MlékoMléko - pro a proti
část B |
M. Kushi, který dnes platí za jednoho z nejlepších znalců tradiční přírodní vědy a medicíny Dálného východu píše ve své knize: "Obsah tuku v mléce činí 28%. V sýrech 50%, v másle 95%, v jogurtu 15%. Mastné kyseliny a cholesterol z těchto potravin se postupně mohou hromadit kolem orgánů a tkání. Tak přispívají k šíření srdečních chorob, rakoviny a dalších degenerativních procesů. Mléčná strava mentálně a psychologicky ovlivňuje oblast mozku a nervový systém. Přispívá k určitému otupění. K jisté míře pasivity a k závislosti - nesamostatnosti. Studie ukazují, že lidé z těch etnických skupin, které jsou intolerantní na laktózu a mléko ani mléčné výrobky nekonzumují, mají tendenci k vyššímu kvocientu inteligence než ostatní. Tuk z kravského mléka izoluje energetické dráhy v lidském těle. Tím brání dostatečnému proudění elektromagnetické energie skrze náš organizmus. Tím se snižuje sexuální polarita a vzájemná přitažlivost mezi mužem a ženou. Kvalita mléka a mléčných výrobků, jež se konzumují dnes, se oproti minulosti změnila. Mléko samo velmi změnilo svou přirozenou povahu. Je tepelně zpracováváno, homogenizováno, sterilizováno a uměle obohacováno různými přísadami jako například vitamínem D. Aby se dosáhlo vyšší produkce mléka, jsou krávy krmeny celou řadou hormonů, protilátek a dalších chemikálií. Ty jvalitu mléka ještě více zhoršují. 75% amerických krav je dnes oplodňováno uměle. Pomocí superovulace a přenosu embrya může kráva dát život tuctu telat ročně namísto telete jediného. Důsledkem toho všeho je, že dnešní mléko a mléčné produkty jsou velmi odlišné od těch, které konzumovaly předcházející generace. Až do našeho moderního věku omezovala většina kultur konzumaci mléčných produktů na pokrmy fermentované, jakými jsou například jogurt, kefír nebo další. Enzymy a baktérie, v těchto formách mléka obsažené, napomáhají k jejich strávení. Umožňují, aby byly během trávicího procesu (a při výrobě v průběhu kvašení - kysání a fermentace *) rozloženy bez pomoci laktázy. Potravinym pro jejichž přípravu byla použita kvasná kultura, jsou lepší než ostatní mléčné produkty. Ale ani tak je pro pravidelnou konzumaci nemůžeme doporučit. Protože v současné době již nejsou připravovány tradičně a přirozeně. A lidé se sedavým způsobem života je tudíž nemohou důkladně strávit. Sójová pasta miso, sójové sýry tempeh a natto nebo sójová omáčka tamari - jsou-li vyráběny tradičním fermentačním procesem - mají před fermentovanými mléčnými výrobky přednost. Jakožto rostlinné fermentované produkty jsou důležitou součástí stravy, která chrání před rakovinou. V minulosti se mléko živočichů (především koz, ovcí nebo oslů) používalo tehdy, když matka nemohla kojit. Nebo když byl sledován určitý léčebný cíl. Eventuálně někdy v malých množstvích pro chuť nebo při zvláštních příležitostech. Stejně jako další léčebné produkty. Nadměrná konzumace mléčných výrobků v moderní stravě, degenerace jejich přirozené kvality a vysoké procento tuku v nich obsažené - to jsou hlavní faktory v rostoucím výskytu rakoviny prsu, srdečních chorob a dalších vážných chorob. Nelze zapomínat ani na to, že kvalita naší denní stravy určuje kvalitu naší krve. Kvalita krve pak ovlivňuje kvalitu mateřského mléka a biologickou sílu a kvalitu další generace. (Tamtéž.) J. Průchová uvedla ve své knize i dalších sedm medicínských svědectví a důkazů: - Začátkem 19. století varoval ve svých lékařských spisech pruský lékař Christop W. Hufenland před podáváním kravského mléka malým dětem. Psal: "Nic není škodlivějšího než umělé kojení. Takřka vždy jsem zjistil, že takto živené děti byly více či méně náchylné ke skrofulóze, tuberkulóze." - V roce 1973 publikovali angličtí výzkumníci zprávu, že výskyt rakoviny prsu a tlustého střeva je spojen s vysokou spotřebou tuku, živočišných bílkovin a jednoduchých cukrů. (Vše obsaženo v mléce a mléčných výrobcích.) - V roce 1975 byla realizována kontrolní studie sedmdesáti sedmi případů rakoviny prsu. Bylo přitom prokázáno, že se na ní podílí pět kategorií potravin: smažená jídla, smažené brambůrky (a hranolky *), živočišné tuky používané na smažení, mléčné výrobky a bílý chléb. - Epidemiologická šetření v roce 1975 zjistila, že v oblastech s vysokou spotřebou tuků je pěti až desetinásobně vyšší úmrtnost na rakovinu prsu. - Od roku 1949 vzrostla v Japonsku konzumace mléka a mléčných výrobků 23x, masa 13,7x a oleje 7,8x. Zvýšil se tak počet případů rakoviny prsu a tlustého střeva. A to podstatné: Epidemiologická studie na toto téma uvádí v závěru: "Ze všech složek stravy se v Japonsku v posledních letech nejvíce zvýšila spotřeba tuku, pocházejícího z mléka a mléčných výrobků." - V roce 1979 oznámili američtí výzkumníci, že mléčné výrobky jako takové zvýšily riziko výskytu rakoviny prsu. - V letech 1911 - 1975 byla v Anglii a Walesu sledována úmrtnost na rakovinu. Ve srovnání s předchozí generací se prokázala souvislost mezi zvýšeným výskytem tohoto onemocnění a zvýšenou spotřebou tuku, cukru a živočišných bílkovin. (Tamtéž.) J. Průchová k tomu dodává dvě důležié informace: 1) U živočišných - a především mléčných - zdrojů potravy byl a někdy dosud je moderní vědou považován za nebezpečný především cholesterol. Nejnebezpečnější je však mléčný tuk ve spojení s mléčnou bílkovinou a mléčným cukrem - laktózou. 2) Informací na toto téma je možné přinést velké množství. Bylo by však obtížné se v nich rychle orientovat. Mozek na tak velkou práci nestačí. Rozhodování je při přemíře informací spíše ztížené. Co pomáhá v podobných situacích nám, kdo se živíme podle rovnováhy energetických principů JIN a JANG? Pročištěný organizmus, schopný INTUICE (ale i vůle se zjištěnými skutečnostmi řídit a potřebné disciplíny *). Orientální psychodiagnostika přináší jeden zajímavý poznatek: že strava, v níž jsou denně konzumovány živočišné produkty - především vejce, maso a sýry - a v níž je tudíž i nadbytek soli, způsobuje nejen extrémně nezdravou kontrakci buněk, tkání a orgánů, ale i stažení, zúžení psychiky. Člověk vidí spíš část, drobnost, dílčí problém - a není schopen vidět obecné problémy a celek. Suchotin o tom píše: "Vědecké počínání (a patrně nejen ono) má naději na úspěch tehdy, pochopíme-li je jako určitý obecný úkol a dokážeme-li se na naše konkrétní dílo podívat ze stanoviska obecných problémů bez předběžného řešení otázek obecných, pak budeme nevyhnutelně na každém kroku narážet na tyto obecné problémy." To byla jedna z nejzávažnějších chyb moderní vědy o výživě. Řešila dílčí problémy. Zkoumala například jednotlivé vitamíny a jejich působení. Postavila je na piedestál. Pečlivě dělila bílkoviny na méně hodnotné a hodnotnější. Jedny zatracovala. Druhé oslavovala. Složitě vypočítávala a stanovovala normy těch či oněch potravin a doporučovala vhodné dávky pro velké skupiny obyvatelstva. Obecné otázky jí přitom unikaly. Obecné perspektivy nebyly řešeny. Protože nebyl znám a pochopen obecný úkol (zejména *): uvést do harmonie tělesné energie podle jejich kvalit. Obecný úkol: dát potravou a technologiemi vaření do fyziologického souladu ty zdroje energie, které stahují naše buňky a tkáně - s těmi zdroji energie, které naše buňky a tkáně uvolňují. Stah - uvolnění - stah - uvolnění. To je zásadní energetický přístup všeho živého. V řeči Dálného východu: Jang - jin - jang - jin a jejich souhra jsou zdrojem všeho života. To moderní vědě a výživě uniklo. Proto její dílčí doporučení uškodila, místo aby pomohla. Existují samozřejmě i vědci, kteří pochopili nutnost obecného přístupu. H. Selye například pozoroval a hodnotil organizmus jako celek. A o akademiku Filatovovi píše A. K. Suchotin: "Je zajímavé, že podobný přístup zvolil Filatov při řešení problémů krátkozrakosti. Povšiml si, že mezi krátkozrakými je desetkrát více plochonohých, mnoho nadměrně hubených a vysokých, krátkozrací častěji trpí revmatizmem. Sbíráním a vyhodnocováním těchto fakt V. Filatov připravoval podklady pro teorii, která by objasnila poruchy zraku obecnými změnami v organizmu. I tady lze vidět pokus o pochopení dílčího na úrovni zákonitostí organizmu jako celku." Nad takovou skutečností přímo jásá srdce každého, kdo studuje tradiční přírodní filozofii, vědu a medicínu Dálného východu. Organizmus jako celek - a dokonce i jako neodddělitelná součást celku vesmíru - je tu základní jednotkou. Neposuzují se a neřeší jednotlivosti. Ale celková konstituce a kondice člověka. Krátkozrakost je dnes ve většině případů způsobena tím, že je oční koule ve své zadní části prodloužena a obraz se pak promítá před sítnicí. To říká jak moderní tak tradiční makrobiotická medicína. Ta k tomuto konstatování odhaluje ještě příčinu, proč ke krátkozrakosti dochází. Je to příjem extrémně expanzívních (to jest JIN) pokrmů a nápojů. ... Extrémně expanzívní energie těchto pokrmů a nápojů způsobuje i další formy prodloužení (expanze). Vysokou a hubenou postavu, protažená a dilatovaná střeva a s tím související ploché nohy. Dále bobtnání zplodin látkové výměny usazených v organizmu - a s tím související revmatické bolesti. (J. Průchová: Byznys se zdravím) J. Průchová hovoří také o škodlivosti klamné reklamy: Hesla "Mléko ničím nenahradíš" a "Mléko - klíč ke zdraví" na nás dokonce ještě dnes volají ze sugestivních nástěnek. "Tvarohová pomazánka - zdravá výživa" píše časopis Výživa a zdraví v době, kdy dokonce už i na stolech našich výživářů jsou práce zahraničních týmů, dokazujících všestrannou škodlivost mléka a mléčných výrobků. V době, kdy v USA se v oficiálních časopisech dokonce objevuje tvrzení, že "Mléko je národní pohromou Ameriky." Přesto má bulletin Výživa a zdraví na titulní stránce čísla 2/87 velký titulek "Mléko - základní součást zdravé výživy". (Tamtéž.) Ještě v roce 1998 Český rozhlas vysílal pravidelnou relaci o zdravé výživě (sponzorovanou mlékárenským průmyslem), ve které odborníci (alespoň podle svého vzdělání a zaměstnání) opakovali tyto známé fráze o zdravém mléku. Jedním z jejich závěrů bylo například tvrzení, že každý člověk by měl pro své zdraví vypít denně dva litry mléka. Katastrofální následky takového počínání si neumím ani představit. Mléko je potravina, která vytváří a zvětšuje hmotu těla. Je určena k zajištění růstu mláďat. Během období růstu nebo zotavování se z nemoci, kdy člověk potřebuje přibrat na váze, může být mléko velmi užitečnou součástí stravy. Naopak nejsou mléko a mléčné výrobky pro svou specifickou výživnou hodnotu vhodné při léčbě obezity. A tam, kde již tělo nepotřebuje zvětšovat svoji hmotu, vyloučí tento nevyužitý potenciál ve formě hmoty, známé jako hlen v krku, v průduškách nebo nose. Proto u některých nemocí se naopak mléku a mléčným výrobkům vyhýbáme nebo používáme výrobky se sníženým obsahem potenciálních alergenů (např. syrovátka). Zvyšování zahlenění a zhoršení alergické a zápalové reakce organizmu může nastat u nemocí plicních, průduškových a nemocí nosohltanu (včetně astmatu a senné rýmy). Někdy je možné využít provokační, prohřívací a hlenotvornou funkci mléka naopak k cílenému zvratu ve vývoji nemocí z nachlazení. A tak se po jednorázovém požití hrnečku teplého mléka s medem před spaním může proměnit suchý zánět, nebo zánět s přischlými zbytky hlenu na zánět, při kterém se zanícená tkáň pomocí hlenu čistí, může se cíleně zvýšit teplota a zmobilizovat imunitní reakce vedoucí k rychlejšímu překonání infekce, dojde k očistnému pocení. Tento stimulační efekt je však v lidovém léčitelství využíván především při vnějším použití mléčné bílkoviny známém jako tvarohové obklady na prsa, čelo, krk (většinou s rozetřeným česnekem). Při vnějším použití nedochází k provokaci celého organizmu a většinou ani ke zhoršení alergické reakce. Ve východní Indii snižují hlenotvorné vlastnosti mléka tím, že je ředí vodou, svaří, používají teplé a často k němu přidávají i koření jako zázvor, pepř, kurkumu, kardamom, které zlepšují jeho stravitelnost a vstřebávání. Podává-li se mléko dětem, vystačíme s málo dráždivým kořením, jako je kurkuma, hřebíček a kardamom nebo v mléku povaříme cibuli, čímž také docílíme jemnější chuti. Možná některé z těchto koření zmenšuje i jiné negativní působení mléka. V souvislosti s nežádoucími nánosy hlenu v těle je důležitý stupeň tělesné aktivity, protože oheň tělesné aktivity za normálních okolností vodnaté nahromaděné hleny spaluje. Proto je možné, že osoby fyzicky velmi aktivní mohou konzumovat i větší množství mléka bez potíží. Důležitý je fakt, že metabolické řady související u hovězího dobytka s produkcí a využitím hlenu jsou zcela odlišné od člověka. Dobytek potřebuje velké množství hlenu na transport a trávení píce, trávící pochody a některé orgány se u přežvýkavců také od lidských zjevně a podstatně liší. Mléko získalo špatnou pověst také díky tomu, že většina lidí je již zahleněná v důsledku přehnané konzumace jiných hlenotvorných potravin, jako je maso, cukr, tuky. Užívá-li člověk po celý život hlenotvorné potraviny ve větším množství, dochází u něho často k poruchám trávení a následně až k alergiím na mléčné výrobky. Příčinou alergie na mléko může být jednak zděděná nebo vytvořená alergie na mléčné bílkoviny nebo zděděná neschopnost trávit mléčný cukr - laktózu. V organizmu dospělého člověka již může chybět laktáza - enzym, který laktózu štěpí. V oblastech, kde je mléko tradiční součástí výživy již po staletí (jako je třeba Indie nebo severní Evropa) si však lidé většinou schopnost trávit mléčný cukr zachovávají i v dospělosti. Experimentálně bylo také zjištěno, že organizmus je schopen si na laktózu postupně zvyknout a tolerovat ji. Mléčný tuk (máslo) Všeobecně nadměrná konzumace tuku zvyšuje riziko vzniku rakoviny, zejména, je-li toto nadměrné množství konzumováno dlouhodobě (riziko stoupá s časem). Mléčný tuk je u mnoha lidí význačnou složkou celkového příjmu tuků. Neoplastické buňky si nedokáží vytvořit vlastní cholesterol a parazitují na cholesterolovém metabolizmu hostitele. Snížením příjmu mléčného tuku může být jedním z prvků komplexního zásahu na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Nadměrná spotřeba tuků ovlivňuje zvyšuje riziko onemocnění zejména u střev, prostaty, prsů, konečníku, kůže aj. Ke snížení rizika náhradou mléčného tuku dojde jen při vhodné náhradě. Nejméně zvyšují riziko vzniku rakovny olivový olej a kokosový tuk. Méně vhodnou náhradou jsou některé polynenasycené (polyne- saturované) tuky a oleje (s vysokým obsahem polynenasycených masných kyselin) - např. olej obilný a saflorový (nadbytek kyseliny linolové může zdvojnásobit rychlost růstu nádoru). Mononenasycené tuky a oleje jsou pro prevenci vzniku rakoviny nejdůležitější (olivový olej). Potřebný příjem polynenasycených mastných kyselin je nižší, než se všeobecně předpokládá. Hlavním cílem tedy při prevenci aterosklerózy nemůže být jen náhrada živočišných tuků polynenasycenými, ale současně omezení celkového příjmu tuků. Podíl nenasycených tuků ve stravě převyšují jejich doporučenou potřebu 10x, celkový podíl tuků 30x! (Podle T. Husáka) Mléčný tuk obsahuje průměrně 48% NMK a 37% PNMK, jejich poměr je 13:1, to znamená, že je nepříznivý vzhledem k riziku vzniku aterosklerózy. Další nepříznivou složkou jsou transizomery (transmastné kyseliny) a rozvětvené mastné kyseliny, vznikající bakteriální činností v bachoru krav i jiných přežvýkavců, a jsou zabudovány do mléčného a tělního tuku. Tvoří 3 - 4% tuku. Transizomery interferují s esenciálními MK, snižují tvorbu fosfatidů a prostaglandinů a snižují funkci gonád (vaječníků, varlat). Ukládají se v tuku a podporují vznik obezity a aterosklerózy. Rozvětvené MK se obtížně metabolizují, vyčerpávají vitamín B6 a biotin. Mohou vést ke ztukovatění jater, snížení růstu a nervovým poruchám. Mléčný tuk svým obsahem cholesterolu 230 mg/100 g může významně přispívat ke vzniku aterosklerózy. Nadbytečný příjem tuku zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny, zejména střev, prsů, prostaty, konečníku a kůže, ale také např. leukemie. Velká převaha NMK, mnoho abiogenních MK a cholesterolu činí z tuku v mléčných produktech a z másla tuk málo příznivý pro zdraví. Má však ještě jednu zvláštnost ve srovnání s jinými tuky, t.j. obsahuje významné množství MK s krátkým řetězcem (12 a méně uhlíků), které se lehce vstřebávají přímo do krve, zatímco vyšší mastné kyseliny se vstřebávají do lymfy. To je výhodné při léčbě některých metabolických poruch špatného vstřebávání tuků. Jejich nevýhodou však je zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Vzhledem k působení másla na organizmus je dobré jeho spotřebu více omezovat (např. u nás se v roce 1996 konzumovalo 10 kg mléčného tuku, ve Švédsku 4 kg na osobu za rok). Například i vepřové sádlo je pro zdraví mnohem příznivější a je možno říci, že přispívá ke vzniku aterosklerózy mnohem méně než máslo (např. obsahuje jen polovinu množství cholesterolu). Je to nejvhodnější tuk na podmašťování při vaření a pečení nebo na osmažování (cibulky, masa apod.) Kravské mléko a tuk jsou chudé na nezbytné esenciální mastné kyseliny a fosfolipidy. Nedostatek esenciálních PNMK poškozuje zdraví. Projevuje se zpomalením růstu, poruchami v rozmnožování a změnami na kůži, vlasech, ledvinách a játrech. Tyto poruchy jsou zčásti vratné a je možno je odstranit podáváním potravy bohaté na esenciální PNMK, zejména rostlinných olejů a různých semen, především olejnatých. Jsou však obsaženy v malém množství i v listové zelenině. Mastné kyseliny ze skupiny omega-6 jsou nezbytnou součástí všech buněk a slouží k tvorbě látek zvyných eikosanoidy (prostaglandiny, prostacykliny, trombaxany a leukoteriny, které se podobají hormonům a účastní se regulace celé řady tělesných pochodů včetně krevního oběhu a zánětů. Nedostatkem mastných kyselin skupiny omega-6 trpí kojenci vyživovaní odstředěným mlékem a pacienti s poruchou vstřebávání tuků. Tento nedostatek způsobuje špatný růst, kožní nemoci, tvorbu krevních sraženin a oslabení imunitního systému. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správný vývoj mozku a oční sítnice v ranném vývoji lidského plodu, zmírňují záněty a snižují srážlivost krve. Napomáhají také při léčbě srdečních chorob, lupénky a artritidy. Ženské mléko obsahuje kyselinu eikosapentaenovou ze skupiny omega-3, ale kravské ne. Zvláště důležitý je dostatečný příjem esenciálních PNMK ze skupiny omega-3 v těhotenství, zejména v období výstavby mozkových a očních membrán plodu. Dlouhodobější větší příjem PNMK však také není pro zdraví příznivý - z těchto důvodů: - redukují množství HDL v krvi - zvyšují riziko žlučových kamenů - mění složení buněčných membrán - podporují vznik nádorů Také vysoký příjem esenciálních PNMK může mít tyto účinky: - podporovat růst nádorů (např. kyselina linolová) - vést ke zvýšené tvorbě volných radikálů Homogenizace tuku v mléce značně zhoršuje jeho stravitelnost. V mléčném tuku je obsažený enzym xantin-oxidáza, který je za normálních okolností při trávení mléka z lidského organizmu vylučován. Změny, vytvořené homogenizací, však způsobí, že tento enzym vstupuje do krevního oběhu, namísto, aby byl vyloučen. Dostane-li se tento enzym do srdce a tepen, poškozuje membrány a vytváří ve tkáni jizvy. V těchto jizvách se může usazovat cholesterol a tím tepny postupně ucpávat. Používání homogenizovaného mléka je dnes však zcela běžné. A možná že právě zde může být vysvětlení, jak je možné, že u některých dětí byly nalezeny tukové nánosy v jejich tepnách již ve věku 3 let. Pitvy dvacetiletých vojáků, padlých v Korejské válce, ukázaly rozsáhlé poškození jejich tepen, jaké bylo dříve pozorované jenom u starších lidí. Mnozí vědci se domnívají, že homogenizované mléko může hrát v této degeneraci cévního systému klíčovou roli. (Na hladinu cholesterolu v cévách má ovšem také značný vliv genetická dispozice a stres a na vznik epidemické aterosklerózy také v posledních letech odhalená cévní chlamýdiová infekce.) Přestože nemírná konzumace másla přináší značná zdravotní rizika a ideální by bylo máslo používat pouze jako koření - na ochucení některých pokrmů, bylo by chybné se domnívat, že se potíží připisovaných máslu vyvarujeme jen jeho náhradou za ztužené tuky nebo jeho vynecháním bez dalších úprav jídelníčku. Dokonce ani osoby se zvýšenou hladinou cholesterolu nemusí máslo zcela vynechat, neboť tento tuk není hlavní příčinou zvýšené hladiny cholesterolu, přestože jej také v poměrně významném množství obsahuje. Rozhodně nebezpečnější je pro zdraví i pro hladinu cholesterolu konzumace rafinovaného cukru a bílé mouky, ale i stres a jiné příčiny. Také profesor Yudkin z londýnské univerzity říká, že samotným užíváním nenasycených tuků bez toho, že bychom se zřekli cukrů a bílé mouky, nevede k žádnému snížení hodnot cholesterolu. (Proto nastávají komplikace diabetu, cévních chorob, někde i ke žlučovým kamenům.) Tuky náš organizmus nezatěžují, pokud jsou konzumovány v rozumné míře a pokud jde o přírodní tuky - máslo, smetana a oleje lisované za studena. Naopak je třeba omezit tuky a oleje vyrobené průmyslově - ty jsou zbaveny cenných balastních látek, znehodnocovány zahříváním, přidáváním syntetických látek (barviv, antioxydantů, konzervačních činitel, aroma) a u tužených tuků jsou hydrogenací likvidovány cenné nenasycené mastné kyseliny. Při tomto procesu se nasycují dvojné vazby a vzniká kyselina trans- -translinolová, která patří do skupiny abiogenních (škodlivých) mastných kyselin. Jejich obsah se pohybuje mezi 6 - 16%, což je poměrně hodně. Ve větším množství působí poškození buněk srdečního svalu, a tím přispívá ke vzniku ischemické choroby srdeční. Čistý ztužený tuk nemá příznivé vlastnosti rostlinných olejů, ale nepříznivé vlastnosti vysoce nasycených živočišných tuků, např. loje. Přestože je ztužený tuk prodáván většinou ve směsi s jinými (neztuženými) tuky, nejde o produkty zdraví prospěšné. Ztužené tuky obsahují ještě navíc řadu aditiv jako emulgační látky, barviva, esence, syntetické antioxidanty a další konzervační činidla. Často obsahují také potenciálně alergizující mléčnou složku. Dovážené zahraniční rostlinné ztužené tuky jsou podobného složení jako naše a s podobným vlivem na zdraví. Množství přidaných vitamínů A a E v těchto tucích je obvykle malé a pro zdraví bezvýznamné. Ztužené tuky se hojně používají při výrobě cukrovinek, cukrářských výrobků a čokolád. Přírodní trans-mastné tuky v másle nezvyšují hladinu cholesterolu stejným způsobem jako umělé trans-mastné tuky v margarínu (vznikající při hydroganaci z části nenasycených mastných kyselin), které tuto hladinu zvyšují výrazněji a které se podle posledních studií mohou podílet na vzniku srdečních chorob i jiným způsobem. "Už řadu let zuří spor o to, jestli je zdravější máslo než margarín. Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní výrobek, kdežto margarín by bez vydatné pomoci barviv a dalších přísad zůstal nevábnou šedou hmotou. Margaríny mají obvykle stejný obsah tuků a dodávají nám stejné množství energie (v průměru je to 80 - 95 % tuků a nejméně 740 kcal ve 100 g) jako máslo. Margaríny označené v názvu "se sníženým obsahem tuků" musejí obsahovat 60 - 62%, margaríny s nízkým obsahem tuku 39 - 41% tuku. Margarín poprvé vyrobil jako levnou náhražku másla kolem roku 1860 jistý francouzský lékárník a použil k tomu hovězí tuk a odstředěné mléko. Dnes je výrobní postup podstatně složitější. Hlavní surovinou jsou buď samostatné rostlinné tuky nebo jejich kombinace s živočišnými nebo rybími tuky. Dále margaríny většinou obsahují vodu, syrovátku, emulgátory, díky jimž se tuky spojí s vodou, sůl, barviva a příchuti. Zákon stanoví, že margarín musí být obohacen vitamína A a D - v másle jsou tyto vitamíny zastoupeny přirozeně. Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je to důležitý antioxidant. Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku, prvku důležitého pro zdravé kosti a zuby. Aby měl margarín žlutou barvu, přidává se do něj beta-karoten. Aby se tekuté oleje změnily ve ztuženou pomazánku, používá se při výrobě chemický proces zvaný hydrogenace. Kromě toho, že oleje tuhnou, při něm dochází také ke změně jejich chemického složení a některé nenasycené mastné kyseliny se mění v trans-mastné kyseliny, což je méně zdravá forma polynenasycených tuků. Na organizmus mají zhruba stejné účinky jako nasycené tuky. Zvyšují hladinu cholesterolu a podle posledních studií se mohou podílet na vzniku srdečních chorob. Někteří výrobci margarínů změnili strategii a pokusili se obsah trans-mastných kyselin ve svých výrobcích snížit. Měkké margaríny označené "s vysokým obsahem polynenasycených tuků" skutečně mají výrazně méně nasycených tuků a trans-mastných kyselin než ostatní druhy másla a margarínů. Navíc jsou dobrým zdrojem vitamínu E. Některé studie z nedávne doby ovšem uvažují o vlivu vysokého příjmu polynenasycených tuků na náchylnost některých osob k astmatu. Pomazánkové máslo je ve srovnání s máslem nízkotučné. Vyrábí se odlišnou technologií ze smetany, sušeného mléka a vody (nebo z másla a tvarohu), část tuku je nahrazena mléčnou bílkovinou. Poměr nasycených tuků se značně liší, proto pečlivě pročítejte štítky jednotlivých výrobků. ... Řada lidí si nejvíc pochutná na másle, ale bojí se ho kupovat, protože má vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Mezi odborníky však dnes převažuje názor, že pokud se másla nejí příliš mnoho, je vhodnější než margarín, protože je relativně přírodním produktem." ("Jídlo jako jed, jídlo jako lék" - odtud i následující tabulka) Srovnání pomazánkových tuků (hodnoty ve 100 g) kalorie tuky vitamíny MÁSLO 740 Celkem 81 g, z toho 54 g nasycených, A 887 mikrogramů kcal 20 g mononenasycených, 3 g polyne- D 0,76 mikrogramů nasycených a 4-8 g trans-mastných E 2 mg MARGARÍN ZTUŽENÝ 740 Celkem 81 g, z toho 36 g nasycených, A 790 mikrogramů kcal 33 g mononenasycených, 9 g polyne- D 7,94 mikrogramů nasycených a 9-14 g trans-mastných E 8 mg MARGARÍN, POLYNENASYCENÝ 740 Celkem 81 g, z toho 16 g nasycených, A 900 mikrogramů kcal 21 g mononenasycených, 41 g polyne- D 7,94 mikrogramů nasycených a 0,7-6 g trans-mastných E 8 mg NÍZKOTUČNÁ POMAZÁNKA 390 Celkem 40 g, z toho 11 g nasycených, A 1084 mikrogramů kcal 18 g mononenasycených, 10 g polyne- D 7,94 mikrogramů nasycených a 0,4-7 g trans-mastných E 6,33 mikrogramů POMAZÁNKA S VELMI NÍZKÝM OBSAHEM TUKU 270 Celkem 25 g, z toho 7 g nasycených, A 820 mikrogramů kcal 11 g mononenasycených, 4 g polyne- D 8 mikrogramů nasycených a 0,2 - 3,5 g transmastných E 6,7 mg Extranízkotučné pomazánkové máslo tvoří z víc než 60% voda, asi 6% představují bílkoviny. V těchto výrobcích se tuky nahrazují např. syrovátkovou bílkovinou, která má podobnou strukturu jako tuky. Pro vysoký obsah vody se nehodí k važení. Obsah vitamínu E v margarínech a margarínových pomazánkách záleží na použitém druhu oleje a na tom, zda byl do výrobku dodán navíc. Slunečnicové a saflorové margaríny mají nejvyšší obsah vitamínu E. Stejně jako máslo obsahuje margarín 16 % vody. Nízkotučné pomazánkové tuky tvoří z 50% voda. Dalších 6% jsou bílkoviny (v másle a margarínu jen 0,4%), díky jimž mají pomazánky "smetanovou" chuť. O ztužených tucích se jednoznačně vyjádřil i páter Ferda. Podle jeho výkladů umělé tuky (dietetické margariny) působí špatně na nervy a srdce, podporují tvorbu kaménků. Umělé tuky (Rama, Hera atd.) doporučoval vyloučit a podle potřeby nahradit (nepřepálenými) oleji z rostlinných zdrojů. Doporučoval omezit spotřebu másla a radil spíše používat sádlo z domácích zdrojů. Ve shodě s vědeckými poznatky varoval Ferda před žluklým máslem a doporučoval je kupovat co nejčerstvější. Žluknutí másla zamezíme jeho rychlým spotřebováním (zkrácením skladování), skladováním v chladnu a zamezením přívodu vzduchu (vytěsnění vzduchu při balení, ochranná atmosféra, neprodyšné uzavření, zalití vodou), případně přidáním přirozených nebo chemických antioxidantů). Ale ani nejkvalitnější rostlinné oleje nás neuchrání před řadou zdravotních problémů, pokud jich budeme konzumovat nadměrné množství. I ony mohou významně přispět ke vzniku žlučníkových kamenů, některých druhů rakoviny (mléčné žlázy, tlustého střeva, vaječníků, dělohy a prostaty) a dalších problémů. Orientální medicína např. postihuje souvislost mezi zhoršenými poměry ve střevech (které může nadměrná konzumace jakýchkoliv tuků přivodit) a kondicí srdečního svalu. A tak si i bez konzumace živočišných tuků můžeme přivodit některé kardiovaskulární obtíže. Zatímco ztužené pokrmové tuky jsou mylně - pod dojmem masívní reklamy tukového průmyslu - pokládány za zdravé, máslo je nedoceněno nebo dokonce pokládáno za značně škodlivé. Málokdo ví, že máslo obsahuje (i když celkový poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin je nepříznivý) významné procento nenasycených kyselin: Má 40 - 65% (průměrně 48%) nasycených kyselin, 29 - 37% jednoduše nenasycených kyselin (mononenasycené), 2,8 - 4,6% dvojitě nenasycených (dinenasycených) kyselin a 0,9 - 2% vysoce nenasycených kyselin. Celkem obsahuje průměrně 3,7% polynenasycených mastných kyselin Do roku 1998 bylo v másle objeveno 76 druhů kyselin, což nemůže prokázat žádný jiný tuk. Navíc cholesterol není možné chtít snížit na nulu! Je životně důležitý a nenahraditelný při látkové výměně a ke stavbě buněk. Je i prekurzorem některých hormonů - pro tělo velmi důležitých látek, které ovlivňují např. imunitu, potenci, pohlavní funkce, vzhled a jiné funkce. Tělo si naštěstí jeho část tvoří samo, bez ohledu na potravu. Pro příjem fyziologicky užitečného cholesterolu (např. pro určité léčebné účely) je však výhodnější přijímat cholesterol obsažený ve vejcích, neboť vejce (na rozdíl od másla) neobsahují škodlivé transisomery a rozvětvené mastné kyseliny. Vejce také obsahuje více důležitých esenciálních živin a také látky, které pomáhají anulovat škodlivé působení cholesterolu (u smažených vajes však cholesterol oxiduje na škodlivější formy). Nenasycené tuky, které máslo obsahuje, mají nenahraditelnou úlohu v těle - dodávají energii, tvoří teplo a tím udržují konstantní tělesnou teplotu, a to bez výkyvů. Mají však ještě i ochrannou úlohu, chrání důležité buňky svým tukovým obalem. Nejdůležitější je tato úloha u ledvin, které ke své bezproblémové činnosti potřebují pořádný tukový polštář. Nadbytečný příjem živočišných tuků dobře omezíme vynecháním vepřového a hovězího masa. Můžeme také zmenšit konzumované porce másla - ale jeho nahrazení ztuženými pokrmovými tuky není šťastným řešením. Je pravda, že rostlinné pomazánkové tuky, ani různé jiné ztužené tuky na pečení a vaření neobsahují pouze tuky a oleje ztužené, ale i nepozměněné. Přesto je v nich procento ztužených tuků dost vysoké a těžko je můžeme považovat za zdravější než máslo. Stolní rostlinné pomazánkové tuky obsahují asi 40% ztužených rostlinných tuků a olejů, tuky na pečení až 68% a navíc často ještě sádlo, lůj, ztužené sádlo a ztužený rybí tuk. Jsou také osoby a stavy pro které má máslo léčebnou hodnotu. Opatrní při jeho konzumacu by měli být zejména lidé obézní, lidé s tendencí k srdečním a cévním onemocnění, arterioskleróze, se zvýšenou hladinou cholesterolu a se zjevnou nebo skrytou alergií na některé složky mléka. Svatá Hildegarda říká správně: "Kravské máslo je léčivější než ovčí nebo kozí. Člověk, který je dýchavičný nebo kašle, nebo je v těle vychrtlý, ať jí máslo, vnitřně ho vyléčí a osvěží ho; to znamená, že posílí nemocné plíce a vyhublé. A pro člověka zdravého nebo takového, který má na těle přiměřené množství tuku, je máslo vhodné a zdravé. Má-li však maso po těle tučné, ať jí máslo jen s mírou, aby jeho nemocné tělo ještě více netloustlo." Oficiální lékařství při onemocnění aterosklerózou, a zánětlivém onemocnění střev zakazuje tučné mléčné výrobky, živočišné tuky a šlehačku a naopak doporučuje mléko a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. U onemocnění žlučníku jsou zakázány tučné a pikantní sýry a doporučeny jsou olej a margaríny v malém množství a mléčné výrobky mimo vyššího obsahu tuků. Při onemocnění ledvin jsou dokonce doporučeny všechny druhy mléka a mléčných výrobků. Také při osteoporóze jsou mléčné výrobky s nižším obsahem tuků pro svůj obsah vápníku horlivě doporučovány. Zatímco k těmto zákazům nelze nic namítat, uvedená doporučení nemusí být obecně nebo v jednotlivých případech vždy správná a bez rizika. Tabulka porovnání kalorické hodnoty a tuku jednotlivých mléčných produktů: kalorie tuk (%) plnotučné mléko 66 3,4 polotučné mléko 45 - 50 1,5 - 2 odtučněné mléko 33 max. 0,3 zahuštěné (kondenz.) 140 - 160 8 - 9 zahuštěné slazené 338 4 - 6 podmáslí (cmar) 4O 11 smetana na šlehání 320 30 - 33 vysocetučná smetana 380 min. 40 (créme double) kysaná smetana 190 18 Při snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi je pouhé omezení příjmu cholesterolu málo účinné. Účinnější je dostatečný příjem PNMK a to ve dvojnásobném přebytku nad nasycenými MK, zejména při současném snižování příjmu nasycených mastných kyselin. Hladinu cholesterolu snižuje lecitin, hořčík, vápník, vláknina (zejména hemicelulóza, pektinové látky a lignin), vitamín C i rostlinné bílkoviny. I když jsou mléčné výrobky bohaté na vápník, obsahují současně velké množství fosfátových skupin, které jeho příznivé působení ruší. U mladých králíků teprve přidání dalšího vápníku ke kaseinu (mléčná bílkovina vázající vápník) působilo snížení vstřebávání cholesterolu. Místo zvyšování příjmu vápníku (např. mléčnými produkty) je lépe omezit příjem fosforu zejména v mase, které váže vápník. Kyselina orotová obsažená v mléce inhibuje biosyntéztu cholesterolu v játrech. S její ochranou je však možno počítat jen při konzumaci odtučněného mléka a odtučněné syrovátky, do které přechází. Výzkumy v poslení době také prokázaly velký vliv luštěnin, zejména sójových a fazolových bobů, na snižování hladiny cholesterolu - tento vliv je větší než při zvýšení příjmu PNMK. Z chemického složení luštěnin vyplývá, že jejich příznivý vliv může být způsoben vysokým obsahem hořčíku a lecitiny v nich. Také zvýšení fyzické aktivity je velmi důležité pro snižování hladiny cholesterolu v krvi, zejména vázaného v částicích o nízké hustotě (LDL). Fyzická aktivita snižuje hladinu tuků v krvi jejich zvýšeným spalováním na energii, a tím působí i snížení hladiny cholesterolu. Fyzická aktivita však také zvyšuje hladinu lipoproteinů o velké hustotě (HDL), které jsou příznivé pro prevenci aterosklerózy. (Podle Van der Meera a P. Stratila) Mléko a rakovina Všeobecně zmenšení konzumovaného objemu potravin snižuje riziko vzniku rakoviny. Všeobecně snížení tělesné váhy snižuje riziko vzniku rakoviny. Všeobecně vysokobílkovinná strava má za následek zvýšení rizika vzniku Všeobecně snížení podílu objemu bílkovin ve stravě snižuje riziko vzniku rakoviny, zejména markantně u jater. (Příliš velké snížení příjmu bílkovin ovšem zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře.) Játra jsou při snížení příjmu bílkovin chráněna před různými toxiny, karcinogeny a negativně působícímy enzymy. Všeobecně strava s nevyváženým obsahem bílkovin (strava ve které chybějí některé aminokyseliny) snižuje riziko vzniku rakoviny. Menší pestrost bílovin je tedy protirakoviiným faktorem (neměly by ovšem chybět esenciální aminokyseliny). Z toho hlediska je vynechání mléka a mléčných výrobků pozitivním faktorem. Má ovšem smysl jen tehdy, pokud mléčné výrobky nahradíme bílovinou, která obsahuje malý počet různých aminokyselin. (To se netýká sóji, která má také poměrně plnohodnotnou bílkovinu.) Všeobecně mléčné bílkoviny dodávají tkáním dostatek materiálu k růstu a resyntéze, což vyhovuje mláďatům, ale i nádorům. Všeobecně je konzumace rostlinných bílkovin pro prevenci rakoviny výhodnější než konzumace živočišných. (Právě sójová bílkovina z tohoto hlediska ovšem není ideální.) U pokusných zvířat vyvolává náhrada mléčné bílkoviny snížení rizika vzniku rakoviny jen tehdy, pokud ji nahradíme bílkovinou méněhodnotnou (např. ovalbuminem nebo bílkovinami obilí, které známe v koncentrované podobě např. v seitanu). U člověka je ovšem situace opačná, protože vlivem alergické reakce nebo nesnášenlivosti specielně mléčná bílkovina kravského mléka vyvolává u většiny populace reakce snižující kvalitu imunitního systému a náhrada mléčné bílkoviny téměř vždy přinese snížení pravděpodobnosti vzniku rakoviny. Konzumace mléka a mléčných výrobků zvyšuje riziko vzniku rakoviny zejména prostaty, prsu, plic, jater, střev, slinivky. Samotné snížení funkce jater se nakonec může projevit rakovinou kteréhokoli orgánu. Nadměrná konzumace mléka a mléčných výrobků snižuje u člověka množství zinku, hořčíku, železa a nakonec i využitelného vápníku, což vede opět ke zvýšení rizika výskytu rakoviny. Nadměrná konzumace mléka a mléčných výrobků může doprovázet nedostatek vlákniny v piotravě, což může zvýšit pravděpodobnost výskytu rakoviny střev a dalších orgánů v dutině břišní (vaječníky, děloha, močový měchýř aj.). Zatímco vitamín B2, který některé mléčné výrobky obsahují, má protirakovinný účinek (zejména preventivní), vitamín B12 může způsobit (zejména u předrakovinných stavů a pokud jej zbytečně suplementujeme) zvýšení pravděpodobnosti vzniku rakoviny. Vitamín B12 si člověk částečně vytváří ve střevech, částečně jej dostáváme v živočišné potravě (maso, játra, ledviny, vejce, mléko, sýr). Ani u veganů většinou není zjištěn jeho kritický nedostatek. Všeobecně nadměrná konzumace tuku zvyšuje riziko vzniku rakoviny, zejména, je-li toto nadměrné množství konzumováno dlouhodobě (riziko stoupá s časem). Mléčný tuk je u mnoha lidí význačnou složkou celkového příjmu tuků. Neoplastické buňky si nedokáží vytvořit vlastní cholesterol a parazitují na cholesterolovém metabolizmu hostitele. Snížením příjmu mléčného tuku může být jedním z prvků komplexního zásahu na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Nadměrná spotřeba tuků ovlivňuje zvyšuje riziko onemocnění zejména u střev, prostaty, prsů, konečníku, kůže aj. Ke snížení rizika náhradou mléčného tuku dojde jen při vhodné náhradě. Nejméně zvyšují riziko vzniku rakovny olivový olej a kokosový tuk. Méně vhodnou náhradou jsou některé polynenasycené (polyne- saturované) tuky a oleje (s vysokým obsahem polynenasycených masných kyselin) - např. olej obilný a saflorový (nadbytek kyseliny linolové může zdvojnásobit rychlost růstu nádoru). Mononenasycené tuky a oleje jsou pro prevenci vzniku rakoviny nejdůležitější (olivový olej). Potřebný příjem polynenasycených mastných kyselin je nižší, než se všeobecně předpokládá. Hlavním cílem tedy při prevenci aterosklerózy nemůže být jen náhrada živočišných tuků polynenasycenými, ale současně omezení celkového příjmu tuků. Podíl nenasycených tuků ve stravě převyšují jejich doporučenou potřebu 10x, celkový podíl tuků 30x! Stoupající spotřeba masa, mléka (a mléčných výrobků) a vajec jsou třemi nejdůležitějšími příčinami zvyšování výskytu rakoviny v současnosti. (údaje zejména podle T. Husáka) Tažení proti mléčným výrobkům (kapitola z knihy H. a M. Diamondových: Fit pro život II) Je naprostým klamáním lidí, když se někdo snaží udržet nesmyslný názor, že svoji potřebu bílkovin nemůžeme uspokojit jinak než konzumací živočišných produktů. Rád bych se podíval na ty z vás, kteří by byli ochotni zabít rukama králíka a zuby ho roztrhat (pokud byste ho ovšem chytili) a sníst ho syrového - všechnu tu krev, šlachy, kosti a maso - právě tak, jako to dělají přirození masožravci. Až byste spořádali králíka, rád bych viděl, jak vyběhnete na nějakou pastvinu, spustíte se na všechny čtyři a z kravského vemene budete vysávat mléko, abyste smyli ulpělé zbytky mrtvého králíka. To je také trošku přitaženo za vlasy, že? Proč? Protože k tomu prostě neinklinujeme. Pokud jste nedostávali mléko z prsu vaší matky, už je pozdě! Je skutečností, že většina lidí reaguje na požití kravského mléka onemocněním. Požívání mléka jiného druhu je porušením přirozeného vývojového schématu. Udivuje mě, že někteří lidé se neustále snaží hledat způsob, jak žít v rozporu s daným řádem přírody. A tito lidé vždycky používají polopravd, aby svoje pokusy ospravedlnili. Viděl jsem například velké reklamní tabule a celostránkové inzeráty v časopisech ukazující různé mléčné výrobky a hlásající "KALCIUM - tak, jak ho měla na mysli Příroda!" V těchto inzerátech ovšem vynechávají dvě velmi důležitá slova: "Pro telata!" Kalcium - tak, jak ho měla na mysli příroda pro telata! Kravské mléko je pro telata! Co je na tom těžkého k pochopení? Dokonce ani telata už nepijí mléko, když už jsou jednou odstavena - ani mléko svého vlastního druhu, ani žádné jiné. Jsou totiž příliš chytrá, než aby si zahrávala s velkým plánem přírody! Škoda. že my nejsme! Jedinečnost přírody je tak výjimečná a ohromná, tak úžasně dokonalá, že neexistuje žádné ospravedlnění pro aroganci, s niž se pokoušíme posuzovat a narušovat její účel. Existuje důvod, proč všichni savci mají mateřské mléko při narození mláďat. Protože mléko každého druhu prospívá právě jednomu druhu. To je důvod, proč dvě věci jsou jasné každému savci, kromě nás: 1. Nepijí mléko jiného druhu. Znamenalo by to překročení rámce jejich biologické adaptace a proto to nedělají. (Připomeňme, že nehovoříme o zvířatech v zoo, která jsou díky nám právě tak pomatená jako my sami.) 2. Žádné zvíře po odstavení už znovu nepije mléko. Mléko je potravou, kterou příroda stvořila, aby se jí krmila mláďata. Má zvláštní složení podporující růst mláďat. K tomu je mléko určeno! Je hloupost, když trváme na jeho pití v dospělosti a pokračujeme v něm až do osmdesáti, pokud se takového věku dožijeme. Nesmyslnost takového počínání je zjevná. Nebo skutečně věříme tomu, že když skončí naše matky, může ji nahradt kráva? Jak je možné, že druh s nejvyvinutějším mozkem, nejvyšší inteligencí a schopností racionálního myšlení není schopen pochopit tak prosté pravdy? Navíc je zde ironický fakt, že mléčné výrobky způsobují nemoci. Jsou škodlivé. Jsou příčinou utrpení. Jezte je, pokud chcete mít nemocné tělo. Dietetici a specialisté na vživu, kteří slouží jako hlásná trouba mléčného průmyslu tvrdící, že mléčné výrobky jsou dobrou stravou, by se měli stydět. Nejen kvůli klamání lidí, ale i proto, že neznají odborné věci, které by měli znát. Prohlášení o vhodnosti mléčných produktů svědčí o neodpustitelném přehlížení faktů. Existuje již nespočet důkazů o tom, že mléčné výrobky představují zcela jasné nebezpečí pro lidské zdraví.Rozumím tomu, že si chybný názor podržují lidé mimo zdravotnictví, ale je nad lidské chápání, hlásají-li ho i zdravotníci, na které se obracíme s důvěrou, že nám poskytnou kvalifikovanou radu. Dezinformují lidi jen kvůli své lenosti, nezájmu, pýše či finančním výhodám. Prodávat zdraví obyvatel za všemocné dolary je skandální a rovná se to trstnému činu. A jak uvidíte dále, není pravda, že se důkazy o škodlivosti kravského mléka začaly objevovat až nyní - jsou známé již několik desetiletí. Uvedl jsem (ve svých knihách) důkazy o škodlivosti živočišných produktů s vysokým obsahem tuku a cholesterolu. Existují mnohé další, potvrzované zdravým úsudkem i vědeckou literaturou. Kravské mléko je určeno k výstavbě těla velkého robustního zvířete se čtyřmi žaludky a tato kritéria v žádném případě člověk nesplňuje (ačkoli jsem už, bohužel, viděl i lidi, jejichž podoba se popsanému nebezpečně blížila). Uvažte, že kravské mléko je určeno k tomu, aby telátko, vážící po porodu 41 kg nabylo během dvou let hmotnosti asi 900 kg. Lidské mládě váží při porodu 3 až 4 kg a teprve během osmnácti let dosáhne hmotnosti mezi 45 a 90 kg! Jíst mléčné výrobky znamená jíst stravu určenou k tomu, aby příjemce nabral velmi rychle značné hmotnosti, jako je tomu u krávy. Pokud jíte mléčné výrobky, doufám, že se zároveň nesnažíte zhubnout. Spíš by se vám podařilo uhasit oheň petrolejem. Ale na mléčných výrobcích toho škodí tolik, že nevím, s čím začít. Kravské mléko víc než kterákoli jiná potravina, způsobuje zanesení organizmu hustým hlenem, který dráždí celou dýchací soustavu, usazuje se v těle a brání cirkulaci v této soustavě. Velmi zatěžuje orgány s čistící funkcí, ucpává jemné slizniční membrány a přivolává nemoci. Senná rýma, astma, bronchitida, různé druhy nachlazení a ušní infekce, to všechno jsou onemocnění, jejichž prvotní příčinou jsou mléčné výrobky. Mléčné výrobky jsou hlavní příčinou vzniku alergií. Prakticky v každé knize či studii hovořící o alergiích se nakonec dochází k mléčným výrobkům. Zkrátka není sporu o jejich neblahém vlivu. Ještě chci upozornit na dva nejvýše kvalifikované výzkumníky, kteří se zabývali účinky mléčných výrobků na lidský organizmus. Oba patří mezi renomované lékaře. Osmdesátiletý dr. William A. Ellis se výzkumem účinků mléčných výrobků zabývá již přes čtyřicet let. Již nežijící dr. N. W. Walker je autorem osmi knih a zabýval se výzkumem potravy a zdravého životního stylu osmdesát let. Zemřel v roce 1985 přirozenou klidnou smrtí ve věku 109 let. Oba tito učení pánové neřekli o mléčných výrobcích nikdy nic dobrého. Přišli také na to, že mléčné výrobky způsobují srdeční onemocnění a ostré bolesti hrudníku. Jak zdůrazňuje dr. Ellis, je známo už 200 let, že sýr je jedním z hlavních činitelů způsobujících bolesti hlavy. Jedna studie v časopise Nature z 6. července 1974 dokazuje, že protein obsažený v mnoha sýrech způsobuje bolesti hlavy. Viděl jsem již mnoho lidí, jimž zmizely bolesti hlavy, jakmile přestali jíst mléčné výrobky nebo jejich konzumaci omezili. Máte děti? Prodělaly někdy nějakou ušní infekci? Překvapilo by mě, kdybyste odpověděli, že ne, protože ušní infekce je dnes lékaři a specialisty na výživu považována v dětství za cosi normálního. Pokud vaše děti infekcemi skutečně trpěly nebo trpí, vsadil bych se, že jedí mléčné výrobky nebo potraviny odpovídajícího chemického složení, nebo oboje. Za sedmnáct let jsem neviděl jediné dítě trpící ušními infekcemi, které by nejedlo mléčné výrobky. Návod, jak si to ověřit a jak zároveň vašim miláčkům ušetřit utrpení, je jednoduchý: Vyřaďte ze stravy svých dětí veškeré mléčné výrobky nebo výrazně snižte jejich spotřebu a sledujte účinek. Po počátečním období, kdy ještě může nějaká infekce nebo rýma doznívat, když se organizmus bude čistit od zbytů hlenu, náhle rýma zmizí a další se neobjeví. Potvrdily nám to stovky případů. Dětské tělo reaguje velmi rychle na všechny pozitivní změny. Plný nos a bolavé uši nejsou normální! ... Mějte na paměti, že mléčné výrobky mají vysoký obsah cholesterolu a tuků a neobsahují žádnou vlákninu - což je výslovně špatná kombinace. Můžete se na to zeptat kohokoli, kdo ví něco o výživě. Je s podivem, že specialisté na otázky výživy a dietetici tak neochvějně vyzdvihují mléčné výrobky, přestože vědí, že potraviny s vysokým obsahem cholesterolu a tuků a žádnou vlákninou jsou nezdravé. Na jaké další důkazy ještě čekají? Čí potřeby jim ve skutečnosti leží na srdci? Navzdory překvapivě jasným vědeckým důkazům, zdravému rozumu a čisté logice je propagace mléčných výrobků a působení dietetiků placených mléčným průmyslem natolik úspěšné, že nás jaksi přesvědčilo o nezbytnosti telecí stravy pro přežití člověka. V mléčných výrobcích jsou dva prvky, které musí být enzymy v lidském těle rozloženy - laktóza a kasein. Laktóza je rozkládána pomocí enzymu laktázy a kasein enzymem renin. Renin v lidském zažívacím ústrojí přestává existovat po třech či čtyřech letech věku a až na některé výjimky je tomu tak i s laktózou. Termínu "laktózová intolerance" se používá tak, jako by označoval jisté výjimečné případy vyskytující se pouze zřídka. Ve skutečnosti 98% populace je intolerantní vůči laktóze, protože nemá enzym laktázu. Místo abychom tuto skutečnost uznali jako součást velkého plánu přírody a přestali jíst potraviny vyžadující laktázu, nastupuje v plné parádě farmaceutický průmysl se svojí propagací chemických přípravků, které vám umožní štěpit laktózu. Kasein je bílkovinnou složkou mléka. Je to pro lidský organizmus bezcenná látka, která se používá k výrobě knoflíků a nejpevnějších lepidel na dřevo. Je libo sendvič s lepidlem? V kravském mléce je o 300% kaseinu víc než v mateřském mléce. Vedlejší produkty vzniklé při bakteriálním rozkladu kaseinu vedou ke vzniku hustého hlenu, který ucpává slizniční membrány a usazuje se v těle. Lidské tělo nemá k dispozici žádný trávicí mechanizmus ke štěpení kaseinu. Již jsme se zmínili o dr. N. W. Walkerovi, který je světově uznávanou autoritou na tyto otázky. Jeho studie prokazují, že struma a další disfunkce štítné žlázy jsou přímým důsledkem účinků kaseinu obsaženého v kravském mléce. Zejména zdůrazňuje, že problém se ještě násobí, když jsou mléčné výrobky pasterizované! Vředová kolitida je dalším velmi bolestivým onemocněním. Velmi často předchází vzniku rakoviny tračníku. K rozvoji vředové kolitidy přispívají mléčné výrobky a jejich vyřazení ze stravy má za následek rychlé a významné zlepšení zdravotního stavu. Jak jsme už uvedli dříve, mléčné výrobky spolu s dalšími potravinami s vysokým obsahem bílkovin jsou jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny tračníku. Nedávná studie provedená v Itálii prokazuje, že na severu je až o 60% vyšší úmrtnost na následky rakoviny prostaty než na jihu. Bylo shledáno, že častá konzumace mléka a sýrů je rizikovým faktorem. Výskyt syndromu náhlého dětského úmrtí (SIDS) je další obrovskou tragédií. Malé nevinné právě narozené dítě, které se v jednom okamžiku vesele usmívá, je v dalším okamžiku mrtvé. Není možné označit nějakou jednu izolovanou příčinu, ale je možné tvrdit, že mléčné výrobky jsou jednou ze spolupříčin úmrtí. Je mi jasné, že takováto kusá informace matky příliš nepotěší, a zejména ne ty, jejichž dítě zemřelo v důsledku SIDS, ale jsou to fakta, která je nutno zveřejnit a zkoumat. Seznam nemocí vážících se k mléčným výrobkům je tak rozsáhlý, že je pomalu problém najít nějakou chorobu, na jejímž vzniku se mléčné výrobky alespoň zčásti nepodílejí. Jednou z nejpřesvědčivějších a nejpodrobnějších knih pojednávajících o účincích mléčných výrobků je Oskiho a Bella Nedávejte si mléko. Mezi chorobami připisovanými na vrub konzumace mléčných výrobků autoři jmenují i Lou Gehringovu nemoc a roztroušenou sklerózu. Roztroušená skleróza se ve větší míře vyskytuje v oblastech, v nichž jsou děti místo mateřského mléka krmeny mléčnými výrobky. Jak prokázaly třicetileté pokusy lékařů z Oregonské univerzity, dieta s nízkým obsahem živočišných tuků výrazně pomáhá při zlepšení zdravotního stavu pacientů s RS. ... Profesor E. V. McCollum, dříve než se stal dobře placeným odborným konzultantem na otázky výživy u Národní společnosti pro mléčné výrobky zdůrazňoval, že mléko není nezbytnou složkou lidské stravy. Poukázal na to, že obyvatelé jižní Asie nepijí mléko. Jejich strava se skládá z rýže, sojových bobů, sladkých brambor, bambusových výhonků a další zeleniny. Podle prof. McColluma se tito lidé vyznačují neobvyklým zdravím, vytrvalostí a schopností vykonávat těžkou práci. V dětství netrpí defekty kostí a mají nejlepší zuby na světě. Je to v příkrém rozporu se stavem lidí pijících mléko. Naneštěstí poté, co se stal konzultantem zmíněné firmy, profesor se rozhodl zmíněná fakta vypustit ze všech dalších vydání své knížky Nové poznatky o výživě. Jakmile jde o peníze, je třeba pravdu potlačit. To je smutný princip, který funguje v celé Americe. Zdraví lidí je opět nahrazeno všemocným dolarem. (H. a M. Diamond) pokračování v souboru MLÉKO C |
|