braly pokusné
osoby po dobu 8 let denně 150 000 UI (150 000 m. j.) a 150 mg
zinku bez jakýchkoli potíží či
příznaků typických pro
hypervitaminózu. Nebezpečná je situace pouze u
kojenců, kde může
toxické příznaky způsobit už denné
dávka vyšší než 200 - 500 UI
(jeden hrneček převařené nastrouhané mrkve
obsahuje 15 000 UI
vitamínu A!).
Projevy toxicity - předávkování:
vypadávání vlasů,
nutkání na
zvracení, zvracení, průjem,
olupování kůže, mlhavé
vidění, kožní
vyrážky, bolest kostí, nepravidelnost menstruace,
únava, bolest
hlavy, zvětšené jater.
Mnohonásobně nenasycené mastné
kyseliny spolu s karotenem
pracují proti vitamínu A, pokud nejsou
přítomny antioxidanty
(vitamín C, E, selen).
Pokud užíváte denně 400 UI vitamínu E,
je vhodné užít nejméně
10 000 UI vitamínu A.
Při užívání antikoncepčních
tablet klesá potřeba vitamínu A.
Pokud váš týdenní
jídelníček obsahuje více
různých druhů
potravin bohatých na vitamín A nebo jejich
větší množství, není
třeba tento vitamín doplňovat.
Vitamín A se nesmí užívat
zároveň s minerálním olejem. Naopak
přítomnost živočišného oleje či tuku
nebo kokosvý olej jeho
vstřebání a využití
zvyšují.
Vitamín A působí nejlépe společně s
komplexem vitamínů B, C,
D, E, vápníkem, fosforem, zinkem a selenem.
Vitamín A chrání vitamín C
před oxidací.
Vstřebávání A-vitamínu ze
střeva lidí, užívajících
léky proti
vysoké hladině cholesterolu, klesá. Proto by měli
vitamín A
doplňovat.
Zejména při léčebných
dávkách vitamínu A užívejte
doplňky
vždy jen 5 dnů, potom udělejte alespoň 2-denní
přestávku. Pokud
Vám léčitel navrhne
3-týdenní kůru, udělejte alespoň
7-denní
pauzu.
Vitamín A neužívejte ve velkých
dávkách spolu se
širokospektrálními antibiotiky.
Vitamín A neužívejte spolu s isotretinoidem,
lékem proti
akné.
Zinek neužívejte bez vitamínu A.
Neprovádějte těžkou fyzickou práci do 4 hodin po
příjmu
vitamínu A, pokud chcete zajistit jeho
optimální vstřebání.
Vitamíny A a D nepodávejte pravidelně
svému psu nebo kočce
bez doporučení lékaře.
Nedostatek vitamínu A může způsobit ztrátu
vitamínu C.
Čím pomáhá organizmu?
Zlepšuje šeroslepost a zrakovou
slabost, pomáhá při léčení
mnohých očních potíží.
Napomáhá
tvorbě oční purpury (retinová červeň, rhodopsin)
Je faktorem růstu a diferenciace tkání - např
sekrečního
epitelu. V případech nedostatku se u řasnatých
výstelek
dýchacích cest, u slinných
žláz, slinivky břišní a prostaty
mění
epitel na skeratizované výstelky,
tvořící vícevrstvé formy.
Zvyšuje odolnost proti nákaze
dýchacích cest.
Zkracuje trvání nemocí.
Udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů a
tkání. Napomáhá
odstranění stařeckých skvrn.
Urychluje růst, posiluje kosti, udržuje zdravou pleť, vlasy,
zuby a dásně.
Zvětšuje a urychluje růst laboratorních
zvířat.
Podporuje reprodukční funkce.
S fosfolipidy a proteiny napomáhá udržet
morfologickou a
funkční jednotnost buněčných stěn, pokud se
týče udržení
stability lipoproteinového složení stěn buněk a
regulace jejich
propustnosti.
Aplikovaný zevně pomáhá při
léčbě vrásek, akné, impetiga,
hnisajících vředů, karbunkulů a
otevřených vředů. Olej s
vitamínem A,který vymáčkneme z tobolky
můžeme použít na masáž
jizev.
Podporuje léčení rozedmy plic a
zvýšené činnosti
štítné
žlázy.
Nedostatek vitamínu A provází poruchy
vstřebání tuku při
žlučníkových a pankreatických
onemocněních, malabsorčních
stavech, vzácně při nedostatečném
příjmu v potravě.
Nejdůležitější přírodní
zdroje vitamínu A a jeho provitamínů:
Rybí tuk a tučné ryby (treska, sleď),
slávky, vejce, mléko
(zejména plnotučné a smetana), játra
tmavězelené listové a žluté
a oranžové zeleniny. Nejvíce betakarotenu
obsahují sladké
brambory (topinambury, židovské brambory),
pupalkový olej,
mrkev, kedlubnové listy, karotenový
macerát, mladá pšeničná
tráva, sušené meruňky, kapusta,
růžičková kapusta, kadeřavá
petržel, špenát a žluté a
oranžové dýně a melouny.
Menší
množství se nachází v
růžových grapefruitech, mangu, meruňkách,
broskvích, petrželové nati, zeleném
hlávkovém salátu
a brokolici. Významné množství se
nachází také v rajčatech,
churmách (churmy-kaki), mangu, papayi, rynglích,
zelí, mandlích,
lískových ořeších,
slunečnicových semínkách,
červené a žluté
paprice, slunečnicovém oleji,
arašídovém oleji, požltovém
oleji,
margarínech a másle (bývají
o betakaroten obohacované). Čím
tmavější oranžové nebo
zelené ovoce či zelenina jsou, tím více
beta karotenu obsahují. V zelené zelenině beta
karoten překrývá
a maskuje chlorofyl. Různé množství beta karotenu
bylo přítomno
v každém z osmadvaceti běžných druhů ovoce a
zeleniny, které
prověřovalo americké ministerstvo zemědělství.
Podle pokusů
amerického ministerstva zemědělství se beta
karoten neničí
vařením. Podle Janči se betakaroten v mrkvi, pokud ji
nastrouháme a za přítomnosti tuku (např. oleje)
osmahneme,
přemění na vitamín A. V každém
případě je provitamín A obsažený
v zelenině konzumované s tukem lépe
asimilovatelný.
Z kedlubnových listů (zejména mladých)
se v USA připravuje celá
řada salátů a dalších jídel.
Vitamín A většinou můžete koupit ve dvou
formách. Jedna se
vyrábí z přírodního tuku
rybích jater, druhá je forma
dispergovatelná ve vodě. Preparát
rozpustný ve vodě obsahuje
retinolacetát nebo retinolpalmitát a doporučuje
se těm, kteří
nesnášejí olej.
V České republice je možné vitamín A
koupit ve formě tobolek,
olejových kapek a ampulí, případně v
tobolkách nebo kapkách
spolu s vitamínem D. Vitamín A
obsahují i mnohé
polyvitamínové
přípravky dovážené na
náš trh.
Hotová jídla - zmrazovaná a opět
ohřívaná mají
nižší obsah
vitamínu A (i jiných vitamínů)
Vitamín A aktivizuje i ze zásob ve
vlastních játrech podávaný
zinek (50 - 70 mg denně pro dospělého člověka) - uvolňuje
vitamín A do krve a urychluje tak procesy hojení
ran, popálenin,
kůže, brzdí vývoj šerosleposti. Vit. A
reguluje správné dělení
buňek a brání vzniku rakoviny.
Ochranný vliv na pokožku,
sliznice, rohovku oka, ochrana proti infekci, podpora
metabolismu, vizuální funkce, stavba pokožky a
některých tkání,
zvlášť očních rohovek a spojivek
Následky při nedostatku vitamínu A:
náchylnost k infekcím,
poruchy metabolizmu, šeroslepost (xeroftalmie),
onemocnění
očních tkaniv, vysychání, lupiny a
jiné oční obtíže, náchylnost
k tvorbě nádorů (zvýšení
vnímavosti ke karcinogenezi), např.
rakovině plic, zmatnění rohovky, svědění v
očích, zarudnutí
víček, vyrážky a puchýřky,
suchá sliznice, boláky v ústech,
urogenitální obtíže,
zhoršení reprodukčních
funkcí, snížení
produkce pohlavních hormonů, zmenšení,
splasknutí varlat,
nezájem o sex - páření,
rození mrtvých plodů, u plodu v budoucnu
ochudobnění pohlavního
zrání - zmenšení "mužskosti"
- "ženskosti" (u chlapců mezi 9 a 15 roky je rovněž - ze
stejných důvodů důležitý přívod
vitamínu A a zinku). Prvními
příznaky nedostatku vitamínu A je
hyperkeratóza, v těžších
stavech šeroslepost, u dětí je v
těžších případech zpomalen
růst s celou řadou dalších projevů. Při
neadekvátním (vysokém)
příjmu retinoidů, např. při léčbě
kožních poruch, se může
rozvinout hypervitaminóza A.
Nejznámějším příznakem
nedostatku vitamínu A je bolest očí při přechodu
z šera do světla.
Bolest se objeví i tehdy, když rozdíl v intenzitě
osvětlení není zvlášť
výrazný.
Podávání určitých
dávek vitamínu A může pomoci dětem
postiženým nemocemi
vyplývajícími z přítomnosti
viru HIV.
Například pomáhá bojovat proti nemocem
zažívacího traktu. (In
časopis Veřejné zdraví, USA 95; studie na
kojencích)
"Vitamin A je rozpustný v tucích, je v organismu
uskladnitelný a působí jako antioxidant -
zabraňuje oxidaci
mastných sloučenin. V tobolkách je
aktivní forma vitamínu
A - Retinol, která se jinak nachází
výlučně v potravinách
živočišného původu. K jeho dokonalému
vstřebání z trávicí
trubice jsou nutné tuky a minerály.
- pomáhá zlepšovat
šeroslepost a zrakovou slabost, je vhodný při
léčení očních
potíží
- zvyšuje odolnost proti nákaze cest
dýchacích a zkracuje trvání
nemoci
- urychluje růst, posiluje kosti, udržuje zdravou pleť, vlasy,
zuby a dásně
- spolu s vitamínem E chrání
plíce před znečištěním
ovzduší
- kouření snižuje obsah vitamínu A a C v těle
- retinol brání před infekcí
tuberkulózy u lidí i zvířat
- retinol pomáhá organismu ubránit se
infekci sliznice,
pokrývající
dýchací ústrojí,
žaludeční trakt a urogenitální
cesty.
- stres je prostřednictvím brzlíku faktor
urychlující spalování
retinolu v těle
- udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů
a tkání
- napomáhá odstranění
stařeckých skvrn
- podporuje léčení rozedmy plic a
zvýšené činnosti
štítné žlázy
- s vitamínem E chrání proti
nádorům, např. proti rakovině plic
Výrobek firmy Walmark obsahuje 6000 I.U. vitamínu
A, sójový olej
- 153,4 mg, želatinu - 90 mg (želatina z řas, např. agar asi
také
podporuje vstřebání a využití mnoha
živin - podle Cayceho),
glycerin 40 mg. Nevhodné pro děti do 3 let. Jako doplněk
výřivy
1 tobolku denně)
Vitamín A má zásluhu na pružnosti
pleti, vlasům zachovává
lesk a zabraňuje jejich předčasnému
šedivění. Rovněž působí
proti nadměrnému vysychání pokožky a
omezuje tvorbu vyrážek.
Vitamín A, případně jeho provitamín
karoten je bohatě zastoupen
v rajčatech, paprice, špenátu, mrkvi, petrželi,
hlávkovém
salátu, mléce, másle a žloutku.
"Vitamin A - retinol - v tucích rozpustný vitamin
s velmi
důležitými funkcemi. Funkci vitamínu A
má vlastně několik látek.
Tzv. vitamin A1 neboli retinol, dále vitamín A2,
což je
3-dehydroretinol, kyselina retinová a retinal.
Vitamín
A existuje v různých stereoisomerních
formách (cis, trans),
nachází se pouze v
živočišných tkáních.
Prekurzory vitaminu
A jsou provitaminy nazývané karotenoidy. Analogy
kyseliny
retinové se nazývají retinoidy.
Retinal (v konfiguraci cis) je
součástí fotosenzitivních pigmentů
sítnice. Vzniká z retinolu
činností alkohol dehydrogenasy.Vazbou retinalu s opsinem
vzniká
rhodopsin. Dále je vitamin A důležitý pro
integritu
epiteliálních povrchů celého
organizmu, kde reguluje proliferaci
a diferenciaci buňek. Zdá se, že nedostatek vitaminu A
zvyšuje
vnímavost ke karcinogenezi. Nedostatek vitaminu A
provází
poruchy vstřebání tuku při
žlučníkových a pankreatických
onemocněních, malabsorbčních stavech,
vzácně při nedostatečném
příjmu v potravě. Prvními příznaky
nedostatku vitaminu A je
hyperkeratóza, v těžších stavech
šeroslepost, u dětí je
v těžších případech zpomalen růst s
celou řadou dalších projevů.
Při neadekvátním (vysokém)
příjmu retinoidů, např. při léčbě
kožních poruch), se může rozvinout
hypervitaminóza A. Nejčastěji
k ní dojde u dětí, kdy jim rodiče
dávají příliš
vysoké dávky
tohoto vitamínu, a to bez současného
podání zinku, který
umožňuje jeho využití. Před
předávkováním
chrání také vitamín C,
který je nejlépe podávat rovněž
současně s vitamínem A. Při
podávání provitamínu A
(betakarotenu) předávkování
vitamínem A
nehrozí. Např. denní konzumace 7,5 mg (25 000
jednotek) retinolu
u dětí vede během jednoho měsíce k
toxickým projevům. Příznaky
chronické hypervitaminózy A zahrnují
kožní léze (deskvamace
kůže, dermatitida), poruchy růstu vlasů,
vypadávání vlasů,
bolesti kostí, anorexii, předrážděnost,
hemoragii. Léčba spočívá
ve vysazení retinoidů, většina
příznaků mizí během jednoho
týdne. Denní potřeba vitaminu A je 5000 jednotek
u můžů a 4000
jednotek u žen. Vitamin A se po podání p.o.
absorbuje aktivním
transportem, a to téměř dokonale. Estery retinolu jsou
z cirkulace vychytávány játry, kde je
vitamin A skladován
v dostatečném množství. Z jater
uvolněný retinol se váže na
globulin v plasmě, a to přibližně z 95%. V
cílových tkáních je
retinol oxidován na retinal (sítnice) či kyselinu
retinovou.
Terapeuticky se vitamin A podává při jeho
skutečném nedostatku
nebo na podporu metabolických a regeneračních
procesů, růstu,
imunity a jako antioxidant. Zvýšená
potřeba je v těhotenství,
při laktaci a u dětí. Dále
mívá vitamin A příznivý
efekt
u kožních onemocnění, jako je akné,
psoriáza, aj. Použití
vitaminu A, resp. retinoidů, u nádorových
onemocnění je ve
stadiu zkoušení." (Podle
Farmakologického slovníku)
K nežádoucím účinkům
některých retinoidů patří erytrém
a fotosenzitivní reakce.
"Retinoidy - syntetické analogy vitaminu A, přesněji kyseliny
retinové. Patří k nim např.: tretinoin,
isotretinoin, etretinát.
I když přesný mechanismus působení retinoidů
není znám,
ovlivňují epiteliální diferenciaci,
keratinizaci a produkci
mazu. Retinoidy mohou mít závažné
NÚ. Nesmějí se podávat u
pacientů s jaterním poškozením, neboť
sami mohou funkci jater
nepříznivě ovlivnit. Dochází ke
zvýšení triglyceridů v plasmě.
Kvůli teratogenitě se nesmí podávat v
těhotenství, ani kojícím
matkám. K indikacím retinoidů patří
různá kožní onemocnění,
např. psoriáza, ichtyóza, akné
vulgaris, aj. Látky se podávají
p. o. nebo lokálně." (Podle Farmakologického
slovníku)
Vitamín A bývá správně
kombinován s vitamínem E, aby byly
posíleny některé funkce jeho účinku a
aby tolik nepodléhal zkáze.
KAROTENOIDY
se dělí na ty, které slouží jako
provitamín vitamínu A a na ty
ostatní.
Provitamíny A:
Vitamín A je v organizmu neskladný a
podávání většího
množství je toxické. Je lépe
přijímat jeho prekursory -
retinoidy (karoten, karotin, kryptoxantin), což jsou vlastně
provitamíny, z nichž pravděpodobně v játrech
vzniká účinkem
enzymu karotenázy vitamín A.
Provitamíny, zvláště karoten jsou v
organizmu skladné, nejsou toxické (alespoň ne
tím způsobem jako
vysoké dávky vitamínu A) a
dokázalo se jejich protirakovinné
působení. (podrobněji viz betakaroten).
Výhodou přírodních zdrojů
provitamínů A je zejména, že jsou
v nich kombinovány s jinými antioxidanty a
flavonoidy (včetně
různých karotenoidů), které
zvyšují jejich stabilitu, asimilaci
organizmem a účinek. Užívat například
jen betakaroten může
zejména při předávkování
nebo při nízké hladině jiných
antioxidantů
v krvi (např. u kuřáků nebo u osob
žijících ve znečištěném
životním
prostředí) způsobit paradoxní reakci: betakaroten
začne oxidovat, zvýší
množství volných radikálů v organismu
a tím (až několikanásobně) např.
riziko tvorby rakoviny či infarktu.
Beta-karoten. Je to oranžové barvivo,
spojované s prevencí
srdečních infarktů, nepravidelného
srdečního rytmu, mrtvice a
rakoviny, zvláště pak rakoviny plic.
Nachází se v oranžovém (meruňky),
zeleném (brokolice, kapusta), červeném (mrkev) a
žlutém (dýně, melouny)
ovoci a zelenině. Beta-karoten zlepšuje imunitní
funkce a ničí singletové volné
kyslíkové radikály. Pacienti s
rakovinou (zvláště s rakovinou plic, žaludku,
jícnu, tenkého střeva,
děložního krčku a dělohy) mají často
nízkou hladinu beta karotenu v
krvi, což je důsledkem jeho nízkého
přísunu ve stravě. Podle jedné
studie byla hladina beta karotenu v krvi u postižených
rakovinou plic
ve srvovnání se zdravými jedinci
třetinová. Podobně jedna britská
studie z poslední doby zjistila, že u mužů s
nejvyšší hladinou beta
karotenu v krvi je oproti mužům s hladinou
nejnižší vznik rakoviny,
zejména rakoviny plic, jen
šedesátiprocentní. (nesmíme
ale zapomínat,
že potraviny obsahující betakaroten, tedy
zejména zejména kapusta
a zelí obsahují i další
protirakovinné látky, které ovlivnily
výsledek
statistického šetření.)
Nadměrné užívání
betakarotenu, zejména, pokud
nejsou v těle přítomny v určitém
množství další antioxidanty může
údajně redoxní děje v organismu
posílit, místo aby je brzdilo.
Když se ale podíváme, jak snadno zhnědnou
nesířené sušené meruňky,
asi na tom něco bude. Pokud chceme oddálit
hnědnutí meruňkového
či rynglového kompotu, můžeme to podomácku udělat
jednoduše, když
jako poslední vložíme do sklenice jednu celou
(nebo polovinu
u půlených plodů) sušenou sířenou
meruňku. O využitelnosti
betakarotenu ve smyslu možností jeho přeměny na
vitamín A lidským
organizmem se vedou pře. Nejprve to vypadalo, že stačí ke
strouhané
mrkvi přidat trochu oleje (tuku) a betakaroten se snáze
asimiluje
a ve větším množství
přemění. Systematický výzkum
však dospěl
k pesimistickým závěrů. Betakaroten se
mění na vitamín velmi neochotně.
Tyto schopnosti asimilovat a přeměňovat betakaroten jsou jednak
individuální, jednak záleží
na zdravotním stavu (např. na stavu střevní
sliznice), ale zejména je třeba betakaroten
užívat v jeho různých formách,
tedy z různých přírodních zdrojů. Bez
přirozeně pestré stravy, která
kombinuje více jeho zdrojů jsou výsledky jeho
přeměny většinou chudé
a vitamín A je třeba přijímat přímo
buď konzumací příslušných
potravin
(např, játra) nebo suplementací. V
současné době trpí většina
naší
populace nedostatkem vitamínu A.
Hlavní zdroje betakarotenu: Tmavě oranžová,
žlutá a tmavě zelená listová
zelenina (brokolice, kapusta, dýně). Žluté a
oranžové ovoce a zelenina
- meruňky (velká koncentrace je zejména v
sušených meruňkách), mrkev,
žlutý meloun, žluté a oranžové
dýně a melouny, sladké brambory,
pupalkový
olej, karotenový
macerát, mladá
pšeničná tráva, kapusta,
růžičková kapusta,
petrželová nať (zejména kadeřavá),
špenát. Menší
množství se nachází v
růžových
grapefruitech, mangu, zeleném
hlávkovém salátu a brokolici.
Čím tmavější
oranžové nebo zelené ovoce či zelenina jsou,
tím více beta karotenu obsahují.
V zelené zelenině betakaroten překrývá
a maskuje chlorofyl. Různé množství
betakarotenu bylo přítomno v každém z osmadvaceti
běžných druhů ovoce
a zeleniny, které prověřovalo americké
ministerstvo zemědělství.
Hlavní zdroje beta karotenu: Tmavě oranžová a
tmavě zelená
listová zelenina. Nejvíce obsahují
sladké brambory, pupalkový
olej, mrkev, karotenový macerát, mladá
pšeničná tráva,
sušené
meruňky, kapusta, růžičková kapusta, kadeřavá
petržel, špenát
a žluté a oranžové dýně a melouny.
Významné množství se
nachází
také v rajčatech, churmách (churmy-kaki), papayi,
mangu, rynglích,
zelí, mandlích, lískových
ořeších, slunečnicových
semínkách, červené
a žluté paprice, slunečnicovém oleji,
arašídovém oleji, požltovém
oleji,
margarínech a másle (bývají
o betakaroten obohacované). Menší
množství se nachází v
růžových grapefruitech, mangu, meruňkách,
broskvích, petrželové nati, zeleném
hlávkovém salátu a brokolici.
Podle pokusů
amerického ministerstva zemědělství se beta
karoten neničí vařením.
Betakaroten je provitamínem vitamínu A:
Vitamín A je v organizmu neskladný a
podávání většího
množství je toxické. Je lépe
přijímat jeho prekursory -
retinoidy (karoten, karotin, kryptoxantin), což jsou vlastně
provitamíny, z nichž pravděpodobně v játrech
vzniká účinkem
enzymu karotenázy vitamín A.
Provitamíny, zvláště karoten jsou v
organizmu skladné, nejsou toxické a
dokázalo se jejich
protirakovinné působení. To znamená,
že hrníček čerstvé mrkvové
šťávy denně spolu s dostatkem vitamínu
C, E, vlákniny,
flavonoidů, rostlinných bílkovin a
rostlinných tuků při omezení
nebo vyloučení živočišných produktů
obsahujících tuk (maso,
mléko, vejce) nás pravděpodobně
ochrání před vznikem rakoviny.
Obsažen ve výrobku SOMA BRONZ PLUS: Betakaroten,
hlavní složka
přípravku je jednak součástí
antioxidačního systému, jednak
samotný pomáhá chránit kůži
před
různým poškozením, zvyšuje
její
odolnost. Mimo to snižuje riziko srdečního infarktu, jeho
významný preventivní účinek
je také u některých často se
vyskytujících nádorových
onemocnění. Obsah - v 100 g ( v kapsli)
karotenový macerát 68,75 g (275 mg), olej z
pupalky 10 g (40
mg), betakaroten 2,625 g (10,5 mg), vit. E 2,5 g (10 mg),
bílkovina 14 g, tuk 79 g, sacharidy 1 g
Obsah betakarotenu v mg/100g
Meruňky sušené 17,6
broskve, sušené 9,2
sladké brambory (tompinambury), vařené 8,8
mrkev 7,9
kapusta, sekaná 4,7
špenát, syrový 4,1
meruňky, syrové 3,5
dýně, konzervovaná nebo kaše 3,1
ananasový meloun 3,0
dýně, zimní, kaše 2,4
řepa, vařená 2,2
hlávkový salát, odrůda Romaine 1,9
grapefruit, růžový 1,3
mango 1,3
hlávkový salát, zelené
listy 1,2
brokolice, vařená 0,7
růžičková kapusta 0,5
Čím tmavější oranžové nebo
zelené ovoce či zelenina jsou, tím
více beta karotenu obsahují. V zelené
zelenině beta karoten
překrývá a maskuje chlorofyl. Různé
množství beta karotenu bylo
přítomno v každém z osmadvaceti
běžných druhů ovoce a zeleniny,
které prověřovalo americké ministerstvo
zemědělství. Podle
pokusů amerického ministerstva zemědělství se
beta karoten
neničí vařením. Podle Janči se betakaroten v
mrkvi, pokud ji
nastrouháme a za přítomnosti tuku (např. oleje)
osmahneme,
přemění na vitamín A. V každém
případě je provitamín A obsažený
v zelenině konzumované s tukem lépe
asimilovatelný.
Beta karoten. Je to oranžové barvivo, spojované s
prevencí
srdečních infarktů, nepravidelného
srdečního rytmu, mrtvice
a rakoviny, zvláště pak rakoviny plic. Beta
karoten zlepšuje
imunitní funkce a ničí singletové
volné kyslíkové radikály.
Pacienti s rakovinou (zvláště s rakovinou plic,
žaludku, jícnu,
tenkého střeva, děložního krčku a dělohy)
mají často nízkou
hladinu beta karotenu v krvi, což je důsledkem jeho
nízkého
přísunu ve stravě. Podle jedné studie byla
hladina beta karotenu
v krvi u postižených rakovinou plic ve
srvovnání se zdravými
jedinci třetinová. Podobně jedna britská studie z
poslední doby
zjistila, že u mužů s nejvyšší
hladinou beta karotenu v krvi je
oproti mužům s hladinou nejnižší vznik rakoviny,
zejména
rakoviny plic, jen šedesátiprocentní.
na 500 g Vitamín A VitamínC Thiamin Riboflavin
Niacin
kedluben list 15 500
mladá pšenice 12 000
petržel nať 1 500
acerolatřešně 0 0 12 0,32 2,10
jablko 550 47 0,17 0,14 0,7
meruňky 16 500 75 0,2 0,28 3,6
avokádo 1 650 110 0,55 1 8,3
ryngle 8 000 22 8 0,9 8
banány 1 100 66 0,25 0,32 0,33
hrušky 220 31 0,13 0,28 0,84
boysen 650 32 0,07 0,5 3,8
ostružiny 2 200 140 0,2 0,26 2,5
meloun cantaloup16 500 200 0,26 0,2 3,5
meloun casaba 80 32 0,11 0,08 1,5
cherimoyas 55 66 0,53 0,6 6,9
datle 550 0 0,55 0,7 13,2
jahody 300 283 0,13 0,32 2,9
fíky 600 11 0,39 0,33 2,37
granát. jablka 11 0,08 0,08 0,8
grapefruit 700 1 500 0,28 0,2 1,3
borůvky 460 64 0,23 0,27 2,1
maliny černé 20 110 0,33 0,57 5,4
maliny červené 900 167 0,21 0,58 5,5
meloun medový 130 76 0,14 0,1 2
rybíz černý 1 500 1 100 0,28 0,28 1,1
červený a bílý 1 000 330 0,22 0,28 0,55
třešně 1 100 72 0,33 0,33 2,3
kokos 10 0 0,31 0,24 3,25
dýně 5.600 33 0,15 0,39 2
limetky 55 155 0,11 0,09 0,8
olivy 350 11 0,11 0,1 0,11
pomeranče 1,7 300 0,7 0,35 2,4
papaya 11 000 330 0,33 0,3 1,9
kaki 11 400 46 0,12 0,09 0,44
švestky 1 900 50 0,25 0,24 3,3
broskve 8 250 64 0,15 0,36 6,9
brusinky 1 000 110 0,23 0,13 0,57
rebarbora 220 20 0,07 0,15 0,7
mandarinky 1 600 116 0,22 0,06 0,44
rajčata 5.500 165 0,42 0,33 4,4
meloun červený 4 000 100 0,2 0,22 1,4
hrozny 950 53 0,29 0,22 1,8
citrony 55 177 0,14 0,07 0,44
meloun cukrový 16 500 200 0,26 0,2 3,5
Karotenoidy,
které nejsou provitamínem
A
lutein,capsanthin, lykopen, zeaxantin
Lykopen. Lykopen je ve stále
větší míře oslavován jako
látka s
protirakovinnými účinky. Například
výzkumníci z Univerzity Johnse
Hopkinse zjistily, že lykopen silně chybí v krvi pacientů s
rakovinou
pankreatu. Nizké hladiny lykopenu si povšimli i u
postižených
rakovinou konečníku a močového
měchýře. Výzkumníci z
ilinoiské
univerzity v Chicagu zjistily nedostatek lykopenu u žen s
vysokým
rizikem prekarcenózního stavu zvaného
intraepiteliální neoplazie
děložního krčku. Někteří vědci
považují lykopen za silnější
antioxidant než beta karoten, s kterým je chemicky
příbuzný.
Hlavní zdroje lykopenu v potravinách:
Nejrozšířenějším zdrojem s
vysokou koncentrací lykopenu jsou rajčata, i když ve
váhovém poměru je
na něj vodní meloun bohatší. Rajčata
obsahují 3,1 g lykopenu na 100 g,
vodní meloun 4,1 g. Lykopen je látka,
která dává těmto rostlinám
červenou barvu. Malé množství lykopenu je
přítomno i v meruňkách.
Barva červených bobulí však lykopenem
způsobena není.
Vaření nebo konzervace lykopen neničí. Pokusy
amerického
ministerstva zemědělství ukazují, že
dušená rakčata obsahují
stejné
množství lykopenu jako rajčata syrová.
Protože volné radikály
vznikající v organizmu během expozice
ionizačním zářením a
následně po ní m.j. likvidují v těle
potřebné
nenasycené mastné kyseliny, můžeme organizmus
podpořit jejich
suplementací.
Indoly. Indoly jsou jednou z
nejstarších známých složek
potravy s
protirakovinným účinkem - při pokusech se
zvířaty jsou při blokování
rakoviny velmi úspěšné.
Pracují tak, že detoxikují
rakovinotvorné
látky. U lidí je zvláště
vysoká pravděpodobnost, že pomohou zabránit
rakovině tlustého střeva a rakovině prsu. U rakoviny prsu
indoly
ovlivňují metabolizmus estrogenu.
Hlavní zdroje indolů v potravinách: Čeleď
křížatých rostlin, kam
patří brokolice, růžičková kapusta,
zelí, květák, řeřicha, křen,
kapusta, kedlubny, hořčice, ředkvička, tuřín a vodnice.
Studie na Manitobské univerzitě zjistily, že
vařená křížatá
zelenina zanechává asi polovinu indolů ve vodě.
Kvercetin. Kvercetin je jedním z
nejsilnějších biologicky aktivních
členů rodiny flavonoidů, která se
nachází v ovoci a zelenině.
Kvercetin je pravděpodobně hlavní příčinou
ohromných léčebných účinků
cibule. Podle pokusů doktora Terrance Leightona, profesora biochemie a
molekulární biologie na Kalifornské
univerzitě v Berkeley, jsou
některé cibule kvercetinem tak napěchované, že
tato sloučenina
dosahuje až 10% jejich suché váhy.
Kvercetin má všestranný
potenciál působit proti nemocem. "Kvercetin
je jednou z nejsilnějších
protirakovinných látek, která kdy byla
objevena," říká doktor Leighton.
Zneškodňuje několik rakovinotvorných
látek, zabraňuje poškození
buněčné DNA a působení enzymů, které
podněcují růst nádoru. Kvercetin
působí i proti zánětům, bakteriím,
houbovým infekcím a virům. Účinkuje i
tak, že pomocí modulace
imunitního systému tlumí
alergické reakce (protože potlačuje uvolnění
histaminu z buněk), čímž podle všeho
pomáhá bojovat s alergiemi, jako
je například senná rýma. Kvercetin je
skutečně chemicky podobný
cromolynu, antialergickému léku, o němž je
známo, že blokuje histamin.
Vyhlášený
léčebný vliv cibule na astma a alergie je možno
přičíst
právě této schopnosti spolu s jeho
protizánětlivými účinky. Kvercetin
působí proti trombóze a
pomáhá bránit vzniku krevní
sraženiny. Jako
antioxidant pohlcuje volné kyslíkové
radikály a pomáhá bránit
tuku v
oxidaci (peroxidaci lipidů). O kvercetinu je proto známo, že
brání
poškození cév volnými
kyslíkovými radikály a
okysličeným cholesterolem
LDL a pomáhá udržovat cévy
čisté a průchodné.
Hlavní zdroje kvercetinu: Žlutá a
červená cibule (ne však cibule
bílá), červené hrozny (ne
však hrozny bílé), brokolice a
italská žlutá
tykev. Česnek, blízký
příbuzný cibule, kvercetin kupodivu neobsahuje.
Kvercetin se tepelnou přípravou nebo mrazením
neničí.
Koenzym Q 10 (ubichinon, ubichinon-10). Tato
málo známá složka
potravy je jedním z nejlepších
antioxidantů, které pomáhají
detoxikovat škodlivý cholesterol LDL. Ve
vysokých koncentracích se
nachází v částečkách LDL a
podle Balze Freie z Harvardu se zdá, že
koenzym Q-10 brání nebezpečné oxidaci
cholesterolu LDL ze všech
antioxidantů nejúčinněji, dokonce účinněji než
vitamín E. Koenzym Q10
také pomáhá obnovit vitamín
E, takže obě látky pracují společně
(synergicky). Koenzym Q10 je možná
dalším důvodem, proč jisté
tučné
ryby pomáhají odvrátit
srdeční choroby.
Hlavní zdroje koenzymu Q10: Sardinky, makrely,
arašídy, pistácie,
sójové boby, vlašské
ořechy, sezamové semínko, některé
druhy masa -
zejména hovězí srdce, vaječný žloutek,
klíčky vojtěšky.
Vitamín C. Vitamín C je
všestranným a mocným antioxidantem a
zdá
se, že nás chrání před astmatem,
bronchitidou, zákaly, srdeční
arytmií, anginou pectoris (bolesti na prsou), mužskou
neplodností,
některými vrozenými poruchami
přenášenými muži a rakovinou
všech typů.
Ve zkumavkách vitamín C zastavil dokonce i růst
viru HIV. Mnoho
odborníků si myslí, že antioxidační
schopnosti vitamínu C pomáhají
zabránit oxidaci cholesterolu LDL a proto je tento
vitamín významným
činitelem při boji s ucpanými cévami a nemocemi
kardiovaskulárního
systému. Vitamín C a vitamín E se
vzájemně posilují a obnovují
(působí
synergicky). Hlavní zdroje jsou: Červená a
zelená paprika, brokolice,
růžičková kapusta, květák, jahody,
špenát, citrusové plody a
zelí.
Tepelná příprava v zelenině ničí asi
polovinu vitamínu C. Nezáleží
však na tom, jaké množství vody
použijete: pokusy ukázaly, že
brokolice vařená ve čtvrt šálku vody
ztratí stejné množství
vitamínu
jako brokolice vařená v litru vody.
Nejlepší řešení je
příprava v
mikrovlnné troubě, která v brokolici
ničí maximálně 15% vitamínu C.
Nejvydatnější zdroje vitamínu C:
mladá pšeničná travička, kiwi,
brokolice, paprika, křen, pažitka, žlutý meloun, grapefruit,
kysané
zelí, hlávkový salát, nať
petržele, šípky různých
růží, rakytník
řešetlákový, černý
rybíz, jeřáb obecný,
některé druhy citrónů a
pomerančů, jablko Ontario
Některé látky narušují
účinek vitamínu C. Jsou to některá
sedativa,
hypnotika (barbituráty), acylpyrin a
antikoncepční pilulky.
Vitamin E (tokoferol). Díky svým
antioxidačním účinkům je vitamín E
označován za jednoho z hlavních
ochránců srdce a cév. Lidi s
vyšší
hladinou vitamínu E v krvi postihne arytmie, angina pectoris
i infarkt
s menší pravděpodobností.
Vitamín E je na rozdíl od vitamínu C a
beta
karotenu rozpustný v tucích, a může proto pomoci
ochránit molekuly
tuků před oxidací, která vede k nemocem.
Vitamín E je například mocným
nepřítelem řetězových reakcí
volných kyslíkových
radikálů, které se
mohou prodrat buňkami a okysličovat jejich membrány.
Přítomnost
vitamínu E může tuto katastrofální
řetězovou reakci zastavit. "Vitamín
E v buněčné membráně působí jako
hasicí přístroj," říká Joe
Mc. Cord,
odborník na antioxidanty. z Coloradské univerzity.
Vitamín E je přítomen v cholesterolu LDL, což
znamená, že může
pomoci zabránit molekulám tohoto typu
cholesterolu v oxidaci nebo
toxicitě a schopnosti vyvolat události, které se
projeví ucpáním a
poškozením cév.
Hlavní zdroje vitamínu E: Rostlinné
oleje, mandle, sójové boby,
slunečnicová semínka,
lískové ořechy, dýňová
semínka, obilné klíčky,
řeřicha, rajčata, brokolice, avokádo
Vitamín E působí synergicky se selenem, jejich
účinek se vzájemně
posiluje.
Vitamin B 15 - kyselina pangamová (pangaminová)
je účinný
antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě
peroxidů, které se podílejí na
procesu stárnutí.
Squalin je mozkový nutrient typu metabolizérů s
antioxidačním
účinkem. Mozkové nutrienty jsou biochemicky
aktivní látky, které
vznikají jako produkt mozkových
metabolických procesů a umožňují mozku
řídit všechny mentální a
tělesné funkce. Mozkovým nutrientem kategorie
metabolizérů je squalin. Prvním, kdo objevil
squalin (u žraloků čeledi
Squalidae) a popsal jeho možné účinky, byl
profesor Mitsumaro
Tsujimoto z Tokijské univerzity (1897 - 1906), za což byl
odměněn
nejvyšším
císařským řádem za vědecký
objev. U člověka poprvé objevili
squalin švícarští vědci v
letech 1931-36 (Karrer, Helfenstein
a Calour), ve všech rostlinách pak
američtí vědci v letech 1970 - 80
(Clark, Melrose, Jainsz). Lidský organizmus si
vytváří squalin
v játrech a v submikroskopických
množstvích též v mozku, slezině,
ledvinách a reprodukčních orgánech.
Squalin je prekurzorem biologicky "zdravého" a
potřebného
cholesterolu typu HDL - high density lipoprotein, který
rozpoští
usazeniny cholesterolu v krevním oběhu a snižuje jeho
hladinu v těle.
Z cholesterolu HDL se rovněž tvoří všechny
steroidní hormony. Squalin
okysličuje buňky v celém těle tak, že na sebe navazuje vodu
a uvolňuje
kyslík. Nemocné buňky v kterémkoli
tělesném orgánu mají
zvýšenou
schopnost squalin přijímat. Squalin je chemickou
bází všech
nenasycených mastných kyselin omega 3, EPA, DHA
vitamínů
D a E a dalších látek.
Pravidelné užívání squalinu:
- je účinnou prevencí vzniku a transportu
karcinogenních látek,
zejména likviduje účinky volných
radikálů - ma účinky antioxidantu
- zamezuje vzniku zácpy i průjmu (s výjimkou
některých infekcí)
- chrání metabolizmus jater a ledvin
(dialyzací a antioxidačním
účinkem) - posiluje regeneraci kůže a zlepšuje
průběh většiny kožních
onemocnění - zvyšuje pružnost stěn
krevních cest a jejich průchodnost
- urychluje hojení všech poranění kůže
- zlepšuje proces krvetvorby
a tvorby imunogenů - eliminuje četné
vedlejší účinky dlouhodobě
nasazených léčiv - zvyšuje libido -
squalin je nejlepší známou
ochranou před negativními účinky chemoterapie a
radioterapie při léčbě
rakoviny.
Některé dílčí účinky
squalinu se projeví již po několika dnech
užívání. Hlavní, biologicky
zvláště významné
účinky, se však projeví
až po několika měsících.
Squalin má antioxidační účinky a je
bází dalších antioxidantů.
Sám
uvolňuje kyslík v potřebné formě a na
potřebných místech, přitom
nepřispívá k tvorbě
kyslíkových radikálů a jejich vznik
naopak
blokuje.
Díky squalinu a jemu podobným
látkám je třeba za přírodní
antioxidant považovat i olej ze žraločích jater.
Velké množství
squalinu obsahují některé tkáně
hlubinného žraloka černého.
SO2 - kysličník siřičitý má
dezinfekční, antiseptické účinky, ve
víně působí jako stabilizátor a
antioxidant, brání rozkladu chuťových
a aromatických látek a vzniku nebo
přemíře látek nevhodných,
zejména
vznikajících jako produkt
nežádoucích kvasinek (např. octovžch),
bakterií a plísní. Přestože
někteří léčitelé
předpokládají negativní
vliv některých sloučenin na srdce a
lékaří znají negativní
reakci na
plíce a alergickou či nesnášenlivou
reakci na SO2, není zatím možné
síru nahradit nebo vynechat - víno by
většinou ztratilo svou
charakteristickou chuť a vůni. Snad by bylo
řešení spojení dvou látek
- látky s baktericidním účinkem a
nějakého syntetického antioxidantu,
které se zatím využívají
např. jako přídavné látky pro
krmení psů
a jejichž silný antioxidační účinek
výrazně prodlužuje život laboratorních
zvířat.
PŘEHLED PŮSOBENÍ
Kterým účinkům oxidantů mohou antioxidanty z
potravy zabránit:
- Snížení imunity
- Zmenšení negativního
účinku odpadních látek metabolizmu
- Zmenšení škodlivého
účinky některých běžných i
škodlivých látek
životního prostředí
- Přeměně cholesterolu LDL na formu, která může ucpat
cévy
- Ukládání této formy v
tepnách
- Útokům na genetický materiál buněk a
vzniku mutací, jež mohou vést k
rakovině
- Zničení buněk v oku, což vede ke vzniku
šedého zákalu a
molekulární
degenerace
- Zásahům do normálních procesů,
zvýšení krevního tlaku
- Ničení nervových buněk, které vede k
poškození nervového systému,
jako je např. Parkinsonova nemoc a Lou Gehrigova choroba
- Podněcování zánětů, tak jako se tomu
děje při artritidě a astmatu.
- Poškození spermatu, jež vede k neplodnosti a
vrozeným vadám
- Antioxidanty mohou chránit lidský
zárodek před poškozením a mutacemi
(např. vitamín E), což je důležité
zejména v počátečním období
jeho
tvorby
- Zlepšují ochranu proti řadě typů
nádorových onemocnění
- Chrání některé enzymy a
vitamíny, resp. mají výnam při jejich
tvorbě
- Chrání sportovce, staré lidi a těžce
pracující před působením
volných radikálů vzniklých a
uvolněných vyšší
zátěží
- Nemocná játra často zatěžují
organizmus volnými radikály a ten
(stejně jako nemocný orgán) potřebuje
zvýšenou ochranu pomocí
antioxidantů.
Antioxidanty mohou výrazně podpořit stav jater,
které jsou zvláště
při jejich onemocnění zatíženy
působením radikálů.
Nemocná játra (např. s cirhózou) mohou
být vážným faktorem při
vzniku trombóz a infarktu. Antioxidanty patří
mezi důležitá
hepatoprotektiva a mohou nežádoucí jevy
zmírnit
- Samotné antioxidanty mohou eliminovat pozdní
škody vznikající
následně po ozáření až o 30%. Jde
zejména o omezení vzniku volných
radikálů a jejich působení.
- Antioxidanty chrání potraviny - např.
betakaroten tuky, SO2 víno
apod.
DIAGNOSTIKA NEDOSTATKU
Nový výzkum antioxidantů je natolik
přesvědčivý, že doktor Williams
A. Pryor, vedoucí výzkumu
lékařské biologie na Luisianské
státní
univerzitě, prosazuje vývoj a masové
nasazení krevního testu, který by
stejným způsobem, jakým nyní testy
zjišťují hladinu cholesterolu v
krvi zjistil náš "antioxidační
status". Tento test by zjišťoval úroveň
škodlivého okysličení ve
vašem těle a také to, zda konzumujete
dostatečné množství
neutralizujících antioxidantů. Pokud byste trpěli
silným okysličením a měli
nízký příjem antioxidantů, byli byste
označeni jako vysoce náchylní k nemocem a
poradili by vám příjem
antioxidantů zvýšit.
Pro své zdraví a přežití nemůžete
udělat nic důležitějšího než to,
že budete důsledně jíst potraviny plné
léčivých antioxidantů.
VÝROBKY
Vedle jednotlivých volně prodejných antioxidantů
jsou na trhu i
přípravky vícekomponentní,
které nám zajistí
zvýšený příjem
více
antioxidantů současně.
Český výrobek Spofavit trio a Spofavit trio
junior obsahuje
základní trojici antioxidantů: vitamín
C, vitamín E a beta-karoten.
Americký fitness-produkt firmy AFP Antioxidants obsahuje
navíc
selen. Podobně i Protect 4 Life nebo Anti-oxidants firmy California
Fitness. Coenzyme Q-10 od téže firmy obsahuje vedle
klasických
antioxidantů také ubichinon (Q-10).
J. Carperová: Potraviny - zázračné
léky
kol: Jídlo jako jed - jídlo jako lék,
Reader s Digest Výběr
P. Stratil: ABC zdravé výživy
časopis Sprit
materiály SPOFA, CF
Přípravek Squalin Softgels je možné objednat si
prostřednictvím
Spirit centra, Na Stráni 17, 400 21
Ústí nad Labem.
Přípravek se vyrábí z jater tzv.
černého hlubinného žraloka, ale
je pravděpodobné, že tuto látku
obsahují i ostatní přípravky
obsahující olej ze žraločích jater
(Shark oil aj.) antioxidanty -
zabraňují vzniku tzv. volných
(většinou kyslíkových)
radikálů. Mezi ně patří vitamíny C, E,
A (a další karotenoidy -
beta-karoten, glutation, lutein, zeaxantin aj.), B2, B12,
squalin, glutathion, indoly, koenzym Q 10, selen, měď a zinek
a některé bioflavonoidy, jako např. kvercetin a lykopen
- vitamíny B6, B12 a kyselina listová
brání oxidaci cholesterolu
a vytváření škodlivých
pěnových buněk
The Times: Nepatrný Červ nositelem
tajemství o věčném mládí
Titul: ČTK
Datum: 07.09.2000
Název: The Times: Nepatrný Červ nositelem
tajemství o věčném mládí
------------------------------------------------------------------------
LONDÝN 6. září (ČTK/The Times) -
Prostředek, který lidem umožní žít
déle, se po převratném objevu
britských a amerických vědců
stává reálnou možností.
Výzkumnému týmu z univerzity v
britském
Manchestru a z Buckova institutu v americké Kalifornii se
poprvé podařilo podstatně zpomalit proces
stárnutí živoucího organismu, a to
napodobením obranné schopnosti těla, napsal
britský deník The Times.
Výsledky výzkumné studie,
publikované v odborném časopisu Science,
ukazují, že léky na podobné
bázi
by v budoucnu mohly být použity na prodloužení
lidského života. Význam
spočívá zejména v možnosti
najít léky pro neléčitelné
nemoci jako jsou například Alzheimerova nebo Parkinsonova
choroba.
Vědci při pokusech podávali mikroskopickým červům
hlísta prostředky působící proti
volným radikálům,
které bývají spojovány se
stárnutím. Většina takto
ošetřených červů žila až o polovinu
déle než ti, kteří
žádné léky nedostávali.
Navíc skupina zmutovaných hlístů,
které se jinak nedožívají
dospělého věku, žila
po ošetření stejně dlouho jako zdraví
jedinci.
"Byli jsme překvapeni tím, co jsme při experimentu postupně
viděli pod mikroskopem. Když neošetření
červi umírali, červi, kterým jsme
podávali léky, se kolem pohybovali
plní života. Pokaždé, když jsme pokus
opakovali, to fungovalo, a my jsme si uvědomili, že jsme na stopě
něčemu významnému," Řekl Gordon
Lithgow z manchesterské univerzity.
Je ještě příliš brzy na to, aby mohla
věda s jistotou říci, zda bude možné aplikovat
výsledky výzkumu také
na člověka. Podle Lithgowa "je zde naděje, že v budoucnu budeme schopni
lépe a racionálněji navrhovat léky,
které zabrání nebo odsunou nemoci
spojené se stářím".
"Tyto výsledky jsou prvním opravdovým
náznakem toho, že stárnutí je stav,
který může být ošetřen
pomocí
vhodné léčebné terapie,"
prohlásil Simon Melov z Buckova institutu. Melov
nyní hodlá opakovat podobné
pokusy se savci. "Další studie na
vyšších organismech v
blízké budoucnosti nám
umožní odpovědět, zda
máme přehodnotit stárnutí jako
nevyhnutelnost," dodal Melov.
Červi byli ošetřováni syntetickými
enzymy, umělou verzí dvou přirozených enzymů,
které chrání tělesné
buňky proti "oxidačnímu stresu" způsobenému
volnými radikály. Léky
neutralizují škodlivé látky
tím,
že mění radikální peroxidy
vodíku a kyslíku na neškodnou vodu a
kyslík.
Elizabeth Millsová, ředitelka centra pro výzkumy
stárnutí, zdůraznila, že cílem
všech výzkumů bude
především předcházení
nemocem stáří a ne jen samotné
prodlužování života. "Půjde hlavně o to, umožnit,
aby léta, která má člověk k dispozici,
prožil tak zdravě, aktivně a nezávisle, jak to jen bude
možné," dodala
Millsová.
jvr mik
--------------------------------------
C Praha Publishing, s.r.o./ ČTK
Protirakovinné látky v pivu
Směs látek objevená pouze v chmelu a v
hlavním produktu jeho užití – v pivu,
získává na významu jako
doplňková součást výživy,
která by v budoucnu mohla chránit před mnoha typy
nádorů.
Xanthohumol – látka s
protinádorovým účinkem.
Výzkumníci z Oregonské
státní university poprvé zjistili
vztah těchto flavonoidů k rakovině zhruba před deseti lety.
Látku tehdy nazvali xanthohumol. Nyní
vyšel k této problematice v časopisu
Phytochemistry článek, který
shrnuje poznatky celé řady pracovišť.
Zdá se, že chmelové flavonoidy
dokáží částečně chránit od
rakoviny prostaty a tlustého střeva, a že mohou sloužit
také jako náhrada
hormonální terapie u žen v přechodu.
Fred Stevens: „Chmelové flavonoidy jsou jako
antioxidanty účinnější než
vitamín E“.
„Xanthohumol je jedna z významných
složek s chemo-preventivním účinkem na rozvoji
nádorů jakou jsme studovali,“
tvrdí Fred Stevens, výzkumný
pracovník Ústavu Linuse Paulinga pri
Oregonské státní univerzitě. Podle
tohoto docenta v oboru lékařské chemie
na fakultě farmakologie se nyní můžeme těšit
na velký boom zájmu o
protinádorové účinky
flavonoidů. Mák tomu pádný
důkaz -explozi článků zaměřených
tímto směrem.
V největším zájmu výzkumu
je objasnění mechanismu jakým tyto
látky působí a jaký je jejich
význam v metabolických pochodech. Podle Stevense
je „na spadnutí“ doba, kdy se na trhu
objeví tyto látky ve formě
„výživových doplňků“.
Umožní jim to skutečnost, že se jedná o
látky, které jsou již dnes
součástí výživy a tak nebudou
podléhat při uvádění na trh tak
přísným ověřovacím
zkouškám, jaké se vyžadují
při uvádění na trh u nových
léků.
Dojem, že pití piva nás
ochrání před rakovinou by ale byl
mylný. Většina piv má totiž těchto
ochranných látek velmi málo. Tělo
má navíc omezenou schopnost si xanthohumol
ukládat do zásoby. Ale jako reklamní
tah to nemá chybu. Jiná situace ale nastane,
jakmile budou vyvinuty postupy k uchování těchto
látek v účinné formě a v jejich
distribuci jako doplňku výživy.
Xanthohumol byl v chmelu objeven již v roce 1913. Jeho molekulu začali
výzkumníci studovat již v roce 1950, ale
celá desetiletí se jí
zabývali jen pivovarníci z pohledu jakou chuť
dává pivu. Od roku 1990 se datuje
výzkum této látky také z
pohledu toxikologického a
protinádorového účinku.
Zatím byl prokázán jeho
účinek proti nádorovým
buňkám způsobujícím rakovinu prsu,
tlustého střeva, vaječníků, a prostaty.
Xanthohumol působí na nádorové buňky
několika způsoby. Jedním z účinků je inhibice
skupiny enzymů, které jsou označovány jako
cytochromy P450, které mohou aktivovat
nádorový proces. Druhé pole působnosti
je v účinku vyvolání aktivity
„chinon reduktázy“, enzymu
účastnícího se detoxikace karcinogenů.
Tento účinek brání rozvoji
nádoru v jeho počátečních
stádiích.
Poněkud z jiného soudku je estrogenní
účinek některých z chmelových
flavonoidů. Toto jejich hormonální
působení může být využito v prevenci
problémů, které u žen navozuje
menopauza. Xanthohumol a humulon rovněž inhibují proces
resorpce vápníku z kostí,
působí tak proti vzniku osteoporózy.
„Zdravé pivo“ z Německa konzumenta
přesvědčuje, že má zvýšený
obsah antioxidantů a látek proti rakovině.
Vedle výše uvedených
účincích látek
přítomných v pivu a ve chmelu, které
lze doložit výzkumnými pracemi, se na trhu
nyní objevily přípravky, jejichž
základem je chmelový extrakt a které
slibují ženám
zvětšování poprsí.
Klinické studie, které by tento efekt
potvrzovaly, ale žádný z výrobců
těchto přípravků zatím nepředložil. Což je
pochopitelné - neexistují.
Poněkud jinou vlaštovkou je
německé „zdravotní“
pivo se zvýšeným obsahem xanthohumolu.
Začátek slova xanthohumol má ostatně již v
názvu a honosí se jím i na etiketě.
Při výrobě piva s vysokým obsahem xanthohumolu
ale nezáleží jen na tom, kolik chmelu do piva
přidáme, hodně záleží na technologii
výroby. Při klasické výrobě
dochází k velkým
ztrátám těchto účinných
látek, především při
chlazení mladiny, kvašení a filtraci
piva. Celková ztráta činí 50 až 60 %.
Pivo Xan ale není v tomto směru zase až takovou novinkou.
Japonci s protirakovinnými účinky
svého piva Kirin – pilsner
přišli již na přelomu loňského roku. Jejich
reklama se opírala o výsledky pokusů Dr
Nozavy z Jokohamy, který aby dokázal
účinky japonského
„zdravotního piva“,
dával do žrádla potkanům chemikáli
vyvolávající zhoubné
bujení – azoxymethan. Polovině z nich pak
dával k pití místo vody pivo. Jeho
potkani „chlastometři“ měli o 22%
případů rakoviny méně.
Xanthohumol se jeví být mocným
antioxidantem, a to dokonce ještě
účinnějším, než jakým je
například vitamín E, který
někteří z nás berou proto, aby nám
bránil oxidaci lipoproteinů (LDL) a snižoval tak
účinek zlého cholesterolu.
Zdá se, že vyznavači pivního moku
dostávají k ospravedlnění
svých poklesků další, těžko
zpochybnitelné argumenty. A protože se jedná o
produkty lupulinových žláz chmelových
šišek, mohlo by to pomoci i našemu
chmelu, protože odrůda Agnus je na zmíněné
látky zvláště bohatá.
Řada
antioxidantů může pomoci v boji proti s rakovinou. Je ale třeba vědět,
které
zesilují účinek léčiv, které tlumí toxický vliv léčiv na organismus, které
snižují účinek léčiv a je třeba je užívat samostatně.
Některé antioxidanty
dokáží samy léčit nádory.
"Neuroblastomy reagují nápadně dobře na léčbu hraničními
dávkami vitaminů A, E
a dále selenu a acetylcysteinu. U vitaminu E
v dávkách nad 400 I.E. denně byly pozorovány
tzv. srdeční komplikace,
proto se před vyššími denními dávkami z tohoto hlediska varuje.
Hraničně vysoké, až několikamiligramové dávky selenu nitrožilně tlumí
bolesti a současně
asi nádor i
léčí."
------------------------------------------------------------------------
Poznámka k flavonoidům:
Nejdůležitějším z flavonoidů,
nacházejících se ve chmelu ve formě
prenylflavonoidů, je xanthohumol (bývá
označován také jako látka X). Z
dalších zástupců se ve chmelu
nachází desmethylxanthohumol (DMX),
isoxanthohumol (IX) a 8-prenylnaringenin (8-PN). Taxonomicky
patří prenylflavonoidy mezi polyfenoly chalkonové
řady. Prakticky tvoří přechod mezi chmelovými
pryskyřicemi a polyfenoly. Společně s pryskyřicemi a silicemi se
tvoří v lupulinových
žlázách. Xanthohumol tvoří až 90 %
celkových prenylflavonoidů obsažených ve chmelu.
V průběhu výroby piva se xanthohumol izomeruje na
isoxanthohumol, který je tak
nejdůležitějším prenylflavonoidem v pivu. Podobně
se desmethylxanthohumol izomeruje na 8-prenylnaringenin a
6-prenylnaringenin (6-PN).
Autor: Josef PazderaDatum:04.12.2005 v 11:56
www.osel.cz
x
NA
ZACATEK
POKRACOVANI