Mléko

Mléko - pro a proti



část D



"Již v roce 1974 poskytnul rozsáhlý průzkum odborné literatury vědcům jasný důkaz o tom, že ne každý člověk potřebuje kravské mléko, jak to po dlouhá léta hlásaly bilboardy mlékárenského průmyslu.
Od té doby se výroky představitelů tohoto průmyslu poněkud zmírnily, lidé jsou však i nadále vedeni k tomu, že bez dvou sklenic mléka denně (nebo odpovídajícího množství mléčných produktů) je jejich strava neúplná.
Jedním ze základních problémů s mlékem je nedostatek laktázy v lidském organismu, který se vyskytuje u více jak poloviny obyvatel této planety. Laktáza je enzym, který štěpí laktózu, mléčný cukr, na dva jednoduché cukry, které mohou být následně vstřebány, asimilovány. Jestliže k tomu nedojde, nestrávená laktóza putuje do tlustého střeva, kde způsobuje řadu problémů, od nadýmání přes bolesti břicha až po průjem. (Laktózová intolerance je zřejmým problémem projevujícím se opakovanými bolestmi bříška, asi u jedné třetiny dětí.)

PROBLÉMY U DĚTÍ
Široké spektrum problémů způsobených mlékem se projevuje u dětí. Na základě dlouhodobého sledování a studií pokrývajících období několika desetiletí varoval dr. Frank Oski z Johns Hopkins Medical and Surgical Center for Childern neúnavně před nevhodností podávání kravského mléka dětem. Na základě jeho vědeckých poznatků a studií mnoha dalších lékařů sestavil dr. Nedley seznam deseti nejzávažnějších problémů spojených s požíváním mléka v dětství:
Alergie
Diabetes I. typu, juvenilní diabetes
Anémie (z nedostatku železa)
Akné
Nižší inteligence (resp. nižší koncentrace při mozkové alergii *)
Revmatická artritida
Sensitivita
Zubní kazy
Častý výskyt aterosklerózy
Infekční choroby

DOSPĚLÍ A KRAVSKÉ MLÉKO
U dospělých se jedná o šest hlavních problémů, které jsou dostatečně závažné k zamyšlení. Jde zejména o:
Onemocnění koronárních cév
Rakovinu
Neurologické nemoci
Alergie
Trávící problémy
Infekční choroby"
(podle dr. Neila Nedleyho)

K těmto hlavním problémům dětí a dospělých můžeme přidat i mnoho dalších, u nichž je vliv mléka a jeho látek v mnoha případech dominantní nebo významný:

zánět tlustého střeva (syndrom kolitidy), celakie, sprue, infekční enteritida
pylorospasmus (křečovité sevření svěrače žaludku) syndrom dráždivého tračníku, tlak v žaludku
diabetes

U dětských infekčních chorob uvedeme zejména:
zánět průdušek, zejména chronické záněty a zahlenění,
zápal plic,
zánět středního ucha,
zánět přínosních dutin,
angína,
zánět hrtanu a nosní sliznice,
zánět hltanu
a kašel jako průvodce některých zánětů
obezita
revma
obezita
vliv antibiotik
vliv patologických sekretů vemene
vliv plísňových toxinů
snižování hladiny hořčíku, vitamínu B1 a E
vliv snížené hladiny hořčíku a jódu v mléce
přítomnost patogenů
škodlivý vliv mléčného tuku na cévy a žlučník a zesílený vliv oxidovaného nebo homogenizovaného tuku na cévy
"kyselinotvorný" vliv mléčného tuku na organizmus
vliv na zvyšování přítomnosti olova v organizmu
vliv síry (v určitých vazbách) na odvápnění

Projevy a formy potravinové alergie:
kopřivka
vřídky v ústech
bolest hlavy
bolest svalů
pomočování
nadýmání
zácpa
průjem
kolika
krvácení ze střevních sliznic a konečníku
zahlenění
bronchitida
astma
alergická rýma
únavový syndrom
mozková (cerebrální) alergie, poruchy koncentrace, syndrom špatného prospěchu, asociální, delikventní chování, syndrom neklidných nohou, hyperaktivita


" Alergie (u dětí)
Nejčastějším alergenem v dětské stravě je bílkovina z kravského mléka a mléčných výrobků. O tom nenechávý Nelsonova učebnice pro pediatry žádných pochyb. Alergie na kasein (což je mléčná bílkoviny) (a další složky mléka bílkovinné povahy *) se může projevit různě. Může jít o vřídky v ústech, průjem nebo zácpu, krvácení z konečníku, zvracení, opakovaně ucpaný nos, kopřivku, zahlenění či vracející se bronchitidu. Nejefektivnější je vyřadit mléko na určitou dobu z jídelníčku, čímž se zjistí, jsou-li problémy dítěte skutečně způsobeny mléčným alergenem či nikoliv. Akutní symptomy běžně mizí do dvou dnů, chronické mohou přetrvávat týden i déle.
U kojících matek je třeba někdy vyřadit mléko z jejich stravy. Výskyt střevní koliky je u novorozeňat a kojenců zcela běžný. Kolikou trpí asi 20% maminek. Studie ukázaly, že u jedné třetiny kojených novorozeňat symptomy zmizely, když matka vyřadila ze své stravy mléko.

Sensitivita (u dětí)
Někteří lékaři tvrdí, že u mléka nejde o pravou alergii, ale o tzv. Sensitivitu. Rozdíl je v tom, že sensitivita (citlivost, přecitlivělost) přispívá k nezávažným běžným problémům a je ovlivněna řadou dalších faktorů. Ve skutečnosti u mléka zjišťujeme jak projevy nesnášenlivosti a alergie, tak různé formy sensitivity.
Sensitivita na mléko je jedním z faktorů únavového syndromu, stresových bolestí hlavy, bolestí svalů a kostí, hyperaktivity, zhoršení alergických reakcí, astmatu a jiných respiračních problémů (a dokonce i pomočování). Současná vědecká literatura netvrdí, že požívání mléka je jedinou příčinou těchto problémů, uvádí ale, že může být jedním z faktorů stojících v pozadí. U dětí, které výše zmíněné problémy mají, je proto vhodné pokusně vyloučit na dobu jednoho měsíce mléko I veškeré mléčné výrobky ze stravy.
U některých dětí je požívání mléka a mléčných výrobků spojeno s produkcí hlenů, kašlem a plicními problémy. Je možné, že u dětí s chronickými záněty uší, přínosních dutin, nosu a krku je to právě tato sensitivta (resp. alergie) na mléčnou bílkovinu, která k jejich problémům přispívá.

Anemie (u dětí)
I anemie z nedostatku železa může být způsobena neschopností tolerovat kravské mléko. Studie v USA ukázaly, že až u jedné třetiny dětí, které jsou ve věku od narození do jednoho roku vystaveny mléčné bílkovině, dochází ke ztrátám krve stolicí. Opakované, byť mikroskopické ztráty krve vyvolané odlupováním střevní buněčné vystýlky znamená i ztrátu železa.

Nižší IQ (u dětí)
Prestižní Americká pediatrická akademie vydala nedávno velice závažné prohlášení: „Anémie v raném dětském věku může vést k dlouhotrvajícím změnám v chování, které již nelze odstranit ani podáváním železa."
U předčasně narozených dětí, které nebyly kojeny, bylo zjištěno o 8 až 10 bodů nižší IQ než u kojenců, kteří dostávali mateřské mléko. Jedním z důvodů může být nedostatek omega-3 mastných kyselin. Ty se v kravském mléce nenacházejí, zdají se však být nutné k optimálnímu rozvoji a růstu mozku. Dalším důvodem může být alergie na mléčnou bílkovinu, která může způsobovat potíže od nedostatku koncentrace a zvýšení agresivity až po změny ve vývoji mokové tkáně vlivem autoimunitních reakcí. Alergie jsou spojovány s potížemi se školskou výukou.

Předčasná ateroskleróza z kravského mléka? (u dětí a mládeže)
Mléčný tuk kravského mléka škodí stěnám cév, protože obsahuje cholesterol. V sušeném mléku při jeho skladování a přípravě mléčný tuk podléhá snáze oxidaci (spojení s kyslíkem). Oxidovaný cholesterol je více škodlivý pro stěny cév. Děti, které nejsou kojeny, jsou tedy již ve velice raném věku vystaveny tomuto druhu cholesterolu a tím potenciálnímu poškození svých cév aterosklerózou. Přijímá-li dítě cholesterol z mateřského mléka, mléko jde z prsu přímo do úst a k oxidaci nemůže dojít.

Diabetes (cukrovka) I. typu (u dětí a mládeže)
Kravské mléko může u dětí, které mají určitou genetickou predispozici, iniciovat vznik diabetu. Narůstající počet vědeckých prací mluví o tomto vztahu. Vědci objevili mléčné bílkoviny (ABBOS a beta-kasein), které se podobají bílkovinám nacházejícím se na povrchu beta-buněk slinivky břišní. Děti s vadným genetickým balíčkem si mohou proti těmto nebo jim podobným bílkovinám vytvořit protilátky a tyto protilátky potom mohou napadnout bílkoviny z beta-buněk, které vypadají stejně.
Beta-buňky jsou výrobními továrničkami insulinu; když jsou imunitním systémem zničeny, dochází k cukrovce I. typu. Dr. Karjalajnem, autor jedné z důležitých studií, říká: Možná jsme objevili nádhernou strategii, jak předcházet diabetu I. typu." To by ovšem znamenalo vyloučit kravské mléko a mléčné výrobky ze stravy všech těchto jedinců.

Akné a mléko (u dětí a mládeže)
Akné je vážným problémem pro mnoho dpospívajících. I přesto, že po celá léta matky radily svám dětem změnit složení jídelníčku, většina lékařů odmítá dietní změny a uchyluje se k medikamentózní léčbě. Přesto výzkum dokazuje, že strava I zde hraje svoji roli – určité tuky (se středně dlouhým řetězcem 8-14 uhlíků) totiž působí jako „mírně provokativní faktor".
Většina lidí si nemyslí, že mléko je tučná potravina, přesto plnotučné mléko dodává 50% kalorií v podobě tuku a mnoho sýrů má obsah tuku velmi vysoký (u některých dosahuje až 80%-ní hranice). Průměrně pochází 15-20% kalorií z tuku obsaženého v mléčných výrobcích právě z tuku se středně dlouhým uhlíkovým řetězcem. Dr. Oski, znýmý americký pediatr říká, že akné se často upraví a problémy zmizí poté, co je mléko vyřazeno ze stravy.
Dalším možným propojením může být konzumace mléka krav, které jsou březí, což má za následek přítomnost hormonu progesteronu v mléce. Progesteron se v těle mění na mužský hormon androgen, který zhoršuje akné.

Ravmatická artritida, zubní kaz (u dětí a mládeže)
Výsledky některých vědeckých studií spojují případy revmatické artritidy mladistvých s požíváním mléka a jeho výrobků (někdy může jít také o alergeny kukuřice a kukuřičné mouky aj.). Jiné označují mléko a mléčné produkty za rizikový faktor u některých typů zubních kazů (vedle obsahu cukrů a kyselin v potravě, SO2 v ovzduší, a nedostaku zubní hygieny, nedostatku jódu, hořčíku, křemíku, vápníku, fluóru, vitamínů v potravě aj. faktorů *).

Onemocnění koronárních cév
Většina jednotlivců, kteří se snaží předejít tomuto onemocnění (anebo je zvrátit) má za to, že netučné, případně polotučné mléko (či mléčné výrobky) jsou pro ně vhodné. Studie z roku 1990 nicméně zjistila, že nejlepší výsledky měla ta skupina, která zcela vyřadila mléko ze své stravy.
To, co bylo řečeno o oxiadaci cholesterolu z práškových přípravků kravského mléka pro děti, je třeba ještě více zdůraznit u těchto pacientů s onemocněním srdcečních cév, protože unich jde již opravdu o záležitost života či smrti.
Jednou z bílkovin, které výrazně zvyšují hladinu cholesterolu, je mléčný kasein. Každé mléko, ať již odstředěné (netučné), polotučné nebo tučné, kasein obsahuje. Plnotučné mléko je pochopitelně nejméně vhodné, protože má i větší obsah saturovaných tuků.

Spojení mezi mlékem, mléčnými výrobky a rakovinou
Dr. David Rose spolu s kolegy z American Health Foundation provedl hodnocení úmrtnosti na různé druhy rakoviny v celé řadě států a zjistili, že čím vězší byla spotřeba masa a mléka v určité zemi, tím vyšší zde bylo i riziko onemcnění rakovinou prsu.
Rovněž rakovina prostaty a vaječníků je spojována s požíváním mléka. Výsledky dr. La Vecchia a dalších italských vědců poukazují na to, že u mužů se riziko rakoviny prostaty zvyšuje úměrně k množství vypitého mléka. Specificky – ti, kteří vypili jednu až dvě sklenice mléka denně, měli o 20% vyšší riziko než ti, kteří mléko nepili. Jakmile bylo množství vyšší než dvě sklednice, riziko se zvýšilo o 400%.
Ve Španělsku vědci spojují s mlékem rakovinu konečníku – podle nich mléčné produkty zvyšují riziko tohoto onemocnění o 300%.
Rostoucí počet vědeckých studií v USA poukazuje na spojení mezi výskytem některých druhů rakoviny a pitím mléka (či požíváním mléčných výrobků). Čím vyšší je konzumace mléka v jednotlivých státech USA, tím vyšší riziko na rakovinu prsu se zde objevuje.

Neurologická onemocnění
Amyotrofická laterární skleróza (ALS, Lou Gehringova Choroba), je závažné onemocnění, které způsobuje progresivní paralýzu a končí smrtí – průměrně tři roky po stanovení diagnózy. Přesto, že jsou některé případy tohoto onemocnění dědíčné, narůstá domněnka, že další jsou způsobeny infekčním zdrojem přenášeným mléčnými výrobky (mohlo by jít ale také o „strukturálně-informační infekci" podobnou vlivu tzv. Infekčních prionů, D.N.).
Někteří vědci se domnívají, že podobná souvislost hraje roli i při vzniku roztroušené sklerózy.

Trávící problémy a alergie
Alergie (nebo sensitivity), které způsobuje mléko a mléčné výrobky u dětí, jsou stejného charakteru I u dospělých. Neschopnost tolerovat (trávit) laktózu je velkým problémem u milionu dospělých (kteří často netuší, že jejich zažívací problémy jsou spojeny s požíváním mléka).

Kontaminující látky v mléce
Problémy, o kterých jsme až doposud hovořili, se převážně týkaly čistého kravského mléka. Ale čisté mléko jako takové neexistuje. Látky. Kterým je dobytek vystaven, se obvykle také objeví v mléce. (To, co my máme v podobě mléka ke snídani, to měla kráva včera k obědu.) Proto někdy ta různá chuť.
Naneštstí to není pouze chuť, která do mléka přechází. Jsou to také bakterie, viry (a toxiny bakterií, virů a plísní), priony, hormony, organické pesticidy a další znečišťující látky. Pro vědce je často velice těžké rozhodnout, které faktory mají negativní dopad na lidský organizmus – je to mléko samotné, nebo jsou to látky, které se v mléce nacházejí?

Infekční látky a antibiotika
Většina kozumentů mléka se asi domnívá, že pasterizace zničí všechny potenciální nosíče nemocí. Toto má daleko do pravdy, i když pasterizace zničí všechny potenciální nosiče nemocí. Toto má daleko do pravdy, i když pasterizované mléko je bezpečnější než čerstvé. Pasterizace mléko nesterilizuje, tento proces v mléce počet bakterií a virů pouze zredukuje.
Existují směrníce, které určují, kolik bakterií smí mléko po pasterizaci obsahovat. V USA to např. nesmí být více než 20 000 bakterií celkem a 10 koliformních bakterií na 1 ml mléka. To znamená, že je povoleno mít v jedné skledmici pět milionů bakterií. Koliformni bakterie jsou závažnější, protože pocházejí z kravské stolice – těch je povoleno na jednu sklenici 2500! Tato představa asi žádného z nás příliš nenadchne. A jak přežívají pasterizaci bakterie, tak přežívají i viry, a rozhodně i priony, ještě menší přenašeče velice závažných chorob.
Přítomnost antibiotik v kravském mléce je v dnešní době běžná. Jak zdravá (preventivně), tak nemocná zvířata jsou léčena antibiotiky. Přestože krávy, kterým jsou podávána antibiotika, jsou vyřazeny z dojení, antibiotika se nacházejí v mléce i krátkou dobu po zkončení jejich podávání.
Co způsobuje u vědců neklid, je skutečnost, že narůstající neúčinnost antibiotik u chorob (např. zápal plic, salmonela nebo kapavka), jejichž léčba byla dříve velice jednoduchá, může být mimo jiné také ovlivněna používáním antibiotik u domácích zvířat."

(Citáty z knihy dr. Neila Nedleyho "Proof positive" (aneb Jak spolehlivě bojovat proti nemocem a dosáhnout optimálního zdraví výživou a životním stylem)
(In Prameny zdraví, 5/2001, Country Life s.r.o., Praha, kopírovat a publikovat možné jen se souhlasem vydavatele)

     

MLEKO A
MLEKO B MLEKO C MLEKO D MLEKO E

HOME ARCHEUS HOME ZIVOTOSPRAVA NAPOJE